MATKAN KESTO: 
  to-pe, 8 yötä

Varaa matkasi

Kohde: Jordania

Matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:    Matkaohjelma PDF

1. pv Tervetuloa Jordaniaan

Torstaina aamupäivällä aloitat matkasi mukavasti Helsingin lentoasemalla Plaza Premium -loungen rauhallisessa ympäristössä sen ruoka- ja juomatarjonnasta nauttien. Tapaat suomalaisen matkanjohtajamme ja lennät Turkish Airlinesin reittilennolla Istanbulin kautta Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Bussikuljetus ja majoittuminen Ammanin keskustassa sijaitsevaan viihtyisään The San Rock by Le Revee -hotelliin.


2. pv Ammanin Citadel ja Vanhakaupunki

Perjantaina aamiaisen jälkeen tutustumme alun perin seitsemälle kukkulalle rakennettuun n. 2 miljoonan asukkaan Ammaniin, joka on yksi maailman vanhimpia edelleen asuttuja kaupunkeja. Ensimmäiset merkit asutuksesta ovat jo 3000-luvulta eaa. Roomalaiset käyttivät Ammanista nimeä Philadelphia ja tältä ajalta kaupungissa on säilynyt muutamia rakennuksia kuten roomalainen amfiteatteri. Nykyinen kaupunki on kuitenkin rakennettu suurimmaksi osaksi vasta 1900-luvulla

Ajamme kaupungin yläpuolella sijaitsevalle Citadelin kukkulalle, jossa teemme kävelykierroksen. Citadelin tunnetuin nähtävyys on 160-luvulla rakennetun Herkuleksen temppelin rauniot. Näemme myös Umaijadi-kaudella rakennetun palatsin, Bysantin aikaisen kirkon ja Jordanian arkeologisen museon. Kukkulalta voit vielä ihailla Ammaniin avautuvaa vaikuttavaa näköalaa ennen kuin jatkamme matkaa takaisin alas kaupunkiin. Näemme roomalaisen amfiteatterin ja kävelemme Ammanin Vanhankaupungin sokkeloisilla kujilla.

Iltapäivällä yhteisen lounaan jälkeen palaamme takaisin hotelliimme. Loppupäivä on vapaa omalle ohjelmallesi Ammanissa.


3. pv Roomalainen rauniokaupunki Jerash ja Ajlounin linna

Lauantaiaamuna lähdemme n. tunnin ajomatkan päässä Ammanista sijaitsevaan Jerashiin, joka on yksi parhaiten säilyneistä roomalaisista kaupungeista. Maanjäristysten 700-800 -luvuilla vahingoittama Jerash oli vuosisatojen ajan hiekan peitossa, mutta viimeisten 70 vuoden ajan kaupunkia on kaivettu esiin ja restauroitu. Kävelemme tämän hyvin säilyneen rauniokaupungin pilarien reunustamilla kaduilla ihaillen sen teattereita, temppeleitä, kylpylöitä ja aukioita.

Lounaan jälkeen jatkamme matkaa vehreissä vuoristomaisemissa Ajlouniin. Tällä ”hedelmällisenä puolikuuna” tunnetulla alueella sijaitsee oliivitiloja, viehättäviä pikkukyliä, kirkkoja, luonnonpuisto sekä 1100-luvulla rakennettu linna, jossa vierailemme. Sään suosiessa 1250 metrin korkeudessa kohoavalta linnalta avautuu upea näköala Jordanian laaksoon ja sitä ympäröivään autiomaahan sekä aina Israeliin ja Libanoniin saakka.

Illaksi palaamme Ammaniin ja nautimme hotellissamme yhteisen illallisen.


4. pv Madaban mosaiikit, Nebo-vuori ja Shobakin linna

Sunnuntaiaamuna lähdemme bussilla kohti Petraa. Päivän ensimmäinen pysähdyspaikkamme on n. tunnin ajomatkan päässä Ammanista sijaitseva Madaba, joka tunnetaan erityisesti mosaiikkikaupunkina. Vierailemme pienessä Pyhän Yrjön ortodoksisessa kirkossa, jonka lattiaa koristaa Jordanian tunnetuin mosaiikki – vuodelta 560 peräisin oleva Palestiinan ja Jerusalemin kartta, jossa on kuvattuna kaikki Lähi-idässä sijaitsevat tärkeät raamatun tapahtumapaikat.

Madabasta jatkamme Nebo-vuorelle, josta raamatun mukaan Mooses ennen kuolemaansa katsoi alas luvattuun maahan ja jonne hänet uskotaan haudatun. Vuoren huipulla sijaitseva kirkko rakennettiin alun perin 300-luvulla Mooseksen kuolinpaikan muistoksi ja sen lattioilla on eri vuosisadoilla tehtyjä mosaiikkeja. Nebo-vuorelta näet Kuolleellemerelle ja Jordanian laaksoon sekä selkeällä säällä myös Jerusalemiin ja Jerikoon.

