MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
22.-29.5.2019
2.-9.10.2019
7 yötä ja 8 päivää 
Finnair logo

Alustava matkaohjelma:  

 Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:    Matkaohjelma PDF

1. pv (ke) Tervetuloa Kroatiaan!

Finnairin suora aamulento tuo sinut Splitiin, jossa oppaamme on vastassa. Lentoasemalta ajamme idylliseen Trogirin pikkukaupunkiin.UNESCOn suojelemaa Trogiria kutsutaan kiviseksi kaupungiksi. Sen viehätys perustuu historian mukanaan tuomaan monipuoliseen arkkitehtuuriin ja Vanhankaupungin luonnonkauniiseen sijaintiin meren ympäröimänä. Kävelykierroksella ihailemme renessanssi- ja barokkirakennuksia sekä kirkkoja, jotka lumoavat vierailijan. Pistäydymme sisällä 1200-luvun katedraalissa. Omatoiminen lounas ja vapaata aikaa. Illaksi palaamme Splitiin ja majoitumme Radisson Blue Resort & Spa -hotelliin, jossa myös illastamme.


2. pv (to) Plitvicen kansallispuisto

Rannikolta suuntaamme sisämaahan Plitvicen kansallispuistoon, jota pidetään yhtenä Välimeren maiden kauneimmista luonnonpuistoista. Smaragdinvihreine, porrastuneine järvineen ja vuolaana virtaavine vesiputouksineen Plitvice on ansainnut paikkansa UNESCOn maailmanperintölistalla. Puisto tarjoaa ympäri vuoden mitä kauneimpia maisemia värien vaihdellessa kesän vehreydestä syysruskan väriloistoon. Plitvicen ajoittain ruuhkaiset polut on tehty helposti käveltäviksi, mutta hyvät ja tukevat ulkoilukengät ovat tarpeen. Yhteisen lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Kroatian pääkaupunkia Zagrebia.

Majoitumme pääaukion ja katedraalin tuntumassa sijaitsevaan Jadran-hotelliin. Oppaan vinkkien avulla löydät vaivattomasti esim. Tkalčićeva ulica -kävelykadulle, jonka runsaasta ravintolavalikoimasta voit valita mieleisesi illallispaikan.


3. pv (pe) Zagreb ja Kumrovec

Heräilevä Zagreb kutsuu kävelykierrokselle, jonne sinut johdattelee kaupungissa asuva oppaamme. Leveät bulevardit, Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian ajan loistokkaat rakennukset ja laajat puistoalueet luovat hienostuneen tunnelman. Käymme kaupungin sydämessä Trg Bana Jelačića -aukiolla ja ihailemme ulkoakäsin goottilaistyylistä tuomiokirkkoa. Zagrebin vanhimmalla julkisella liikennevälineellä, hammasratasvaunulla nousemme keskiaikaiseen Yläkaupunkiin. Matalien talojen, taidegallerioiden ja pikkuputiikkien keskellä mutkittelevilta nupukivikaduilta kävelemme takaisin alas keskusaukiolle.

Omatoimisen lounaan jälkeen nousemme bussiin ja ajamme kauniiden maalaismaisemien kautta n. 50 km päässä sijaitsevaan Kumroveciin. Staro Selo – vanha kylä – pari sataa vuotta vanhoine taloineen ja maatalousrakennuksineen on Kroatian suurin etnografinen ulkoilmamuseo. Tunnelmaltaan hyvin aidossa kylässä kulkiessasi pääset kurkistamaan 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun zagorjelaiseen maaseutuelämään, perinteisiin ja käsityöammatteihin. Vierailet myös mm. kyläkoulussa ja näet opettajan asunnon. Keskellä kylää sijaitsevan talon edustalla seisoo tomeraa askelta ottava pronssipatsas. Se paljastaa, että olemme entisen Jugoslavian presidentin, marsalkka Titon kotitalolla. Vuonna 1860 rakennettu, kylän ensimmäinen tiilitalo ei ole paljonkaan muuttunut ajoista jolloin Brozin perhe asui täällä. Kumrovecista palaamme Zagrebiin, jossa majoitumme vielä toisen yön.


4. pv (la) Kutina ja Slavonski Brod

Tänään jätämme Zagrebin ja suuntaamme Keski-Kroatiaan, pieneen Kutinaan. Lounastamme vieraanvaraisessa ja ystävällisessä kaupungissa. Käymme tutustumassa lähetysseuran toimintaan ja suomalaisen naispapin johtamaan luterilaiseen seurakuntaan. Kirkko on alueella tunnettu sosiaalisesta työstään, josta kuulemme kahvittelun aikana.

Iltapäivällä jatkamme Sava-joen pohjoisrannalle Slavonski Brodiin. Kaupunkikuvaa hallitsee linnoitus, joka rakennettiin 1700-luvulla estämään turkkilaisvallan laajentumista. Täältä voit tähyillä jo Sava-joen toiselle puolelle Bosnia-Hertsegovinaan. Majoitumme Art-hotelliin. Joen rantaan voit suunnistaa pienelle iltapromenadille, joka johdattelee 1700-luvu fransiskaaniluostarille.


