MATKAN KESTO:  
pe-ti, 4 yötä
 
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Nizza

Piipahdus Matissen kotona kannattaa.

Ranska_Nizza_Cimiez_amfiteatterin_rauniot_499997807

Fauvismin johtohahmona tunnettu Henri Matisse syntyi Pohjois-Ranskassa, mutta muutti vuonna 1917 Cimiezin kaupunginosaan Nizzaan. Ei ihme, että hän viehättyi seutuun, sillä se on kiistämättä yksi Nizzan hurmaavimmista alueista. Suosittelemmekin päiväkävelyä Cimiezissä myös sinulle.

Kukkulalle rakennetussa kaupunginosassa pääset ihailemaan 1800-luvun taloja ja palatseja. Voit vierailla fransiskaaniluostarissa ja käyskennellä sen puutarhassa sekä viettää hetken roomalaisajalta peräisin olevan kylpylän ja amfiteatterin raunioilla. Taiteilijaelämään hypähdät Matisse-museossa, jossa on esillä laaja kokoelma taidemaalarin töitä koko hänen uransa ajalta. Teosten lisäksi museossa häikäisee itse rakennus, 1600-luvun huvila, joka oli vuosikymmenten ajan Matissen kotitalo.

Katsele kaupunkia La Belle Époque -silmälasein.

Ranska_Nizza_ranta_151619570

”La Belle Epoque”-aikakaudella ylimystöllä oli tapana käyskennellä päivänvarjoineen Promenade des Anglais -rantakadulla nauttien Rivieran lempeänlauhkeasta talvi-ilmastosta. Ylimääräisiä rahojaan he tuhlailivat naapurissa sijaitsevan ruhtinaskunnan rulettipöytien ääressä.

Kuten nykyisinkin, kuninkaallisten ja muiden kuuluisuuksien lomailua Rivieralla seurattiin aktiivisesti. Mitä prinsessalla oli päällään eilen aamukävelyllä? Missä hotellissa runoilija majoittui?

Palanen suomalais-nizzalaista historiaa on nähtävissä Promenade des Anglaisin numerossa 139. Kärköläläinen Carl Collin rakennutti tuolle paikalle Art Nouveau -huvilansa Villa Huovilan 1900-luvun alussa. Pitsistä päivänvarjoa pääsi päällä kantaen voit astella ylväästi sen ohitse ja miettiä, miten makeaa La Belle Époque -ajan matkailu mahtoikaan olla.

Kukaan ei vaadi sinua olemaan miljonääri.

Ranska_Nizza_macaroonseja_torilla_ThinkstockPhotos-471882726

Nizzan luksustarinat kiehtovat ja koukuttavat, mutta totuus on se, että pienemmälläkin euromäärällä täällä pärjää. Kuten kaikkialla muuallakin, eleganssi toki maksaa. Ja Nizzassa eleganssia on tarjolla ripaus enemmän kuin monessa muussa lomakohteessa.

Kahvilat ja "kansankuppilat" ovat kuitenkin suomalaisittain aivan kohtuuhintaisia, ja julkisen liikenteen käyttö on edullisempaa kuin meillä. Tunnelmakin kaupungissa on rennompi kuin moni ennakkoon kuvittelee. Et siis tarvitse smokkia tai muotisuunnittelijan uusinta luomusta matkalaukkuusi - paitsi tietenkin jos haluat lähteä näyttäytymään kasinolle. Tai ottaa elämäsi tyylikkäimmät selfiet Enkelten lahdella.


Tuotepäällikön normipäivä Rivieralla?

Kati_Eze

Kun tuotepäällikkömme Kati lomailee, liittyy siihen usein "ammattitautina" matkustus ja lenkkeily uusissa maisemissa. Promenade des Anglais osui hänen lenkkipolukseen ensimmäistä kertaa vuonna 2011. Hölmömpiäkin lenkkimaastoja on kuulemma löytynyt.

"Olin välittömästi vaikuttunut Rivieran ainutlaatuisesta tunnelmasta. Liikkuvaisena ihmisenä en tyytynyt pysyttelemään pelkästään Nizzassa, vaan kolusin aktiivisesti myös lähiseutua. Tutuiksi tulivat niin Cannes, Èze, Villefrance-sur-Mer kuin Monacokin", Kati muistelee.

Retki taiteilijoiden suosimaan Èzen kylään oli erityisen mieleenpainuva. Nousu paikallisbussilla korkeille kallioille, pittoreskit kujat, saippuaputiikit ja kaktuspuutarha loivat esteettisen muistijäljen, joka ei katoa. Mutta muutakin oli tuolle päivälle luvassa.

"Jatkoin retkeäni Monacoon, joka oli kauttaaltaan koristeltu näyttävin kukka-asetelmin ruhtinaan vihkipäivän kunniaksi. Näin, kuinka arvovieraita tuotiin mustilla autoilla juhlaan. Satamassa pääsin seuraamaan hääseremoniaa suorana lähetyksenä jättimäiseltä valkokankaalta ja heiluttamaan pikkulippuja hääparin kunniaksi."

Ei ihan tavanomainen retkipäivä siis. Mutta osoitus siitä, että ainutlaatuisia asioita voi tapahtua, kunhan vain pysyy liikkeellä.


 

Lue esitettämme

Ajankohtaista

02.10.2020
OK-Matkoista osa Elämys Groupia
30.09.2020
Toimistomme aukioloajat 31.10.2020 asti
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!
25.06.2020
Matkustusrajoitusten vaikutuksista matkoihimme 31.7.2020 asti