MATKUSTUSKAUSI:  
huhtikuu-lokakuu
MATKAVAIHTOEHDOT:
Viikonloppu, 4 yötä

Retket & matkaohjelma

  -symbolilla merkityt suomeksi opastetut retket sisältyvät Bukarestin matkasi hintaan.


Tervetuloa Bukarestiin!

Perjantaina  iltapäivällä saavut Blue Airin suoralla lennolla Bukarestiin, jossa oppaamme on sinua vastaanottamassa. Lentoasemalta kuljetus ja majoittuminen Central-hotelliin. Heti majoittumisen jälkeen saat oppaan kaupunkikatsauksessa ajankohtaiset Bukarestin vinkit. Illalla lähdemme oppaan kanssa kävellen illalliselle Vanhassakaupungissa sijaitsevaan ravintolaan.


Idän Pariisi

Sisältyy hintaan, kesto n. 5,5 t

Legendan mukaan Bukarest syntyi joen töyräälle ”Bucur”-nimisen paimenen leiripaikalle, joka laajeni kyläksi. Ensimmäiset maininnat kaupungista ovat 1400-luvun puolivälistä. 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa syntyneet leveät bulevardit ja hienostuneet rakennukset kielivät vahvasta ranskalaisvaikutuksesta. Monet aikakauden suunnittelijoista matkustivatkin Ranskaan oppia saamaan ja matkatuliaisina Bukarest sai jopa oman Riemukaarensa.

Lauantain kaupunkikiertoajelulla saat kokonaisvaltaisen kuvan Bukarestista, joka on uskomaton yhdistelmä itää ja länttä. Kaupungin tunnetuin nähtävyys Parlamenttitalo hämmästyttää paitsi mittasuihteillaan myös ylellisyydellään. Sen loisteliaissa saleissa ja edustustiloissa etenevä kierros on ajatuksia herättävä, vaikka käsittääkin vain murto-osan koko rakennuksesta. Palatul Parlamentului syntyi diktaattori Ceauşescun mahtipontisesta ideasta. Hänen tarkoituksenaan oli rakennuttaa perheelleen koti, joka toimisi samalla parlamenttitalona ja edustustiloina. 1980-luvulla käynnistyneiden rakennustöiden myötä paikalta tuhottiin mittaamattoman arvokkaita kirkkoja, luostareita ja synagogia sekä arviolta 30 000  - 50 000 yksityiskotia. Noin 3,5 km pitkän Unirii-bulevardin päässä kohoava monumentaalinen rakennus nimettiin ironisesti Kansan palatsiksi. Kristallikruunuin ja samettiverhoin koristeltuja huoneita on 1100 ja 12 maanpäällisen kerroksen lisäksi maan alla on vielä useita kerroksia lisää. Suurimmat palatsin saleista ovat jopa 2000 m² ja niiden koristeluun on käytetty yli miljoona kuutiota romanialaista marmoria.

Ortodoksisen katedraalin ja sotilaiden muistomerkin jälkeen on vuorossa ylenpalttista linjaa jatkava vierailukohde. Kevätpalatsi toimi Nicolae ja Elena Ceauşescun tarkkaan vartioituna yksityiskotina neljännesvuosisadan ajan aina heidän kuolemaansa saakka vuonna 1989. Silkkikankain ja mahonkipaneelein koristellut seinät, kynttiläkruunut ja persialaiset matot – vain parhaat ja kalleimmat materiaalit kelpuutettiin Kevätpalatsin sisustamiseen. Yläkerran yksityistilat tuovat mieleen Versaillesin tai Buckinhamingin palatsin. Suljettujen ovien takana hallitsijapari saattoi elää ylellistä elämää kansan kärsimyksistä piittaamatta. Retken päätteeksi käymme Herăstrău-puiston etnografisessa ulkoilmamuseossa, joka yli 200 vuotta vanhoine puurakennuksineen kertoo maaseutukylien elämästä.

