MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
17.-22.7.2017
21.-26.8.2017

5 yötä ja 6 päivää 

 

 

Finnair logo

Varaa matkasi

Kohde: Shakespearen Englannista Downton Abbeyyn

Alustava matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä: Matkaohjelma PDF

1. pv (ma) Tervetuloa Britanniaan!

Finnairin suora aamulento tuo sinut Lontoon Heathrow’n lentokentälle, jossa oppaamme toivottaa sinut tervetulleeksi. Lähdemme suoraan lentoasemalta kohti Etelä-Englantia ja Wiltshiren maakuntaa, jossa määränpäämme on ”kaupunki maaseudulla”, Salisbury. Kävelykierros vie sinut keskustan ristikko- ja kivitalojen reunustamille pikkukaduille ja kujille. Salisburyn tunnetuin nähtävyys on laajan viheralueen ympäröimä katedraali, jonka torni kohoaa yli sadan metrin korkeuteen. Kirkossa voit ihailla mm. vaikuttavaa ristikäytävää ja näet yhden neljästä yhä tallella olevasta Magna Charta -asiakirjasta, joka on merkittävällä tavalla kirjoittanut maailmanhistoriaa. Se oli ensimmäinen kuninkaan valtaa rajoittava ja demokraattisia oikeuksia kansalaisille myöntävä asiakirja, peräisin vuodelta 1215.

Vierailu Mompesson Housessa on mielenkiintoinen, vaikka talon historiaan ei liitykään kuuluisia asukkaita. Katedraalin lähellä sijaitseva kartanomainen kaupunkitalo edustaa 1700-luvun arkkitehtuuria puhtaimmillaan. Koristeellisen takorautaportin kautta astut kodikkaaseen tunnelmaan. Talon jokainen huone melkein vaatii pysähtymään hieman pidemmäksikin aikaa ihailemaan taidokkaasti koristeltuja kattoja ja uniikkeja aikakauden huonekaluja. Jos tuntuu, että olet vieraillut täällä aiemmin – ehkä katsoit vuoden 1995 Ylpeys ja Ennakkoluulo -elokuvan, joka kuvattiin osittain tässä Mompessonin perheen kaupunkikodissa.

Iltapäivällä majoitut viehättävään The Red Lion -hotelliin aivan Salisburyn sydämeen. Sinulla on hieman aikaa levähtää ennen yhteistä illallista.


2. pv (ti) Bathin kylpyläkaupunki

Pieni Shaftesburyn markkinakaupunki aloittaa tiistain ohjelmamme. Se on yksi Englannin vanhimmista kaupungeista, jonka historia ulottuu aina anglosaksien aikaan. Kävelemme keskustan jyrkällä mukulakivikadulla, jonka englantilaiset tuntevat suositusta Hovis-leipämainoksesta.

Blackmoren laaksoon avautuvien vehreiden maisemien myötä jatkat Cotswoldin kukkuloiden eteläreunalle, ihastuttavaan Bathin kaupunkiin. Sen kylpyläperinteet ulottuvat lähes 2000 vuoden taa, jolloin roomalaiset löysivät seudulta kuumia lähteitä. Myöhemmin Bathista muodostui varakkaiden lontoolaisten lomanviettopaikka, jonka ansiosta Bathin merkitys kylpyläkaupunkina vakiintui. Loisteliaan Yrjöjen aikaisen arkkitehtuurinsa ansiosta Bathin kaupunkikuva on erittäin kaunis ja sopusointuinen. Tämän aikakauden edustajana kaupungin upein katu Crescent Street on vertaansa vailla! Jane Austenin ystävät tuntevat Bathin kirjailijan kotikaupunkina, jonne hän perheineen muutti aivan 1800-luvun alussa. UNESCOn suojelemana Bath säilyy myös tulevien matkaajien ilona. Opastetun kävelykierroksen päätteeksi sinulla on vapaata aikaa Bathissa.

Englannin kaunein kylä -kilpailun moninkertainen voittaja Castle Combe on iltapäivän vierailukohteemme. Pohjois-Wiltshiressa Cotswoldin kukkuloilla sijaitseva hurmaava kylä on toiminut monien elokuvien kulissina. Mm. Steven Spielbergin ”Sotahevosen” aloittava hevoshuutokauppa pidettiin juuri täällä. Sinulla on aikaa käyskennellä kylänraitilla ja nauttia teekupponen aidossa englantilaisessa kylässä. 

Yhteiselle illalliselle palaamme Salisburyyn.


3. pv (ke) Hurmaava Downton Abbey

Matkan keskivaiheilla jätät Salisburyn ja suuntaat kohti kierroksemme kohokohtaa, Highcleren linnaa. Se on tuttuakin tutumpi – eikä ihme, sillä tv-sarja on tehnyt siitä maailmanlaajuisesti suositun kohteen. Kyse on tietysti Crawleyn perheen kodista Downton Abbeysta. Suomessakin suursuosion saavuttaneen sarjan tapahtumat on upotettu niin taidokkaasti historian kehyksiin, että Crawleyn perhe ja Downton Abbey tuntuvat hyvin todellisilta. Kiinnostavien henkilöhahmojensa kautta sarja kuvaa maailmansotien välistä murroskautta, Irlannin vapaussotaa, englantilaisen luokkayhteiskunnan totuttujen rakenteiden muuttumista sekä kahden kerroksen väen välisiä mutkikkaita ihmissuhteita.

Nyt kun filmiryhmät ovat jättäneet Highcleren, sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua linnaan. Sen upeissa huoneissa suorastaan odotat kohtaavasi Granthamin jaarlin, kreivitär Coran tai persoonallisen Lady Violetin ja palvelusväen kerroksissa hovimestari Carsonin suunnittelemassa illallistarjoilua taloudenhoitaja Hughes’in kanssa.

Ulkoasultaan dramaattinen linna muistuttaa Lontoon parlamenttitaloa, se onkin saman arkkitehdin, Sir Charles Barryn käsialaa. Highclere on tunnettu myös 5. jaarlinsa ansiosta. Hän löysi 1920-luvulla Howard Carterin kanssa Tutankhamonin haudan, josta kertoo linnan egyptologinen näyttely. Highcleren todelliset omistajat, Carnarvonin 8. jaarli ja puolisonsa, asuvat edelleen linnassa osan vuodesta ja ovat aktiivisesti mukana jokapäiväisessä toiminnassa. Opastetun kierroksen jälkeen sinulla on vielä aikaa viivähtää kuvankauniissa puistossa.

Läheisessä pikkupubissa nautitun lounaan jälkeen koet mielenkiintoisen kanavavenematkan, kun seuraavaa kulkuvälinettämme asettuu vetämään Shire-hevonen. Rotu kehitettiin aikanaan ritareita varten, joille tarvittiin voimakas hevonen kantamaan painavaan haarniskaan sonnustautunutta ritaria. Sotakentillä kunnostautuneet hevoset palasivat raskaisiin maatila- ja metsätöihin. Teollistumisen myötä kehittyi kanavaverkosto, jolloin nämä suurikokoiset työhevoset saivat uuden tehtävän kanavaveneiden vetäjinä. 

Päivän kääntyessä iltaan saavumme Oxfordiin ja majoitumme Royal Oxford -hotelliin. 


4. pv (to) Akateeminen Oxford

Britannian kuuluisa yliopistokaupunki, Oxford on tunnettu humanistisesta tiedekunnastaan. Oxford on kautta aikojen ollut kirjailijoiden yliopisto. Kaupunkikuva on tuttu monille Komisario Morse- ja Lewis - televisiosarjojen ystäville.  Myös mm. Talo Jalavan varjossa, Liisa Ihmemaassa ja kolme Harry Potter elokuvaa on osittain kuvattu Oxfordissa. J.R.Tolkienin, Lewis Carrollin ja Colin Dexterin viitoittamana tutustumme Oxfordiin rauhallisella kävelykierroksella. Reittimme varrella on useita yliopiston historiallisia rakennuksia kuten Bodleian kirjasto, Sheldonian teatteri, Radcliffen Camera sekä vanha katettu markkina-alue. 

Sinulla on vapaata aikaa kevyelle lounaalle ennen vierailua 1500-luvulla perustetussa Christ Church -collegessa. Täällä Liisa Ihmemaassa -kirjan tekijä Lewis Carroll opiskeli matematiikkaa ja myöhemmin myös työskenteli matematiikan lehtorina. Suuri Halli ja portaikko esiintyivät mm. Harry Potter -elokuvissa.

Perinteisen englantilaisen iltapäiväteen merkeissä koet ihastuttavan laivaristeilyn Thames-joella. Risteily kulkee samaa reittiä kuin ”sinä kultaisena iltapäivänä” vuonna 1862, jolloin Lewis Carroll loi Liisa Ihmemaassa -tarinan viihdyttääkseen opettajakollegansa tytärtä Alice Liddelliä. Ilta Oxfordissa on vapaa. 


5. pv (pe) Stratford-upon-Avon ja Bampton                               

Ollako vai eikö olla? William Shakespearen Hamletin monologin alkusanat ovat kiirineet halki satojen vuosien ja ympäri maailman. Vuonna 1564 Stratford-upon-Avonissa syntyneen Shakespearen kirjallinen perintö jälkipolville on häkellyttävän runsas. Shakespearen näytelmiä pidetään länsimaisen kirjallisuuden merkittävimpinä teoksina. Kävelykierros tutustuttaa sinut kirjailijan kotikaupunkiin ja avaa hänen elämänkaarensa vaiheita. Käyt Shakespearen syntymäkodissa, jonne miljoonat kirjailijan ystävät saapuvat osoittamaan kunnioitustaan. Täällä ovat vierailleet mm. Charles Dickens, John Keats, Walter Scott sekä Thomas Hardy. Pistäydyt myös Shakespearen puolison Ann Hathawayn kauniissa kotitalossa sekä kirkossa, jossa on maineikkaan kirjailijan viimeinen leposija.

Inspiroivan kaunis maaseutualue Cotswold on tunnettu lainehtivista kukkuloistaan ja idyllisistä pikkukylistään, joiden talot on rakennettu keltaisesta hiekkakivestä. Näissä maisemissa palaat Downton Abbeyn tunnelmiin, Bamptonin kylään, joka nauttii nykyisin ennennäkemätöntä suosiota. Täällä kuvattiin tv-sarjan merkittäviä tapahtumia kuten ristiäisiä, häitä ja hautajaisia. Myös Downton Abbeyn sairaala sijaitsi Bamptonissa. Päivän aikana nautimme yhteisen pubilounaan. Illansuussa palaamme Oxfordiin, jossa iltasi on vapaa.


6. pv (la) Basildon Park ja Wallingford

Aamulla on aika pakata matkatavarat ja luovuttaa huoneet, jonka jälkeen lähdemme kohti Lontoota. Matkalla pidämme tauon Bombay Sapphire-tislaamossa, jossa teemme opastetun kierroksen. Paikka on vierailemisen arvoinen jo pelkästään upean arkkitehtuurinsa ansiosta, jolla se on voittanut lukuisia palkintoja. 

Päivän edetessä jatkamme vielä hetken Downton Abbeyn hengessä, kun piipahdamme Basildon Parkissa. Se sai kunnian esittää Crawleyn perheen Lontoon residenssiä, Grantham Housea. Täällä kuvattiin myös mm. Lady Rosen ja Atticus Aldrigden hääjuhla. 

TV-sarjoista ja elokuvista tuttujen paikkojen joukkoon lisäämme vielä Thames-joen laaksossa sijaitsevan Wallingfordin pikkukaupungin, jossa maailman tunnetuin salapoliisikirjailija Agatha Christie asui viimeiset vuotensa. Suositussa brittiläisessä poliisisarjassa Midsomerin murhat Wallingford esitti Causton-nimistä paikkakuntaa. Päivän aikana nautimme yhteisen lounaan.

Päätteeksi kuljetus Lontoon Heathrow'n lentokentälle, josta Finnairin suora iltalento tuo sinut Helsinkiin. 

Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän ja edellyttää normaalia liikuntakykyä. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!