MATKUSTUSKAUSI:   MATKAN KESTO:
9.-21.2.2022
9.-21.3.2022
  ke-ma, 12 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Vietnam-Kambodža 2022

Matkaohjelma  

1. pv ja 2. pv Tervetuloa Vietnamiin!

Keskiviikkona  aloitat matkasi mukavasti Helsingin lentoasemalla Plaza Premium -loungen rauhallisessa ympäristössä sen ruoka- ja juomatarjonnasta nauttien. Myöhään illalla lennät Finnairin reittilennolla Hongkongiin, josta jatkat Cathay Pacificin lennolla Ho Chi Minh Cityyn. Perille saavut paikallista aikaa torstai-iltana  ja lentokenttäkuljetuksen jälkeen majoitumme hotelli Continental Saigoniin.


3. pv Kiehtova Ho Chi Minh City

Perjantaina aloitamme kiehtovan kiertomatkamme tutustumalla Vietnamin suurimman kaupungin kauneimpiin rakennuksiin. Ranskan siirtomaa-ajan arkkitehtuuri näkyy edelleen Ho Chi Minh Cityn kaupunkikuvassa. Kävelykierroksella näemme kauniin Oopperatalon, Notre Dame –katedraalin, jonka kaksi kellotornia kohoavat 58 metrin korkeuteen sekä 1800-luvun lopulla rakennetun edelleen kaupungin pääpostitoimistona toimivan Postitalon.

Jatkamme Yhdistymisen palatsiin, joka tunnetaan myös nimellä Itsenäisyydenpalatsi. Nykyinen palatsi rakennettiin vuonna 1966 Etelä-Vietnamin presidentinlinnaksi aiemmin samalla paikalla sijainneen palatsin tuhouduttua Vietnamin sodan pommituksissa. Vuonna 1975 Pohjois-Vietnamin tankit murtautuivat palatsin porttien läpi johtaen Etelä-Vietnamin antautumiseen ja sodan päättymiseen. Kaksi näistä tankeista on nähtävillä palatsin pihalla. Palatsikierroksella näemme mm. ulkomaalaisten arvovieraiden vastaanottamiseen käytettyjä huoneita, jotka on edelleen sisustettu samalla tavalla kuin vuonna 1975 sekä presidentin asuintiloja ja kellarikerroksen pommisuojan ja viestintähuoneen.

Lounaan jälkeen voit jatkaa omatoimisesti tutustumista Ho Chi Minh Cityyn, josta monet paikallisista asukkaista käyttävät edelleen nimeä Saigon, vaikka kaupunki nimettiin sodan päättymisen jälkeen vuonna 1976 uudelleen kommunistijohtaja Ho Tši Minhin mukaan. Lähes 13 miljoonan asukkaan kaupungin skoottereita, mopoja ja moottoripyöriä vilisevä liikenne saattaa ajoittain tuntua kaoottiselta, mutta kiireisestä kaupungista löytyy myös rauhallisia puistoalueita ja kävelykatuja.


4. pv Củ Chi –tunnelit ja Sotamuseo

Lauantaiaamuna lähdemme n. 40 kilometrin päässä Ho Chi Minhin keskustasta sijaitseviin Củ Chi –tunneleihin, joilla oli tärkeä rooli 1960-luvulla käydyssä Vietnamin sodassa. Tunneleilla oli pituutta yhteensä n. 250 kilometriä ja ne kulkivat useammassa kerroksessa. Sodan aikana Vietkongin sissit käyttivät tunneleita mm. piilopaikkoina, huoltoreitteinä, sairaaloina, asepajoina ja ruokavarastoina ja nykyisin ne ovat erittäin suosittu käyntikohde. Avoinna olevia tunneleita on levennetty, jotta halukkaat voivat kävellä niissä lyhyen matkan. Alueella on nähtävänä myös sissien käyttämiä terävistä bambukepeistä rakennettuja ansoja ja amerikkalainen panssarivaunu.

Nautimme yhteisen lounaan ja palaamme takaisin Ho Chi Minh Cityyn, jossa jatkamme sotahistorian merkeissä. Käymme heti Vietnamin sodan päättymisen jälkeen entiseen Yhdysvaltain tiedotusviraston rakennukseen avatussa Sotamuseossa, joka olemassaolonsa aikana on poliittisen tilanteen mukaan jo kahdesti vaihtanut nimeään. Tämän koskettavan museon kahdessa ylimmässä kerroksessa on esillä laaja kokoelma pysäyttäviä ja osin myös järkyttäviä kuvia sota-ajalta niin sotilaista kuin siviileistä sekä kuvia kemikaaliruiskutusten vaikutuksista sodan jälkeen syntyneisiin sukupolviin. Museon pihalla on esillä Vietnamin sodassa käytettyjä lentokoneita, helikoptereita ja tankkeja sekä vankilanäyttely.

Loppupäivä on vapaa omalle ohjelmallesi. Lyhyen kävelymatkan päässä hotellistasi löydät runsaasti ravintoloita, kahviloita ja moderneja ostoskeskuksia sekä suositut Ben Thanh –markkinat. Aivan hotellin vieressä sijaitsevassa kauniissa oopperatalossa esitetään iltaisin n. tunnin kestävä show, jossa yhdistyvät akrobatia sekä vietnamilainen kulttuuri, musiikki ja taide. Illan päätteeksi voit ihailla upeasti valaistua kaupunkia yli 260 metriä korkean Bitexco-tornin näköalatasanteelta tai ravintolasta. Hotellin lähellä kulkeva Nguyen Hue –katu muuttuu viikonloppuisin viehättäväksi kävelykatualueeksi ja on erittäin suosittu illanviettopaikka niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa.


5. pv Vapaapäivä Ho Chi Minh Cityssä

Sunnuntai  on varattu omalle ohjelmallesi Ho Chi Minh Cityssä. 


6. pv Elämää Mekong-joella

Maanantaiaamuna lähdemme Ho Chi Minh Cityn vilinästä kohti Mekong-joen suistoa. Yli 4000 kilometriä pitkä Mekong-joki virtaa kuuden maan halki Tiibetistä Vietnamiin ja pelkästään Vietnamissa sen varrella elää miljoonia ihmisiä. Joella sinua odottaa perinteinen puinen risteilylaiva, jonka kyytiin astumme puoliltapäivin. Hytteihin majoittumisen ja pienen lepohetken jälkeen nautimme lounaan laivan pienessä ravintolassa.

Risteily Mekong-joella tutustuttaa sinut paikallisten asukkaiden jokapäiväiseen elämään, jossa joki on sekä koti, kauppapaikka että kulkuväylä. Iltapäivää voit viettää aurinkokannella laivan lipuessa ohi osittain joen päälle rakennettujen talojen ja mitä erilaisempia lasteja kuljettavien veneiden. Myöhään iltapäivällä nousemme laivasta paikallisessa pikkukylässä ja teemme kävelyretken vehreiden riisipeltojen ja hedelmäviljelmien halki kulkevia pikkuteitä ja polkuja pitkin. Palaamme laivalle juuri ajoissa seuraamaan kuinka aurinko laskiessaan maalaa jokimaiseman upeilla sävyillä. Auringonlaskun jälkeen laivamme ankkuroidaan joelle ja kokoonnumme laivan ravintolaan yhteiselle illalliselle.


7. pv Kelluvat markkinat ja Châu Đốc

Tiistaiaamuna kannattaa herätä aikaisin katsomaan kun aurinko nousee Mekong-joen ylle ja paikalliset viljelijät, kalastajat, veneenrakentajat ja kauppiaat aloittavat päivittäiset askareensa. Aamiaisen jälkeen jätämme risteilylaivan ja lähdemme sampan-veneellä retkelle Cai Rangin vihannes- ja hedelmämarkkinoille sekä joensuiston pieniin ruokatehtaisiin. Cai Rangin kelluvat markkinat ovat Mekongin suiston suurimmat. Joen varrella asuvat viljelijät tulevat veneillään varhain aamulla keskelle jokea myymään kasvattamiaan hedelmiä ja vihanneksia kauppiaille, jotka myyvät ne eteenpäin. Hetken kaupankäyntiä seurattuamme jatkamme matkaa ja nousemme veneestä joen varrella, josta kävelemme lyhyen matkan pienelle nuudelitehtaalle katsomaan kuinka tuotteita valmistetaan käsityönä.

Ajamme veneellä Can Thon kaupunkiin, josta jatkamme bussilla matkaa kohti Vietnamin ja Kambodžan rajalla sijaitsevaa Châu Đốcia. Matkalla pysähdymme yhteiselle lounaalle. Châu Đốciin saavuttuamme majoittuminen Bassac-joen rannalla sijaitsevaan kauniiseen Victoria-hotelliin . Illallinen hotellissa.


8. pv Tervetuloa Kambodžaan ja kuninkaallinen Phnom Penh

Keskiviikkona varhaisen aamiaisen jälkeen hyvästelemme Vietnamin ja suuntaamme pikaveneellä kohti Kambodžan pääkaupunkia Phnom Penhiä. Matkan aikana voit ihailla joenvarren maisemia joko veneen sisätiloista tai pieneltä ulkokannelta käsin. Noin tunnin matkan jälkeen pysähdymme hoitamaan rajamuodollisuudet ensin Vietnamin ja sitten Kambodžan rajalla. Matkan aikana syömme hotellista mukaan otetut lounaseväät veneessä. Aikaisin iltapäivällä saavumme Phnom Penhiin ja majoitumme Kravan-hotelliin.

