MATKAN KESTO:   
ma-la, 12 yötä  
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Kuuba

Matkaohjelma

1. pv Tervetuloa Havannaan!

Maanantaina aloitat matkasi mukavasti Helsingin lentoasemalla Plaza Premium -loungen rauhallisessa ympäristössä sen ruoka- ja juomatarjonnasta nauttien. Finnairin suora lento lähtee iltapäivällä ja saapuu myöhään illalla Havannaan. Maahantulomuodollisuuksien jälkeen tapaat tuloaulassa suomenkielisen oppaamme. Lentokentältä kuljetus Havannan keskustaan ja majoittuminen NH Capri La Habana -hotelliin .


2. pv Vanhat dollarihymyt ja Havannan kauneimmat aukiot

Vanhat dollarihymyt, ”almendronit”, kuten kuubalaiset autovanhuksiaan hellästi nimittävät, kuuluvat Havannan kaupunkikuvaan. Tiistaina teemme noin tunnin pituisen kaupunkikierroksen pääosin 1950-luvulta peräisin olevilla vanhoilla dollarihymyillä. Kierroksella näemme  muun muassa  Vallankumousaukion, jota hallitsee suuri Che Guevara –seinäreliefi, 1500-luvulla kaupungin suojaksi rakennetun El Morron linnoituksen sekä El Capitolio -rakennuksen, jossa Kuuban parlamentti kokoontui aina vallankumoukseen saakka. Lounaan jälkeen jatkamme kierrosta kävellen UNESCOn suojelemassa Havannan Vanhassakaupungissa ja sen kauniilla aukioilla, joita ympäröivät siirtomaa-aikaiset palatsit, rakennukset ja kahvilat. Ennen paluuta hotelliin pääsemme tutustumaan aidon kuubalaisen rommin saloihin rommimuseossa.


3. pv Viñalesin laakso ja tupakkaplantaasit

Keskiviikkona lähdemme tutustumaan Pinar del Ríon provinssisiin ja vehmaaseen Viñalesin laaksoon, Kuuban sikarituotannon keskukseen.  Kaunis ja vehreä laakso viljelmineen ja niitä ympäröivine karstivuorineen oli Fidel Castron suosikkipaikka Kuubassa. Nyt alue on listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Pinar del Ríon ilmasto ja maaperä luovat otolliset puitteet maailman parhaan sikaritupakan kasvatukselle. Tutustumme tupakkaviljelmiin sekä sikaritehtaaseen ja pysähdymme lounaalle Viñalesin kaupungissa. Paluu takaisin Havannaan illaksi. Ajomatka Havanna – Viñales n. 180 km/suunta.


4. pv Kurkistus Hemingwayn elämään

Torstaipäivämme on omistettu Ernest Hemingwaylle. Finca Vigía oli Nobel-kirjailija Hemingwayn Kuuban koti. Nykyisin museona toimivassa talossa on nähtävillä kirjailijan henkilökohtaisten tavaroiden ja mittavien kirjakokoelmien lisäksi metsästysmuistoja. Sisään pääsee kurkistamaan ovista ja ikkunoista, mutta ei pidemmälle, koska Hemingwaylle kuulunutta irtaimistoa halutaan suojella. Museon pihamaalla säilytetään El Pilar –venettä, jolla Hemingway vieraili läheisessä Cojímarin kalastajakylässä. Cojímarissa asuneiden kalastajien elämä inspiroi Hemingwayn kirjoittamaan teoksen ”Vanhus ja meri”. Kirja toi Hemingwaylle sekä Pulitzer- että kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Tutustumme kalastajien Hemingwaylle pystyttämään patsaaseen ja kirjailijan kantapaikkaan, Las Terrazas -ravintolaan. 

Lounaan jälkeen palaamme Havannan Vanhaankaupunkiin. Käymme Ambos Mundos -hotellin huoneessa 511, jossa Hemingway asui 1930-luvulla ja lopuksi nautimme daiquirit Hemingwayn kantakapakassa, El Floriditassa. Loppupäivä on vapaata omaa ohjelmaa varten. 


5. pv Sikojenlahti ja Cienfuegos

Perjantaina aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet. Matkamme jatkuu Kuuban etelärannikolle, Cienfuegosin siirtomaatyyliseen satamakaupunkiin, jonne ajomatkaa kertyy noin 250 km. Matkalla poikkeamme Sikojenlahdella, rannikolla jonka tapahtumat pitivät maailmaa jännityksessä ja johtivat Kuuban kriisiin vuonna 1961.

Lounaan jälkeen jatkamme matkaa Cienfuegosiin, jota pidetään yhtenä Kuuban kauneimmista kaupungeista arkkitehtuurinsa ja loistavan sijaintinsa vuoksi. Teemme opastetun kierroksen kaupungin historiallisessa keskustassa sekä Punta Gordan kaupunginosassa. Näemme muun muassa Cienfuegos–promenadin, kuubalaisen kirjailijan ja kansallissankarin mukaan nimetyn José Martí –puiston ja uusgoottilaiseen tyyliin rakennetun Palacio de Valle –palatsin. Kierroksen jälkeen majoittuminen Jagua-hotelliin , jossa illallinen. 


6. pv Sokeriparonien Trinidad ja Los Ingenioksen laakso

Lauantaina teemme kokopäiväretken vajaa 100 km päässä Cienfuegosista  sijaitsevaan Trinidadiin ja viereiseen Los Ingenioksen laaksoon.

Trinidadin kaupunki on kuin kaunis karamelli, ja makeuteen liittyy myös sen historia. Mukulakivikadut, kauniit pastellisävyiset talot ja maaseutupalatsit kertovat ajasta, jolloin Trinidad oli yksi maailman johtavista sokerintuottajista. Tutustumme Trinidadin Vanhaankaupunkiin, jossa on säilynyt siirtomaa-ajan tyyli. Viereinen los Ingenioksen laakso muodosti yhdessä Trinidadin kaupungin kanssa tärkeän sokerituotannon keskittymän. Raunioituneista sokeritehtaista, varastoista, orjaparakeista ja kartanoista koostuva alue on listattu UNESCOn suojelukohteeksi. Retken aikana nautimme yhteisen lounaan. Illalla palaamme takaisin Cienfuegosiin, jossa yhteinen illallinen hotellissa.


7. pv Vapaapäivä Cienfuegosissa

Sunnuntaina voit viettää leppoisan vapaapäivän Cienfuegosissa. Koko päivä on varattu ostoksille ja omatoimiselle tutustumiselle kaupungin nähtävyyksiin. Cienfuegosin kaupunki perustettiin vuonna 1819, ja nykyisin se on UNESCOn maailmanperintökohteiden listalla. Historiallisessa keskustassa on jäljellä kuusi rakennusta 1800-luvun alusta ja yli 300 rakennusta tuon vuosisadan loppupuolelta. Kaupunkiin asettui 1800-luvun loppupuolella espanjalaisten lisäksi myös ranskalaisia, mistä johtuen pieni ranskalaisvivahde on aistittavissa edelleenkin Cienfuegosissa.


8. pv Santa Clara – vallankumouksen ja Che Guevaran kaupunki

Maanantaina aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja jatkamme matkaa Santa Claraan, vallankumouksen ja Che Guevaran kaupunkiin.

Käymme Che Guevaran museossa ja mausoleumissa sekä näemme El Tren Blindado -junavaunut, jotka valtaamalla vallankumoukselliset saivat merkittävän voiton Batistan joukoista. Saapuminen myöhään illalla Havannaan ja majoittuminen NH Capri La Habana -hotelliin . Päivän aikana yhteinen lounas. Ajomatka Cienfuegos - Santa Clara – Havanna, n. 370 km.   


9. pv Taidetuokio Havannassa

Tiistain teemanamme on taide. Lyhyen ajomatkan päässä Havannan keskustasta sijaitsee värikäs Callejón de Hamel -kuja, jonka omaperäiset ja räiskyvät seinämaalaukset sekä veistokset ovat saaneet vaikutteensa afrokuubalaisesta kulttuurista. Kuubalainen taiteilija Salvador Gonzáles Escalona muutti värikkäillä töillään pienen slummikujan afrokuubalaisen kulttuurin keskukseksi.

Nautimme yhteisen lounaan, jonka  jälkeen vierailemme Santa Cana taidegalleriassa, jossa on esillä paikallisen taiteilijan Beatriz Sala Santacanan maalauksia ja veistoksia.


10. pv Siltojen kaupunki Matanzas 

Keskiviikkona suuntaamme ”siltojen kaupungiksi” kutsuttuun Matanzasiin, jossa teemme  kaupunkikierroksen ja vierailemme Cuevas de Bellamarin tippukiviluolissa. Lounaan nautimme Varaderossa Maison Xanadussa, jonka amerikkalais-ranskalainen varakas  liikemies Irénée du Pont rakennutti 1930-luvulla. Iltapäivällä  paluu Havannaan ja iltaohjelma vapaata. 


11. pv Vapaapäivä Havannassa

Torstaina voit viettää vapaapäivää Havannassa. Päivä on varattu ostoksille ja omatoimiselle tutustumiselle kaupungin nähtävyyksiin. Monen muun teeman ohella Havanna on tunnettu runsaasta musiikkitarjonnasta; musiikkielämyksiä voit kokea kaupungin konserttitalojen lisäksi myös monissa ravintoloissa.


12. ja 13. pv Fuster Project ja kotimatka

Perjantaina aamiaisen jälkeen luovutat huoneesi ja ehdit käydä vielä vaikkapa pienellä kävelyllä kaupungilla.

Iltapäivällä nautimme yhteisen läksiäislounaan ennen siirtymistämme havannalaisen maalaustaiteen maailmaan. Havannalla on paljon tarjottavaa maalaustaiteen ystävile: värikkäiden katujen varsilla sijaitsee viehättäviä artesaaniliikkeitä ja tunnelmallisia taidegallerioita. Me käymme tutustumassa Karibian Picassoksi kutsutun José Fusterin taideprojektiin.

Päivän päätteeksi kuljetus Havannan lentokentälle, josta Finnairin yölento lähtee kohti koti-Suomea myöhään illalla. Helsinkiin saavut lauantaina iltapäivällä.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
19.08.2021
Toimistomme elo- ja syyskuun aukioloajat
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille