MATKAN KESTO:  
ma-pe, 4 yötä
 
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Porto

Matkaohjelma

 

1. pv Tervetuloa Portoon!

Maanantaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Portoon, jossa oppaamme on sinua vastassa. Suoraan lentokentältä alkavalla kiertoajelulla näet sekä vanhaa että uutta Portoa ja mm. viehättävän Foz do Douron rantabulevardeineen sekä Atlanttiin ulottuvine hiekkarantoineen. Aallonmurtajan päässä kohoava kuuluisa Felgueirasin majakka muistuttaa merenkulun merkityksestä. Porton historiallisen keskustan loisteliaat arvorakennukset ja vaikuttavat kirkot kertovat miksi se on UNESCOn maailmanperintökohde. Kauniit sillat ja moderni arkkitehtuuri antavat oman silauksen ihastuttavalle kaupungille. Oppaasi johdolla saat ensituntuman Porton historiaan ja nykypäivään.

Hotellisi lähellä sijaitsevassa ravintolassa nautimme tuhdin lounaan, jonka jälkeen majoitumme Porton historiallisessa keskustassa sijaitsevaan Legendary Porto -hotelliin. Loppupäivä on vapaata aikaa levähtää ja virkistäytyä. Oppaan vinkkien avulla voit lähteä jo ensimmäiselle löytöretkelle ja valita mieleisesi illallisravintolan.


2. pv Hurmaava Ribeira

Tiistaina sukellamme Porton sydämeen Ribeiraan, joka on kokonaisuudessaan UNESCOn suojelema. Suuntaamme aluksi Aliados-kadulle, jota kaupunkilaiset kutsuvat Porton vastaanottosaliksi. Leveän ja avaran bulevardin varrella seisovat massiiviset rakennukset peilaavat Porton asukkaiden voimaa historian eri vaiheissa. Näet maailman kauneimmaksi kutsutun, sinivalkoisin kaakelein koristellun São Benton rautatieaseman sekä 76 m korkean Torre dos Clérigos -tornin. Seuraavaksi astumme sisään kuuluisaan Lello-kirjakauppaan, jossa  sinulle selviää hetkessä miksi kirjailija J. K. Rowling ammensi täältä inspiraatiota Harry Potter -kirjoihinsa. Päivittäin noin 3000 kävijää vierailee kirjakaupassa, jonka vakituisiin asiakkaisiin J. K. Rowling lukeutuu.

Käytyämme ihailemassa näköalapaikalta avautuvia maisemia astelemme eläväistä Rua das Flores -katua pitkin ja vierailemme 1800-luvulla rakennetussa pörssitalossa Palácio da Bolsassa. Se on yksi Porton ylellisimmistä historiallisista rakennuksista, jonka rakennustyöt kestivät peräti 70 vuotta. Palatsin hillitty ulkokuori kätkee sisälleen häikäisevää käsityötaitoa, joka loistaa upeimmillaan arabialaisessa huoneessa.

Pörssitalon vieressä sijaitsee puolestaan kaupungin merkittävin goottilaistyylinen rakennus Pyhän Fransiskuksen kirkko. Pääsisäänkäyntiä koristaa taidokas ruusuikkuna. Barokkityylinen interiööri koristeellisine puuleikkauksineen, holvikaarineen ja kattomaalauksineen on häkellyttävä. Sisäosien koristeluun on käytetty noin 200 kiloa kultaa, jonka vuoksi kirkkoa kutsutaan Kultaiseksi kirkoksi. Sekä pörssitalo että kirkko kuuluva UNESCOn suojelemiin maailmaperintökohteisiin.

Iltapäivä ja ilta on vapaa omalle ohjelmallesi. Portugalilaiseen elämäntapaan olennaisena osana kuuluu aterioiminen ravintoloissa. Porton keskustassa on lukuisia ravintoloita, joissa voit kokeilla erilaisia makuja. Merelliset herkut ovat hyvin edustettuina ruokalistoilla – kokeile esim. kansallisherkkua kuivattua bacalhau-suolaturskaa tai grillattuja sardiineja. Aikanaan löytöretkeilijöiden eväinä tunnetut tripas -sisälmykset lukeutuvat nekin tyypillisiin portolaisiin erikoisuuksiin.


3. pv Douro-joen risteily ja portviinin salat

Keskiviikkona kävelemme  Ribeiran kuvaukselliselle joenranta-alueelle, josta nousemme perinteisen jokilaivan kyytiin. Noin tunnin kestävän risteilyn aikana näet kaikki Porton kuusi kuuluisaa siltaa ja nautit hienosta kaupunkikuvasta joelta käsin. Joenvarteen ankkuroidut vanhat viininkuljetusveneet johdattelevat meidät päivän teemaan.

Risteilyn jälkeen suuntaamme  Ribeiran vastarannalle portviineistään tunnettuun Vila Nova de Gaiaan. Sandemanin viinikellarissa tutustut sen antimiin samalla kun kuulet portviinin historiasta ja valmistuksesta. Portviini valmistuu paljolti samoin menetelmin kuin 1700-luvulla, jolloin se kehitettiin kestämään paremmin pitkiä merimatkoja. Nimi suojeltiin jo tuolloin – portviiniksi saa kutsua ainoastaan Douron laaksossa valmistettua viiniä. Retken päätteeksi nousemme kaapelivaunun kyydissä n. 600 m ylöspäin Serra do Pilarin näköalapaikalle ihailemaan henkeäsalpaavia näkymiä. Rauhalliseen tahtiin palaat oppaan kanssa kävellen Dom Luis I -sillan ylätasannetta pitkin takaisin hotelliin.

Voit mainiosti myös jäädä nauttimaan Ribeiran omaleimaisesta tunnelmasta ja lounastaa jossakin alueen viehättävistä ravintoloista. Takaisin hotelliin palaat oman aikataulusi mukaan.


4. pv Perinteitä azulejo-käsityöpajassa

Portugaliin 700-luvulla saapuneiden maurien perintöä on edelleen nähtävissä myös Portossa. Maurit olivat edistyneitä ja toivat mukanaan monia keksintöjä. Heidän arkkitehtoniset luomuksensa ovat silmiä hivelevän kauniita. Portossa maurien vaikutus näkyy mm. kauniissa azulejo-laatoissa, joita käytetään julkisivujen ja sisäseinien, lattioiden ja jopa katupintojen koristeluun. Porton Vanhankaupungin rakennuksissa koristelaatat loistavat värikkäinä erilaisia ornamentteja yhdistellen. Tyylikkäiden ja hienostuneiden laattojen rinnalla osin rapistuneet ja haalistuneet azulejot saavat aikaan rosoisen kauniin, Vanhallekaupungille ominaisen vaikutelman.

Torstaina iltapäivällä kävelemme Bonfimin kaupunginosassa sijaitsevaan työpajaan, jossa kahden tunnetun artesaanin johdolla perehdyt kaakelinmaalauksen saloihin. Pari tuntia kestävän opastuksen aikana opit perustekniikat ja maalaat kaksi koristelaattaa, jotka ovat valmiita noudettavaksi seuraavana päivänä. Käsityöpaja sijaitsee vajaan kilometrin päässä hotellistasi, joten ennätät hyvin noutamaan ne perjantaina iltapäivällä ennen lentokentälle lähtöä. Itse valmistettu azulejo-koristekaakeli on mukava ja erilainen matkamuisto Portosta.


5. pv Näkemiin Porto!

Perjantai  on varattu omalle ohjelmallesi. Hotellihuone on käytössäsi lähtöhetkeen saakka.

Tänään on oiva tilaisuus tehdä ostoksia ja jatkaa Portoon tutustumista. Jos kävelykiintiösi on ennättänyt täyttyä, hyppää tunnelmallisen, vanhanajan raitiovaunun kyytiin. Raitiolinjoja on nykyisin jäljellä kolme ja niiden reitit kulkevat Porton kuvauksellisissa osissa. Ajelu kolisevalla raitiovaunulla on jo elämys sinänsä.

Porto on monipuolinen ostoskaupunki – modernien liikkeiden, ostoskeskusten ja pienten putiikkien yhdistelmä varmistaa etteivät ostopaikat lopu kesken. Pääostoskatu on Rua de Santa Catarina, jonka varrella on myös Via Catarinan ostoskeskus. Ostosten lomassa kannattaa poiketa kahville. Jo tutuksi tulleella Aliados-kadulla on Porton suosituin kahvila Guarany, jossa käyntiä ei kannata jättää väliin. Kahvila oli suosittu jo 1930-luvulla, jolloin siellä viettivät aikaansa muusikot, kirjailijat ja intellektuellit. Hienostunutta ilmapiiriä kaipaavalle suosittelemme Majestic Café -kahvilaa Rua de Santa Catarina-kadulla – jo sisäänkäynti säväyttää!

Illalla bussi ja opas noutavat sinut hotellista. Kuljetus lentokentälle, josta Finnairin lento lähtee klo 20:40 ja saapuu Helsinkiin lauantaina aamuyöllä klo 02:55.

 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!