MATKUSTUSKAUSI MATKAN KESTO: 
2022 su-pe, 5 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Wales

Alustava matkaohjelma:  

1. pv Croeso i Gymru!

Saavut Finnairin aamulennolla Manchesteriin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Aloitamme matkan kohti Pohjois-Walesia. Erittäin hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki Conwy on kierroksemme ensimmäinen pysähdyspaikka. Walesin valloittajana tunnetun Edward I:n rakennuttama linnoitus, kaupungin ainoa keskiajalta säilynyt kauppiastalo Aberconwy House sekä Sir Thomas Telfordin rakennuttama riippusilta ovat hyvä syy vierailla kaupungissa.

Joen rannalla kohoava Conwyn linnoitus kutsuu meitä tutustumiskierrokselle. Osaksi kaupunginmuureja rakennettu koruttoman harmaa linna on vaikuttava näky. Paksuine muureineen ja peräti 22 vahtitornillaan se lähetti aikanaan ympäristöönsä viestin vahvasta hallitsijasta. Nykypäivään asti säilynyt kruununperijän arvonimi Walesin prinssi on peräisin Conwysta – näin Edvard I nimitti täällä syntynyttä poikaansa.

Villateollisuus on vuosisatojen ajan ollut yksi Walesin pääelinkeinoista. Laadukkaille villatekstiileille on edelleen kysyntää, vaikka perinteisiä kutomoita on enää vähän jäljellä. Yhteisen lounaan jälkeen jatkamme Snowdonian kansallispuiston laidalle ja piipahdamme Trefriwin kutomolla, joka on ollut useiden sukupolvien ajan saman perheen omistuksessa. Kutomon koneet ovat olleet käynnissä jo 1850-luvulta lähtien, walesiläiset kankaat ja ryijyt vamistuvat täällä raakavillasta edelleen perinteisin menetelmin. Myymälässä on tarjolla runsaasti erilaisia tuotteita, mm. huiveja, hattuja, viittoja, tyynynpäällisiä, mattoja  ja paljon muuta.

Vain kivenheiton päässä kutomosta on määränpäämme Betws-y-Coedin kylä, jossa majoitumme 1800-luvun rakennuksessa toimivaan Royal Oak -hotelliin. Yhteinen illallinen


2. pv Nostalgiaa ja ripaus Italiaa

Päivän retki johdattelee meidät aluksi aikamatkalle 160 vuoden taa. Ajamme Snowdonian kansallispuiston keskellä sijaitsevaan historialliseen kaivoskaupunkiin Blaenau Ffestiniogiin. Kaivokset ovat jo aikaa sitten vaienneet, mutta niiden perintöä vaalitaan edelleen. Llechweddin kaivoksella louhittiin mm. kattojen rakentamisessa käytettyä liuskekiveä, jota vietiin aina Ranskaan saakka. 1900-luvulla tuotanto väheni kunnes se toisen maailmansodan jälkeen loppui kokonaan. Laskeudumme kaivosvaunun kyydissä alas 150 m syvyyteen, jossa jatkamme reilun tunnin kestävää kierrosta jalkaisin. Audiovisuaalisin keinoin kaivokseen on loihdittu hyvin autenttista tunnelmaa – tapaat kaivoksen perustajan sekä kaivoksessa työskennelleitä miehiä ja poikia, joiden työpäivät saattoivat venyä jopa 12-tuntisiksi kuutena päivänä viikossa. Kävelyosuudella laskeudutaan alas hyvin valaistun portaikon n. 60 askelmaa.

Höyryveturin pillin puhallus toivottaa sinut tervetulleeksi seuraavaan kulkuneuvoomme. Louhosmaisemien keskeltä jatkamme sympaattisen höyryjunan kyydissä Blaenau Ffestiniogista Porthmadogiin. 200 vuotta vanha kapearaiteinen rautatieosuus on 23 km pituinen. 150-vuotiaan junan kolke ja puhina rytmittävät nostalgista matkaamme kuvauksellisten maisemien ja pienten kylien keskellä.

Pohjois-Walesin erikoisin kylä lienee Portmeirion, joka on arkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin mestariluomus. Hän halusi todistaa, että luonnon keskelle on mahdollista rakentaa luontoa pilaamatta. Hän myös toivoi, että Portmeirion toimisi inspiraation lähteenä muille. 