5. pv (su) Sarajevo – itä ja länsi kohtaavat

Sava-joki virtaa luonnollisena rajana kahden valtion välissä. Viidentenä matkapäivänä siirrymme Kroatiasta Bosnia-Hertsegovinaan. Verkkaisesti etenevän matkan aikana pidämme useamman tauon. Pysähdymme Doboj’ssa, jossa käymme kauniissa ortodoksikirkossa ja kuulemme sen vaiheista.

Matkan edetessä tien varrella olevat moskeijat ja minareetit kertovat, että olemme lähestymässä Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunkia Sarajevoa. Majoitumme Art-hotelliin, jossa sinulla on aikaa levähtää ja käydä omatoimisella lounaalla.

Eri uskontokuntien ja kansojen vuorovaikutus näkyy Sarajevossa rikkaana kulttuuriperintönä, kiehtovana sekoituksena itää ja länttä. Ehkä mieleen muistuvat ensimmäisen maailmansodan syttymiseen johtaneet ”Sarajevon laukaukset”, jotka surmasivat arkkiherttua Franz Ferdinandin. Lähihistoria todistaa, että aina kansojen kohtaamiset eivät ole sujuneet kitkatta. Vuonna 1992 syttynyt Bosnian sota ja kaupungin piiritys pitivät Sarajevoa otteessaan lähes neljä vuotta. Sittemmin kaupungin asukkaat ovat saaneet elää rauhallisemmissa tunnelmissa. Sarajevossa on kirjoitettu myös suomalaista urheiluhistoriaa, sillä vuoden 1984 talviolympialaisissa Suomi saavutti kaikkien aikojen suurimman mitalisaaliin. Lukuisat kirkot, synagogat ja moskeijat kertovat Sarajevon monikulttuurisuudesta. Opastettu kierros vie meidät kauppojen ja kahviloiden täyttämään Vanhaankaupunkiin Baščaršijaan. Näemme mm. ottomaaniajan kaupunkitalon, Gavrilo Principin sillan sekä Gazi Husrev Beyn moskeijan, joka on hieno esimerkki ottomaanien arkkitehtuurista. Yhteisen illallisen nautimme paikallisessa ravintolassa.


6. pv (ma) Idän kaikuja Mostarissa

Hyvästelemme Sarajevon ja suuntaamme kohti Mostarin kaupunkia, jonka turkkilainen tunnelma tuo tuulahduksen idästä. Kaupunki listattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Mostar tunnetaan ikivanhasta kivisillastaan, jolta nuoret miehet hyppäävät näyttävästi alla virtaavaan Neretva-jokeen. Bosnian sodassa tuhoutunut silta rakennettiin uudelleen alkuperäisestä kivimateriaalista. Tämä uusi ”Vanha silta” vihittiin käyttöön vuonna 2004. Mostarissa käymme vanhalla Kujundzilukin basaarialueella, Tekijan turkkilaisessa talossa sekä kaupungin päämoskeijassa. Herkuttelemme tyypillisellä bosnialaisella lounaalla, jonka jälkeen matka jatkuu kohti Adrianmeren rannikkoa ja Splitiä.

Pysähdymme hetkeksi koko katolilaisen maailman tuntemassa pyhiinvaelluspaikassa Međugorjessa, keskellä kivistä ylätasankoa. Paikka pyhittää Neitsyt Marian ilmestymistä, jonka kerrotaan tapahtuneen vuonna 1981. Illaksi saavumme Splitiin ja majoitumme jo tutuksi tulleeseen Radisson Blue Resort & Spa – hotelliin.


7. pv (ti) Split, Dalmatian helmi

Aamupäivää vietämme tutustumalla kävellen Dalmatian suurimman kaupungin historialliseen osaan. Vanhankaupungin keskus on Peristil-aukio, jonka ympäristössä on pikkukauppoja, taidegallerioita ja ravintoloita. Teemme kävelykierroksen Vanhankaupungin sokkeloisilta kujilla ja näemme myös Riva-rantabulevardin elegantteine kahviloineen. 

Rooman keisari Diocletianus valitsi eläkepäiviensä asuinpaikaksi nykyisen Splitin Vanhankaupungin, jonne hän rakennutti palatsinsa. Diocletianuksen ajan loisto on edelleen nähtävissä, ja muurien kätköissä aistit tuhansien vuosien historiaa. Tutustumme 1700 vuotta vanhaan palatsialueeseen ja sen ympärille kasvaneeseen kaupunkiin. Käymme tuomiokirkossa ja Jupiterin temppelissä, jonka jälkeen sinulla on vapaata aikaa Splitissä.


8. pv (ke) – Näkemiin

Aamiainen ja huoneiden luovutus. Oppaasi ja bussi noutavat sinut Splitin lentoasemalle, josta palaat Finnairin suoralla päivälennolla Helsinkiin.

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän ja edellyttää normaalia liikuntakykyä. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja.

Seuraavat lähdöt kiertomatkalle

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN