MATKAN KESTO:   
pe-pe, 7 yötä  

Varaa matkasi

Kohde: Transilvania

Matkaohjelma  

1. pv Tervetuloa Romaniaan!

Perjantaina iltapäivällä lähdet Lufthansan reittilennolla Münchenin kautta Bukarestiin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Lentoasemalta kuljetus ja majoittuminen Hilton Garden Inn -hotelliin (syyskuun lähdöllä Ramada Majestic). Romanialaisten herkkujen pariin johdatamme sinut heti ensimmäisenä iltana, kun illastamme perinteisessä Vanhankaupungin ravintolassa.


2. pv Kiehtova Bukarest

1800-1900 -lukujen taitteessa syntyneet leveät bulevardit ja tunnetut rakennukset ovat saaneet vaikutteita ranskalaisesta arkkitehtuurista. Idän Pariisiksi kutsutussa kaupungissa on jopa oma Riemukaari. Vaikka kaupunkikuvasta on vuosien saatossa kadonnut mittaamattoman arvokkaita rakennuksia, on menneen ajan tunnelma paikoin vieläkin aistittavissa.

Pitkä historia erilaisine tyylisuuntineen näyttäytyy lauantain kaupunkikierroksella, jonka aikana vierailet Bukarestin tunnetuimmassa rakennuksessa. Monumentaalinen parlamenttitalo Palatul Parlamentului on diktaattori Ceauşescun mahtipontinen aikaansaannos, johon hän sai idean Pohjois-Korean vierailullaan. Loisteliaissa saleissa ja edustustiloissa etenevä kierros avaa hyvin rakennuksen käsittämättömiä mittasuhteita.

Romanian ortodoksisen kirkon patriarkaalisessa katedraalissa ihailemme upeaa ikonostaasia ja Carol-puistossa pysähdymme sotilaiden muistomerkillä. Seuraava vierailukohteemme, Nicolae ja Elena Ceauşescun koti Kevätpalatsi kertoo hallitsijaperheen ylenpalttisesta elämästä. Se toimi Ceauşescujen tarkkaan vartioituna yksityiskotina neljännesvuosisadan ajan aina heidän kuolemaansa saakka vuonna 1989. Yleisölle palatsi avattiin vuonna 2016.

Ennen yhteistä lounasta käymme vielä Herăstrău-puiston etnografisessa ulkoilmamuseossa, joka yli 200 vuotta vanhoine puurakennuksineen kertooo maaseutukylien elämästä.


3. pv Cozian luostari ja Sibiu

Transilvanian saksankielinen nimi Siebenburgen kertoo alueen seitsemästä linnoitetusta kaupungista, joita saksilaiset asuttivat 1100-luvulta alkaen. Näistä mahtavin ja varakkain oli Sibiu, saksilaisalueen pääkaupunki. Bukarestista luoteeseen etenevän ajomatkan aikana pidämme taukoja ja ihailemme henkeäsalpaavia Karpaattien maisemia. Vierailemme 1300-luvulla perustetussa Cozian bysanttilaisessa luostarissa. Sunnuntai -illaksi saavumme määränpäähämme Sibiuun ja majoitumme Golden Tulip -hotelliin , jossa myös illastamme.


4. pv Sibiu ja Sibiel

Vuoden 2007 kulttuuripääkaupunki Sibiu näyttää sinulle maanantain opastetulla kävelyretkellä kauniisti entisöidyn vanhan keskustansa, jossa mennyt loisto sekä tyypillisen saksalaiskaupungin piirteet ovat selvästi havaittavissa.

Komeiden kirkkojen ja historiallisten rakennusten hallitsema Yläkaupunki oli varakkaiden kaupunkilaisten asuinaluetta, jossa kaupankäynti oli vilkasta. Merkillisen vastakohdan muodostavat Alakaupungin käsityöläiskorttelit värikkäine suippokattoisine taloineen, mukulakivikatuineen ja kivisiltoineen. Kaupunginosat yhdistyvät ns. portaiden käytävällä, jota pitkin kävellessäsi on kuin siirtyisit aikakaudesta toiseen. Ns. Valheiden sillalla on monta tarinaa kerrottavanaan - muistathan astella sillalla rehellisin mielin, sillä muutoin... Sibiuun perustettiin aikanaan Romanian ensimmäinen sairaala ja apteekki sekä maailman ensimmäinen homeopaattinen laboratorio. Myös Romanian ensimmäinen museo – hieno Brukenthalin taidemuseo toimii kaupungissa.

Idyllisiä maaseutumaisemia ihastelemme matkalla Sibieliin. Sibiun eteläpuolella sijaitsevaa kylää ympäröivät metsäiset Karpaattien rinteet. Lasimaalauksen perinteet ulottuvat yli 200 vuoden taa. Vuonna 1969 Zosim Oancea -niminen pappi ryhtyi keräämään 1700- ja 1800 -luvun lasi-ikoneita eri puolilta Romaniaa. Museossa nähtäviä ikoneja maalasivat pääosin maaseudun asukkaat. Tutustumisen jälkeen lounastamme rauhaisassa maalaisympäristössä ja iltapäivällä palaamme Sibiuun.