Päiväsi jatkuu omatoimisesti. Vanhankaupungin kapeille kujille sinun on mukava pujahtaa leveiden bulevardien hälinästä. Lipscani-katu ympäristöineen muodosti jo 1400-luvulla tärkeän kauppa-alueen. Monet kaduista on nimetty eri ammattikuntien mukaan, esim. satulantekijän ja hatuntekijän katu. Mittavia kunnostustöitä läpikäyneessä Vanhassakaupungissa voit kävelyn lomassa levähtää jossakin sen monista kahviloista ja ravintoloista. Erikoiskahviloidensa ansiosta Bukarest on noussut kahvin ystävien trendikohteeksi.

Jos olet herkkusuu, Bukarestissa sinun ei tarvitse pettyä. Romanialainen keittiö on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaiden ruokakulttuurista. Ruokalistat ovat usein lihapainotteisia, annokset tuhteja ja maittavia. Kokeile erilaisia makkaroita, täytettyjä vihanneksia sekä herkullisia keittoja. Valittavanasi on runsaasti myös kevyempiä kasvisaterioita, etnisiä herkkuja sekä – hieman yllättäen – erinomaisia kalaruokia. Rikkaan armenialaisen kauppiaan rakennuttama majatalo, yli kaksisataa vuotta vanha Hanul lui Manuc on yksi Vanhankaupungin suosituimmista ravintoloista, jossa myös paikalliset käyvät. Tätä ei pidä jättää kokematta, mutta pöytävaraus kannattaa tehdä ennakkoon. Perinteinen romanialainen ravintola Crama Domnească ansaitsee sekin maininnan miellyttävän ilmapiirinsä ja erinomaisen keittiönsä ansiosta.


Linnojen lumoa

Sisältyy hintaan, kesto n. 11 t

Sunnuntaipäivän retken tunnelmia viitoittaa kaksi erilaista linnaa. Ajamme aluksi metsäisen tien päässä sijaitsevaan kuninkaalliseen Peleşiin, joka on kiistatta yksi Romanian kauneimmista linnoista. Puutarhoineen se sulautuu saumattomasti ympäröivään metsään, jota taustalla kohoavat vuoret reunustavat. Hieman metsästyslinnaa muistuttava Peleş on Hohenzollern-sukuun kuuluneen Kaarle I:n rakennuttama 1800- ja 1900 -luvulla. Sisääntulohallin ja salien seinät ja katot on koristeltu puupaneelein. Kauniisti entisöidyn linnan 160 huonetta esittelevät mm. eurooppalaista maalaustaidetta, Muranon kristallia, Meissenin ja Sevresin posliinia, kiinalaisia silkkimattoja ja Carraran marmoria. Peleş oli aikanaan Euroopan ensimmäinen linna, johon asennettiin keskuslämmitys ja sähkö. Kierros vie sinut linnan tärkeimpiin huoneisiin ja historian eri vaiheisiin. 

Iltapäiväämme värittää jännitys. Olemme matkalla Transilvaniaan, joka paistattelee maailman matkailukartalla koko Romanian tunnetuimman vierailukohteen ansiosta. Kukkulalla kohoava Branin linna rakennettiin 1200-luvulla kauppareittiä turvaamaan. Linnan kuuluisin isäntä oli 1400-luvulla elänyt Valakian prinssi Vlad III Dracul. Hän oli todellinen hirmuhallitsija, joka hankkiutui eroon vihollisistaan ja vastustajistaan julmalla tavalla. Usein teloitus tapahtui seivästämällä, josta lisänimi ”Ţepeş” eli ”Seivästäjä” on peräisin. Vlad III:n isä Vlad II oli saksalaisen Dragon eli Lohikäärme-ritarikunnan jäsen. Lohikäärme symboloi tummanpuhuvalla keskiajalla paholaista, ja uskotaankin juuri isän antaneen Vladille lisänimen ”Dracul”. Irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stokerin käsialaa on myyttinen Dracula, jonka hän sijoitti Transilvaniaan. Juuri Branin linna mielletään Draculan kotilinnaksi – totta vai tarua – se selviää sinulle opastetulla linnakierroksella.

Branissa nautitun lounaan jälkeen käymme merkittävänä kauppa- ja käsityöläiskaupunkina tunnetussa Braşovissa. Sen keskusaukiota ympäröivät keski-, barokki- ja renessanssiajan rakennukset kertovat rikkaasta historiasta. Oppaan kanssa tutustut kävellen historialliseen keskustaan ennen kuin lähdemme takaisin kohti Bukarestia.


Luostariperintöä ja ostoksia

Sisältyy hintaan, kesto n. 5 t

Maanantaina ajamme noin 40 kilometrin päähän Bukarestista pohjoiseen Snagov-järvelle. Sen rantamilla sijaitseviin loistohuviloihin varakkaat bukarestilaiset saapuvat viikonlopun viettoon. Luonnonsuojelullisia arvojakaan ei ole unohdettu, sillä osa järvestä ja sitä ympäröivästä metsästä on suojeltu. Arkeologisten löydösten perusteella ensimmäiset merkit ihmisen läsnäolosta alueella ovat noin 400-luvulta eaa. Saaressa sijaitsevan Snagovin luostarin perustaja on tiettävästi Vlad Ţepeşin isoisä Mircea vanhempi. Ensimmäiset kirjalliset maininnat ovat vuodelta 1408. Keskiajalla  Snagov oli yksi vahvimmin linnoitetuista luostareista, jonka myöhempiin rakennusvaiheisiin myös Vlad Ţepeş on vaikuttanut. Hän jatkoi linnoitustöitä, rakenutti kellotornin, kidutuskammion ja vankilan – joista enää rauniot ovat jäljellä. 

Luostarielämän ohella rikas Snagov oli  myös kulttuurikeskus, ja 1600- ja 1700-luvulla täällä toimi mm. yksi Valakian ensimmäisistä rahapajoista sekä painotaloista. Kirkon kauniit freskot ovat säilyneet meidän päiviimme saakka. Uskotaan, että kirkossa sijaitsee Vlad Ţepeşin hautapaikka, jossa hänen päätön ruumiinsa sai viimeisen leposijansa. Hirmuhallitsija sai lopulta maistaa omaa lääkettään. Hänen päänsä matkasi janitsaarien mukana ottomaanien valtakuntaan, jossa se laitettiin esille seipään päähän. Vuonna 2002 Romanian hallitus päätti rakennuttaa Snagoviin Disneyland-tyylisen teemapuiston, mutta onneksi suuren vastustuksen vuoksi hanke haudattiin.

Paluumatkalla pysähdymme Baneasan ostoskeskuksessa, jossa sinulla on aikaa omatoimiselle lounaalle sekä ostoksille. Iltapäivääsi Bukarestissa vietät omien mieltymystesi mukaan. Rentouttavaan kävelyretkeen suosittelemme hotellisi lähellä sijaitsevaa Cişmigiu-puistoa. Hyvinhoidetut kävelytiet ja puiston keskellä sijaitseva järvi koristeellisine siltoineen houkuttelevat viivähtämään silmää hivelevän kauniissa ympäristössä.


Hyvää kotimatkaa!

Varhain tiistaiaamuna saat aamiaispaketin mukaasi. Oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellista Bukarestin lentoasemalle, josta palaat Blue Airin suoralla lennolla Helsinkiin.

Seuraavat ohjelmalliset kaupunkimatkat Bukarestiin

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
17.5. Pe 21.5. Ti Bukarest ohjelmallinen pe-ti, Blue Air 899,00 € VARAA
7.6. Pe 11.6. Ti Bukarest ohjelmallinen pe-ti, Blue Air 979,00 € VARAA
19.7. Pe 23.7. Ti Bukarest ohjelmallinen pe-ti, Blue Air 879,00 € VARAA
9.8. Pe 13.8. Ti Bukarest ohjelmallinen pe-ti, Blue Air 799,00 € VARAA