MATKUSTUSKAUSI: 
maaliskuu-lokakuu
MATKAN KESTO:
su-to, 4 yötä
    
Finnair logo

Varaa matkasi

Kohde: Berliini 2022

Retki valtavaan Tiergartenin puistoon tai parin tunnin risteily kaupungin läpi virtaavalla Spreejoella tutustuttavat Berliiniin hieman toisenlaisesta näkökulmasta. Vastakohtia uuden ja vanhan välillä tarjoaa myös yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä, toisessa maailmansodassa tuhoutunut keisari Wilhelmin rauniokirkko.

Berliini on myös kaupunki, joka ei pysähdy paikalleen, vaan tarjoaa matkailijalle joka kerran jotain uutta. Kun yksi rakennustyömaa saadaan valmiiksi, on seuraava jo aluillaan. Uutta ja modernia nousee, mutta onneksi kaikkea vanhaa ei aina pureta tieltä pois vaan sitä osataan myös hyödyntää. Hyvä esimerkki tästä on Mitten kaupunginosassa sijaitseva Hackesche Höfe, jonka huolella restauroituihin rakennuksiin ja sisäpihoille on avattu kymmeniä ravintoloita, gallerioita ja putiikkeja.

Viihdettä joka lähtöön ja ympäri vuorokauden

Berliinissä elämä sykkii täysillä jokaisella kadulla, aukiolla ja torilla, eikä vauhti hiljene edes aamuyön tunteina. Aikoinaan muurin kahtia jakama ns. ei-kenenkään-maa on viimevuosien aikana rakentunut uudeksi keskustaksi. Potsdamer Platzista on jälleen tullut Berliinin värikkään huvielämän sydän sekä ostosten ja kulttuurielämän keskus. Valtava kauppakeskus Arkaden, kymmenet ravintolat ja kahvilat, kolmiulotteinen Imax-elokuvateatteri vetävät matkailijoita kuten myös berliiniläisiä puoleensa viikon jokaisena päivänä. Berliinin tapahtumakalenteri on rajaton ja kaupunki on ehdottomasti yksi maailman johtavista teatterikeskuksista. Tarjolla on toinen toistaan kiinnostavampia elämyksiä niin oopperan, baletin, musikaalin kuin perinteisen teatterinkin ystäville. Ja koska ollaan Berliinissä, mukaan mahtuu klassisen vastapainoksi myös paljon modernia ja kokeilevampaa ohjelmistoa.

Ostosparatiisi

Ostosten ystävälle Berliini on taivas. Kaupungista löytyy varmasti kaikkea huippumuotiliikkeistä kirpputoreihin. Berliinin tunnetuimpia shoppailuun liittyviä maamerkkejä on tietysti Kaufhaus des Westens tai "ystävien kesken" KaDeWe. Joka ei tästä Euroopan suurimpiin lukeutuvasta tavaratalosta löydä haluamaansa, ei löydä sitä varmasti muualtakaan. Ja KaDeWe on tavaratalo, johon kannattaa poiketa vaikkei mitään aikoisi ostaakaan. Varsinkin valtava ruoka- ja ravintolaosasto rakennuksen yläkerroksessa on käynnin arvoinen elämys. Myynnissä olevine tuotteiden lisäksi täältä löytyy erilaisia pikkubaareja, joihin voi ostosten lomassa istahtaa nauttimaan kakkukahvit tai lasillisen viiniä.

Kurfürstendamm -ostoskatu pitää yhä pintansa, vaikka uusia ostoskeskuksia nouseekin Berliinin kokoajan lisää. Täältä löytyvät kaikki kansainväliset huippumuodikkaat putiikit, mutta kannattaa poiketa myös Ku´dammin sivukaduille, joiden liikkeissä hintataso usein on hieman maltillisempi. Uudempia suosittuja ostosalueita ovat Potsdamer Platz suurine kauppakeskuksineen sekä Friedrichstrassen ympäristö. Vanhan tavaran ja antiikin ystävä voi tehdä hyviä löytöjä viikonloppuisin esimerkiksi Tiergartenin puiston tai Ostbahnhofin kirpputoreilla.

Kaksin verroin elämyksiä

Berliinin historiallisen kahtiajakautumisen seurauksena kaupungissa on melkeinpä kaikkea tuplasti. Sekä entisellä itäisellä että läntisellä puolella on omat mielenkiintoiset kulttuuriareenansa ja oopperoitakin on peräti kolme kappaletta. Museoita kaupungissa on yli 170 ja valikoima ulottuu valtavista historiallisista taidemuseoista pieniin tietyn erikoisalan tai –teeman mukaisiin näyttelyihin ja viehättäviin gallerioihin. Museosaari keskellä Berliiniä on jokaisen taiteenystävän mekka. Saaren museoita uusitaan ja restauroidaan jatkuvasti, mutta kuuluisimmat museot Altes ja Bode ovat jo kuoriutuneet rakennustelineistä. Taide-elämyksiä tarjoaa myös Egyptiläisen museo, jonka mittavat kokoelmat Nefertitin patsaineen on nykyään siirretty museosaarelle. Uudempia tulokkaita ovat muutama vuosi sitten avattu mielenkiintoinen Juutalainen museo sekä Kurfürstendammilla sijaitseva multimedianäyttely Story of Berlin.

Muuri kaatui mutta ei unohdu

Vaikka Berliinin muurin murtumisesta on kulunut aikaa jo yli 15 vuotta, muuri ja siihen liittyvä historia ovat yhä kaupungin suosituimpia vetonauloja. Parhaiten muurin historiaan tutustuu Checkpoint Charlie –museossa. Näyttelyyn on koottu runsaasti alkuperäistä esineistöä ja valokuvia, mm. toinen toistaan mielikuvituksellisimmista keinoista ylittää, alittaa tai kiertää muuri. Itse varsinaisesta muurista ei enää ole paljoa jäljellä. Berliiniläiset taiteilijat maalasivat n. kilometrin pituisen pätkän muuria Spreejoen rannalla lähellä Oberbaum –siltaa. East Side Galleryksi nimetty paikka on edelleen käynnin arvoinen, vaikka osa alkuperäisistä taideteoksista onkin osittain rapistuneita ja haalistuneita.

Ravintoloita ja ruokaa joka lähtöön

Saksalainen ruoka harvoin pääsee kulinaristien suosikkilistoille, mutta nälkäiseksi se ei ainakaan syöjäänsä jätä. Perinteiset makkarat, paistetut perunat ja hapankaali eivät välttämättä häikäise omaperäisyydellään, mutta pitävät varmasti nälän loitolla pitkään. Berliiniläinen tulinen currywurst aidosta katukioskista ostettuna hakkaa kansainväliset hampurilaiset mennen tullen. Berliinin kansainvälisyys näkyy hyvin nimenomaan ravintolavalikoimassa. Kaupunkiin vuosien varrella virranneet maahanmuuttajat ovat luoneet monipuolisen ja herkullisen ravintolamaailman ja loman aikana onkin helppo tehdä makumatka erilaisiin kulttuureihin. Berliinissä on yhteensä useita tuhansia ravintoloita, joista jokainen varmasti löytää omat suosikkinsa. Varmimmin suosittuja ja trendikkäitä ravintoloita löytyy tällä hetkellä mm. Prenzlauer Bergin, Friedrichshainin ja Kreuzbergin kaupunginosista.

Ruokajuomista saksalainen olut pitää edelleen ykköspaikkaa, vaikka Saksa onkin tunnettu myös hyvänä viinimaana. Berliiniläinen erikoisuus on Berliner Weisse –olut, joka usein värjätään punaiseksi tai vihreäksi erilaisilla siirapeilla. Saksalaiseen olutkulttuuriin pääsee parhaiten sisään tunnelmallisissa kortteliravintoloissa hieman ydinkeskustan ulkopuolella.

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä ennen matkaa

Alla olevilta nettisivuilta löydät paljon tärkeää ja hyödyllistä tietoa, joista on apua matkan suunnitteluun.

Mainittujen sivujen toimivuudesta tai sisällöstä vastaavat kyseessä olevien sivujen ylläpitäjät.

SEURAAVAT ohjelmalliset kaupunkimatkat BERLIINIIN

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
20.3. Su 24.3. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 889,00 € VARAA
17.4. Su 21.4. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 1 029,00 € VARAA
15.5. Su 19.5. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 929,00 € VARAA
26.6. Su 30.6. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 929,00 € VARAA
10.7. Su 14.7. To Berliini su-to 4 yötä, Finnair 889,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

24.11.2021
Toimistomme marras- ja joulukuun aukioloajat
24.09.2021
Vuoden 2022 matkoja avattu myyntiin!
27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut