MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
15.-22.9.2018 7 yötä ja 8 päivää
Finnair logo

Varaa matkasi

Kohde: Como-järven kimallus

Alustava matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä: Matkaohjelma PDF

1. pv (la) Tervetuloa Como-järvelle!

Finnairin suora reittilento tuo sinut aamupäivällä Milanoon. Suomenkielisen oppaamme johdolla lähdemme Malpensan lentokentältä kohti Piemonten maakuntaa ja täyteläisistä punaviineistään tunnettua Gattinaran viinialuetta, jonne saavumme juuri sopivasti lounasaikaan. Yhteisellä tervetulolounaalla pääsemme piemontelaisten ruokaherkkujen äärelle. Lounasravintolamme yhteydessä olevasta maatilamyymälästä voit erinomaisten viinien ohella ostaa mukaasi esim. hunajaa sekä kuuluisaa carnaroli-risottoriisiä.

Iltapäivällä saavumme Como-järvelle ja majoitumme Comon kaupungin keskustassa sijaitsevaan Le Due Corti -hotelliin. Iltaohjelmasi on vapaa vaikkapa pienelle kävelylle ja illalliselle kaupungilla.

Välimatkat: Milano – Gattinara 50 km, Gattinara – Como 88 km  


2. pv (su) Vanha Como

Aamulla lähdemme rauhaisaan tahtiin kävelyretkelle Comon keskustaan. Oppaamme johdolla kuljet satama-aukion tuntumassa levittäytyvän Vanhankaupungin kujilla ja kaduilla. Alueen päänähtävyyksiä ovat mm. vanha hallintopalatsi Broletto sekä vaikuttava Comon tuomiokirkko, jotka näemme kävelyreitin varrella ulkoa käsin. Kierroksen aikana pistäydymme Comon suosituimmassa museossa ns. Voltan temppelissä. 1700-luvulla elänyt fyysikko Alessandro Volta oli kotoisin Comosta - hänen kehittämiään ovat erilaiset sähköteoriat sekä pariston prototyypit.

Iltapäivä on vapaa omatoimiselle ohjelmalle. Oppaan vinkkien avulla löydät sopivan lounaspaikan sekä parhaat ostoskadut ja putiikit, joihin voit suunnistaa ostoksille myöhemmin lomaviikkosi aikana. Como on tunnettu silkkituotteistaan, joten tuliaisiksi voit viedä laadukkaita silkkihuiveja tai -solmioita. Illallinen hotellissa.


3. pv (ma) Villa Carlotta ja Tremezzo

Maanantaiaamuna kävelemme satamaan, jossa astumme järvilaivan kyytiin. Nautimme Como-järven ihastuttavista rantamaisemista, jotka ovat jo 1800-luvulla olleet englantilaisten runoilijoiden inspiraation lähteenä. Matkailijoiden ohella Comolla viihtyvät myös monet nykyiset julkisuuden henkilöt - heistä ehkä tunnetuimpana George Clooney, jonka huvilassa myös hänen monet näyttelijäkollegansa ovat viettäneet aikaa.

Pysähdymme järven länsirannalla, jossa vierailukohteemme on loistelias Villa Carlotta puutarhoineen. Milanolaisen markiisin rakennuttaman upean huvilan järjestyksessä toinen omistaja Gian Battista Sommariva oli suuri taiteen keräilijä ja Napoleonin henkilökohtainen ystävä. Sommarivan ansiosta huvilaan syntyi taidekokoelmista museo, jossa on ennen kaikkea kuvanveistäjä Antonio Canovan töitä sekä Francesco Hayezin kuuluisa maalaus Romeon ja Julian viimeisestä suudelmasta. 

Huvilan ohella tutustumme hienoon kasvitieteelliseen puutarhaan. Yli 150 erilaista atsalea-lajiketta, kameliat, suuret seetri- ja palmupuut, monet muut eksoottiset kasvilajit sekä valtavat alppiruusumetsiköt muodostavat huolella hoidetun vihreän keitaan. Peräti kaksitoista puutarhuria hoitaa tätä yli kahdeksan hehtaarin laajuista kokonaisuutta.

Kuvankauniissa Tremezzon kylässä sinulla on vapaata aikaa omatoimiselle lounaalle.

Auringonlaskun aikaan palaamme takaisin Comon satamaan, josta kävelemme hotelliimme illalliselle.


4. pv (ti) Bergamo, aito italialainen

Aamulla suuntaamme seitsemälle kukkulalle rakennettuun Bergamoon, jonka historiaa ovat muokanneet niin etruskit, roomalaiset kuin langobarditkin. Monien myöhempien vaiheiden kautta Bergamo ajautui Napoleonin käsiin, ja kaupunkivaltioiden yhdistyttyä lopulta Garibaldin toimesta kaupunki liitettiin Italiaan.

Lähes täydelleen säilyneet muurit ympäröivät historiallista keskustaa, jossa astut suoraan satojen vuosien takaiseen kaupunkikuvaan. Tutustut oppaamme kanssa aluksi yläkaupungin eli Città Altan aitoon italialaiseen tunnelmaan mm. Via delle Mura -kadulla ja Piazza Vecchialla – sen varrella kohoava kellotorni lyö joka ilta klo 22. Entisinä aikoina tämä oli merkkinä kaupunginporttien sulkeutumisesta. Aukiota reunustavia keskiaikaisia ja renessanssin ajan rakennuksia sanotaan Italian kauneimmiksi. Bergamon tunnetuimpiin asukkaisiin lukeutuu maailmanmainetta niittänyt säveltäjä Gaetano Donizetti.

Omatoimisen lounaan jälkeen siirrymme Bergamon uudempaan osaan, Città Bassan alakaupunkiin, jossa sinulla on aikaa ostoksille. Iltapäivän loppupuolella palaamme takaisin Comoon.

Välimatka: Como – Bergamo – Como 124 km


5. pv (ke) Maggiore-järvi ja Borromeo-saaret

Viidettä matkapäivää vietät leppoisasti idyllisellä Maggiore-järvellä risteillen. Saavumme järvelle sen eteläisestä päästä ja ajamme Stresan pikkukaupunkiin, josta päivän veneretkemme alkaa. 

Aivan Stresan lähellä sijaitsevalla Isola Bellan saarella tutustut mahtavaan Borromeo-suvun huvilaan ja puistoon, jossa hyvällä onnella voit myös nähdä kauniita valkeita riikinkukkoja.

Täältä jatkamme Isola dei Pescatorin naapurisaarelle, jossa nautimme herkullisen kalalounaan. Ennen paluuta Stresaan voit vielä hetken kierrellä pikkuputiikeissa tai vain nauttia saaren idyllistä. Pienen venematkan päätteeksi bussimme odottaa Stresassa ja kuljettaa meidät illaksi takaisin Comon kaupunkiin.

Välimatka: Como – Stresa – Como 178 km


6. pv (to) Tirano ja Sveitsin Alpit

Järvimaisemien vastapainoksi käymme ihailemassa majesteettisia Alppeja Sveitsin puolella. Lähdemme varhain aamulla ja ajamme Alppien kainalossa Valtellinan laaksossa sijaitsevaan pieneen Tiranoon, jonka kaupunki-idylliä täydentävät yllättäen palmu- ja oleanteripuut. Kävelykierroksen jälkeen vierailemme Sertoli-Salis -suvun palatsissa, jonka jälkeen nautimme lounaan.

Yksi lomaviikon kohokohdista on matka maailman hitaimman express-junan kyydissä. Matkaamme Bernina Express -junalla häkellyttävissä maisemissa Tiranosta Alppien yli Sveitsin puolelle. Ympärivuotinen reitti on listattu UNESCOn maailmaperintökohteeksi ja se on ollut käytössä vuodesta 1910. Rautatie kulkee osin laaksoissa joenuomia myötäillen korkeimman kohdan noustessa yli 2000 metrin korkeuteen. Joskus itse matka on määränpäätä tärkeämpi - tähän ajatukseen sinun on helppo yhtyä matkatessasi maailman kauneimpiin lukeutuvalla junareitillä.

Sveitsin puolella bussi odottaa meitä juna-asemalla. Paluumatka taittuu aluksi Silvaplana-järven rantaa seuraillen ja serpentiiniteitä pitkin Chiavennan kautta Comoon, jonne saavumme illansuussa.

Välimatkat: Como-Tirano, 136 km, Bernina Express -junamatka 2,5 tuntia, St. Moritz/Pontresina – Como, 143 km


7. pv (pe) Rennosti omaan tahtiin

Tämän päivän ohjelman voit suunnitella oman mieltymyksesi mukaan. Voit viettää päivää auringosta ja leppoisasta ilmapiiristä nauttien tai jatkaa Como-järveen tutustumista risteillen. Laivalla pääset esim. Comon helmeksi kutsuttuun Bellagion lomakaupunkiin, jossa voit piipahtaa vaikkapa lounaalla tai kahvilla.

Villa Melzi d’Erilin puiston eksoottiset puut ja rauhaa henkivä japanilainen lampi houkuttelevat pysähtymään pidempäänkin. Myös huvilan kappeli ja museo ovat avoinna yleisölle.

Jos olet innokas kävelijä eivätkä korkeuserot sinua haittaa, suosittelemme käyntiä Varennassa, joka poikkeaa täysin järven muista lomakohteista. Se sijaitsee järven itärannalla hieman Bellagiosta eteenpäin. Rantaan ulottuvat lähes pystysuorat kujat ja portaikot yhdistyvät alhaalla kapeaksi promenadiksi, jonka varrella on monia pieniä kauppoja. Kiivetessäsi ylös mukulakivikujia päädyt Varennan keskusaukiolle, ja jos vielä hieman jatkat matkaa, saavut Villa Monasteroon. Sen upea puutarha on varmasti yksi Como-järven kauneimmista, ja järvelle avautuva maisema jää lähtemättömästi mieleesi.

Katsottavaa ja koettavaa riittää yllin kyllin myös itse Comon kaupungissa, jossa voit helposti tehdä myös tuliaisostokset. Oppaasi antaa sinulle parhaat vinkit käyntikohteista ja kulkuyhteyksistä.


8. pv (la) Arrivederci Bella Italia!

Huoneiden luovutuksen jälkeen kuljetus oppaamme johdolla Milanoon, jossa lyhyt kävelykierros ja käynti kuuluisassa La Scala -oopperatalossa. Läksiäislounaan jälkeen oppaamme vie sinut Malpensan lentokentälle, josta Finnairin iltalento tuo sinut Helsinkiin.

Välimatkat: Como-Milano 53 km, Milano - Malpensa 49 km

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.
Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. 
Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!