MATKUSTUSKAUSI:  
syys-lokakuu
MATKAVAIHTOEHDOT:
Viikonloppu, 3 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Bratislava

Kaupunki kahden naapurimaan rajalla.

Slovakia_Bratislava_Linna_125805325

Bratislavan sijainti on kerrassaan ainutlaatuinen. Maailmasta ei taida löytyä monta muuta pääkaupunkia, jolla olisi raja kahden eri maan kanssa. Länsinaapurina kaupungilla on Itävalta ja etelässä Unkari. Kirkkaana päivänä Bratislavan linnasta voi kurkistella molempiin maihin. Vuosina 1867-1918 Itävalta, Unkari ja Slovakia olivat yhtä ja samaa Itävalta-Unkaria. Bratislavan mukulakivikaduilla kuului tuolloin kaikkia kolmea kieltä: saksaa, unkaria ja slovakkia.

Klassisen musiikin kehdosta Wienistä on matkaa Bratislavaan noin 60 kilometriä. Bratislavan kulttuuritarjonta on niin kovassa kurssissa, että monet wieniläisetkin käyvät nauttimassa sen konserteista ja näyttelyistä. Musiikki on liikuttanut ihmisiä Bratislavaan jo vuosisatojen ajan; esiintyihän kuusivuotias Mozartkin keisarinna Maria Teresialle Bratislavassa vuonna 1762.

Lähijuomaa lähteestä, kiitos!

Kädet vastaanottamassa virtaavaa vettä_ThinkstockPhotos-144953806

Slovakiassa on yli 1300 mineraalivesilähdettä. Käytännössä se tarkoittaa yli kahtakymmentä kylpyläkaupunkia, joista tunnetuin on 86 kilometrin päässä Bratislavasta sijaitseva Piešťany. Sen terveysvesissä on itseään hoidattanut niin Unkarin kuningas Mátyás Corvinus kuin Beethovenkin.

Vesiä käytetään sekä kylpemiseen että sisäisesti nautittuna. Kylpylöiden lisäksi maan uumenista pulppuavaa vettä ammentavatkin itselleen lähteiden ohi kulkevat slovakit ja matkailijat. Se on yksi syy siihen, miksi pulloveden tuottajia on Slovakiassa hieman vähemmän kuin lähteiden määrästä voisi kuvitella. Siitä huolimatta pullovesi on kuitenkin ylivoimaisesti suurin menestyjä Bratislavan virvoitusjuomamarkkinoilla. Kulauta siis kurkkuusi paikallista vettä ja nauti sen hyvää tekevästä vaikutuksesta!

Täällä on aineksia suureen patsasjahtiin.

Slovakia_Bratislava_Man_at_work_patsas_ThinkstockPhotos-605764178

Vanhankaupungin kuvatuimmat henkilöt ovat pronssisia: UFO-ravintolan paparazzi, Vanhankaupungin aukion penkkiin nojaileva Napoleonin sotilas Hubert... ja tietenkin myös viemärikaivon aukossa notkuva Čumil, tarkkailija.

Poikkeuksen pronssijoukkoon tekee hopeinen Schöne Náci, joka heiluttaa kädessään olevaa hattua. Toisin kuin muiden keksittyjen hahmojen patsaat, tällä taideteoksella on ollut aito henkilö esikuvanaan: Pressburgissa (nyk. Bratislava) 1800- ja 1900-lukujen taitteessa asunut Ignac Lamar.

Patsaisiin liittyy päätähuimaava määrä erilaisia legendoja ja uskomuksia. Kuten se, että Champagnen alueelta kotoisin olleen sotilas Hubertin piti olla kaupungissa vain läpikulkumatkalla takaisin Ranskaan. Hän kuitenkin rakastui tulisesti ja jäi pysyvästi Bratislavaan, jossa hän alkoi tuottaa itsensä mukaan nimettyä kuohuviiniä, Hubertia. Tänä päivänä monenlaisia arvostettuja Huberteja voi maistella kaikkialla Slovakiassa - ja monessa muussakin maassa.

Näitä moderneja, ihmisen kokoisia patsaita on Vanhankaupungin alueella monia muitakin. Käy bongaamassa ne kaikki!


Esite

Lue/tilaa

Ajankohtaista

27.02.2020
Koronavirus ei vaikuta tällä hetkellä OK-Matkojen matkoihin
25.02.2020
Koronavirustilanne Italiassa
12.02.2020
Kevättarjouksia
15.01.2020
Messutarjoukset jopa -200 € /henkilö!