MATKAN KESTO:  
ti-su, 5 yötä

 

 

 

Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Umbria

Matkaohjelma

1. pv Umbria kutsuu!

Finnairin suora lento tuo sinut tiistaina  aamupäivällä Rooman lentoasemalle, jossa oppaamme on sinua vastassa. Nyt voit unohtaa kiireen ja asettautua mukavasti, sillä verkkaisen elämänmenon Umbria odottaa sinua. Vaikka Umbrialla ei ole omaa merenrantaa, sen maisemallinen anti on huikea. Koskemattoman luonnon ja kauniin maaseudun ohella Umbria on keskiaikaisten kukkulakaupunkien seutua. Niistä ensimmäisenä pysähdymme Nera-joen rinteellä sijaitsevaan Narniin, jossa pääset umbrialaisten makujen maailmaan. Paikalliset lounasherkut nautimme viinin kera ennen matkan jatkumista määränpäähämme Spoletoon. Majoitumme aivan vanhan keskustan tuntumaan Dei Duchi -hotelliin ja nautimme tervetuloillallisen.


2. pv Isä Matteon maisemissa

Sant’Elian kukkulalta alas tähyilevän Spoleton juuret ovat syvällä menneisyydessä. Langobardien herttuoiden hallitessa Spoleto eli keskiaikaista kukoistustaan. Nykyinen kaupunkikuva on suurelta osin peräisin tältä ajalta, mutta nähtävillä on edelleen merkkejä roomalaiskaudelta. Kaupungin historiallinen ja taiteellinen runsaus teki lähtemättömän vaikutuksen kirjailija Herman Hesseen. ”Spoleto on kauneinta, mitä olen Italiassa kohdannut”, näin hän kuvaili kaupunkia puolisolleen lähettämässään kirjeessä.

Kävelemme historiallisessa keskustassa ja vierailemme Santa Maria Assuntan katedraalissa. Alunperin romaanista arkkitehtuuria edustavan kirkon sisäosat muutettiin piispojen toimesta barokkityyliseksi 1600-luvulla. Vaatimaton ulkokuori kätkee sisälleen kauniin interiöörin mosaiikkilattioineen sekä erittäin hyvin säilyneine freskoineen. Mikäli kirkkoaukio tuntuu tutulta, olet ehkä katsonut ihastuttavaa tv-sarjaa Isä Matteon tutkimuksia. Jos suuntaat katseesi aukiolta lähteville leveille porrasaskelmille, voit melkein nähdä mustaan papinkaapuun ja baskeriin sonnustautuneen Don Matteon huristelemassa alas polkupyörällään...

Yhteisen lounaan jälkeen ajamme Umbrian portille, Montefalcon pikkukaupunkiin, jota myös kutsutaan ”Umbrian parvekkeeksi”. Näköalapaikalta avautuva maisema on huikaisevan kaunis, kirkkaalla säällä saatat jopa nähdä ympäröivien kaupunkien silhuetit sekä horisontissa siintävät Apenniinien vuoret. Umbriassa olemme etruskien mailla. Tuo mystinen kansa asettui seudulle noin 3000 vuotta sitten ja aloitti viininviljelyn.

Montefalcon viinit ovat niittäneet kansainvälista mainetta, ja niiden korkeasta laadusta kertovat DOC ja DOCG-alkuperäismerkinnät. Erityisesti täyteläinen Sagrantino-punaviini on vakiinnuttanut asemansa viininystävien keskuudessa. Vierailu paikallisella viinitilalla perehdyttää sinut viininviljelyn eri vaiheisiin ja niihin haasteisiin, joita viljelijät ovat vuosien varrella kohdanneet. Maistelemme erilaisia viinejä ja nautimme sesongin vihanneksista sekä pasta-annoksesta koostuvan lounaan. Jälkiruokaviiniksi valikoituu itseoikeutetusti makea Montefalco Sagrantino Passito. Lounaan jälkeen sinulla on aikaa astella Monfefalcon pienen keskustan kujilla ennen kuin lähdemme takaisin kohti Spoletoa. Paluumatkalla piipahdamme vielä pittoreskissä Bevagnan kylässä, jossa voit viettää kahvituokion ja tehdä ostoksia. Ilta Spoletossa on vapaa.


3. pv Sinun Spoletosi

Kolmas matkapäivä on kokonaan varattu omalle ohjelmallesi. Aamupäiväksi suosittelemme käyntiä Spoleton korkeimmalla kohdalla kohoavassa Rocca Albornozianan linnoituksessa. Se rakennettiin 1300-luvulla strategisesti tärkeän, antiikin ajan roomalaisen Via Flaminia -tien puolustukseksi. ”Rocca” on toiminut myös vankilana. Linnalle kannattaa suunnata ennen keskipäivän auringonpaahdetta. Kapuaminen ylös käy kuntoilusta, mutta ylhäältä avautuvat maisemat palkitsevat. Tuomiokirkon aukiolta pääset ylös myös liukuportaita pitkin ja hissiä käyttämällä. Kukkulalta voit ihailla näkymää mahtavalle Ponte delle Torri -sillalle, joka yhdistää linnoituksen Montelucon tammimetsään. Mikäli silta on avoin, se tarjoaa mielenkiintoisen kävelykokemuksen. Tarkistathan oppaaltasi sillan aukiolon. Lounaan jälkeen voit paikallisten tapaan antautua rentouttavan siestan, riposon vietäväksi.

Spoleton pikkuputiikit ja galleriat availevat ovensa taas siestan jälkeen, jolloin on hyvä tilaisuus tuliaisostoksille. Värikäs keramiikka ja muut käsityötuotteet sekä paikalliset gourmet-herkut ovat suosittuja tuliaisia. Kahvihetken voit viettää jo tutuksi tulleella kirkkoaukiolla, jonka laidalla olevassa kahvilassa Isä Matteo ja ylivääpeli Cecchini istuskelivat shakkia pelaten...

Mikäli haluat tutustua lähiympäristöön, suosittelemme ihastuttavaa Gubbiota, jossa Isä Mateon tutkimuksia -sarjan ensimmäiset kahdeksan kautta kuvattiin. Kaupunkiin tutustut parhaiten jalkaisin sekä pikkujunan kyydissä, jonka 40 minuuttia kestävä kierros antaa hyvän kokonaiskuvan. Gubbioon pääset junalla ja bussilla.

Aivan erityinen paikka kulinarismin ystäville on tunnin bussimatkan päässä sijaitseva Norcia, joka on hiljalleen toipumassa vuoden 2016 maanjäristyksestä. Unelias pikkukaupunki on tunnettu ilmakuivatusta kinkusta, jota saadaan vain täällä kasvatettavasta Cinghiato-rodusta. Kinkun alkuperän takaa ”norcino”-merkintä. Norciasta voit myös ostaa erilaisia salamimakkaroita ja pecorino-juustoa, lounasherkuksi suosittelemme tryffelipastaa.


4. pv Cascata delle Marmoren vesiputous ja oliiviöljytila

Lepopäivän jälkeen jätämme hetkeksi kaupungin ja lähdemme viettämään päivää luonnon keskelle. Noin tunnin ajomatka Spoletosta tuo meidät Cascata delle Marmoren vesiputoukselle. Rakennustaidoistaan tunnetut roomalaiset ovat jättäneet tännekin kädenjälkensä. 165 metrin korkeudesta virtaava putous on roomalaisten rakentama vuonna 271 eaa., jolloin Velino-joen vedet ohjattiin kanaalin avulla laskemaan Nera-jokeen. Tarjoituksena oli kuivattaa Velinon rantamia ja näin ehkäistä niiden soistumista. Nykyisin virtausta säädellään niin, että putousta voi ihailla vain tiettyinä aikoina.

Bussin paikoitusalueelta kävelemme putousta myötäilevää polkua pitkin 1,5 km matkan korkeuseron ollessa noin 40 m. Saavutamme putouksen kakkos- ja kolmostason, mutta aivan huipulle asti emme mene. Palaamme bussille kävellen 1,5 km matkan. Retkelle suosittelemme varautumaan tukevapohjaisilla vaellus- tai lenkkikengillä sekä vettä hylkivällä ulkoilutakilla. Yhteinen lounas.