Lounaan jälkeen matka jatkuu upeissa vuoristomaisemissa kohti vuonna 1115 rakennettua Shobakin linnaa. Tämä keskellä autiomaata korkealla kukkulalla sijaitseva ristiretkien aikainen linna tunnettiin alun perin nimellä Mont Realin linna. 1300-luvulla muslimisotilaat, mamelukit, valtasivat linnan ja rakensivat sen uudelleen. Linnan raunioissa onkin nähtävissä paljon mamelukkien kauden vaikutteita. Teemme kävelykierroksen linnan raunioilla ja ihailemme näkymää ympäröiville hiekkakukkuloille, joiden väri vaihtuu auringon valon mukaan.

Illaksi saavumme muinaisten nabatealaisten valtakunnan pääkaupunkiin Petraan ja majoitumme Petran sisäänkäynnin lähellä sijaitsevaan Petra Moon -hotelliin.


5. pv Petran uskomaton kalliokaupunki

Maanantaina on vuorossa vierailu yhdessä maailman upeimmista nähtävyyksistä. Petran lumoavan kalliokaupungin historia ulottuu peräti 9000 vuoden päähän. Nykyisen muotonsa kaupunki sai nabatealaisten aikana n. 300-luvulla eaa. Nabatealaiset olivat taitavia insinöörejä, jotka rakensivat karulla ja kuivalla alueella sijaitsevaan Petraan kanavia, patoja, putkijärjestelmiä ja vesivarastoja. Petrasta tulikin tärkeä huoltopiste tärkeillä karavaanikauppareiteillä. 100-luvulla Petra liitettiin osaksi roomalaista valtakuntaa ja kaupunki kukoisti aina 600-luvulle asti sen väkiluvun ollessa korkeimmillaan jopa 20 000 asukasta. Kukoistuskautenaan Petra oli vehreä kaupunki, jossa viljeltiin mm. hedelmiä ja viiniä. Maanjäristysten ja kauppareittien muutosten johdosta autioitunut Petra oli vuosisatoja unohdettuna kunnes sveitsiläissyntyinen Johann Ludwig Burckhardt löysi sen uudelleen vuonna 1812. Tänä päivänä Petra on sekä UNESCOn maailmanperintökohde että yksi maailman seitsemästä uudesta ihmeestä. Petran maisemat ovat tutut myös elokuvasta Indiana Jones ja viimeinen ristiretki, jonka ulkokohtauksia on kuvattu täällä.

Astumme sisään Petraan kävellen läpi yli kilometrin pituisen vaikuttavan solan, al-Siqin, joka mutkittelee jopa 80 metriä korkeiden jyrkänteiden välissä. Al-Siqin päähän päästyämme avautuu edessämme hämmästyttävä punaiseen kallioon kaiverrettu Al Khazneh, Aarrekammio. Jatkamme kävelyä pitkin fasadikatua, jonka varrella on lukuisia hautakammioita näyttävine kymmeniä metrejä korkeine julkisivuineen. Näemme myös jo ensimmäisellä vuosisadalla rakennetun 3000-paikkaisen suuren roomalaisen amfiteatterin sekä pylväikkökadun ja suuren temppelin rauniot.

Oppaan kanssa tehdyn kierroksen jälkeen voit palata takaisin hotelliin tai jatkaa Petran tutkimista omatoimisesti. Petran alue on valtavan kokoinen, joten nähtävää riittää koko päiväksi. Punaiset kalliot ja niihin kaiverretut julkisivut, rauniot, haudat, temppelit, kirkot, monumentit ja häkellyttävät vuoristomaisemat – Petrassa kulkiessa voi vain hämmästellä kaupungin kauneutta. Hyväkuntoisimmat voivat kävellä ylös n. 850 porrasaskelmaa, jotka johdattelevat Ad-Deirin eli Luostarin alueelle. Luostarin julkisivu on monen mielestä vielä tunnetumpaa Aarrekammion julkisivuakin upeampi, joten perillä odottava näky on vaivan arvoinen. Luostarille johtavan reitin varrella on useita matkamuistokojuja ja pikkubaareja, joten matkan varrella voit helposti pitää levähdystaukoja.

Huom. Petrassa kävellään paljon joten varustauduthan mukavilla kävelyyn soveltuvilla jalkineilla.


6. pv Pikku Petra ja Wadi Rumin autiomaa

Jos et vielä eilen ehtinyt tutkia Petraa perinpohjaisesti, varhain tiistaiaamuna sinulla on mahdollisuus käydä nauttimassa tunnelmasta, joka Petran lähes autioilla kujilla kävellessä on aivan erilainen kuin päiväsaikaan suurempien turistimassojen saavuttua.

