MATKUSTUSKAUSI:  lokakuu

MATKAVAIHTOEHDOT:

Viikko, 7 yötä

Valtameri tyrskyää metromatkan päässä.

Portugali_Porto_Matosinhosin ranta_ThinkstockPhotos-498767495

Atlantin rannikko kauniine merimaisemineen ja uimarantoineen ei ole kaukana Porton keskustasta. Sinisellä metrolinjalla pääset sukkelasti keskustan Trindade-asemalta Matosinhos Sul-asemalle rantojen kupeeseen. Matosinhosin uimarannat soveltuvat niin auringonottoon kuin tunnelmalliselle iltakävelyllekin, ja alueella on etenkin meren herkkuihin erikoistuneita ravintoloita.

Aterian tai kahvihetken kruunaa usein rento portugalilainen ilmaisohjelma: monentasoiset surffarit kesyttävät Atlantin aaltoja ja seuraavat toistensa suorituksia rantahiekassa seisten ja lautaansa nojaillen. Kupliva into tarttuu helposti: Pitäisikö itsekin kokeilla aloittelijan kurssia...?

Portossa asuu portviini.

Portviinilasi ja appelsiineja_ThinkstockPhotos-524000239

Et ole ainoa, jolle Portosta tulee ensimmäisenä mieleen portviini. Noilla tummanruskeilla, kellanpunaisilla ja valkoisilla juomilla on Portossa selkeä kotikenttäetu, minkä huomaa ravintoloiden valikoimissa. Ensikertalainen saattaa olla termeistä pyörryksissä: mitä on Ruby, Tawny Reserve tai Single Quinta Vintage? Kannattaa kurkata tekstin etiketin lisäksi myös hintalappuun, sillä pisimpään kypsytetyt harvinaisuudet saattavat maksaa - anteeksi epäviinimäinen ilmaisu - maltaita.

Astetta vakavammin portviiniin suhtautuvat suuntaavat kulkunsa myös 1700-luvun rakennuksessa sijaitsevaan portviinimuseoon (Museu do Vinho do Porto). Siellä on mukava perehtyä tuon sielukkaan juoman menneisyyteen ja merkitykseen Porton kaupungin kehitykselle.

Kulttuurinälkä? Ei hätää, Porto auttaa.

Portugali_Porto_taidetta_Sao_Benton_rautatieaseman_seinässä_ThinkstockPhotos-94512512

Portossa kulttuuripäivä kannattaa aloittaa vanhanajan raitiovaunulla ajellen. Sen kolina ja autenttinen tunnelma tarjoavat perinteistä paikalliskulttuuria parhaimmillaan. Maisemia katsellessasi taide-elämyksiä ilmestyy ajoittain eteesi aivan itsestään: perinteisten kaakeliseinien ihailuun ei väsy koskaan.

Jos kuitenkin kaipaat toisenlaisia aistielämyksiä, hyppää ratikasta ja suuntaa askeleesi Casa de Musica-musiikkitaloon. Osallistu opastettuun kierrokseen tai varaa liput konserttiin. Jo pelkkä talon innovatiivinen ja futuristinen arkkitehtuuri herättää takuulla aivonystyräsi.

Laajaa nykytaiteen kokoelmaa pääset ihailemaan viehättävän puutarhan ympäröimässä Serralves-museossa. Jos taas pidät elävästä musiikista ja hyvästä ruoasta, kurkkaa Ravintola Guaranyn tapahtumakalenteri. Siellä saattaa hyvinkin olla tarjolla jokin mielenkiintoinen konsertti, jolloin pääset taltuttamaan sekä kulttuuri- että sen tavanomaisen nälän yhdellä kertaa.


"Porton visuaalinen rikkaus tekee vaikutuksen"

Porton matkojen yhteistyökumppanimme Saran ensikosketus Portoon tapahtui noin seitsemän vuotta sitten viikonloppureissun muodossa. Kaupunki yllätti Saran monipuolisuudellaan, ystävällisyydellään ja tunnelmallisuudellaan. "Sen jälkeen olenkin innolla vieraillut Portossa monta monituista kertaa. Ihmisten sydämellisyys ja palvelualttius on mieleenpainuvaa. Aina myös löytyy jotakin uutta nähtävää", Sara kiittelee.

Sara vinkkaa, että keskustan voi hyvin ottaa haltuun kävellen, ja niin myös pääsee parhaiten käsiksi kaupungin tunnelmaan. Vastaan tulee takuuvarmasti paljon ihailtavaa: pittoreski kuja, tunnelmallinen katukahvila tai näyttävä kaakelikoristeinen julkisivu. "Kaupunki on visuaalisesti rikas ja värikäs, täynnä yksityiskohtia ja muistoja eri vuosisadoilta. Tietty rosoisuus ja luovuus on myös osa Porton charmia. Ränsistyneet talot ovat vastaremontoitujen julkisivujen kanssa vierekkäin, sähkökaapelit roikkuvat solmussa talojen välillä, puiden ja pensaiden oksat rönsyilevät villeinä ja katutaiteilijoiden teokset elävöittävät kaupunkimaisemaa", Sara kuvailee.

Myös Atlantin läheisyydellä Saralle suuri merkitys. "Valtameren äärellä rentoutuu ja virkistyy, ja samalla mieli avautuu uusille inspiraatioille ja mahdollisuuksille. Ulkoilu raikkaassa meri-ilmassa on omiaan stressinpoistoon. Luonnon mahtavaa voimaa on vaikuttavaa ihailla, kun majesteettiset aallot lyövät rantakallioihin ja meri kimaltelee sinisen eri sävyissä."