MATKUSTUSKAUSI:  
syyskuu-lokakuu
MATKAN KESTO:
to-su, 3 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Amsterdam 2021

Joillakin on sitten kelluva koti UNESCOn suojeluksessa.

Hollanti_Amsterdam_kanava_kelluva koti ja pyykit_ThinkstockPhotos-513389410

Amsterdamin yli 400-vuotias kanavakehä kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle. Se on mielenkiintoista, mutta niin on myös amsterdamilaisen kotiarjen seuraaminen kanavaristeilyllä.

Kanavien varsilla on nimittäin suuri määrä ankkuroituja koteja, joissa arki soljuu eteenpäin kuin ohitse lipuva kanava-alus. Aluksi tuntuu omituiselta - jopa hieman kiuselliselta - katsella parin metrin päästä, miten lapset tekevät ikkunan ääressä läksyjään. Tai töistä kotiin palannut äiti purkaa kauppakasseja jääkaappiin. Valtaosa asukkaista näyttää kuitenkin suhtautuvan tähän eriskummalliseen asuntoesittelyyn amsterdamilaisen mutkattomasti. Ja yksityisyys on onneksi kaikilla käden ulottuvilla niin halutessaan: viuuh ja verhot kiinni!

Aprillia, syö silliä. Tai sitten vohveleita.

Kaupunkilomailun ihanuuteen kuuluu paikallisten huikopalojen maistelu nähtävyyksien katselun lomassa. Amsterdamissa välipalavaihtoehdot eivät lopu kesken.

Hollanti_vohveleita_ThinkstockPhotos-173719575

Meillä odotetaan uusia perunoita kuin kuuta nousevaa, mutta Hollannissa kohahdus syntyy kesäkuun alussa vuoden ensimmäisten "uusien sillien" myötä. Amsterdamissa liputetaan kyllä sillin puolesta muulloinkin, sillä tuota tyypillistä herkkua - silliä suolakurkun ja sipulin kera - on tarjolla lähes joka kulman takana.

Jos raaka kala ei houkuta, voit kokeilla katuruoka-annokseksi myös kibbelingiä, leivitettyjä ja uppopaistettuja kalapaloja, tai seurata hajuaistisi johdatusta lähimpään juustoja tarjoavaan paikkaan. Suosittelemme myös testaamaan siirtomaa-ajan perintönä kaupunkiin rantautuneita indonesialaisia ravintoloita.

Jälkiruoaksi on ehdottomasti otettava stroopwafel, karamellisiirapilla täytetty kaksikerroksinen vohveli, jota hollantilaisempaa herkkua tuskin on olemassakaan. Tai kenties sittenkin on pannenkoek-räiskäleiden aika? Kaloreita ei kannata laskea, saati sitten tuntea huonoa omaatuntoa herkuttelusta. Kyllä sitä sitten taas ehtii palata arkeen kotona.

Kapeus on katsojan silmässä.

Hollanti_Amsterdam_kapea talo_ThinkstockPhotos-464847434

Kanavien varsien toisiinsa ja eteenpäin nojailevat ja suuri-ikkunaiset talot näyttävät siltä kuin ne kaatuisivat hetkenä minä hyvänsä. Hellyttävällä ulkonäöllä on kuitenkin selityksensä. Taloista perittiin veroa leveyden mukaan. Niinpä talon kokoa oli järkevää kasvattaa ylös- ja sisäänpäin, ja pitää julkisivu mahdollisimman hoikkana. Amsterdamin - ja samalla oletettavasti koko maailman - kapein talo löytyy osoitteesta Singel 7. Talon leveys on yksi metri.

Suuret ikkunat ovat käytännöllisiä muutoissa: harvaan taloon mahtuu kantamaan ovesta sisään leveitä huonekaluja saati flyygeliä. Ikkunan kautta nostaminen onnistuu paljon helpommin. Ja kun julkisivu kallistuu kanavalle, ei se arvokas soittopeli riko niin helposti talon seinää, kun aarretta nostetaan liinoilla ja koukuilla uuteen kotiin.

Jos haluat käydä bongaamassa kaupungin pienimmän talon, suuntaa osoitteeseen Oude Hoogstraat 22. Tuo pikkulapsen mitoissa oleva rakennus on vain 2,2 metriä leveä ja kuusi metriä pitkä. Kasvaakohan se vielä, kun ikää tulee lisää?


Seuraavat ohjelmalliset matkat Amsterdamiin

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
16.9. To 19.9. Su Amsterdam to-su 3 yötä, Finnair 899,00 € VARAA
30.9. To 3.10. Su Amsterdam to-su 3 yötä, Finnair 899,00 € VARAA
14.10. To 17.10. Su Amsterdam to-su 3 yötä, Finnair 899,00 € VARAA

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!