Kun vierailet Portmeirionissa voit todeta, että Italiasta inspiraatiota ammentanut Williams-Ellis on onnistunut tavoitteessaan. Italialaisen rantakaupungin hienostunut tunnelma on käsinkosketeltava. Silmäähivelevän kauniit pastellisävyiset asuintalot, kirkot ja kellotornit sekä muut rakennukset lepäävät täydellisessä sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Ei ihme, että kylä on valittu monien tv-sarjojen ja elokuvien kuvauspaikaksi. Portmeirionissa sinulla on aikaa käydä lounaalla, tutkia kylän pikkukauppoja ja pistäytyä iltapäiväteelle sekä viivähtää hyvinhoidetuissa puutarhoissa. Tähän ihastut varmasti! Illaksi palaamme Betws-y-Coediin, jossa yhteinen illallinen.


3. pv Kanaaliretki ja Powisin linna

Tänään matkamme jatkuu kohti etelää. Dee-joen rannalla sijaitseva Llangollenin vehreä laakso on houkutellut matkailijoita jo 1700-luvun lopulta lähtien. Hevosvetoisen proomun kyydissä vietät miellyttävän tuokion veneen lipuessa verkkaisesti Llangollenin kaanalilla, jota pidetään yhtenä Britannian kauneimmista vesiväylistä. Kaanali on listattu UNESCOn suojelukohteeksi.

Keskiaikainen, punaisesta hiekkakivestä rakennettu Powisin linna on vaikuttava ilmestys. Se on tähyillyt korkealta kalliolta jo 1200-luvulta saakka. Hieman synkkä ulkokuori kätkee suojiinsa elegantit sisätilat, joissa eri tyylisuunnat lyövät kättä yli vuosisatojen. Vierailun aikana näet upeita huonekaluja, maalauksia ja veistoksia, joilla kaikilla on oma tarinansa kerrottavanaan.

Linnaa ympäröivä terassimaisesti porrastettu barokkipuutarha on maailmankuulu. Erityisesti kävijän mieleen jäävät valtavat yli 300 vuotta vanhat, muotoonleikatut marjakuuset. Italialais- ja ranskalaistyyliin suunnitellussa puutarhassa on monia alkuperäisiä veistoksia. Linnan tiluksia ympäröi villipeurapuisto, saatat myös nähdä komeita riikinkukkoja astelemassa laajoilla nurmialueilla. Linnakierroksen jälkeen sinulla on aikaa omatoimiselle lounaalle.

Vanhassa maaseutukartanossa toimivassa Llangoed Hall -hotellissa vietämme perinteisen englantilaisen iltapäivän teehetken. Illansuussa saavumme Breconin kaupunkiin ja majoitumme vanhan linnan raunioille rakennettuun Brecon Castle -hotelliin, jossa myös illastamme.


4. pv Kävelyllä Brecon Beaconsissa

Neljättä matkapäivää vietämme Etelä-Walesin ylänköalueella, Brecon Beaconsin kansallispuistossa. Otamme aamulla lounaspaketit mukaan hotellista ja aloitamme päivän reilun kolmen kilometrin kävelyretkellä Hirwaunin kylästä. Helppokulkuisessa maastossa kulkeva reitti vie meidät maailman pienimpään viskitislaamoon, Penderyniin. Walesilainen Penderyn-viski on voittanut useita maailmanlaajuisesti arvostettuja palkintoja. Paikallisopas johdattaa meidät pilke silmäkulmassa kierrokselle, jonka päätteeksi maistamme tislaamon tuotteita. Halutessasi voit tehdä tuliaisostoksia.

Iltapäivällä sinulla on hieman vapaata aikaa Breconissa. Yrjöjen aikaan rakennetussa pikkukaupungissa on viehättävä historiallinen keskusta – myös kanaalinvarren idyllisiä taloja kannattaa käydä ihailemassa. Yhteinen illallinen.


5. pv Elävä maaseutu ja Cardiff                            

Luonnonmukaiset ja ympäristöystävälliset viljelytavat ovat Walesissa nykypäivää. Luonnon monimuotoisuutta pyritään lisäämään monin eri tavoin. Otamme matkatavarat mukaan, hyvästelemme Breconin ja suuntaamme aamupäiväksi maaseudulle. Vierailemme luomutilalla, joka on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1983 lähtien. Tilalla asustavat lampaat, lehmät, siat ja kanat syövät vain puhdasta luomuruokaa – eläinten hyvinvointi on perheelle kunnia-asia. Kahvikupposen äärellä kuulemme itse tilasta sekä maanviljelijän työstä nykypäivän Walesissa. Huom! Bussi pääsee noin 1,5 km päähän, joten loppumatka taittuu kävellen.

