MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
19.-26.5.2019
21.-28.7.2019
7 yötä ja 8 päivää 
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Alustava matkaohjelma:  

Esimerkkiohjelma vuodelta 2019

1. pv (su) Vilkas ja omaleimainen Dublin

Finnairin suora aamulento tuo sinut Dubliniin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Lentokentältä lähdemme kaupunkikierrokselle niin Dublinin modernille alueelle ja vilkkaalle pääkadulle kuin Yrjöjen aikaisiin kortteleihin, joissa voit vielä aistia menneen ajan loistokkuutta. Pistäydymme Irlannin kansallispyhimyksen mukaan nimetyssä Pyhän Patrickin kirkossa ja päätämme retken kuningatar Elisabeth I perustaman Trinity Collegen kirjastoon. Täällä säilytettävän kelttien kansallisaarteen, Book of Kells -kirjan neljä evankeliumia heräävät henkiin kelttimunkkien kauniin kuvituksen myötä. Kirjaston tiloissa on nähtävillä kopio maan itsenäisyysjulistuksesta ja Irlannin vanhin harppu Brian Boru. Tammesta rakennetussa kirjastosalissa on vaikuttavat yli 200.000 kirjaa. Majoitumme Dublinin ydinkeskustassa sijaitsevaan Academy Plaza -hotelliin.

Iltapäivällä voit dublinilaisten tapaan unohtaa aikataulut ja tutustua kaupunkiin omien mieltymystesi mukaan. Tärkeimmät kauppakadut ovat Grafton Street Liffey-joen eteläpuolella sekä Henry Street sen pohjoispuolella. Yhteinen illallinen hotellissa.


2. pv (ma) Cahirin linna ja irlantilaista musiikkia

Tänään hyvästelemme Dublinin. Ajamme Tipperaryn maakuntaan ja pysähdymme Cahirin pikkukaupungissa. Suir-joen rantamilla kohoaa yksi Irlannin parhaiten säilyneistä keskiaikaisista normannilinnoista, Cahirin linna. Vahva kivisilta johtaa linnaan, joka näyttää kohoavan suoraan allaolevasta kalliosta. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1142, ja Butlerin aatelissuvun omistuksessa vuodesta 1375 lähtien linnaa on laajennettu ja korjattu. Butlereilla oli aikanaan merkittävä asema Englannissa ja Irlannissa – suvun vauraus perustui viinikauppaan, joka oli lähes kokonaan heidän hallinnassaan. Vuonna 1650 Oliver Cromwell sai linnan haltuunsa, kunnes se reilu kymmenen vuotta myöhemmin palautui Butlereille ja kuuluu nykyisin Irlannin valtiolle. Audiovisuaalinen esitys, linnan vaiheista kertova näyttely sekä kierros vanhoissa, minimaalisesti sisustetuissa huoneissa ja torneissa avaavat mielenkiintoisen aikaikkunan historiaan.

Seuravaksi siirrymme Corkin maakuntaan ja sukellamme aitoon irlantilaistunnelmaan 1720-luvulla rakennetussa Ballyvolane House -kartanossa. Kauniiden viheralueiden keskellä vietämme rauhallista iltapäivää hyvän ruuan ja viinin merkeisssä irlantilaiseen musiikkiin tutustuen. Illalla majoitumme Corkin keskustassa sijaitsevaan Imperial-hotelliin.


3. pv (ti) Blarneyn linna ja Midletonin viskitislaamo

Aloitamme päivän ajamalla noin 10 km Corkin ulkopuolelle ja vierailemme mahtavan McCarthy-klaanin perustamassa Blarneyn linnassa. Ensimmäinen puusta rakennettu linnoitus sijaitsi paikalla jo 900-luvulla – linnan nykyinen asu on peräisin 1440-luvulta. Karu linna kätkee sisälleen yli 600 vuotta historiaa ja mm. maanalaisia käytäviä ja vankityrmän, toivomusten portaat sekä noidan keittiön. Aikojen alusta saakka linnassa on asustanut oma kummitus. Jos saapuisit tänne aamunkoitossa saattaisit nähdä noidan keittiössä nuotion hiipuvan hiilloksen... Juuri noidan kerrotaan paljastaneen McCarthyille kuuluisan Blarneyn kiven voiman. Uskomuksen mukaan saat kaunopuheisuuden lahjan kiveä suutelemalla -  pieni varoituksen sana lienee paikallaan, sillä ihan helposta tehtävästä ei ole kyse.

Ennen yhteistä lounasta käymme Blarney Woollen Mills -myymälässä, josta voit ostaa perinteisiä irlantilaisia tuotteita.

Midletonin viskitislaamon vanhoissa rakennuksissa tutustumme irlantilaisen viskin historiaan ja tislauksen eri vaiheisiin. Viskin iirinkielinen nimi on uisce baha ja tarkoittaa ”elämän vettä”, josta mekin saamme maistiaisia. Tislamon erinomaisesta myymälästä voit ostaa tuliaisia. Iltapäivällä palaamme Corkiin, jossa vapaata aikaa. 


4. pv (ke) Mizen Head ja Bantry House

Golghanen saaressa Irlannin eteläisimmässä kärjessä sijaitsee Mizen Headin sääasema ja majakka. Yli sadan vuoden ajan se on uhmannut luonnonvoimia ja turvannut merenkulkijoiden taivalta. Yli 200 metrin korkeudella kulkeva kävelysilta johtaa majakanvartijan talolle, jossa toimiva vierailukeskus kertoo paikan historiasta ja majakanvartijan yksinäisestä elämästä. Vierailun aikana sinulle myös selviää kuinka tänne päästiin ennen sillan valmistumista. Rohkeimmat voivat kävellä 99 askelmaa Signal Station -majakalle ja näköalatasanteelle. Näissä mykistävissä maisemissa luonto esittää pääosaa – se puhuttelee sinua unohtumattomalla tavalla.

Iltapäivällä on vuorossa kartanovierailu. Tällä kertaa käymme Bantryn jaarlien rakennuttamassa Bantry House -kartanossa, joka ensimmäisenä irlantilaisena kartanona avattiin yleisölle vuonna 1946. Loistavalla paikalla meren rannalla sijaitseva Yrjöjen ajan kartano on edelleen Whiten suvun omistuksessa. Opastetulla kierroksella voit ihailla taideaarteita ja koristeellisia huoneita sekä astella taivaanportailla. Stairway to the Sky -portaikon sata askelmaa kiipeävä saa palkintonsa Bantry Bayn lahden yli avautuvien maisemien muodossa. Illalla majoitumme Glengarriffin kylään Eccles-hotelliin, jossa yhteinen illallinen.


5. pv (to) Maaseutuidylliä ja hevosvankkureita

Viides matkapäivä kuljettaa meitä kuvankauniissa maalaismaisemissa. Päivän ensimmäinen vierailukohde on Molly Gallivanin vanha maatila. Leskeksi jäänyt Molly joutui käyttämään kaiken kekseliäisyytensä hankkiakseen elannon itselleen ja seitsemälle lapselleen. Tila ei ole paljonkaan muuttunut Mollyn ajoista. Maaseudun eläinten ohella tutustut 200 vuotta vanhaan mökkiin, jonne astuessasi kurkistat yksinkertaiseen maalaiselämään ennen sähkön ja mukavuuksien saapumista.  Opastetulla kierroksella näet mm. kuinka turvetta leikataan. Ja sitten on tietysti viski – tärkeä tulonlähde myös Mollylle, joka vaikeina aikoina sai lisätuloja tislaamalla viskiä ja tarjoilemalla sitä tilan salakapakassa. Me maistamme ihan luvan kanssa  tätä Poitín-viskiä, joka kansanomaisemmin tunnettiin nimellä ”Mollyn vuorikaste”.  Kierroksella myös kuulet Irlannin suuresta nälänhädästä ja näet neoliittisen ajan kivimuodostelman, joka oli osa muinaista aurinkokalenteria. Muutaman sadan metrin matkalla koet n. 5000 vuotta historiaa.

McGillycuddy Reeks -vuorten kupeessa sijaitseva Kenmaren kylä on tunnettu iloisenvärisistä taloistaan, pikkukaupoistaan sekä pubeistaan. Omatoimisen lounaan ohella sinulla on aikaa kierrellä Kenmaren viehättävillä kaduilla ennen kuin jatkamme Killarneyyn.

Killarneyssa vaihdamme kulkuneuvoa ja nousemme perinteisten hevosvankkureiden kyytiin. Kierros vie sinut ihastuttaville, autoliikenteeltä suljetuille reiteille. Vain kavion kopse rytmittää rauhallista matkantekoa samalla kun kuulet alueen historiasta, perinteistä ja legendoista. Illalla majoitumme hieman kaupungin ulkopuolelle, viihtyisään Torc-hotelliin ja nautimme yhteisen illallisen.


6. pv (pe) Ring of Kerry ja lammaskoiria

Yksi Euroopan kauneimmista maisemareiteistä - Ring of Kerry - kiertää koko Iveraghin niemimaan tarjoten sinulle huikaisevia näkymiä. Käymme Glenbeigh’n turvemuseokylässä, jonka pienet turvekattoiset mökit kertovat 1800-luvun elämästä ja toimeentulosta.  Aidolla irlantilaisella maatilalla seuraat taitavien lammaskoirien työskentelyä. Tilan isäntä antaa meille kiintoisaa tietoa lampaankasvatuksesta sekä lammaskoirien kouluttamisesta. Kells Bayn upeiden merimaisemien sekä Cahersiveen ja Watervillen kylien kautta matka jatkuu kohti niemimaan kärkeä. Iltapäivää vietämme Killarneyn kansallispuistossa – alueella sijaitsevat mahtavat MacGillycuddy-vuoret sekä Killarneyn järvialue. Puisto suojelee mm. Irlannin viimeisiä alkuperäisiä tammimetsiä.  Hyvällä onnella voimme nähdä kansallispuistossa asustelevia peuroja. Yövymme ja illastamme jo tutuksi tulleessa hotellissa Killarneyssä.

Musiikki, laulu ja tanssi kuuluvat perinteisiin, joita et voi ohittaa Irlannissa matkatessasi. Tarjoilemme sinulle unohtumattoman illan henkeäsalpaavan esityksen parissa – luvassa on irlantilaista mytologiaa ja vauhdikkaan rivitanssin pyörteitä maailmanluokan taiteilijoiden tulkitsemana.


7. pv (la) Dinglen niemimaa

Atlantin aallot huuhtovat Inch Beachin hiekkarantaa Dinglen niemimaalla. Ympärillä kohoavat vuoret muodostavat vastakohdan niiden välissä avautuville laaksoille. Slea Head Drive -maisemareitti johdattelee meidät niemimaan kärkeen Euroopan läntisimpään kolkkaan. Vaikuttavissa maisemissa etenevän reitin varrella seisovat rauniot vievät ajatukset ihmiskunnan varhaishistoriaan. Matkailijoiden ohella myös elokuvan tekijät ovat löytäneet tiensä tälle dramaattisen kauniille seudulle.

Gallarusin rukouskappeli – Gallarus Oratory – on yli 1200 vuotta vanha varhaiskristillinen rakennus, joka on ainutlaatuisena ja lähes täydellisenä säilynyt meidän päiviimme. Se on rakennettu erikoisella tavalla siten, että toisiaan kannattelevat kivet muodostavat kaarimaisen struktuurin. Luja rakennus seisoo yhä tuulisella mäellä säiden armoilla tuijottaen Smerwick Harbour -lahdelle.

Dinglen kalastajakylässä sinulla on aikaa omatoimiselle lounaalle. Suosittelemme kokeilemaan tuoreita merenantimia, joista koko etelärannikko on kuuluisa. Dingle on iirinkielistä aluetta, huomaat sen vaikkapa tienviittoja lukiessasi! Dinglen virallinen iirinkielinen nimi on Daingean Ui Chuis, joka  tienviitoissa esiintyy yleensä lyhenettynä ”An Daingean”. Illaksi palaamme Killarneyyn ja nautimme illallisen hotellissamme.


8. pv (su) Olkikattojen Adare

Kierroksemme eteläisessä Irlannissa alkaa olla päätöksessään, ja on aika lähteä takaisin kohti Dublinia. Viivähdämme vielä hetkisen keskellä irlantilaista idylliä, johon viemme sinut ihastuttavassa Adaressa. Usein Irlannin kauneimmaksi kyläksi nimetty Adare olkikattoisine taloineen on kuin suoraan satukirjan sivuilta. Dunravenin jaarli rakennutti 1800-luvun lopulla pääkadun varrella sijaitsevat talot, joita kartanon työntekijät asuttivat. Nykyisin niissä toimii mm. käsityöpajoja ja pieniä ravintoloita. Kylän vehreä puisto ja kukkaistutukset, keskiaikaiset luostarit ja rauniot täydentävät kylätunnelman.

Matkan varrella nautitun lounaan jälkeen jatkamme Dublinin lentoasemalle, josta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän ja edellyttää normaalia liikuntakykyä. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja.