MATKUSTUSKAUSI: 
elokuu-lokakuu
MATKAN KESTO:
su-to, 4 yötä
    
Finnair logo

Varaa matkasi

Kohde: Berliini 2021

Saa mennä - jos Ampelmann antaa luvan.

Saksa_Berliini_vihreä Ampelmann_ThinkstockPhotos-516919712

Kun ylität tietä Berliinissä, et välttämättä seuraa mitä tahansa liikennevaloa. Luvan tien ylitykseen saattaa antaa Ampelmann, ”liikennevaloukkeli”, joka aloitti liikenteenohjausurakkansa 1960-luvun alussa.  Itä-Saksan liikenneministeriössä työskennellyt liikennepsykologi Karl Peglau suunnitteli nuo pienet liikennevalohahmot siten, että ne vetoaisivat lapsiin ja olisivat samalla riittävän selkeitä myös vanhuksille.

Saksan jälleenyhdistämisen jälkeen persoonalliset Ampelmannit pyrittiin korvaamaan länsimaisilla standardivaloilla, mutta kansa nousi vastarintaan. Ampelmannit saivat jäädä, ja niistä tuli nopeasti myös matkailijoiden suosikkeja. Nykyisin Ampelmann-hahmo seikkailee valopylväiden lisäksi monenlaisissa käyttötarvikkeissa, koriste-esineissä ja vaatteissa. Käy vaikkapa Potsdamer Platzin Ampelmann-kaupassa kurkkaamassa, mihin kaikkeen tuo nostalginen ukkeli onkaan markkinatalouden pyörteissä hypännyt.

Lähtisitkö oopperaan yhdessä 4410 ystäväsi kanssa?

Saksa_Berliini_metroasema_Deutsche Oper_ThinkstockPhotos-483100924

Berliinin kulttuuritarjontaa hehkutettaessa mainitaan usein, että kaikkea on kaupungin historiasta johtuen kaksin kappalein. Oopperan kohdalla tilanne on tätäkin parempi, sillä kaupungissa on peräti kolme maailmanluokan oopperataloa. Sillä ja seitsemällä sinfoniaorkesterillaan Berliini pitää hallussaan epävirallista suurkaupunkien maailmanennätystä.

Istumapaikkoja noissa kolmessa oopperatalossa yhteensä on hurjat 4411. Periaatteessa voisit siis lähteä kokemaan oopperaelämyksen Berliinin tapaan yhdessä 4410 ystäväsi kanssa. Tosin tuollaiselle porukalle soveltuvan illallispaikan löytämiseen saattaisi jopa meidän ryhmäosastoltamme vierähtää tovi. Mutta olemme varmoja, että onnistuisimme. Tarvitsisihan tuollainen yhteisöllinen kulttuurielämys myös jälkipuinnille ja juhla-aterialle arvoisensa puitteet.

Huokauksia silloilla - Venetsiakin jää kakkoseksi.

Saksa_Berliini_Museosaari_Bode_ThinkstockPhotos-153434768

Berliini on tunnettu lukuisista puistoistaan, mutta tiesitkö, että voit viettää siellä myös rantalomaa? Joenrantalomaa nimittäin.

Kaupungin alueella on yli 180 kilometriä vesireittejä – joen uomaa, kanavia ja järviä – joten vesi on merkittävä elementti Berliinin kaupunkilomallasi. Itse asiassa kaupungissa on noin tuhat siltaa, mikä on suurempi määrä kuin kanaalien kuninkaana tunnetussa Venetsiassa.

Keskeistä Berliiniä halkoo Spree-joki, kun taas Havel virtaa kauempana lännessä. Spreetä pitkin risteilylaivalla lipuen kaupunki näyttäytyy erilaisesta perspektiivistä kuin katuja astellen. Risteilyn lisäksi voit nauttia joenrantalomastasi myös uima-altaan äärellä esimerkiksi Spree-jokeen sijoitetulla Badeschiff-nimisellä uima-allasalueella.


Itä-Berliinissä telex-aikakaudella

Saksa_Berliini_TV-torni ja raatihuone_ThinkstockPhotos-179878646

Tuoteasiantuntijamme Virpi muistaa ikuisesti ensimmäisen työmatkansa, joka suuntautui Itä-Berliiniin vuonna 1990. ”Olin nuori ja juuri aloittanut työt matkailualalla, kun minua pyydettiin lähtemään pienen ryhmän matkanjohtajaksi. En ollut vielä liiemmin matkustellut ulkomailla”, Virpi muistelee.

Jo ennen lähtöä Virpillä nousi pala kurkkuun ja pelkokerroin kohosi. Yhteydenpito Itä-Saksaan hoidettiin tuolloin telexin avulla. Tuo tarkkaakin tarkempi nainen unohti laittaa tähti-merkin telex-lähetyksen loppuun, kun vahvisti hotelliin ryhmän olevan tulossa. Viesti ei mennyt perille, ja huoneet myytiin muualle. Ryhmä siirrettiin toiseen hotelliin.

Lentomatkakin oli toisenlainen kuin nykyisin. ”Lensimme Itä-Saksan kansallisen lentoyhtiön koneella, jossa ahtauduin viimeiseen penkkiriviin. Nousun meteli oli melkoinen, samoin jännitys pääni sisällä. Asiakkailla näytti olevan kaikki hyvin, mutta itse koin nuorena tyttönä olevani liian isossa maailmassa.” Tulossa oli lisää henkisiä vastoinkäymisiä: hotellin vastaanotossa ei puhuttu englantia, ja Virpi joutui selviytymään koulusaksalla. ”Nyt naurattaa, mutta silloin oli pala kurkussa. Minulla oli niin kova ikävä äitiä ja isää, että soittelin heille monia kertoja hotellihuoneesta. Puhelinlaskuni oli 500 saksan markkaa.”

Kadonneiden valokuvien arvoitus

lisätietosivun_laatikko_Berliini

Matkalla syntyi kuitenkin uusi ystävyys. Noin 80-vuotias Mirja oli matkalla yksin ja tukeutui mielellään Virpin käsikynkkään. Kaksi arkaa yhdessä muodostaa aina vahvemman yksikön, ja niinpä naiset uskaltautuivat kaksistaan Itä-Berliinin kiertoajelulle. ”Kierroksen jälkeen intouduimme jopa palkitsemaan itsemme liköörilasillisilla, kun olimme olleet Mirjan kanssa niin rohkeita”, Virpi nauraa.

Matkan päättyessä Virpille sateli kiitoksia koko ryhmältä. Myöhemmin Mirja lähetti kirjeenkin. ”Surukseni valokuvat matkalta ovat vuosien aikana kadonneet. Olisipa upeaa, jos Mirjan kuvat olisivat tallella jollakin hänen läheisellään, joka lukee tämän tarinan.”

Sittemmin maailma on kutistunut ja telexien tilalla ovat varausjärjestelmät ja sähköpostit. Virpi hyppää nykyisin lentokoneeseen yhtä rennosti kuin lähijunaan. Meidän, Virpin nykyisten työtovereiden, onkin vaikea uskoa Virpin kertomusta kokonaisuudessaan. Etenkin sitä, että Virpi unohti laittaa telex-lähetyksen loppuun tähden. Häntä tarkempaa työntekijää saa nimittäin etsimällä etsiä. Eikä ehkä sittenkään löydä.


SEURAAVAT ohjelmalliset kaupunkimatkat BERLIINIIN

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
1.8. Su 5.8. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 849,00 € VARAA
12.9. Su 16.9. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 899,00 € VARAA
3.10. Su 7.10. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 899,00 € VARAA
17.10. Su 21.10. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 849,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!