5. pv Sighişoara

Tiistaina jätämme Sibiun ja ajamme vuoriston halki Sighişoaraan, joka on yksi kiertomatkamme kauneimmista kaupungeista. 1100-luvulla Transilvanian saksilaisten perustaman kaupungin vanha, hyvin säilynyt keskusta on ansaitusti listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Osa jopa yli 300 vuotta vanhoista rakennuksista on edelleen asuinkäytössä. Kapeiden mukulakivikatujen varsilla tiilikattoiset talot, kaupungin muurit, käsityöläiskiltojen mukaan nimetyt puolustustornit ja koristeellinen kellotorni muodostavat uniikin keskiaikaisen kaupunkimiljöön. Se on kuin avoinna oleva aikakapseli, joka valloittaa sinut välittömästi. Opastetulla kierroksella käyt talossa, jossa Vlad Ţepeşin sanotaan syntyneen.

Yhteisen lounaan jälkeen jatkamme kohti Braşovia, jossa tasokas ja tyylikäs hotelli Aro Palace odottaa sinua viiden tähden kera. Majoittumisen jälkeen illastamme yhdessä.


6. pv Braşov ja Branin linna 

Jos olisit saapunut Braşoviin 1300-luvulla, matkaseuranasi olisi todennäköisesti ollut eripuolilta maailmaa ja Romaniaa saapuneita kauppamiehiä. He olisivat suunnistaneet viuhkanmuotoiselle keskusaukiolle Piaţa Sfatululle, joka oli vuosittaisten markkinoiden pitopaikka. Olisit myös saattanut nähdä häpeäpaalussa rangaistustaan kärsivän kaupunkilaisen. Aukion hurjimpia tapahtumia olivat noitien polttaminen roviolla ja rikollisten mestaaminen giljotiinissa niinkin myöhään kuin 1600-luvun lopulla. Vuosisatoja myöhemmin kohtaat onneksi rennon ja mutkattoman elämäntavan.

Keskusaukiota ympäröivät kauniit rakennukset keski-, barokki- ja renessanssiajan vaikutteineen kertovat merkittävän kauppa- ja käsityöläiskaupungin rikkaasta historiasta. Keskiviikkona tutustut oppaan kanssa kävellen historialliseen keskustaan ja mm. näet koko Romanian suurimman myöhäisgoottilaisen rakennuksen, Mustan Kirkon eli Biserica Neagrăn.

Kierroksemme kiehtovien tarinoiden parissa jatkuu ja muuttuu lähes kihelmöivän jännittäväksi, kun matkaamme Braşovista luoteeseen. Saavumme Branin kylään, joka paistattelee maailman matkailukartalla koko Transilvanian tunnetuimman vierailukohteen ansiosta. 1200-luvulla tärkeän kauppareitin turvaksi rakennettiin linna, jonka kuuluisin isäntä on 1400-luvulla elänyt Valakian prinssi Vlad III Dracul. Hän oli todellinen hirmuhallitsija, joka hankkiutui eroon vihollisistaan ja vastustajistaan julmalla tavalla. Usein teloitus tapahtui seivästämällä, josta lisänimi ”Ţepeş” eli ”Seivästäjä” on peräisin. Vlad III:n isä Vlad II oli saksalaisen Dragon eli Lohikäärme-ritarikunnan jäsen. Lohikäärme symboloi tummanpuhuvalla keskiajalla paholaista, ja uskotaankin juuri isän antaneen Vladille lisänimen ”Dracul”.

Vlad Ţepeş on irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stokerin tunnetuksi tekemän Dracula-myytin esikuva. Myytti elää vahvana, ja Branin linna mielletään kreivi Draculan kotilinnaksi – totta vai tarua – se selviää sinulle opastetun linnakierroksen aikana. Muistathan seurata tarkasti opastasi – linnan suljettujen ovien taakse astut vain omalla vastuullasi… Yhteinen lounas. Tiivistunnelmaisen vierailun jälkeen on aika lähteä paluumatkalle. Ennen Braşoviin saapumista käymme vielä Râşnovin linnoituksella, joka rakennettiin 1300-luvulla torjumaan tataarien hyökkäyksiä.

Maaseudun arjen vastapainona juhlilla on aina ollut tärkeä merkitys. Matkan lähestyessä päätöstään saat pilkahduksen iloisesta maaseudun perinteestä, kun ohjelmamme Braşovissa päättää folklore-esitys ja illallinen.


7. pv Peleşin linna

Torstai -aamuna lähdemme takaisin kohti Bukarestia. Matkalla vierailet kuninkaalliseksi kesäpalatsiksi rakennetussa Peleşin linnassa, joka ilmestyy metsän reunustaman tien päässä aivan kuin tyhjästä. Romanian, ja ehkä koko Euroopan, kauneimpien linnojen joukkoon lukeutuva Peleş on yksi matkamme kohokohdista. Linna on Hohenzollern-sukuun kuuluneen Romanian kuninkaan Kaarle I:n rakennuttama 1800-1900 -luvuilla. Kauniisti entisöidyn linnan 160 huonetta esittelevät mm. eurooppalaista maalaustaidetta, Muranon kristallia, Meissenin ja Sevresin posliinia sekä eebenpuu- ja norsunluuveistoksia, kiinalaisia silkkimattoja ja Carraran marmoria. Peleşin linna oli aikanaan Euroopan ensimmäinen linna, johon asennettiin keskuslämmitys ja sähkö.

Bukarestissa majoitumme jo tutuksi tulleeseen Hilton Garden Inn-hotelliin ja iltaa vietämme läksiäisillallisen merkeissä Vanhassakaupungissa.


8. pv Näkemiin

Oppaamme ja bussi noutavat sinut perjantaina Bukarestin lentoasemalle. Lufthansan lento lähtee puoliltapäivin Müncheniin, jossa koneenvaihto. Helsinkiin saavut illansuussa.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!