MATKUSTUSKAUSI:  
toukokuu ja syyskuu-lokakuu
MATKAVAIHTOEHDOT:  
Miniviikko, 4 yötä

Varaa matkasi

Kohde: Zagreb

Zagreb sopii pellepelottomille.

Muistilehtiö ja kamera syksyllä_ThinkstockPhotos-496700206

Keksijä, ilmailualan pioneeri ja yrittäjä Slavoljub Penkala oli oman aikansa kosmopoliitti, joka muutti perheineen Zagrebiin vuonna 1898.

Ehkä rakkaus uutta kotiseutua kohtaan käynnisti miehessä luovan aallon: Penkalan keksinnöille myönnettiin yhteensä 80 patenttia. Mukana oli niin pyörivä hammasharja (jotta tytär saisi pestyä hampaansa paremmin), kuumavesipullo (jotta jalat eivät palelisi talvella nukkuessa) kuin hänen merkittävin keksintönsä moderni kuivamustekynäkin.

Älä siis ihmettele, jos Zagrebissa mieleesi alkaa pulpahdella kaikenlaisia jalostamiskelpoisia ideoita. Kannattaa kirjata ne kiireesti ylös Penkala-kynällä. Muuten ne saattavat huonolla tuurilla unohtua jo lentokoneessa sen poistuttua Kroatian ilmatilasta.

Kravatti kaulaan ja matkaan!

Kroatialainen kravatti_ThinkstockPhotos-821513588

Ellet ole kravatin ystävä, saat syyttää tuosta epämukavasta mutta ah, niin tyylikkäästä asusteesta kroatialaisia. Tai pikemminkin syypää on varsinaisesti Ranskan kuningas Louis XIV.

1600-luvun kroatialaiset sotilaat vierailivat nimittäin Aurinkokuninkaan luona asussa, johon kuului kaulan ympäri sidottu liina. Kuningas ihastui sidontatapaan ja omaksui asusteen itselleen. Vaikka ei hätyytelty vielä some-aikakautta, levisi muotivirtaus eteenpäin kulovalkean tavoin.

Ranskan kielen sanan cravate arvellaan syntyneen ranskalaisittain äännetystä Kroatiaa tarkoittavasta sanasta Hrvat.

Ehkä sinun siis kannattaa pakata Zagrebin matkallesi mukaan myös yksi kravatti. Ihan vain kunnianosoitukseksi Kroatiaa kohtaan, tai sitten tehdäksesi kravatista asiaa.

Jos mulle sydämesi annat...

Kroatia_sydänpipari_ThinkstockPhotos-126846618

Zagrebin tunnus on sydän: symboli, jonka valinta ei ole pelkkää yleistä hempeilyä saati sattumaa.

Kesällä 1924 Zagrebilla oli kunnia toimia kroatialaisen säveltäjän ja kapellimestarin Krešimir Baranovićin säveltämän baletin ensi-iltakaupunkina. Tuo baletti oli nimeltään Piparisydän. Siinä nuoret miehet antavat piparisydämet mielitietyilleen. Romanttinen tapa jäi elämään zagrebilaisten keskuudessa ja laajeni myöhemmin merkitsemään myös kaupungin ja sen asukkaiden välistä kiintymystä.

Piparinleipomisperinne syntyi eurooppalaisissa luostareissa jo keskiajalla. Kroatiassa taidokkaimmat piparintekijät nousivat suureen arvostukseen. Nykyisin piparitaiteen herkullinen kulttuuriperintö näkyy Zagrebissa kaikkialla. Osta siis sinäkin sydän tai kaksi - joko itsellesi tai hänelle, joka tuo elämääsi iloa.

Ja jos jostain kumman syystä sydän sattuu särkymään, tarjoaa Zagreb siihenkin lohdutusta; onhan Museum of Broken Relationships -konsepti juuri täältä lähtöisin.

Kenties käynti särkyneiden suhteiden museossa auttaa nousemaan päättyneen suhteen raunioilta kohti uutta - rakkaudesta sykkivää - sydäntä.


Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!