MATKAN KESTO: 
 

ma-pe, 4 yötä

 

 

Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Yorkshire

Matkaohjelma  

1. pv Tervetuloa Yorkshireen!

Maanantaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Manchesterin lentokentälle,  jossa oppaamme odottaa sinua. Lentoasemalta lähdemme ajamaan kohti Yorkshiren maakuntaa. Ensimmäinen pysähdyksemme on Halifaxissa, Länsi-Yorkshiressa. Teollisen vallankumouksen myötä kaupungista muodostui tekstiilituotannon keskus, jonka juuret ovat villa- ja puuvillakankaiden tuotannossa. Tästä perinnöstä kertoo vuonna 1779 rakennettu mahtavien mittasuhteiden Piece Hall, joka toimi alueen tärkeimpien kangastuottajien villatukkuna.  Kaupungin sydämessä sijaitseva, arkkitehtonisesti ja kulttuurisesti arvokas Piece Hall  on yksi Britannian merkittävimmistä Yrjöjen ajan rakennuksista. UNESCOn suojelemana se säilyttää tärkeää perintöä ja yhdistää edelleen lähes neljännesvuosituhat myöhemmin liike- ja kulttuurielämän sekä ennen kaikkea ihmiset eri puolilta maailmaa. Oppaamme luotsaa sinut rakennuksen historiaan ja nykypäivään.

Tervetulomaljan ja yhteisen lounaan jälkeen suuntana on Saltairen kylä, jossa jatkamme vielä hetken tekstiiliteollisuuden perintöön tutustumista. Villaparoni Titus Salt rakennutti kylän 1800-luvulla Aire-joen rannalle. Kylän ensimmäinen rakennus oli katedraalimainen tekstiilitehdas, jolle Aire-joki loi erinomaiset edellytykset niin vesivaroillaan kuin kulkuväylänäkin. Saltaire oli aikanaan rakennuttajansa visioima mallikylä, johon tehtaan valmistuttua nousi myös koulu, kirkko, sairaala, apteekki ja köyhäintalo. Filantrooppi Titus Salt oli paljon aikaansa edellä - hänen mielestään ihmisten tulisi elää terveyttä ja hyvinvointia edistävässä ympäristössä. Tutustumme museoituun tehdasmiljööseen, joka on kantanut  UNESCOn suojelukohteen statusta vuodesta 2001 lähtien. Päivän viimeinen etappi vie meidät Yorkshiren sydämeen Harrogateen, jossa majoitumme keskustassa sijaitsevaan DoubleTree by Hilton Harrogate Majestic Hotel & Spa -hotelliin.


2. pv Harrogate ja RHS Harlow Carr -puutarha

Tiistaipäivää vietämme vanhassa kylpyläkaupungissa Harrogatessa, jonka kaupunkimiljöötä katsellessa on helppo yhtyä Titus Saltin näkemykseen – ympäristöllä on todella merkitystä. Alueelta 1500-luvulla löytyneiden rikki- ja rautapitoisten lähteiden ansiosta Harrogatesta kehittyi nopeasti suosittu kylpyläkaupunki. Harrogaten ihastuttavat historialliset rakennukset, hyvinhoidetut puistot ja puistikot, viihtyisät kahvilat ja teehuoneet, rentoutumiseen houkuttelevat kylpylät - kuuleman mukaan saarivaltion onnellisimmat ihmiset asuvat juuri Harrogatessa. Opastetun kierroksen ohella sinulla on vapaata aikaa tutustua kauniiseen kaupunkiin, ehkä löydät kaupunkilaisten onnellisuuden salaisuuden. Sitä voit etsiskellä vaikkapa teen äärellä kuuluisassa Betty’s Tea Room -kahvilassa, Yorkshire-teen syntysijoilla.

Iltapäivää vietämme RHS Harlow Carr -puutarhassa. Kirjainyhdistelmä nimen edessä paljastaa sen kuuluvan Kuninkaalliselle Puutarhaseuralle. Yli 25 hehtaarin suuruinen veden, metsän ja luonnonkukkanummien ympäröimä puutarha on sykähdyttävän kaunis. Voit ihailla koko puiston pituudelta polveilevia kukkaistutuksia, tutustua englantilaiseen keittiöpuutarhaan tai inspiroitua alppiruusuista ja Himalajan sinisistä unikoista, joille seudun hapokas maaperä luo erinomaisen kasvualustan. Harrogateen palaamme illansuussa ja nautimme yhteisen illallisen lyhyen kävelymatkan päässä hotellista sijaitsevassa ravintolassa.


3. pv Kaikenkarvaisia ystäviä ja Sydämen asioita

Keskiviikkona matkaamme Harrogatesta pohjoiseen ja kurkistamme tv:stä tuttuihin maisemiin. Thirskin markkinakaupungin ilme majataloineen, toreineen ja kirkkoineen on tunnelmallinen. Thirskin tunnetuin asukas oli rakastettu eläinlääkäri James Herriot. Hän kirjoitti hersyvän humoristisella otteellaan lukuisia kirjoja, joissa vilahtelevat niin pienet kuin suuremmatkin eläimet sekä persoonalliset maaseudun asukkaat. Kirjat avaavat maalaiseläinlääkärin työn arkipäivää kuvitteellisessa Darrowbyn kylässä, aikana jolloin eläinlääketiede otti vasta ensiaskeleitaan. Sympaattisen Herriotin seikkailut ovat ilahduttaneet suomalaisiakin katsojia BBC:n tuottamassa suositussa Kaikenkarvaiset ystäväni -sarjassa. Pistäydymme Herriotin kotitalossa ja klinikalla.  Seuraavaksi ajamme Pickeringin pikkukylään, jossa nousemme nostalgisen höyryjunan kyytiin. Maan toiseksi pisin historiallinen rautatie rakennettiin vuonna 1835, ja sitä pitkin pääsee aina Pohjanmeren rannikolle, Whitbyn kaupunkiin saakka. Me nousemme kuitenkin junasta noin kolmen vartin matkan jälkeen asemalla, jonne olet saattanut tehdä nojatuolimatkan. Olemme saapuneet Goathlandiin, Sydämen asialla -sarjan Aidensfieldiin. Itse rautatieasema on tuttu myös ”Hogsmeaden” asemana Harry Potter -filmeissä.

Kylässä voit kierrellä omaan tahtiisi ja ottaa valokuvia - kyläkauppa, hautaustoimisto, bensa-asema - kaikki ovat tuttuja Sydämen asialla -sarjan ystäville. Unohtaa ei tietenkään sovi Aidensfield Arms -pubia (Goathland Hotel), jossa sarjan persoonalliset kyläläiset tuon tuosta pistäytyivät.

Illaksi palaamme Harrogateen ja nautimme illallisen omassa hotellissa. 


4. pv Keskiaikainen York

Torstaina on vuorossa Northumbrian kuningaskunnan ja viikinkien pohjoinen pääkaupunki York, joka on säilyttänyt keskiaikaisen ilmeensä täydellisesti. Kaupunkiin saavuttaessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy mahtavaan goottilaiseen katedraaliin York Minsteriin. Yorkin arkkipiispan kotikirkkona toimivan York Minsterin vanhimmat osat ovat 1250-luvulta – aikansa rakennustaidon mestariteoksen mittasuhteet ovat hämmästyttävät. Korkeuksiin kohoavat suipot holvikaaret, yksinkertaisen kaunis sisäkatto sekä lasimaalauksin koristellut ikkunat mykistävät kävijän. Uskonnollisen merkityksensä ohella York Minsterillä on tärkeä rooli  kirkon ja koko Yorkin historian vaalijana. Tätä perintöä säilyttävät mm. kirkon kirjaston noin 90.000 nidettä, joista vanhin on 1470-luvulta. Vanhimmat esineet puolestaan ovat roomalaisajalta noin kahden tuhannen vuoden takaa.  Vuosien varella toteutettujen mittavien kunnostustöiden ansiosta York Minster elää ja uudistuu vahvasti nykypäivässä.