Seuraavaksi teemme tuttavuutta walesiläisten viinien kanssa. Cardiffin länsipuolella Walesin maaseudun sydämessä sijaitseva Llanerchin viinitila tuottaa laadukkaita Cariad valko- ja roseviinejä sekä niiden kuplivia versioita. Kuulemme tilan historiasta ja viininviljelystä informatiivisella kierroksella , jonka päätteeksi maistamme viinejä ja nautimme lounaan.

Walesin sympaattinen pääkaupunki Cardiff on kompakti ja vahvasti nykypäivässä elävä. Noin 350 000 asukkaallaan se on Britannian yhdeksänneksi suurin kaupunki. Cardiffin juuret ulottuvat roomalaisajalle asti. Teollinen vallankumous saavutti aikanaan myös Cardiffin, ja  1900-luvulle tultaessa syrjäisestä paikasta oli kehittynyt maailman tärkein hiilisatamakaupunki.

Cardiffin ilme on nykyisin tyystin muuttunut – massiiviset teollisuusrakennukset ovat saaneet väistyä kävelykatujen ja puistojen tieltä. Myös satama-alue Cardiff Bay on täysin uudistettu – putiikkeineen, ravintoloineen ja baareineen se muodostaa viihtyisän kaupunkiolohuoneen. Täällä sijaitsee mm. Walesin parlamenttitalo Senedd, sekä vuonna 2009 avattu Walesin kansallisoopperan koti Millenium Centre. Cardiffissa järjestetään joka toinen vuosi arvostettu laulukilpailu, näistä ensimmäisen voitti Karita Mattila v. 1983. Toinen kuuluisa suomalaissopraano Soile Isokoski on puolestaan toiminut laulukilpailun tuomarina.

Tutustut oppaan johdolla Cardiffin nähtävyyksiin ja majoitut Cardiffin linnan lähelle The Angel Hotel Cardiff -hotelliin. Ilta on vapaa omalle ohjelmalle. Esim. Cardiff Bayn ravintoloiden menut pursuavat paikallisia herkkuja fine dining -annoksista suussa sulaviin walesiläisiin hampurilaisiin ja tuoreista meren antimista lampaanlihaan, joka nautitaan tietysti minttuhyytelön kera. Valitse oma suosikkisi!


6. pv Historian ääniä Cardiffin linnassa

Cardiffin tunnetuin nähtävyys on sen keskiaikainen linna, jonka normannit rakensivat roomalaisajan linnoituksen raunioiden päälle vuonna 1091. Linnoituksen alkuperäisiä osia on edelleen nähtävissä.

Hyvinhoidetussa puistossa sijaitseva Cardiffin linna paksuine muureineen ja satumaisine torneineen kätkee sisälleen historiaa kahden tuhannen vuoden ajalta. Roomalaisten ja normannien ohella monet aatelissuvut, kuten Tudorit ja Windsorit ovat jättäneet tänne oman jälkensä. Vuodesta 1776 lähtien Buten suvun omistuksessa linna ja koko Cardiffin kaupunki eli kukoistuskauttaan. 1800-luvun laajennus toi linnaan goottilaisia ja viktoriaanisia elementtejä ja vähitellen syrjäisestä Cardiffista kehittyi merkittävä hiilisatamakaupunki. Vuonna 1947 Buten viides markiisi lahjoitti linnan Cardiffin kaupungille ja kaupunkilaisille. Monia myrskyisiäkin ajan jaksoja todistanut linna on Walesin merkittävimpiä nähtävyyksiä. Kierrämme oppaan johdolla upeissa huoneistoissa, joiden sisustus on vertaansa vailla.

Linnakierrroksen jälkeen on aika lähteä kohti Lontoota. Matkalla pysähdymme pubilounaalle kuvaukselliseen Castle Comben kylään, joka on tuttu mm. Steven Spielbergin ohjaamasta liikuttavasta Sotahevonen-elokuvasta. Noin klo 16.00 saavumme Heathrow’n lentoasemalle, josta palaat Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.

Matkaohjelmaan sisältyy kävelyosuuksia myös maaseudulla ja luonnonpuistoissa. Varauduthan hyvillä ulkoilujalkineilla ja riittävällä vaatetuksella myös sadesään sattuessa. Matka edellyttää normaalia liikuntakykyä. Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
19.08.2021
Toimistomme elo- ja syyskuun aukioloajat
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille