MATKAN KESTO:  
pe-ti, 4 yötä
 
 

Varaa matkasi

Kohde: Bukarest

Matkaohjelma

1. pv Tervetuloa Bukarestiin!

Perjantai-iltana saavut Lufthansan reittilennoilla Münchenin kautta Bukarestiin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Lentoasemalta kuljetus ja majoittuminen Ambasador-hotelliin . Majoittumisen jälkeen lähdemme oppaan kanssa kävellen Vanhassakaupungissa sijaitsevaan ravintolaan illalliselle. Aterian lomassa saat oppaan kaupunkikatsauksessa vinkkejä lomaasi varten.


2. pv Idän Pariisi

Legendan mukaan Bukarest syntyi joen töyräälle ”Bucur”-nimisen paimenen leiripaikalle, joka laajeni kyläksi. Ensimmäiset maininnat kaupungista ovat 1400-luvun puolivälistä. 1800- ja 1900 -lukujen vaihteessa syntyneet leveät bulevardit ja hienostuneet rakennukset kielivät vahvasta ranskalaisvaikutuksesta. Monet aikakauden suunnittelijoista matkustivatkin Ranskaan oppia saamaan ja matkatuliaisina Bukarest sai jopa oman Riemukaarensa.

Lauantain puolipäiväretkellämme saat kokonaisvaltaisen kuvan Bukarestista, joka on uskomaton yhdistelmä itää ja länttä. Kaupungin tunnetuin nähtävyys Parlamenttitalo hämmästyttää paitsi mittasuhteillaan myös ylellisyydellään. Sen loisteliaissa saleissa ja edustustiloissa etenevä kierros on ajatuksia herättävä, vaikka käsittääkin vain murto-osan koko rakennuksesta. Palatul Parlamentului syntyi diktaattori Ceauşescun mahtipontisesta ideasta. Hänen tarkoituksenaan oli rakennuttaa perheelleen koti, joka toimisi samalla parlamenttitalona ja edustustiloina. 1980-luvulla käynnistyneiden rakennustöiden myötä paikalta tuhottiin mittaamattoman arvokkaita kirkkoja, luostareita ja synagogia sekä arviolta 30 000 - 50 000 yksityiskotia. Noin 3,5 km pitkän Unirii-bulevardin päässä kohoava monumentaalinen rakennus nimettiin ironisesti Kansan palatsiksi. Kristallikruunuin ja samettiverhoin koristeltuja huoneita on 1100, ja 12:n maanpäällisen kerroksen lisäksi maan alla on vielä useita kerroksia lisää. Suurimmat palatsin saleista ovat jopa 2000 m², ja niiden koristeluun on käytetty yli miljoona kuutiota romanialaista marmoria.

Ortodoksisen katedraalin ja sotilaiden muistomerkin jälkeen on vuorossa ylenpalttista linjaa jatkava vierailukohde. Kevätpalatsi toimi Nicolae ja Elena Ceauşescun tarkkaan vartioituna yksityiskotina neljännesvuosisadan ajan aina heidän kuolemaansa saakka vuonna 1989. Silkkikankain ja mahonkipaneelein koristellut seinät, kynttiläkruunut ja persialaiset matot – vain parhaat ja kalleimmat materiaalit kelpuutettiin Kevätpalatsin sisustamiseen. Yläkerran yksityistilat tuovat mieleen Versaillesin tai Buckinhamingin palatsin. Suljettujen ovien takana hallitsijapari saattoi elää ylellistä elämää kansan kärsimyksistä piittaamatta. Retken päätteeksi käymme Herăstrău-puiston etnografisessa ulkoilmamuseossa, joka yli 200 vuotta vanhoine puurakennuksineen kertoo maaseutukylien elämästä. Nautimme yhteisen lounaan retken aikana.

Päiväsi jatkuu omatoimisesti. Vanhankaupungin kapeille kujille sinun on mukava pujahtaa leveiden bulevardien hälinästä. Lipscani-katu ympäristöineen muodosti jo 1400-luvulla tärkeän kauppa-alueen. Monet kaduista on nimetty eri ammattikuntien mukaan, esim. satulantekijän ja hatuntekijän katu. Mittavia kunnostustöitä läpikäyneessä Vanhassakaupungissa voit kävelyn lomassa levähtää jossakin sen monista kahviloista ja ravintoloista. Erikoiskahviloidensa ansiosta Bukarest on noussut kahvin ystävien trendikohteeksi.

Jos olet herkkusuu, Bukarestissa sinun ei tarvitse pettyä. Romanialainen keittiö on saanut runsaasti vaikutteita naapurimaiden ruokakulttuurista. Ruokalistat ovat usein lihapainotteisia, annokset tuhteja ja maittavia. Kokeile erilaisia makkaroita, täytettyjä vihanneksia sekä herkullisia keittoja. Valittavanasi on runsaasti myös kevyempiä kasvisaterioita, etnisiä herkkuja sekä – hieman yllättäen – erinomaisia kalaruokia. Rikkaan armenialaisen kauppiaan rakennuttama majatalo, yli kaksisataa vuotta vanha Hanu' lui Manuc on yksi Vanhankaupungin suosituimmista ravintoloista, jossa myös paikalliset käyvät. Tätä ei pidä jättää kokematta, mutta pöytävaraus kannattaa tehdä ennakkoon. Perinteinen romanialainen ravintola Crama Domnească ansaitsee sekin maininnan miellyttävän ilmapiirinsä ja erinomaisen keittiönsä ansiosta.