Viinin ohella Umbrian kumpuilevassa maastossa tuotetaan ”vihreää kultaa” – hienoa neitsytöljyä. Käymme Arronen kylässä Bonifazin oliiviöljytilalla tutustumassa öljyn valmistusprosessiin. Tilalla on tuotettu oliiviöljyä jo neljän sukupolven ajan 1900-luvun alusta lähtien. Kuulemme tilan historiasta ja maistelemme neitsytoliiviöljyä, jota voit ostaa tuliaisiksi. Erilaiset pastat sekä tryffeliä sisältävät tuotteet kuuluvat nekin tilan valikoimiin.


5. pv Fransiskus Assisilaisen hengessä

Umbria on mitä suuremmassa määrin myös pyhimysten sekä henkisen ja  hieman mystisenkin perinnön seutua. Viides matkapäivä vie meidät Assisiin, fransiskaanien veljeskunnan perustajan ja koko Italian suojeluspyhimyksen Fransiskus Assisilaisen kotikaupunkiin. Rikkaaseen kauppiasperheeseen syntynyt Fransiskus vietti huolettoman nuoruuden. Myöhemmin hän koki kääntymyksen ja pyhitti elämänsä sairaiden ja köyhien auttamiseen sekä eläinten suojelemiseen.

Italian toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde on on­nistunut säilyttämään aitoutensa. Kukkulan rinteellä levittäytyvän pikkukaupungin kaduilla ja ku­jilla siirryt toiseen aikakauteen. Pääkatu Via San Francesco vie sinut roomalaiselle forumille – Piazza del Comune -aukiolle, jota ympäröi­vät vanhat palatsit holvikaarikäytävineen. Kaupungin laidalla sijaitseva Pyhän Fransiskuksen basilika on kaksiosainen: yläkirkon seiniä koristavat mestari Giotton värikylläiset, Py­hän Fransiskuksen elämää kuvaavat freskomaalaukset – alakirkon hämyisessä kryptassa puolestaan on pyhimyksen viimeinen lepo­sija. Kirkko on keskiajalta lähtien toiminut fransiskaaniveljeskunnan symbolina. Pyhän Fransiskuksen perintö elää vahvana nykypäivän Assisissa, ja pyhimyskalenterissa hänelle on pyhitetty 4.10., jonka tunnemme myös maailman eläinten päivänä.

Roomalaisten muurien ympäröimän Spellon pikkukaupungin tunnelma on ihastuttavan pysähtynyt. Keskusaukiota hallitsee Santa Maria Maggioren kirkko Baglione-kappeleineen. Auringossa hunajanvärisinä hehkuvien talojen seinustat ja parvekkeet ovat kukkaistutusten peitossa. Kaupunkilaiset lienevät todellisia viherpeukaloita, sillä kukkaloisto tervehtii sinua kaikkialla Spellon kapeilla kujilla ja aukioilla. Pienen kahvitauon jälkeen palaamme illaksi Spoletoon.


6. pv Bracciano-järvi ja kotimatka

Sunnuntaina  hyvästelemme Umbrian. Paluumatkamme kohti Roomaa kulkee Lazion maakunnan pohjoisosien kautta Bracciano-järvelle. Braccianon kylän tunnetuin nähtävyys on Orsini-Odeschalchin suvun linna, joka on edelleen kalustettu kuten vuosisatoja sitten. Linna on suosittu juhlapaikka, mm. Tom Cruise ja Katie Holmes vaihtoivat aikanaan täällä vihkivalansa. Opastetulla kierroksella tutustumme mm. mielenkiintoiseen ase- ja haarniskamuseoon. Historiallinen keskusta kirkkoineen ja palatseineen tuo menneen ajan lähelle. Yhteisen lounaan jälkeen matka etenee rannikon kautta Santa Severan linnalle, jossa pysähdymme hetkeksi. Päätteeksi kuljetus Rooman lentoasemalle, josta Finnairin suora lento tuo sinut Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!