MATKUSTUSKAUSI:  
elokuu-syyskuu
MATKAN KESTO:
to-su, 3 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Wien 2021

Älä nyt sentään tilaa kahvia.

Wienin kahvilakulttuurin sanotaan syntyneen 1600-luvulla, kun wieniläiset löysivät kaupungin laitamilta turkkilaisilta jääneitä kahvipapusäkkejä. Nykyisin kahvilat, Kaffeehäuser, kuuluvat kaupunkiin yhtä tiiviisti kuin sauna Suomeen.

Wienin ensimmäinen kahvila perustettiin vuonna 1685. Viime vuosisadan alussa kahvihampaan kolotuskorjaamoja oli jo 1200. Tosin kahviloissa on perinteisesti tehty paljon muutakin kuin juotu kahvia: ne ovat aina olleet sosiaalisen elämän keskuksia, joissa on parannettu maailmaa, luotu kirjallisuuden klassikoita ja luettu sanomalehtiä. Puukeppeihin kiinnitetyt sanomalehdet ovatkin merkki ah, niin ihanan klassisesta wieniläiskahvilasta.

Varo ottamasta paikallista kahvilakulttuuria liian kepeästi. Älä milloinkaan pyydä tarjoilijalta simppelisti "kahvia". Tutki ensin kahvilistan lähes loputtomat vaihtoehdot ja päätä sitten, huutaako elimistösi kenties Einspänneriä, Melangeta vai Fiakeria. Tai jotain ihan muuta. Emme myöskään suosittele tiedustelemaan tarjoilijalta, oliko se tosiaankin puolalainen, joka aikoinaan perusti Wienin ensimmäisen kahvilan.

Saatat myös puntaroida muuttoa Wieniin.

Wien on napannut ykkössijan jo seitsemän kertaa peräkkäin vuosittaisessa vertailussa, jossa tutkitaan elämänlaatua maailman eri suurkaupungeissa. Taakse jäi 229 kilpailijaa, joiden joukossa myös Helsinki. Tunnetun konsulttiyhtiön tekemässä vertailussa oli kriteereinä muun muassa koulutustaso, julkinen liikenne, poliittinen vakaus ja virkistysmahdollisuudet.

Myös matkailijalle Wien on erityisen helposti lähestyttävä kaupunki, jossa tulee nopeasti kodikas olo. Aivan kuin olisi koko elämänsä kulkenut pitkin Ringstrassea, tehnyt kulinaristisia löytöjä Naschmarktilla tai ostanut ohimennen illaksi konserttilipun. Jos sinusta siis alkaa tuntua siltä, että voisit asua Wienissä, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Olet vain viisaana tullut konsulttien kanssa samaan päätelmään - ainoastaan huomattavasti heitä nopeammin.

Schönbrunniin käymään - tai yöpymään.

Tässä kaupungissa on niin paljon keisarillista loistoa, että herkimmillä menee pää pyörälle vähemmästäkin. Mittasuhteet ovat hulppeat. Ajatellaan nyt vaikka Schönbrunnin palatsia, Habsburgien perheen kesäresidenssiä. "Kesämökissä" on vaatimattomat 1441 huonetta, ja puutarha-alueellekin mahtuisi moni maailman lilliputtivaltioista.

Vierailua Schönbrunnissa on onneksi kohtuullistettu, sillä matkailijoille avoinna olevien huoneiden määrä lasketaan vain kymmenissä. Mutta tiesitkö, että jos linnaelämä koukuttaa, on palatsissa mahdollista myös yöpyä? Teemme mielellämme sinulle ja matkakumppanillesi tiedustelun Schönbrunnin Grand Suiten varaustilanteesta, jos päätätkin viettää matkasi viimeisen yön keisarillisesti. Varaudu kuitenkin siihen, että linnan ainoan vuokrattavissa olevan sviitin vuorokausihinta on nelinumeroinen. Harvempi siis päätyy sinne ihan hetken mielijohteesta. Mutta olisihan se hienoa heräillä linnassa sunnuntaiaamuna, kun muu ryhmä tulee paikan päälle matkaohjelman mukaisesti bussilla.


Rinkka nojasi muotigurun limusiiniin.

Projektipäällikkömme Päivi ei sentään ajautunut yöpymään Schönbrunniin, mutta hulppea kokemus hänelläkin on muistissa. ”Olin lähes parikymmentä vuotta sitten läpikulkumatkalla Wienissä tarkoituksenani majoittua puolisoni kanssa yhdeksi yöksi kolmen tähden hotelliin. Ennen lähtöä sain tiedon, että hotellissa on ylivaraustilanne, ja meidät siirrettäisiin muualle. Otin asian rennosti vastaan, vaikkakin tiesin, että lähes kaikki kaupungin hotellit olivat täynnä tuona ajankohtana.”

Patikointivarusteet_ThinkstockPhotos-461950267

”Jotain” kuitenkin löytyi: Jonkin viime hetken peruutuksen vuoksi Päivin varaus siirrettiin kaksoismonarkian ajan loistohotelliin, jossa odotti kaksikerroksinen sviitti. ”Koomisinta tilanteessa oli se, että olimme menossa Slovakiaan patikoimaan, ja varustuksemme oli sen mukainen. Kyllä siinä oli wieniläiselle, vanhojen elokuvien hovimestari-tyyppiselle laukunkantajalle ihmeteltävää, kun saavuimme eleganttiin hotelliin jalkaisin ja rinkat selässä. Missä on limusiini, entä rouvan hattulaatikot?"

Lähtöaamuna Päiviä nolotti sen verran paikkaan soveltumaton varustus, että hän pyysi puolisoaan salakuljettamaan tavarat ulos kadulle ennen laukunkantajaa. ”Kun olin käynyt hoitamassa uloskirjautumisen vastaanotossa ja astuin ulos hotellista, seisoi puolisoni rinkkojen kanssa mustan limusiinin vieressä. Naureskelin mielessäni, että löytyihän se limusiini. Kuljettajakin pomppasi heti avaamaan takaovea."

Rinkkojen välistä autoon asteli Päivin kanssa vastaanotossa yhtä aikaa ollut tyylikäs herrasmies, ja toivotti patikkapariskunnalle mukavaa päivää. Auton rekisterilaatta ja herran olemus paljastivat paljon. Onnistunutta patikkaretkeä toivotteli yksi tuon ajan muotimaailman tunnetuimmista nimistä. "Jos olisin ehtinyt, olisin kysynyt, oliko hänenkin mielestään sviiteissä käytetty hieman liikaa kermanvaaleaa sävyä", Päivi naurahtaa.


Seuraavat ohjelmalliset matkat Wieniin

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
26.8. To 29.8. Su Wien to-su 3 yötä, Finnair 949,00 € VARAA
16.9. To 19.9. Su Wien to-su 3 yötä, Finnair 1 099,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!