Opastetun kirkkokierroksen jälkeen astelemme pitkin mukulakivisiä kujia, joista Shambles jää varmasti  mieleesi. Tiiviisti rakennetut ristikkotalot vinoine seinineen, persoonalliset pikkuputiikit ja kahvilat saavat sinut huokaamaan ihastuksesta. Joissakin ikkunoissa saatat nähdä vielä lihakoukkuja, ne kertovat ajasta jolloin katu oli lihakauppiaiden valtakuntaa. Sinulla on vapaata aikaa nauttia keskiaikaisesta tunnelmasta ja käydä lounaalla. Shamblesilta voit poiketa vanhojen kauppojen Stonegate-kadulle, perehtyä mielenkiintoiseen Jorvikin viikinkimuseoon tai tehdä kävelyretken kaupunkia ympäröivällä muurilla.  Tietysti päiväämme kuuluu myös iltapäivätee. Sen nautimme paluumatkalla Yorkshiren sydän -viinitilalla, jossa teen ohella tarjolla on kolmioleipiä ja kakkuja sekä lasillinen tilan omaa kuohuvaa. Ilta Harrogatessa on vapaa omalle ohjelmallesi.


5. pv Brontë-sisarusten Haworth

Perjantaina on aika luovuttaa huoneet ja hyvästellä Harrogate. Matkan päätöspäivää vietämme Haworthin kylässä, jonka paikka Britannian matkailukartalla on Brontën kirjailijasisarusten ansiota. Päädun varrella sijaitseva pappila oli perheen kotina vuodesta 1820, jolloin isä Patrick nimitettiin kylän kirkkoherraksi. Haworth oli tuohon aikaan köyhä teollisuuskeskus, jossa tekstiilien valmistus oli lähes ainoa toimeentulon lähde. Yorkshire nummineen on vahvasti läsnä Brontën sisarusten tuotannossa, ja useiden teosten fiktiiviset rakennukset ja asuinmiljööt ovat saaneet mallinsa juuri Haworthista. Lahjakkaat sisarukset kasvoivat pappilassa ankaran uskonnollisessa ilmapiirissä, täällä he kirjoittivat maailmanmaineeseen nousseet teoksensa – Charlotten Kotiopettajattaren romaani, Emilyn Humiseva Harju sekä Annen Wildfell Hallin asukas.

Sairaudet varjostivat perheen elämää, ja isä Patrick joutui saattelemaan ennenaikaiseen hautaan kaikki lapsensa sekä puolisonsa. Sisarukset kuolivat nuorina, mutta kirjallisen tuotantonsa ansiosta jäivät elämään tulevien sukupolvien iloksi. Koko perhe Annea lukuunottamatta on haudattu Haworthin kylän St. Michael and All Angels -kirkkoon.

Perheen pappilaan sijoitetussa Brontë-museossa on maailman laajin kokoelma sisarusten jälkeensä jättämiä käsikirjoituksia, novelleja, runokokoelmia ja kirjeitä. Museovierailun ohella sinulla on vapaata aikaa. Aitoa englantilaista pubitunnelmaa tarjoilee Black Bull, jossa sisarusparven veli Branwell oli usein nähty asiakas. Yhteisen lounaan jälkeen olemme valmiit kierroksen viimeiselle etapille, joka vie Manchesterin lentokentälle. Finnairin iltalennolla palaat Helsinkiin.

Esite

Lue/tilaa

Ajankohtaista

30.06.2020
Toimistomme heinä-elokuun aukioloajat
25.06.2020
Matkustusrajoitusten vaikutuksista matkoihimme 31.7.2020 asti
12.05.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista matkoihimme 30.6.2020 asti
29.04.2020
Tietoa koronaviruksen vaikutuksista toukokuun matkoihimme