MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
10.–12.6.2016

2 yötä ja 3 päivää 

 

 

Alustava matkaohjelma:  

1. pv (pe) Taiteilijayhteisön ja huviloiden Rantatie

Herrasväen kierroksesi alkaa aamulla klo 10, jolloin lähdet Helsingin keskustasta bussilla kohti Tuusulan Rantatietä. Teemme lyhyen kierroksen Kultakauden taiteilijoiden kotimaisemissa ennen vierailua Pekka Halosen ateljeekodissa Halosenniemessä . Tutustut Kesän taikaa – Pekka Halosen ja aikalaisten taidetta -näyttelyyn opastetulla kierroksella. Esillä on maalauksia, joissa kuvataan kesäisiä maisemia ja kesään kuuluvia juhlia ja arjen tapahtumia. Voit myös ihailla Halosille tärkeän puutarhan alkukesän vehreyttä ennen matkasi jatkumista Syvärannan Lottamuseoon .

Syväranta on yksi Rantatien suurhuviloista, jonka 1900-luvun alun loistosta kerrotaan vieläkin huimia tarinoita. Tuolloin huvilan omisti moskovalainen liikemies Konstantin Ushkov, jonka rikkaus oli peräisin pääosin teekaupasta ja kemianteollisuuden tuotteista. Syvärannassa vietettiin loistokasta huvilaelämää, jonka maallisiin puitteisiin kuului mm. marmorisia patsaita ja puutarhassa tepastelevia riikinkukkoja.

Syväranta toimi sanomalehtimiesten lepokotina vuosina 1923-1936.Tuolloin sen vierailijoihin kuuluivat myös Eino Leino ja Ilmari Kianto. Lepokotiajanjakson jälkeen Syväranta myytiin Lotta Svärd -järjestölle. Huvila paloi pahoin vuonna 1947, ja uusi rakennus avattiin Lottamuseona vasta vuonna 1995.

Nautimme keittolounaan Lottakanttiinissa, joka tunnetaan nostalgisesta tunnelmastaan ja itse tehdyistä tuotteistaan. Lounaan jälkeen kuulemme Palvelijatar Hilda Josefinan Juoruja ja juttuja huvilan puutarhassa. Puolen tunnin mittaisen herrasväen promenadin aikana vihkiydyt Syvärannan kuuluisten asukkaiden saloihin ja puolitotuuksiin.

Lottamuseosta viemme sinut majoittumaan läheiseen Tuusulanjärven rannassa sijaitsevaan Majatalo Onnelaan .

Johanna Sofia Björklund sai Onnelan tilan syntymäpäivälahjaksi vanhemmiltaan vuonna 1905. Siitä lähtien Johanna Sofia vietti Onnelassa ylellisiä kesiä suunnattoman rikkaan venäläisen upseerin Paul Shabelskin kanssa. Shabelski oli tahollaan naimisissa, mikä tuo Onnelan historiaan monia mutkikkaita tarinankäänteitä.

1920-luvulla Johanna Sofia perusti Onnelaan täysihoitolan, jonka vieraisiin Eino Leinokin lukeutui. Leinolla on oma nimikkohuoneensa toistasataa vuotta vanhassa Impivaara-rakennuksessa. Nykypäivän Majatalo Onnelan majoitustilat ovat uudet ja modernin tyylin mukaiset.

Pienen lepotauon jälkeen lähdemme iltakävelylle läheiseen J.H. Erkon kotitaloon Erkkolaan , jossa tutustut Tuhat ja yksi yötä – Idän hurmaa kuvitustaiteessa -näyttelyyn.

Itämaiset aiheet olivat esillä monilla taiteen aloilla 1910-1920 -lukujen Euroopassa. Suomessa orientalismi näkyi esimerkiksi Rudolf Koivun satukuvituksissa. Koivun lisäksi näyttelyssä on esillä Martta Wendelinin ja Venny Soldan-Brofeldtin töitä. Näyttelyn ohessa kuulet myös J.H.Erkon elämästä.

Opastetun kierroksen jälkeen palaamme Onnelaan, jossa nautimme herrasväen illallisen Järnefelt-menun muodossa.


2. pv (la) Sävelten, siveltimen ja sanan kodit

Lauantaiaamuna voit nauttia kiireettömästä aamiaisesta Tuusulanjärven rantamaisemissa. Tai jos olet aamuvirkku, voit osallistua matkanjohtajamme kanssa kävelyretkelle läheiseen Fjällbon metsäpuistoon (säävaraus).

Jyrkkärinteisellä kalliolla komeili ennen Fjällbon huvila, jonka helsinkiläinen liikemies Ilmari Helander osti kesäasunnokseen vuonna 1929. Helander olikin kesäisin tuttu näky Rantatiellä, jonne hän teki kävelyretkiään huolitellusti pukeutuneena yhdessä emännöitsijänsä Hilman kanssa. Nykyisin kalliolla on jäljellä enää huvimaja ja upea näkymä Tuusulanjärvelle.

Päivän ensimmäinen museokohteemme on säveltäjämestari Jean Sibeliuksen Ainola . Kun Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, antoi Sibelius hänelle kaksi toivomusta: työhuoneesta tulisi olla näköala järvelle ja ruokasaliin säveltäjä halusi vihreän takan. Tästä ja monesta muusta Ainolan rakennukseen ja Sibeliusten elämään liittyvistä asioista kuulet opastetulla kierroksellamme. Pääset ihailemaan myös Aino Sibeliuksen mestariteosta: idyllistä puutarhaa kesäisessä asussaan.

Ainolasta matkasi jatkuu läheiseen Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin Aholaan , jossa myös Sibeliusten lapset kävivät soittotunneillaan. Teemme museo-oppaamme johdolla kiehtovan tarinamatkan Venny Soldan-Brofeldtin boheemielämään. Kierros keskittyy Vennyn monipuoliseen taiteilijanuraan ja hänen aikakautensa naistaiteilijoiden asemaan.

Aholasta herrasväen kierros jatkuu lounaalle Vanhankylän kartanoon , jonka nykyinen päärakennus on 1800-luvun puolivälistä. Ennen kevyttä salaatti- ja piiraslounasta kuulemme hieman kartanon monivaiheisesta historiasta, jonka tarinoihin Sibeliuskin liittyy.

Lähes kartanon naapurissa sijaitsee säveltäjä Joonas Kokkosen entinen taitelijakoti Villa Kokkonen . Vuonna 1969 valmistunut, Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta kutsutaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisön nuorimmaksi taloksi. Siellä syntyi Viimeiset kiusaukset -ooppera.

Saat nauttia talon nykyisen isännän ja emännän, Antin ja Elinan luomasta Järven Lumo  - konserttihetkestä , jossa nämä kaksi taiteilijaa herättävät eloon Tuusulanjärven taiteilijayhteisön runo- ja musiikkiperinnön. Konsertti sisältää kuusi tunnelmallista musiikkiesitystä, joihin lukeutuu myös Finlandia-hymni. Taide-elämyksen kruunaa Villa Kokkosen ateljeen upea akustiikka.

Konserttihetken jälkeen Herrasväen kulttuurikierros jatkuu Haikon Kartanoon , jonne majoitut myöhään iltapäivällä valintasi mukaan joko modernin kylpylähotellin tai ylellisen kartanohotellin puolelle. Sinulla on aikaa lumoutua Haikon tyylikkäästä miljööstä vaikkapa pienellä päiväkävelyllä, tai rentoutua kylpylän altailla ja saunassa.

Kulttuuripitoisen matkapäivän päättää kolmen ruokalajin juhlaillallinen kartanoravintolassa.


3. pv (su) Kylpyläelämää ja Runebergin Porvoo

Sunnuntaiaamun voit aloittaa tyylikkäästi aamiaisella kuohuviinilasillisen kera. Aamupäivä on varattu Haikon tunnelmasta nauttimiseen ja kylpyläosastolla käyntiin.

Puolen päivän aikaan luovutat huoneesi ja lähdet Porvooseen kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin kotiin. Antoisan kotimuseokierroksen jälkeen ehdit vielä halutessasi ostoksille museokauppaan, josta voit hankkia kotiin viemisiksi vaikkapa Fredrika Runebergin reseptikirjan.

Viimeinen matkapäivämme jatkuu Vanhassa Porvoossa, jossa on vuorossa lounas Hanna-Marian viihtyisässä kellarissa. Buffetlounaan – ja luonnollisestikin Runebergin tortun – nauttimisen jälkeen viemme sinut Runebergin teeman mukaiselle kävelykierrokselle. Saat kuulla mielenkiintoisia tarinoita runoilijan elämästä Porvoossa, jossa hän asui perheensä kanssa 40 vuotta. Kierroksen jälkeen sinulla on vapaa-aikaa idyllisen Vanhankaupungin kujilla ja putiikeissa kiertelyyn.

Päivän alkaessa väistyä illan tieltä Herrasväen kulttuurikierroksemme palaa takaisin Helsinkiin.


Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaohjelma sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan  lisä- ja erityisehtoja.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!