Aamiaisen jälkeen lähdemme vain n. kymmenen minuutin ajomatkan päässä Petrasta sijaitsevaan Siq Al-Baridiin, joka tunnetaan myös nimellä Pikku Petra. Sen uskotaan olleen Petran tärkeä esikaupunki ja sillä on paljon yhtäläisyyksiä Petran kanssa, vain pienemmässä mittakaavassa. Teemme kävelykierroksen, jonka aikana näemme hautaholveja, temppeleitä, vesikouruja ja -säiliöitä sekä seinämaalauksia.

Nautimme lounaan ja jatkamme kohti Jordanian kenties vaikuttavimpia maisemia. Vajaa 2 tunnin matkan päässä Petrasta sijaitsee Wadi Rumin autiomaa, jossa hiekka hohtaa punaisen, ruskean ja oranssin eri sävyissä ja aavikon keskellä kohoavat mahtavat hiekkakivikukkulat. Wadi Rumin kylässä nousemme maastoautojen kyytiin ja lähdemme niillä n. 2 tuntia kestävälle ajelulle, jonka aikana näemme tämän autiomaan hämmästyttäviä maisemia. Kuuta muistuttavaksi sanottu Wadi Rum saattaa olla sinulle jo tuttu vuonna 1962 kuvatusta elokuvasta Arabian Lawrence, joka käsittelee nuoren brittiläisen upseerin T.E. Lawrencen osuutta ensimmäisen maailmansodan aikana käydyssä arabikapinassa. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme onkin juuri T.E. Lawrencen mukaan nimetty Lawrencen lähde, jonka luona todennäköisesti näemme ainakin kameleita. Jatkamme aavikkoajelua ja pysähdymme vielä ihmettelemään ikivanhoja kalliokaiverruksia sekä korkeita punaisia hiekkadyynejä.

Illalla majoitumme Wadi Rumin autiomaassa sijaitsevaan tasokkaaseen Mazayen Rum Camp -leiriin, jossa tutustut beduiinikulttuuriin musiikin ja tanssin merkeissä ja nautit perinteisen buffet-illallisen.


7. pv Um er-Rasas

Keskiviikkoaamuun heräät Wadi Rumin autiomaassa. Aamiaisen jälkeen aloitamme matkan kohti 400 metriä merenpinnan alapuolella sijaitsevaa Kuolluttamerta. Pysähdymme matkalla UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvassa Um er-Rasasissa, joka oli alun perin Rooman valtakunnan aikainen sotilasleiri ja kasvoi 400-luvulla kaupungiksi. Vasta vuonna 2009 yleisölle avatusta Um er-Rasasista on löydetty roomalaisen, bysanttilaisen ja islamilaisen ajan raunioita sekä 16 kirkon jäännökset. Pyhän Stefanoksen kirkossa näemme Jordanian suurimman mosaiikkilattian, jonka kartta kuvaa alueen kaupunkeja. Myös muissa kirkoissa on hyvin säilyneitä kauniita mosaiikkilattioita, joissa on kuvia mm. linnuista, eläimistä, kalastajista ja metsästäjistä. Arkeologiset kaivaukset osoittavat merkkejä ajalle harvinaisesta eri uskontojen yhteiselosta tällä alueella.

Nautimme matkan varrella yhteisen lounaan. Iltapäivällä saavumme Kuolleellemerelle ja majoitumme Holiday Inn Resort Dead Sea -hotelliin. Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva n. 50 kilometriä pitkä Kuollutmeri on nimestään huolimatta järvi. Se on maailman matalin paikka ja n. yhdeksän kertaa suolaisempi kuin meri. Suolapitoisuutensa ansiosta Kuollutmeri kannattelee uimaria pinnalla ja sen mineraalipitoisella vedellä uskotaan olevan terveydelle myönteisiä vaikutuksia. Kuolleenmeren suoloja, mineraaleja ja mutaa hyödynnetäänkin kosmetiikan, mm. hiustenhoitotuotteiden, saippuoiden ja ihovoiteiden valmistuksessa. Voit jo iltapäivällä kokeilla Kuolleessameressä kellumista ja mutakylpyä hotellin rannalla.


8. pv Vapaapäivä Kuolleellamerellä

Torstaina sinulla on koko päivä aikaa nauttia rentoutumisesta Kuolleellamerellä ja hotellin suurella uima-allasalueella.

Viimeistä matkailtaa vietämme yhteisen läksiäisillallisen merkeissä hotellimme buffet-ravintolassa. Illallisen jälkeen voit vielä levähtää hetken sillä hotellihuone on käytössäsi aina lentokentälle lähtöön asti. Ennen puoltayötä lähdemme bussilla hotellista kohti Ammanin lentokenttää.


9. pv Näkemiin Jordania!

Turkish Airlinesin yölento tuo sinut Ammanista Istanbulin kautta Helsinkiin, jonne saavut perjantaina aamupäivällä klo 11:40.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
19.08.2021
Toimistomme elo- ja syyskuun aukioloajat
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille