MATKUSTUSKAUSI : MATKAN KESTO: 
22.–28.12.2020 ti-ma, 6 yötä

Alustava matkaohjelma:

Huom! Esimerkkimatkaohjelma v. 2019!

22.12. (su) Tervetuloa Lissaboniin!

Saavut sunnuntai-iltana Finnairin suoralla lennolla jouluiseen Lissaboniin, jossa oppaamme on sinua vastassa ja saattaa sinut ydinkeskustassa Baixa Pombalinan alueella sijaitsevaan Mundial-hotelliin. 


23.12. (ma) Löytöretkeilijöiden kaupunki

Lissabonin heräillessä uuteen viikkoon lähdemme yhdessä tutkimaan kaupungin eri osia. Kiertoajelulla tutustumme monimuotoisen Lissabonin vilkkaaseen nykypäivään ja mielenkiintoiseen historiaan. Näemme kuuluisat Marques de Pombal ja Praça do Comércio -aukiot sekä leveän Avenida da Liberdaden. Kierros jatkuu kävellen Lissabonin vanhimmassa osassa. Aikanaan kalastajien ja merenkävijöiden asuttama Alfama on säilyttänyt alkuperäisen tunnelmansa. Sen sokkeloiset kujat kiemurtelevat kukkulan rinteillä niin kapeina ja mutkittelevina, että alas kolistelevan raitiovaununkin täytyy olla tavallista lyhyempi.

Tejo-joen rantaa pitkin ajamme Belemin kaupunginosaan, josta portugalilaiset löytöretkeilijät 1400–1500 luvuilla lähtivät purjehtimaan kohti uusia maailmoja. Käymme löytöretkeilijöiden muistomerkillä, näemme ulkoa käsin presidentin palatsin ja Hieronymoksen luostarin, jonka kirkosta Vasco da Gama on saanut viimeisen leposijansa. Luostari on kunnianosoitus tutkimusmatkailijan löytämälle merireitille Intiaan. Tarkemmin tutustumme luostarin yhteydessä sijaitsevaan Museu de Marinhaan. Löytöretket liittyvät niin olennaisesti Lissaboniin, että vierailu Merenkulkumuseossa kuuluu lähes jokaisen kaupunkiin saapuvan käyntikohteisiin.

Ennen yhteistä lounasta herättelemme makunystyröitä kuuluisalla Pastel de Nata -leivoksella, jonka nautimme perinteisesti kirsikkaliköörin kera. Miellyttävän lounasravintolan sisustuselementit ovat peräisin vanhoilta rautatieasemilta eri puolilta Portugalia. Ravintola tarjoilee portugalilaisen keittiön maukkaita ja konstailemattomia aterioita, jotka eivät taatusti jätä nälkäiseksi! Lounaan jälkeen sinulla on aikaa jatkaa löytöretkeilyä Lissabonissa omaan tahtiisi.


24.12. (ti)  Satumainen Sintra, Cabo da Roca ja jouluaattoillallinen

Jouluaaton vieton aloitamme retkellä upeista linnoistaan tunnettuun Sintraan. Noin 25 km päässä Lissabonista sijaitseva ­UNESCOn maaimanperintökohde ihastuttaa kauneudellaan. Historiallisen keskustan viehättävät rakennukset, pittoreskit kujat ja vehreät puutarhat ovat jo sinänsä hyvä syy vierailla Sintrassa.

Kaupungin ylle kohoavien linnojen vetovoima on kuitenkin kiistaton. Vanhin näistä on 800-luvulla rakennettu maurilaislinna, jonka rauniot ovat vielä nähtävissä ylhäällä rinteellä. Vuoren huipulla maiseman kruunaa kuningatar Marialle 1800-luvulla rakennettu Penan palatsi, johon tutustumme tarkemmin. Linnan romanttista tyyliä edustava arkkitehtuuri yhdistelee vahvoja värejä sekä koristeellisia ja myyttisiä elementtejä luoden mielenkiintoisen vastakohdan linnaa ympäröivälle metsälle. Sisätilat esittelevät 1910-luvun portugalilaisen ylimystön elämää.

Linnavierailun ja Sintrassa nautitun lounaan jälkeen käymme paikassa, ”jossa maa päättyy ja meri alkaa”. Euroopan läntisin niemi Cabo da Roca on yli satametrinen, jyrkkä kallioniemi, jonne maailman uskottiin aikoinaan loppuvan. Paluumatkalla pysähdymme hetkeksi Cascaisiin, ennen kuin palaamme kaunista rantatietä pitkin takaisin Lissaboniin.

Jouluaaton illallisen nautit hotellin ylimmän kerroksen Varanda de Lisboa -ravintolassa, josta voit ihailla näyttävästi iltavalaistua Lissabonissa (huom. opas ei ole mukana illallisella).


25.12. (ke) Joulupäivä

Joulupäivä on varattu rentoutumiselle ja omatoimiselle ohjelmalle. Voit lähteä vaikkapa seuraamaan joulumessua tai suunnistaa kävelyretkelle persoonallisiin kaupunginosiin. Suuntaatpa sitten sokkeloiseen Bairro Altoon, eleganttiin Chiadoon tai ruutukaavamaisen selkeään Baixaan, kohtaat omaleimaisen tunnelman, jossa on helppo viihtyä. Upeaa kaupunkinäkymää punaisten tiilikattojen yli Tejo-joelle voit puolestaan ihailla Castelo de São Jorgen kukkulalta – muista varata aikaa ja hyvät jalkineet, sillä kapuaminen ylös maurilaislinnakkeelle käy kuntoilusta!

Monien mielestä fado soi aidoimmillaan Alfaman kätköissä laulun syntysijoilla. Illaksi sinulla on mahdollisuus varata lippu Clube de Fado -ravintolaan Alfamassa. Vanhassa oliiviöljymakasiinissa toimiva ravintola on yksi Lissabonin perinteisimmistä fado-paikoista. Klo 21:00 alkavan esityksen aikana kuulet fado-laulajia, joilla jokaisella on oma tyylinsä tulkita ikävän ja kaipuun sävyttämää portugalilaista tunnetilaa.

Lippu fado-iltaan, hinta ennakkoon 28 €/hlö sisältäen esityksen ja 2 juomaa


26.12. (to) Kansanomaisen Mourarian värejä ja tarinoita

Tapaninpäivänä tutustumme Lissabonin vanhimpiin osiin lukeutuvaan Mourariaan. Alfaman vieressä sijaitseva Mouraria on värikäs ja aitoudellaan kerrassaan valloittava. Lissabonin modernisoituessa täällä elämä sykkii kuten menneinä vuosikymmeninä. Kävelykierros sokkeloisilla kujilla vie sinut syvälle Mourarian – ja myös Lissabonin – sieluun, jossa historian eri kerrostumat kertovat omaa tarinaansa. Silloin tällöin kujilla spontaanisti kumpuavat fado-laulut ovat ominaisia Mourarialle. Retken aikana oppaamme kertoo alueen historiasta ja gastronomiasta - kuulet myös miten Maria Severa liittyy fadoon ja Mourariaan. Pistäydymme nauttimassa kirsikkaliköörit ennen kuin päätämme kierroksen yhteiseen lounaaseen perinteisessä paikallisravintolassa. Retkellä on myös mukana alueen perinpohjaisesti tunteva paikallisopas.


27.12. (pe) Azeitaon juustoja ja Sesimbran kalastajakylä

Matkan viimeinen retkipäivä vie meidät Lissabonin eteläpuolelle, viinitiloistaan ja juustoistaan tunnettuun Azeitaon pikkukaupunkiin. Paikallinen erikoisuus on pehmeä ja voimakas Queijo de Azeitao -vuohenjuusto, jota tuotetaan vain tällä alueella ja myydään kaikkialla Portugalissa. Vierailemme perinteisellä juustotilalla, käymme juustomuseossa ja tutustumme artesaanijuuston valmistukseen – luvassa on myös juustomaistiaiset viinilasillisen kera.

Retki jatkuu Arrabidan luonnonsuojelualueella kiemurtelevaa tietä pitkin. Ylitämme metsäisen Arrabida-vuoriston ja saavumme Atlantin rannikolle Sesimbran kalastajakylään, joka kalastusveneineen ja rantaravintoloineen on onnistunut säilyttämään kylämäisen tunnelmansa. Yhteisellä lounaalla nautimme tietysti tuoretta kalaa samalla kun näköalat merelle ja rantabulevardille tarjoilevat esteettistä nautintoa. Lounaan jälkeen palaamme Lissaboniin, jossa sinulla on vapaata aikaa omatoimiselle ohjelmalle.


28.12. (la)  Até logo Lisbon!

Varhain aamulla klo 4:15 oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellista lentokentälle, josta palaat Finnairin aamulennolla Helsinkiin.

Matka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Pidätämme oikeudet muutoksiin. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkalle osallistuminen edellyttää normaalia liikuntakykyä. Matkaan sisältyy kävelyretkiä alueilla, joissa on paljon ylä- ja alamäkiä - varauduthan sopivilla jalkineilla.

Joulumatkat Lisää kohteita

Esite

Lue/tilaa

Ajankohtaista

18.02.2020
Koronavirus ei vaikuta tällä hetkellä OK-Matkojen matkoihin
12.02.2020
Kevättarjouksia
15.01.2020
Messutarjoukset jopa -200 € /henkilö!
14.12.2019
Vuoden 2020 esitteemme on ilmestynyt. Nouda se toimistostamme tai tilaa kotiisi!