Pienen lepohetken jälkeen tutustumme Phnom Penhiin kaupunkikierroksella. Tämä vuonna 1434 perustettu kaupunki sijaitsee kolme joen, Tonlé Sapin, Mekongin ja Bassacin yhtymäkohdassa ja on n. 2 miljoonalla asukkaallaan Kambodžan suurin. Käymme ensin Kansallismuseossa, joka on jo rakennuksena vaikuttava. Museossa on näytteillä yli 5000 esinettä, joihin kuuluu mm. laaja kokoelma Angkorin aikakauden patsaita ja muuta esineistöä.

Päivän toinen käyntikohteemme on Kuninkaallinen palatsi, jonka alueella on mm. Kambodžan kuninkaallisen perheen residenssi sekä Hopeinen Pagoda. Palatsialueen rakennukset edustavat koristeellista Khmer-arkkitehtuuria pienellä ranskalaisella vivahteella ja monet niistä on rakennettu 1860–1870 -luvuilla. Temppelinä toimiva Wat Ubaosoth Ratanaram on saanut kutsumanimensä  – Hopeinen Pagoda – lattiastaan, joka on tehty 5000 hopealaatasta. Pagodan sisältä löytyviin aarteisiin kuuluvat 9584 timantilla koristeltu 90 kiloa painava kultainen Buddha sekä pieni Smaragdi-Buddha. Ihailemme myös Pagodan ympärillä olevia upeita 1900-luvun alkuvuosina maalattuja seinämaalauksia.

Yhteisen illallisen nautimme joen varrella sijaitsevassa ravintolassa.


9. pv Tuol Sleng –vankilamuseo ja Kuoleman Kentät

Torstaina perehdymme Kambodžan murheelliseen lähihistoriaan. Maa elää nyt uutta jälleenrakentamisen aikaa 1970-luvun Pol Potin johtaman punakhmerien hirmuhallinnon jälkeen. Vuosien 1975-1979 aikana arvioiden mukaan jopa neljäsosa koko maan väestöstä menehtyi. Sivistyneistö ja ulkomaalaiset vangittiin ja myöhemmin surmattiin ja muu väestö lähetettiin fyysisesti erittäin raskaaseen pakkotyöhön maaseudulle, jossa monet kuolivat sairauksiin ja nälänhätään.

Vierailemme ensin Tuol Sleng S-21 –vankilamuseossa. Rakennus oli alunperin koulu, joka vuonna 1975 muutettiin vankilaksi. Tänne joutuneista n. 15 000 vangista vain seitsemän tiedetään jäneen henkiin. Näemme huoneita, joita käytettiin vankien kuulustelemiseen ja kiduttamiseen sekä vankisellejä ja valokuvia lukuisista vankilassa kuolleista naisista, miehistä ja lapsista.

Vankilamuseosta jatkamme n. 15 kilometrin päässä kaupungista sijaitseville Choeung Ekin Kuoleman Kentille. Tänne vangit siirrettiin Tuol Slengin vankilasta kuorma-autoilla teloitettaviksi. Näemme joukkohautoja ja vuonna 1998 uhrien muistolle pystytetyn muistokappelin, jossa on tuhansia uhrien pääkalloja sekä luita ja vaatteita. Kentillä kuolleiden ja sinne haudattujen uhrien tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa, vielä tänäkin päivänä sadekausina luita ja vaatteenkappaleita nousee joukkohaudoista maanpinnalle.

Ajatuksia herättäneen aamupäivän jälkeen nautimme lounaan ja palaamme Phnom Penhiin, jossa vierailemme vielä Wat Phnomin temppelissä, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä.

Ilta vapaa omalle ohjelmalle Phnom Penhissä.


10. pv Matka Siem Reapiin

Varhain perjantaiaamuna lähdemme bussilla kohti reilun 300 kilometrin päässä Phnom Penhistä sijaitsevaa Siem Reapin kaupunkia. Pysähdymme matkalla pari kertaa jaloittelemaan taukopaikoille, joilta voit ostaa virvokkeita. Siem Reapiin saavuttuamme majoittuminen Khmer-tyyliin rakennettuun viehättävään Saem Siem Reap –hotelliin ja nautimme lounaan hotellissa.

Pitkän bussimatkan jälkeen voit käyttää iltapäivän vaikkapa rentoutumiseen hotellin uima-altaalla. Jos haluat tutustua seuraavan päivän teemaamme jo etukäteen, voit vierailla modernissa Angkorin Kansallismuseossa, jossa esitellään alueen kulttuureja eri aikakausilta. Jos taas kaipaat hieman hemmottelua tässä vaiheessa matkaa, nauti hieronnasta tai muista kauneushoidoista joko hotellimme kauneushoitolassa tai edullisemmin kaupungin keskustassa. 

Illalla voit lähteä tuk-tukilla Siem Reapin keskustaan, jonka suurilla markkinoilla teet edullisia tuliaisostoksia. Kaupungin suurin ostoskeskus T Galleria taas sijaitsee aivan Angkorin Kansallismuseon vieressä. Iltaa voit viettää myös keskustan suositulla Pub Streetillä, jonka varrella on runsaasti edullisia ravintoloita ja baareja.


11. pv Hämmästyttävät Angkorin temppelit

Lauantaina on vuorossa yksi matkamme kohokohdista kun vietämme koko päivän Angkorin temppelialueella. Noin 400 neliökilometrin alueella on yli tuhannen temppelin rauniot, jotka muistuttavat khmerien valtakunnan kukoistuksesta 800-luvulta aina 1400-luvulle asti. Valtakunnan pääkaupunki Angkor oli aikanaan maailman suurin kaupunki.

Aloitamme Angkor Thomista, jonka kruunu on häkellyttävä  kiveen kaiverretuista kasvoistaan tunnettu Bayonin temppeli. Tätä 1200-luvun alussa rakennettua temppeliä koristaa yli 200 neljään eri suuntaan katsovaa kivistä kasvoa, joista suurimmat ovat lähes 2½ metriä korkeita. Angkor Thomin alueella näemme myös kauniita seinäkaiverruksia, Elefanttiterassin, kuninkaallisen palatsin alueen sekä Phimeanakasin pyramiditemppelin.

Jatkamme temppeleistä tunnetuimpaan, majesteettiseen Angkor Watiin. Tämä arkkitehtoninen mestariteos rakennettiin 1100-luvulla kuningas Suryavarman II:n valtiontemppeliksi ja pääkaupungiksi ja sen rakentamiseen arvioidaan osallistuneen 35 vuoden aikana n. 300 000 ihmistä ja n. 6000 elefanttia. Angkor Watista on tullut Kambodžan symboli ja se on kuvattuna myös maan lippuun. Näemme tämän maailman suurimman uskonnollisen monumentin hyvin säilyneet seinäkaiverrukset, pylväskäytävät, patsaat ja sisäpihat ja ihailemme kuinka temppelin siluetti heijastuu peilikuvana sen edessä olevasta lammesta.

Seuraavaksi näemme viidakon keskellä sijaitsevan Ta Prohmin temppelin, jonka päällä valtavat jopa 600 vuotta vanhat puut kasvavat niiden juurien kietoutuessa temppeliraunioiden ympärille. Tämä alunperin luostariksi ja yliopistoksi rakennettu temppelialue on jätetty restauroimatta ja on näyttää edelleen samalta kuin löydettäessään. Päivän aikana yhteinen lounas.

Illalla lähdemme vielä viettämään viimeistä iltaa Kambodžassa paikalliseen ravintolaan, jossa nautimme yhteisen illallisen ja näemme perinteisen kambodžalaisen apsara-tanssiesityksen.


12. ja 13. pv Tonlé Sap –järvi, Chong Khneasin kelluva kylä ja kotimatka

Sunnuntaina lähdemme n. 10 kilometrin päähän Siem Reapista sijaitsevaan Chong Khneasin kelluvaan kylään. Ajamme bussilla Tonle Sapin, Kaakkois-Aasian suurimman makean veden järven rannalle. Järven pinta-ala ja syvyys vaihtelevat suuresti vuodenaikojen mukaan. Sen rantojen asutus joutuukin mukautumaan vedenpinnan vaihteluihin ja kelluvissa taloissa asuvat ihmiset siirtävät kotinsa uuteen paikkaan aina rantaviivan liikkuessa. Teemme järvellä retken perinteisellä puuveneellä ja tutustumme kelluvaan kylään ja sen elämään.

Päivän toinen vierailukohteemme on Chantiers Ecoles –käsityöpaja, jossa nuorille kambodžalaisille opetetaan vanhoja khmer-perinteitä. Näemme kuinka puu- ja kivikäsitöitä valmistetaan ja voit ostaa valmiita tuotteita työpajan myymälästä.

Yhteisen lounaan jälkeen palaamme hotelliin, pakkaamme tavarat, luovutamme huoneet ja sanomme hyvästit Kambodžalle. Bangkok Airwaysin iltalento Bangkokiin, josta Finnairin yölento tuo sinut Helsinkiin paikallista aikaa maanantaiaamuna.  

 

 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

27.08.2021
Ohjeita turvalliseen matkustamiseen Covid 19 -pandemian aikana
19.08.2021
Toimistomme elo- ja syyskuun aukioloajat
05.07.2021
Puhelinnumeromme on muuttunut
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille