MATKAN AJANKOHTA: MATKAN KESTO: 
27.11.-1.12.2014 4 yötä 

Alustava matkaohjelma:

Torstai 27.11. – Tervetuloa Berliiniin ja Berliinin kaupunkikierros
Finnairin lento lähtee Helsinki – Vantaan lentoaseman kakkosterminaalista (T2) klo 08:10 ja saapuu Berliinin Tegelin lentokentälle klo 09:05 paikallista aikaa. Suomenkielinen oppaamme on ryhmää vastassa tuloaulassa. Kuljetus Berliinin keskustaan, jossa teemme heti kaupunkiin saavuttuamme n. 3 tunnin kaupunkikierroksen. Panoraamakierroksen aikana näemme sekä länsi- että itäisen Berliinin tärkeimpiä nähtävyyksiä, mm. Kurfürstendamin lähes neljä kilometriä pitkä bulevardin, Charlottenburgin linnan, Reichstag-valtiopäivätalon lasikupoleineen, Brandenburgin portin, Unter den Linden kadun ja Potsdamer Platzin. Kiertoajelun jälkeen majoitumme hyvätasoiseen Maritim Proarte (4*) hotelliin. Iltapäivä ja ilta omaa aikaa tutustua mm. Berliinin joulutoreihin ja käydä hotellin saunaosastolla. Hotellin lähellä sijaitsee yksi Berliinin tasokkaimmista joulutoreista, Gendarment-tori, josta löytyy paljon mm. käsitöitä ja taidetta sekä perinteistä jouluista naposteltavaa, kuten piparkakkuja, bratwurstia ja hehkuviiniä. Läntisen Berliinin puolelta löytyy myös runsaasti joulutoreja, mm. Charlottenburgin linnan edustalla sijaitsevalla torilla on peräti n. 250 kojua.

Perjantai 28.11. – Dresdenin kävelykierros ja joulutorit
Herkullinen aamiaisbuffet kuohuviineineen tarjoillaan hotellin aamiaishuoneessa. Aamiaisen jälkeen otamme matkatavarat mukaan ja lähdemme bussilla kohti Dresdeniä. Ajomatkaa Berliinistä Dresdeniin on 170 km. Dresdeniä kutsutaan usein Elben Firenzeksi sen taideaarteiden, barokkirakennusten ja luonnonkauniin Elben laakson ansiosta. Vuosisatoja nähnyt kaupunki on kokenut Saksin vaaliruhtinaiden ja kuninkaiden loistokauden, suuret Euroopan sodat, DDR:n ajan sosialistivallan ja nyt uuden nousun jälleen yhdeksi Saksan kulttuurin keskuksista. Arkkitehdit, kirjailijat, säveltäjät ja muut kulttuurihenkilöt ovat lyöneet leimansa tähän 500 000 asukkaan kaupunkiin, nykyisen Saksin osavaltion pääkaupunkiin.

Dresdeniin saavuttua majoitumme tyylikkääseen The Westin Bellevue (4*) hotelliin. Majoittumisen jälkeen tutustumme kävellen Dresdenin historialliseen keskustaan ja joulutoreihin. Dresdenin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat teatteriaukio, Saksan kuuluisin oopperatalo Semperoper, Brühlin terassi, Frauenkirche sekä Zwinger-palatsi, jossa August Väkevän aikaan pidettiin komeita juhlia. Kävelykierroksen aikana nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa.

Ilta omaa aikaa. Iltahämärän saavuttua on tunnelma joulutoreilla ja koko kaupungissa parhaimmillaan. Dresden on täynnä pienempiä ja suurempia joulutoreja. Merkittävin joulutori on Striezelmarkt, joka on koko Saksan vanhin joulutori, ensimmäinen maininta on jo vuodelta 1434. Herkulliset tuoksut houkuttelevat maistelemaan paahdettuja manteleita, makkaroita, hehkuviiniä, munkkeja ja paljon muuta. Tunnelmasta nauttiminen on usein tärkeämpää kuin ostosten teko. Striezelmarktilla myydään perinteisiä käsitöitä, joista löytyy mukavia ja yksilöllisiä joululahjoja.

