MATKUSTUSKAUSI:  
maaliskuu-marraskuu
MATKAVAIHTOEHDOT:
Viikonloppu, 2 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Vilna

Retket & matkaohjelma

Alta käy ilmi mitkä retket sisältyvät jo valmiiksi Vilnan matkasi hintaan ja millä ohjelmalla voit täydentää matkaasi.

  -symbolilla merkityt suomeksi opastetut retket sisältyvät matkasi hintaan. 

  -symbolilla merkityllä ohjelmalla voit täydentää matkaasi. Lisämaksullinen retki vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.


Kappale kaunista historiaa

Sisältyy hintaan, kesto n. 4 t

Saavut perjantaiaamuna  Finnairin suoralla lennolla Vilnan lentokentälle, jossa oppaamme on sinua vastassa. Lyhyen bussikuljetuksen jälkeen olet perillä Artis Centrum -hotellissa aivan Vanhankaupungin kupeessa. Jätämme matkatavarat hotelliin ja lähdemme tutustumaan tarkemmin tulevan viikonlopun lomakaupunkiimme. 

Legendan mukaan suuriruhtinas Gediminas näki metsästysretkellään unen rautasudesta, joka ulvoi kuuta juuri sillä paikalla, jossa ruhtinas oli tappanut biisonin. Unta tulkinneiden pappien mukaan jumalat olivat valinneet Vilnia-joen penkereet Liettuan uuden pääkaupungin paikaksi. Kaupunki perustettiin vuonna 1323, ja se sai nimensä Vilnian, Neris-joen sivuhaaran, mukaan.

Vanhakaupunki on sekoitus useita eri tyylisuuntia gotiikasta renessanssiin ja barokkiin. Mutkittelevat pikkukujat, kauniit aukiot, vehreät puistot sekä taivaisiin kurkottavat kirkontornit kutsuvat matkailijaa tutustumaan Vanhankaupungin tunnelmaan.

Opastetun kävelykierroksemme aikana näet sen tärkeimmät nähtävyydet: majesteettisen katedraalin kellotorneineen, kauniisti restauroidun suuriruhtinaiden palatsin, Gediminas-puistokadun ja Presidentin palatsin. Kuljemme pitkin sympaattisia pikkukatuja myöhäisgoottilaiselle Pyhän Annan kirkolle, joka nykyisin on yksi Vilnan symboleista. Raatihuoneen torin kautta päätämme kierroksemme Aamunkoiton portille. Se on entisen kaupunginmuurin kymmenestä portista ainoa, joka on säilynyt nykypäiviin saakka. Kierroksen päätteeksi suuntaamme lounaalle ja sen aikana saat oppaalta vinkkejä tulevia lomapäiviäsi varten. 

Iltapäivällä voit jatkaa kaupunkiin tutustumista omin päin. Parhaimmat panoraamanäkymät kaupungista saat kiipeämällä Vilnan yliopiston vieressä sijaitsevasta Pyhän Johanneksen kirkon kellotornista. Se kohoaan 68 metrin korkeuteen ja sinne johtaa 193 puuporrasta. Ylhäältä avautuvat näkymät varmasti korvaavat kiipeämisen vaivan!


Taitelijoita, meripihkaa ja ostoksia

Lauantai on varattu omalle ohjelmallesi. Suosittelemme käymistä Vilna-joen toisella puolella Užupisin kaupunginosassa. Nämä aikoinaan Vilnan köyhimpiin kuuluvat työläiskorttelit muodostavat nykyään omaperäisen taiteilijoiden perustaman ”tasavallan”, jolla on oma perustuslakinsa, presidentti ja piispa sekä suojelusenkeli – Užupisin pronssinen enkeli. Kapeilta kujilta löytyy toinen toistaan booheemimpia kahviloita, gallerioita ja koruseppien pajoja, joissa usein voi tavata myös itse taiteilijoita työssään.

Ostosten ystävän kannattaa suunnata Gediminas-puistokadulle, jolta löytyvät kaikki kansainvälisten ja paikallisten vaatemerkkien liikkeet. Neris-joen toisella puolella sijaitsee kaksi suurta kauppakeskusta, Europa ja Akropolis, joista löytyy kymmenien liikkeiden lisäksi myös paljon ravintoloita ja kahviloita. Liettualainen meripihka on arvossaan, ja sitä myyvätkin monet liikkeet Vanhassakaupungissa. Pienen pienessä meripihkamuseossa pääset myös tutustumaan meripihkan syntyyn ja historiaan. Käsitöistä erilaiset pellavaliinat ja -tekstiilit sekä taidelasi ja -keramiikka ovat suosittuja tuliaisia.

Oluenystävän iltapäivä

Täydennä ohjelmaasi, hinta 25 €/hlö, kesto n. 1,5 t

Retki on varattava viimeistään 3 vkoa ennen matkaa.

Iltapäivällä sinulla on mahdollisuus lähteä tutustumaan liettualaisen oluen historiaan ja nykypäivään. Oluella on Liettuassa pitkät perinteet, joita vaalitaan hartaudella. Maassa onkin kymmeniä, ellei jopa satoja pienpanimoita, joissa panimomestarit tuottavat pieteetillä toinen toistaan mielenkiintoisempia oluita. Retkemme suuntautuu Vanhassakaupungissa sijaitsevaan kellariravintolaan, jossa on tarjolla yli 80 erilaista olutta. Saamme maistaaksemme erityyppisiä oluita pienen purtavan kera. Maistelun ohessa panimomestari kertoo oluen valmistuksesta ja liettualaisen oluen historiasta ja traditioista.

Illalla voit hypätä ostosten tai oluen maailmasta tutustumaan liettualaisen gastronomian saloihin. Perinteisen paikalliskeittiön perusraaka-aineisiin kuuluu meidän suomalaistenkin suosikki peruna. Kokeile vaikkapa ”zeppelinejä” (cepelinai) – täytettyjä perunamykyjä, joiden muodon voit arvata ruokalajin nimestä. Tai miten olisi perunamakkara, vedarai? Oppaaltamme saat ajantasaiset vinkit omille ruokaseikkailuillesi.


Trakain saarilinnoitus

Sisältyy hintaan, kesto n. 5 t

Sunnuntaiaamun rauhallisen aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen lähdemme Vilnan lähistöllä sijaitsevaan Trakain kylään, joka aikoinaan toimi Liettuan pääkaupunkina. Vierailemme pienellä saarella sijaitsevassa Trakain linnassa, joka on erinomainen esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Trakai rakennettiin 1400-luvulla puolustuslinnaksi, mutta sitä on uudistettu sen jälkeen usempaan kertaan. Nykyisin siellä toimii Liettuan historian museo, jossa on näytteillä linnassa eläneiden suuriruhtinaiden ja muiden liettualaisten aatelisten elämästä kertovaa esineistöä.

Trakain kylässä asuu yhä pieni, uskonnollisesti ja etnisesti muusta väestöstä eroava ryhmä, karaiimit. Krimin niemimaalta alun perin kotoisin oleva heimo vaalii Trakaissa perinteitään niin oman kielen, arkkitehtuurin kuin ruokakulttuurinkin saralla. Kylän kauniit, kirkkain värein maalatut puutalot kätkevät sisäänsä viehättäviä pikkukauppoja ja perinteisiä karaiimiruokia tarjoavia ravintoloita.

Mielenkiintoisen linnakierroken jälkeen nautimme lounaan järven rannalla sijaitsevassa ravintolassa. Iltapäivällä kuljetus Vilnan lentoasemalle, josta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!