3. pv Linnojen lumoa

Sunnuntaipäivän  kokopäiväretken tunnelmia viitoittaa kaksi erilaista linnaa. Ajamme aluksi metsäisen tien päässä sijaitsevaan kuninkaalliseen Peleşiin, joka on kiistatta yksi Romanian kauneimmista linnoista. Puutarhoineen se sulautuu saumattomasti ympäröivään metsään, jota taustalla kohoavat vuoret reunustavat. Hieman metsästyslinnaa muistuttava Peleş on Hohenzollern-sukuun kuuluneen Kaarle I:n rakennuttama 1800- ja 1900 -luvulla. Sisääntulohallin ja salien seinät ja katot on koristeltu puupaneelein. Kauniisti entisöidyn linnan 160 huonetta esittelevät mm. eurooppalaista maalaustaidetta, Muranon kristallia, Meissenin ja Sevresin posliinia, kiinalaisia silkkimattoja ja Carraran marmoria. Peleş oli aikanaan Euroopan ensimmäinen linna, johon asennettiin keskuslämmitys ja sähkö. Kierros vie sinut linnan tärkeimpiin huoneisiin ja historian eri vaiheisiin. 

Iltapäiväämme värittää jännitys. Olemme matkalla Transilvaniaan, joka paistattelee maailman matkailukartalla koko Romanian tunnetuimman vierailukohteen ansiosta. Kukkulalla kohoava Branin linna rakennettiin 1200-luvulla kauppareittiä turvaamaan. Linnan kuuluisin isäntä oli 1400-luvulla elänyt Valakian prinssi Vlad III Dracul. Hän oli todellinen hirmuhallitsija, joka hankkiutui eroon vihollisistaan ja vastustajistaan julmalla tavalla. Usein teloitus tapahtui seivästämällä, josta lisänimi ”Ţepeş” eli ”Seivästäjä” on peräisin. Vlad III:n isä Vlad II oli saksalaisen Dragon eli Lohikäärme-ritarikunnan jäsen. Lohikäärme symboloi tummanpuhuvalla keskiajalla paholaista, ja uskotaankin juuri isän antaneen Vladille lisänimen ”Dracul”. Irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stokerin käsialaa on myyttinen Dracula, jonka hän sijoitti Transilvaniaan. Juuri Branin linna mielletään Draculan kotilinnaksi – totta vai tarua – se selviää sinulle opastetulla linnakierroksella.

Branissa nautitun lounaan jälkeen käymme merkittävänä kauppa- ja käsityöläiskaupunkina tunnetussa Braşovissa. Sen keskusaukiota ympäröivät keski-, barokki- ja renessanssiajan rakennukset kertovat rikkaasta historiasta. Oppaan kanssa tutustut kävellen historialliseen keskustaan ennen kuin lähdemme takaisin kohti Bukarestia.


4. pv Romanialaisen viinin lähteillä

Maanantaipäivän noin viisi tuntia kestävän  retkemme teemana on romanialainen viini. Romania on Euroopan suurimpia viinintuottajamaita heti Italian, Ranskan, Espanjan ja Saksan jälkeen. Viinin valmistuksella on maassa jopa tuhansien vuosien perinteet, ja nykyisin viinien laatu on jälleen korvannut määrän. Suosittuja vaaleita rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Chardonnay, Pinot Gris ja Feteasca Alba, ja punaisia Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Feteasca Neagra.

Suuntaamme yhdelle maan parhaista viinialueista noin 120 km:n päähän Bukarestista pohjoiseen. Bordeaux'n kanssa samalla leveyspiirillä sijaitsevalla Dealu Maren alueella on paitsi erinomainen maaperä myös suotuisat ilmasto-olosuhteet viininviljelyyn: keväisin saadaan sopivasti sateita ja syksyt ovat pääsääntöisesti aurinkoisia. Seudun kaunista, kumpuilevaa maisemaa katsellessa silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Tarkkasilmäisimmät saattavat nähdä vilahduksia pienistä liskoista, joista Dealu Mare on tunnettu.

Teemme viinikellarivierailun LacertAn viinitilalle, joka on tuottanut viinejä noin 20 vuoden ajan ja voittanut lukuisia palkintoja. Tammitynnyrikypsytys antaa LacertAn tilan viineille hedelmäisen maun ja aromaattisen luonteen. Viinikellari sijaitsee tilan ”sydämenä” toimivassa, arkkitehti Ion Mincun suunnittelemassa kiinteistössä, joka rakennettiin vuonna 1901 ja uudistettiin taidokkaasti 2000-luvun alussa. Kellarikierroksen jälkeen maistelemme tilan viinejä.

Ennen paluumatkamme alkua nautimme maalaislounaan ravintolassa, joka tarjoaa aitojen romanialaisten maku-
elämysten lisäksi myös upeat näkymät sitä ympäröivään luontoon. Takaisin Bukarestissa olemme myöhään iltapäivällä.


5. pv Hyvää kotimatkaa!

Tiistaiaamuna  oppaamme ja bussi noutavat sinut hotellistasi Bukarestin lentoasemalle, josta palaat Lufthansan reittilennoilla Münchenin kautta Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!