Lauantai 29.11. – Vapaapäivä
Aamiainen hotellissa. Päivä aikaa tutustua itsenäisesti Dresdeniin. Joulutorien lisäksi Dresdenissä kannattaa käydä tutustumassa mm. upeisiin taideaarteisiin. Grünes Gewölbe aarrekammio sijaitsee Residenssi-palatsissa. Museossa on näytteillä taidokasta kultasepäntyötä 1500-luvulta 1700-luvulle. Kokoelma onkin Euroopan loistokkain. Zwingerin palatsin Vanhat Mestarit ”Alte Meister” taidegalleriassa on nähtävänä mm. Rafaelin alkuperäinen maalaus Sikstiiniläinen Madonna, jonka alareunassa oleva suloinen enkelipari tunnetaan ympäri maailman.  Museossa on myös merkittäviä mm. Botticellin, Tizianin, Rubensin ja Rembrantin teoksia.

Sunnuntai 30.11. – Dresdenin kaupunkikierros ja Meissenin posliinitehdas
Aamiaisen jälkeen lähdemme kaupunkikiertoajelulle Dresdenin keskustan ulkopuolisiin huvilakaupunginosiin. Ajomatka mutkittelee pitkin Elben rantojen sivukaupunginosia. Kierroksen aikana poikkeamme ”maailman kauneimpaan maitokauppaan” Pfund’s Molkereihin”.

Päiväretkemme jatkuu 27 km päähän Meisseniin. Viini- ja posliinikaupunki Meissen on täynnä charmia ja romanttista joulutunnelmaa joulutoreineen, kapeine katuineen, kujineen ja historiallisine rakennuksineen. Täydellinen keskiaikainen kaupunkikuva on säilynyt läpi vuosisatojen. Meissen tunnetaan maailmalla ennen kaikkea posliinista ja sen tavaramerkistä, sinisistä ristikkäin olevista miekoista. Euroopan ensimmäinen posliinitehdas perustettiin Meisseniin vuonna 1710 heti sen jälkeen kun posliinin, ns. valkoisen kullan valmistus oli Dresdenissä keksitty. Täällä, keskellä kallisarvoista posliinia, vietämme nautinnollisen tunnin kuunnellen hupaisia ja mielenkiintoisia tarinoita 1700-luvun alussa Eurooppaan uutuuksina tulleista ”kolmesta kuumasta huvijuomasta” nimittäin kahvista, teestä ja kaakaosta. Nautimme näitä juomia juhlallisesti Meissenin posliinilla katetulta pöydältä pienten leivosherkkujen kera.

Käymme myös näytöstyöpajassa, jossa saamme katsauksen posliininvalmistukseen sekä näytöshallissa että museossa. Posliini valmistetaan vielä tänä päivänä käsityönä samalla tavalla kuin sen alkuaikoina 1710-luvulla. Tehtaan omasta elegantista liikkeestä on myös mahdollisuus ostaa aitoa Meissenin posliinia.

Posliinitehtaan jälkeen käväisemme Meissenin historiallisessa keskustassa, jonka raatihuoneentorilla on myös joulutori. Paluumatkalla Dresdeniin poikkeamme Radebeuliin, pikkukaupunkiin Dresdenin vieressä Saksin viinitien varrella, joka on vanhimpia viiniteitä Saksassa. Vanhat kulttuurihistorialliset rakennukset ja ihastuttavat viininviljelysrinteet ja maisemat muodostavat aivan erityisen kokonaisuuden. Radebeulissa vierailemme Schloss Wackerbarthin elämysviinitilalla, jossa kuulemme viinitilan historiasta sekä viinin ja kuohuviinin valmistuksesta. Täällä myös nautimme herkullisen varhaisillallisen tilan Gasthof-ravintolassa ja maistamme tilan omia viinejä ruokailun yhteydessä. Paluukuljetus illalla takaisin Dresdeniin.

Maanantai 1.12.
Aamiainen hotellissa. Aamupäivä aikaa kierrellä Dresdenin nähtävyyksissä tai viettää aikaa hotellin saunaosastolla. Iltapäivällä lähtö hotellista kohti Berliiniä ja Tegelin lentokenttää. Finnairin lento lähtee klo 19:10 ja saapuu Helsinkiin klo 22:05.