MATKUSTUSKAUSI: 
heinäkuu-lokakuu
MATKAN KESTO: 
ma-pe, 4 yötä

Varaa matkasi

Kohde: Reykjavík 2021

Miten olisi after work -kylpy (vaikka oletkin lomalla)?

Islanti_uimassa kylpylässä_ThinkstockPhotos-503707248

Lontoossa on tapana piipahtaa työpäivän jälkeen pubissa, mutta Reykjavíkissa työpäivän tomut jätetään lämpimään termaaliveteen. Aamuvirkut puolestaan käynnistävät päivänsä uimalassa ennen töihin menoa. Ulkouimalassa käynti onkin yksi parhaista keinoista päästä tutustumaan reykjavíkilaiseen elämänmenoon.

Uima-altaita on eriasteisia, ja niiden kokeilun välissä voit joko seistä hetken raikkaassa ulkoilmassa tai käydä höyrysaunassa. Rentouttava kylpeminen taivasalla on yksi Islannin loman peruselementeistä – ja lisäksi mielen- ja kehonhuoltoa parhaimmillaan. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla.

Kaupunki täynnä Matti Kallenpoikia.

Islanti_lippusiima ja taivas_ThinkstockPhotos-488479084

Islannissa sukunimiä ei ole olemassa samalla tavoin kuin meillä. Sen sijaan kaikki Reykjavíkin lomalla tapaamasi henkilöt esittäytyvät sinulle etunimellään ja isänsä etunimellä, -dóttir (tytär) tai -son (poika) -pääte lisättynä.

Käytäntö on sikäli kätevä, että kenenkään nimi ei vaihdu naimisiin mennessä. Sen sijaan sukulaissuhteiden hahmottaminen saattaa olla muille kuin islantilaisille itselleen hieman hankalaa, kun ei voi puhua Virtasista tai Lahtisista. Katselepa kotien nimikylttejä, niin kinkkisyys hahmottuu helpommin.

Kinkkinen on myös islannin kieli. Jo hotellisi katuosoitteen (Aðalstraeti) lausuminen vaatii islantilaista taikuutta, saati sitten galleriakatuna tunnettu Skólavorðustigur tai Þingvellirin luonnonpuisto. Onneksi sinulla on tukenasi oppaamme Friðrik kollegoineen. Heidän avullaan paikallisen kielenkin salat aukenevat edes hitusen.

Älä tanssi piilokansan varpaille.

Islanti_pohjoinen_Hvitserkur_revontulet ja ranta_ThinkstockPhotos-503144576

Islannissa asuu valtava määrä menninkäisiä, maahisia, keijuja, mörköjä ja trolleja. Syy vilkkaaseen piilokansaelämään löytyy saaren voimakkaasta luonnosta.

Nämä ymmyrkäiset olennot elävät Islannin rikkaassa kansanperinteessä tarinoiden ja uskomusten muodossa. Varmuuden vuoksi suosittelemme sinua huomioimaan tämän väen lomallasi, sillä eihän sitä koskaan tiedä. Älä siis jää liian pitkäksi aikaa Reykjavíkin kuuluisaan yöelämään, koska vuorien koloissa asuvat trollit liikkuvat öisin. Ja peri-islantilaiseen tapaan pöydilläkin saa kenties valssata, mutta varo tallaamasta menninkäisten varpaita.


"Luonnon voima on maaginen." 

lisätietosivun_laatikko_Reykjavik

Tuotantopäällikköämme Kirsiä Islannissa kiehtoo mystisyys, joka on hienolla tavalla läsnä niin luonnossa kuin ihmisissäkin. ”Islanninhevosissa on samaa sitkeyttä ja sinnikkyyttä kuin maan ihmisasukkaissakin”, Kirsi kertoo. "Toiveenani on päästä arjen kiireistä ratsastusmatkalle Islantiin. Haluaisin tutustua Islannin luontoon issikan selästä käsin muiden heppahöperöiden seurassa. Välillä reippaasti töltäten ja välillä rauhalliseen tahtiin piiloihmisiä tarkkaillen.”

Kirsistä on hienoa, että hän saa työnsä kautta tuoda omalta osaltaan tätä uniikkia maata asiakaskuntamme tietoisuuteen. ”Kaikkialla saarella, myös Reykjavíkissa, minua puhuttelee luonnonvoimien mahtavuus. Ihmisellä on hyvin rajalliset vaikutusmahdollisuudet niihin. Luonto on ollut ennen meitä, meidän ajassamme ja se jää meidän jälkeemme – toivottavasti”.

Tuoteasiantuntijamme Riitta on viehättynyt Reykjavíkin paikallisuudesta. Monikansallisten yhtiöiden kylttejä ei juuri näy, vaan pieni kansa näyttää kannattavan omia tuottajiaan ja yrittäjiään. Riitta hehkuttaa myös paikallisia ruokaperinteitä. ”Lammasruoat ovat todella herkullisia. Samoin kalaruokien kohdalla arviointiasteikko loppuu usein kesken.”

Riittakin allekirjoittaa saareen liittyvän mystiikan. Hän jopa epäilee olleensa samassa retkibussissa menninkäisen tai jonkin muun näkymättömän olennon kanssa. Bussin kattoikkuna ei nimittäin suostunut pysymään kiinni, vaan pamahti kolme kertaa peräkkäin auki kuin itsestään. ”Monessa muussa matkakohteessa opas olisi syyttänyt paukkeesta kuluneita ikkunankannattimia, mutta ei Islannissa. Siellä selitys löytyi jostain ihan muualta.”


Matkasta sanottua:

"Opas toimi erittäin hyvin ja avuliaasti kaikilla retkillä. Monet kiitokset hänelle ja ruusuja! Matka oli meille ensimmäinen Islantiin. Unelma täyttyi moninkertaisesti. Hieno, vaihteleva ja salaperäinenkin maa. Toivottavasti pääsemme sinne vielä uudestaan." - Anne


Lukuvinkki:

Rämö, Satu 2015. Islantilainen voittaa aina. WSOY.

Herkullisesti kirjoitettu kuvaus suomalaisnaisen elämästä Islannissa. Kirja sukeltaa islantilaiseen kulttuuriin ja ajatusmaailmaan sekä kertoo lisäksi mielenkiintoisia seikkoja maan taloudesta.

Seuraavat ohjelmalliset matkat Reykjavíkiin

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
5.7. Ma 9.7. Pe Reykjavik ma-pe 4 yötä, Finnair 1 349,00 € VARAA
2.8. Ma 6.8. Pe Reykjavik ma-pe 4 yötä, Finnair 1 349,00 € VARAA
13.9. Ma 17.9. Pe Reykjavik ma-pe 4 yötä, Finnair 1 299,00 € VARAA
11.10. Ma 15.10. Pe Reykjavik ma-pe 4 yötä, Finnair 1 199,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!