MATKAN KESTO: 
su-pe, 6 yötä
 
 

Varaa matkasi

Kohde: Bilbao - San Sebastián

Bilbaon ehostus ei alkanut Guggenheimista.

Espanja_Bilbao_Guggenheim ja joki_ThinkstockPhotos-501440615

Museo Guggenheim on Bilbaolle kuin kirsikka kermakakun päällä, mutta kakkua ei leivottu tuota kirsikkaa varten. Bilbaon täydellinen muodonmuutos rumasta ankanpoikasesta ylvääksi joutseneksi käynnistyi ennen Guggenheimia. Alkusysäyksen kaupungin yleisilmeen kohottamiseksi antoi vuoden 1983 tulva, joka tuhosi suuria alueita Nervión-joen molemmin puolin. Jotain oli pakko tehdä ja pian.

Jokivartta ei enää tuntisi entiseksi. Bilbaossa on onnistuttu yhdistämään taidokkaasti vanhaa ja uutta, espanjalaisuutta ja Atlantin tunnelmaa. Keskusta on yksi parhaiten hoidetuista koko maassa, ja vuoret kaupungin ympärillä luovat vehreää yleisilmettä. Uudistuneelle kaupungille haluttiin vetonaula, jollaiseksi Museo Guggenheim sopi loistavasti.

Täällä voit elää syödäksesi.

Espanja_Baskimaa_pinxtos_ThinkstockPhotos-507655067

Moni maailman arvostetuimmista keittiömestareista on lähtöisin Baskimaasta. Bilbaossa ruoka onkin vakavasti otettava asia, eikä katukuvassa liiemmin näy tunnettuja pikaruokaketjuja. Paikallista pikaruokaa ovat pintxot, tapasten kaltainen sormiruoka, joita syödään usein illalla. Päivän pääateria on ehdottoman tuoreisiin raaka-aineisiin pohjautuva lounas.

Viinin harrastajat viehättyvät Bilbaossa Baskimaan omasta rypäleestä txakolista. Siitä tehtyjä vähän pirskahtelevia viinejä ei riitä vientiin asti, joten elämys on koettava paikan päällä. Onneksi Bilbao on pintxobaarien luvattu kaupunki. Missä pintxot, siellä paikallinen viini.

Täältä löydät baskin ja baskerin.

Espanja_Baskimaa_baskeri_mediumkoko_ThinkstockPhotos-462351795

Baskin kieli euskera ei ole lainkaan sukua espanjalle, etkä saa siitä oikein kiinni minkään muunkaan kielen perusteella. Siksi se ehkä kuulostaakin korvaan niin kiehtovalta. Katukyltit ovat yleensä kahdella kielellä, euskeraksi ja espanjaksi.

Baskeri eli txapella on aina ollut erityisen suosittu päähine Baskimaassa, jossa sen värit vaihtelivat aiemmin paikkakunnittain. Jopa Olentzero, baskien vastine joulupukille, pitää päässään baskeria. Rohkeimmat käyttävät baskeria päähineen sijaan lompakkona sujauttaen seteleitä reunakäänteen alle. Todellisille baskerifanaatikoille on perustettu baskerimuseo Balmasedan kylään Bilbaon länsipuolelle. Enemmän leikkimielellä asiaan suhtautuville kenties riittää baskerin ostaminen tuliaisiksi Suomeen.


Guggenheimilla on Bilbaossa kaunis koti.

lisätietosivun_laatikko_Bilbao

Bilbao kuuluu vuoden 2016 uutuuskohteisiimme, mutta kaupunki on ollut mielessämme jo joidenkin vuosien ajan. Haasteena on ollut suorien lentojen puute. Kun kuulimme Finnairin suorista lennoista Biarritziin, päätimme välittömästi hypätä sinivalkoisille siiville ja ottaa Bilbaon tuotantoomme.

Espanjan matkojemme yhteistyökumppani Olli ilahtui päätöksestämme, sillä hän on puhunut meille Bilbaon puolesta jo pitkään. "Bilbaossa on monia elementtejä, jotka takaavat onnistuneen loman. Se on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on kätevä liikkua jalkaisin. Ilmasto on miellyttävä, eikä kesälläkään liian kuuma. Bilbao ja sen ympäristö tarjoavat jotain uutta myös paljon maailmaa nähneille", Olli hehkuttaa.

Espanjan gastronomian saloihin perin pohjin vihkiytynyt Olli muistuttaa myös Baskimaan laadukkaasta ruokakulttuurista. Hinnat eivät ehkä ole maan edullisimpia, mutta ruoan taso on taattu. Oman paikallisen leimansa Baskimaan kulinarismiin tuo vinho verdeä muistuttava txakoli-rypäleestä tuotettu viini. Koska olemme todenneet Ollin gastronomiatietouden lukuisia kertoja aukottomaksi, voimme vain nyökytellä. Bilbaoon kannattaa siis lähteä nauttimaan - sekä kulttuurista että erinomaisesta ruoasta.


 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!