MATKAN KESTO:  
pe-ti, 4 yötä
 
 

Varaa matkasi

Kohde: Bukarest

Paimenen pääkaupunki – tai ehkä sittenkin prinssin?

Romania_Bukarest_Dambovita_river_iStock-478803634

Bukarestin nimen alkuperästä on lähes yhtä monta olettamusta kuin tarinan kertojaakin. Yleisimmin ajatellaan, että kaupungin nimi juontaa juurensa vuoteen 70 eaa ja daakialaiseen Bucur-nimiseen paimeneen. Hänen leiripaikalleen Dâmbovița-joen varrelle alkoi vähitellen muodostua kylä, jota kutsuttiin Bucurin kyläksi.

Saattaa kyllä olla niinkin, että Bucur oli jokivarren kalastaja. Tai sitten lainsuojaton, tai metsästäjä. Kenties jopa ylhäinen prinssi. Legendoja Romanian kaltaisessa tarinoiden maassa riittää.

Olipa niin tai näin, Bukarest on kasvanut pienestä joenvarsikylästä väkiluvultaan Euroopan pääkaupunkien TOP-kymppiin. Mitähän mahtaisi Bucur-paimen/kalastaja/lainsuojaton/metsästäjä/prinssi sanoa, jos näkisi kylän raittinsa tänä päivänä? Ehkä hän kiertelisi Bukarestin museoita entisiä tavaroitaan etsiskellen ja suuntaisi sitten kulkunsa oman kylän värikkääseen yöelämään.

Osaatko muinaisten roomalaisten kieltä?

Roomalainen_sotilas_iStock-838078352

Jos osaat latinaa – tai edes italiaa, espanjaa tai ranskaa – ei romanian kielikään ole sinulle täyttä hepreaa. Vai mitä sanot siitä, että hyvää iltaa on romaniaksi Bună seara ja näkemiin La revedere? Myös viikonpäivät ymmärrät heti kättelyssä.

Romanian kieli pohjautuukin latinaan. Maan nimi Romania tulee latinankielisestä sanasta romanus, roomalainen. Roomalaiset valloittivat vuosina 101-106 Romanian ja Moldovan alueet, joista siihen aikaan käytettiin nimeä Daakia. Rooman vallan päätyttyä latinan kieli jäi eloon. Sittemmin siihen on ujuttautunut myös slaavilaisia vaikutteita, ja oman lisävivahteensa kieleen antoi 1800-luvulla ranska.

Ehkä et aivan heittämällä vaihda ajatuksia bukarestilaisten kanssa, vaikka hallussasi olisikin kattava sanavarasto jostain toisesta latinaan pohjautuvasta kielestä. Mutta upeita ahaa-elämyksiä saat takuuvarmasti kokea!

Bram Stoker ei tavannutkaan Draculaa – vai tapasiko sittenkin?

Romania_Bran_castle_ThinkstockPhotos-152130688

Irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stoker kuvaa yksityiskohtaisesti 762 metrin korkeudessa sijaitsevaa Branin linnaa maailmankuulussa teoksessaan Dracula. Hyytävät vampyyritarinat kestävät myös päivänvalon Branissa, sillä monet kirjassa kuvatut paikat 

Siksi onkin hämmentävää, että Stoker ei milloinkaan vieraillut Romaniassa, saati Branin linnassa. Vuonna 1897 julkaistu kauhukirjallisuuden klassikko syntyi kirjailijan vapaana virtaavan mielikuvituksen ja tarkan taustatiedon yhteisvaikutuksesta. Oletettavasti Stoker käytti apunaan Charles Bonerin vuonna 1865 kirjoittamaa kirjaa Transylvania: its products and its people.ovat aidosti löydettävissä.

Vaikka eipä tuo nyt niin ainutlaatuista ole. Kirjoittihan Mika Waltarikin upean Sinuhe egyptiläisensä käymättä kertaakaan Egyptissä. Silti Egypti on vahvasti olemassa ja Waltarin tekstien kaltainen.

Todennäköisesti Draculakin siis on totta, vai mitä?


Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!