MATKUSTUSKAUSI:  
toukokuu ja syyskuu-lokakuu
MATKAVAIHTOEHDOT:  
Miniviikko, 4 yötä

Varaa matkasi

Kohde: Zagreb

Retket & matkaohjelma

Alta käy ilmi mitkä retket sisältyvät jo valmiiksi Zagrebin matkasi hintaan ja millä ohjelmalla voit täydentää matkaasi.

  -symbolilla merkityt suomeksi opastetut retket sisältyvät matkasi hintaan. 

  -symbolilla merkityllä ohjelmalla voit täydentää matkaasi. Lisämaksullinen retki vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.


Moni-ilmeinen Zagreb

Sunnuntaina iltapäivällä saavut Croatia Airlinesin suoralla reittilennolla Zagrebiin, jossa suomenkielinen oppaamme on sinua vastassa. Lentokenttäkuljetus tuo sinut aluksi kolossaalisten kerrostalojen ja pilvenpiirtäjien hallitsemalle esikaupunkialueelle. Kun ylitämme kaupunkia halkovan Sava-joen ja saavumme keskustaan, kaupunkikuva muuttuu kuin taikaiskusta: leveät bulevardit, Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian ajan loistokkaat rakennukset ja laajat puistoalueet saavat aikaan hienostuneen tunnelman. Kaupunkikuvaa voisi luonnehtia todelliseksi rakennustyylien aarrearkuksi, jossa barokki ja jugend sekä klassinen että goottilainen tyyli ovat täydessä sopusoinnussa. Majoitumme Zrinjevac-puiston laidalla sijaitsevaan Palace-hotelliin. Oppaan kaupunkikatsauksessa saat ajankohtaiset vinkit lomaasi varten.


Aikakaudet kohtaavat

Sisältyy hintaan, kesto n. 3 t

Maanantaiaamuna lähdemme tutustumaan kävellen Zagrebiin. Kahdelle kukkulalle muodostunut kaupunki koostui kilpailevista osista, Gradecista ja Kapitolista. Edelliseen keskittyi maallinen hallinto ja poliittinen elämä, ja jälkimmäinen edusti puolestaan hengellisiä arvoja. 1850-luvulta alkaen ne muodostivat kaupungin, joka sai nimekseen Zagreb. Kaupungin jo herättyä aloitamme  kierroksen. Kävelemme suihkulähteiden ja kukkaistusten koristamasta  Zrinjevac-puistosta kaupungin sydämeen, Trg Bana Jelačića –aukiolle, jonne zagrebilaiset suunnistavat heti kun vain kiireiltään ehtivät. Torikahviloiden ja ravintoloiden terasseilta on mukava seurata eläväisen aukion hyörinää ja nauttia kesäisen kaupungin tunnelmasta.  Myös ulkoilmaruokatoreja on ympäri kaupunkia, tunnetuin on katedraalin kupeessa sijaitseva Dolac, joka punaisten päivänvarjojensa alla pursuaa tuoreita raaka-aineita.

Käymme katsomassa aukion tuntumassa kohoavaa goottilaistyylistä Tuomiokirkkoa ennen kuin nousemme Yläkaupunkiin Gornji Gradiin. Matka taittuu parissa minuutissa kaupungin vanhimmalla julkisella liikennevälineellä, sinisellä hammasratasvaunulla. Kävelemme Yläkaupunkina tunnetun vanhan osan mutkittelevilla nupukivikaduilla, joita kaasulla toimivat katulyhdyt koristavat. Vanhan osan ilme mataline taloineen ja ikkunaluukkuineen, taidegallerioineen ja pikkuputikkeineen on täydellisen idyllinen. 

Kierroksella näet mm. Pyhän Markuksen kirkon, jonka värikkäillä laatoilla koristeltu katto on usein postikorttien aiheena. Paras näkymä alas kaupunkiin avautuu ns. Rosvojen tornista, josta joka päivä kellon lyödessä keskipäivän merkiksi tornista kajahtaa tykinlaukaus. Pyhän Katariinan kirkon ja Kiviportin kautta kävelemme Jelačić-torille, joka sijaitsee lähellä hotelliasi.

Kierroksen jälkeen voit jatkaa kaupunkiin tutustumista omien mieltymystesi mukaan. Halutessasi voit jäädä Yläkaupunkiin, jonka tunnetuin ostoskatu Ilica on täynnä kaikille kukkaroille sopivia liikkeitä. Alakaupungissa kannattaa suunnistaa Tkalčićeva ulica -kävelykadulle – sen monipuolisesta ravintolavalikoimasta voit valita mieleisesi lounaspaikan. Jos kysyt zagrebilaiselta tyypillistä paikallista ruokalajia, hän todennäköisesti suosittelee strukli-kääryleitä.Tuhti Zagrebin leike on puolestaan täytetty juustolla ja kinkulla. Makeannälkään kannattaa maistaa kremšnita-kermavaahtoleivoksia. Paikallisten herkkujen ohella ravintolat tarjoilevat monipuolisesti kansainvälisiä ruokalajeja mannermaisesta välimerelliseen keittiöön. Myös kahvilakulttuuri on täällä voimissaan - zagrebilainen ei kieltäydy kahvikutsusta. Ulkoilmakahviloita onkin niin runsaasti, että Zagrebia kutsutaan Euroopan suurimmaksi kahvilaksi. 


Zagorjen satumaiset linnat

Täydennä ohjelmaasi, hinta 125 €/hlö, kesto n. 8 t

Retki on varattava viimeistään 4 vkoa ennen matkan alkua.

Tiistai on varattu omalle ohjelmallesi. Voit myös lähteä kanssamme linnojen menneeseen maailmaan. Zagorjessa n. 80 km päässä Zagrebista sijaitseva Trakošcanin linna on puutarhan ja metsäpuiston ympäröimä. Järven yläpuolelle kohoava Draškovicin suvun linna on eri tyylisuuntien mukaan sisustettuine huoneineen Zagorjen maakunnan todellinen helmi. Opastetun kierroksen jälkeen lounastamme yhdessä. Päivän toinen vierailukohteemme on renessanssiajan elämää esittelevä Veliki Tabor. Unkarilaisen aatelissuvun rakennuttamalla linnalla on monta tarinaa kerrottavanaan. Linnan muurit paksuine pyörötorneineen kätkevät sisälleen niistä tunnetuimman – kauniin maalaistytön ja aatelismiehen surullisen rakkaustarinan, jonka kuulet vierailun aikana.


Luonnon kuiskauksia: Mirogoj ja Medvednica

Sisältyy hintaan, kesto n. 3 t

Mirogoj on kohde, jota Zagrebissa kävijä ei voi ohittaa. Se merkitsee Zagrebille samaa kuin Père Lachaise Pariisille. Keskiviikkona suuntaamme Euroopan kauneimpiin lukeutuvalle hautausmaalle, joka on itse asiassa suuri ulkoilmataidegalleria ja puisto. Zagrebilaiset tulevat tänne rauhoittumaan kaupungin vilinästä samalla kun muistelevat poismenneitä läheisiään. Mirogojn on suunnitellut 1800-luvun merkittävä arkkitehti Hermann Bollé. Jo sisäänkäynnin kaarikäytävät antavat aavistusta vahvojen kivimuurien sisälle kätkeytyvästä kauneudesta. Nimensä mukaisesti rauhan tyyssija antaa ikuisen lepopaikan niin poismenneille tavallisille kaupunkilaisille kuin merkkihenkilöillekin. Hyvin hoidettujen käytävien varrella hiljaa seisovat hautakivet ja muistomerkit, paviljongit sekä patsaat ja veistokset ovat täydellisessä harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa. Kaikkialla historia kuiskuttelee kävijälle. Menneisyys avautuu kävelykierroksella oppaan kertoessa mielenkiintoisia ja jopa jännittäviä tarinoita tänne haudattujen perheiden sekä koko Zagrebin vaiheista.

Aivan kaupungin tuntumassa sijaitseva Medvednican luonnonsuojelualue on zagrebilaisille tärkeä ulkoilukohde ympäri vuoden. Kesäisin tänne tullaan kaupungin kuumuutta pakoon, ja talvisin laskettelijat valtaavat Medvednican korkeimman huipun rinteet. Hieman yli 1000 metrin korkeuteen kohoava Sljeme on tunnettu kansainvälisestä laskettelukisastaan, johon mm. Tanja Poutiainen on voitokkaasti osallistunut. Mekin ajamme ylös vehreille rinteille ja vietämme hetken Medvednican poluilla kävellen ja raikkaasta ilmasta nauttien. Ehkä pidät kahvihetken maistuvaisen gibanica-leivoksen kera. Retken päätteeksi kuljetus alas kaupunkiin, jossa loppupäiväsi on vapaa. 

Jos olet museoiden ystävä, suosittelemme käyntiä esim. arkeologisessa museossa, joka sijaitsee samalla kadulla kuin Palace-hotelli. Mielenkiintoisin nähtävyys on egyptiläisen kokoelman ns. Zagrebin muumio, jonka pellavakäärinliinasta on löydetty etruskilainen kirjoitus. Kroatian historiaan voit tutustua Vanhankaupungin museossa, joka toimii mahtavassa barokkirakennuksessa. Kuvanveistäjä Ivan Meštrovićin töitä puolestaan esittelee Atelier Meštrović Yläkaupungissa. Uusrenessanssityylisen palatsin suojissa toimivan Mimara-museon näyttelyssä on mm. eurooppalaisten mestarimaalareiden, kuten Renoirin, Rubensin ja Rafaelin töitä.

Mikäli osinulla on ostosnälkää vielä jäljellä, suunnista jo tutuksi tulleelle Ilica-kadulle. Ostaisitko muistoksi aidon kroatialaisen kravatin – onhan se täältä kotoisin vaikka ranskalaiset sen tunnetuksi tekivätkin.  Kuivamustekynä on puolestaan zagrebilainen keksintö, josta saamme kiittää insinööri Penkalaa. Hienoon puukoteloon pakattu aito Penkala-kynä on varmasti mieleinen tuliainen. Pieni punainen Licitar-sydän muistuttaa sinua matkan jälkeen ystävällisestä kaupungista, jonne on mukava palata uudelleenkin.


Näkemiin Zagreb!

Varhain torstaiaamuna on kotiinlähdön aika. Saat hotellista mukaasi pienen aamiaispaketin. Oppaasi tulee noutamaan sinut hotellista lentokentälle, josta palaat Croatia Airlinesin suoralla reittilennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!