MATKUSTUSKAUSI:  
syyskuu
MATKAVAIHTOEHDOT:
Miniviikko, 4 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Bern

Värikylpyjä sotajoukoille, kiitos.

Sveitsi_Bern_katu_kellotorni_ja_Zahringen_patsas_ThinkstockPhotos-831924496

Bernin Vanhankaupungin katuja kulkiessasi voit huomata mielenkiintoisen yksityiskohdan. Katukyltit komeilevat alueesta riippuen neljässä eri taustavärissä: valkoisina, vihreinä, keltaisina ja burgundinpunaisina. Saatat löytää keskenään erivärisiä kylttejä jopa saman kadun tai aukion eri puolin.

Tämä ei ole tyylistään tarkkojen sveitsiläisten notkahdus kohti lepsumpaa elämäntapaa, vaan muistutus kaupungin historiasta.

Napoleonin joukot valloittivat Bernin vuonna 1798. Kerrotaan, että sotilaat olivat pääosin lukutaidottomia. Värikoodit katukylteissä auttoivat varmistamaan sen, etteivät sotilaat jääneet haahuilemaan pitkin Bernin kujia, vaan löysivät helpommin määränpäähänsä.

Taitaapa tuota samaa kätevää konstia käyttää nykyisin jokunen matkailijakin.

Ei tarvitse olla mikään Einstein (mutta silti voi käydä hänen kotonaan)

Suhteellisuusteoria_kaava_Einstein_ThinkstockPhotos-89932087

Yksi Bernin kuuluisimpia asukkaita on ollut Albert Einstein, joka sai työpaikan kaupungin patenttivirastosta ja asui Bernissä vuosina 1902-1909. Einsteinin työpäivät olivat pitkiä, sillä hän antoi myös yksityisopetusta ja käytti aikaansa fysiikan pohdintoihin.

Kerran viikossa tämä suhteellisuusteorian isä kokoontui samanhenkisten toveriensa kanssa keskustelemaan tieteen kimuranteista kysymyksistä. Näin syntyi ”Olympia-akatemia”.

Jos siis aiot käydä matkakumppanisi kanssa pitkiä väittelyitä tieteestä ja filosofiasta, on Bern kuin luotu matkakohteeksesi. Ehkä seudun vuoristoilmassa on jotakin sellaista, joka kilvoittaa aivoja merkittäviin saavutuksiin.

Vai vaadittiinkohan suhteellisuusteorian kehittämiseksi sittenkin jotain muutakin kuin pelkkää raikasta vuori-ilmaa? Joka tapauksessa Bernissä ollessasi sinun kannattaa käydä Einsteinin kotimuseossa rikastamassa aivojasi ainakin Einsteinista kertovien tarinoiden muodossa. Sillä kyllähän se niin on, että E=mc².

Makumatka Bernistä Sippolaan

Emmental_juustoa_ThinkstockPhotos-453127707

Ensimmäiseksi Bernistä puhuttaessa ei ehkä tule mieleen suomalainen Sippolan pitäjä, mutta olisi maistuva syy tulla.

Bernin kupeesta lähtöisin ollut nuori sveitsiläinen juustomestari Rudolf Klossner  toi nimittäin emmental-juuston valmistustaidon mukanaan Sippolan juustolaan vuonna 1856. Tätä käännettä oli edeltänyt Sippolan hovin omistajan, Alexander von Daehnin matka Sveitsiin. Siellä hän totesi emmentaljuuston olevan maistuvaa, säilyvää ja vieläpä käyvän hyvin kaupaksi.

Mikä nerokas idea: Miksi ryhtyisi tuomaan juustoa tänne pohjoiseen, kun voi tuoda juuston tekijän?

Myöhemmin maamme muihinkin juustoloihin alettiin hankkia ammattilaisia Sveitsistä. Erityisesti Kymenlaakson kartanomeijerit olivat tämän juustoisen tien edelläkulkijoita.

Bernin matkaa on siis helppo muistella jälkikäteen kotona ihan vain arkisella kauppareissulla, saati sitten juusto-viini-iltaa pitäessä. Tuon nuoren berniläisen juustomestarin ansiosta emmentaljuustolla sattuu edelleenkin olemaan vahva asema meidän suomalaisten juustotarjottimilla. Nauttikaamme siitä!


Loputonta kehumista - eikä syyttä

Kun tuotantopäälliköltämme Kirsiltä kysyy Bernin vahvuuksista matkakohteena, saa aikaan ylistyssanojen loppumattoman ryöpyn.

”Kaupungin kiireettömyys ja jopa (hyvällä tavalla) pysähtyneisyys viehättävät minua suuresti. Kiire ja hektinen elämänmeno ovat tuntemattomia berniläisille. Muualla Sveitsissä, varsinkin maan liike-elämän pyhätössä Zürichissä, vitsaillaan asiasta”, Kirsi kuvailee.

Kirsin mukaan kaupungin yleisilme ei ole satojen vuosien aikana muuttunut juuri ollenkaan. ”Jos katukuvasta poistettaisi nykyajan autot ja ihmiset puettaisi menneiden aikojen asuihin, erehtyisit taatusti vuosisadasta”, hän väittää.

Menneen ajan voi Kirsin mukaan jopa tuntea. ”Astelin keskellä vilkasta perjantaipäivää Postgassella ilman vastaantulijoita tai ohittelijoita. Yhtäkkiä tunsin kuitenkin jotakin havinaa ympärilläni. Se taisi olla historian siivet...”

Niinpä niin. Jos et halua suorittaa kaupunkilomaasi ja tunnet olosi kotoisaksi vanhojen kaarikäytävien pikkuputiikeissa ja ihanissa kahviloissa, sopii Bern sinulle. Oikeastaan on hyvin vaikea kuvitella ketään, jolle se ei sopisi.

Tämä tarina ei päättyisi vielä pitkään aikaan, jos kertoisimme myös mainioista retkistä, joiden aikana koet satumaisia maisemia ja Sveitsin pienoiskoossa. Puhumattakaan käsityöperinteen vaalimisesta, paikallisuuden korostamisesta, kaupunkilaisten pyyteettömästä ystävällisyydestä, kaupungin tyylikkyydestä tai Bernin kotivuoresta Gurtenista.

Koska Kirsin lista on loputon, me toivotamme sinut tervetulleeksi Berniin toteamaan omakohtaisesti, miksi se nyt yksinkertaisesti vain sattuu olemaan mielettömän viehättävä kaupunki. Todennäköisesti kotiin palattuasi ymmärrät, miksi Bernin vahvuuksien luetteleminen tiivistetysti on Kirsille niin vaikeaa...


Seuraavat ohjelmalliset kaupunkimatkat Berniin

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
30.8. Ma 4.9. La Pontresina ma-la 5 yötä, Finnair 1 799,00 € VARAA
7.9. Ti 11.9. La Zürich ja Luzern ti-la 4 yötä, Finnair 1 895,00 € VARAA
5.10. Ti 9.10. La Zürich ja Luzern ti-la 4 yötä, Finnair 1 895,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!