ISTANBUL - Euroopan ja Aasian rajalla

Istanbul on kahden maanosan ja kolmen keisarikunnan kaupunki. Se on maailman ainoa kaupunki, joka sijaitsee kahdella maanosalla. Aiemmin Konstantinopolina tunnettu kaupunki lepää Bosporinsalmen suulla, Euroopan ja Aasian välissä. Se oli aikanaan myös kolmen mahtavan keisarikunnan, Rooman, Bysantin ja Osmanien valtakunnan pääkaupunki. Tämä näkyy edelleen kaupunkikuvassa, mutta historiallisten nähtävyyksien seassa elää sulassa sovussa myös toisenlainen, moderni ja trendikäs Istanbul.

Historiaa, kulttuuria ja nähtävyyksiä

Istanbulissa on niin paljon historiaa ja nähtävää, että kaikkea tuskin ehtii nähdä yhden matkan aikana. ”Pakolliset” nähtävyydet kannattaa kuitenkin kiertää päästäkseen paremmin sisään turkkilaiseen elämänmenoon. Arkkitehtuurin mestarinnäyte, Hagia Sofian kirkko häikäisee jo pelkästään koollaan. Se olikin aikanaan maailman suurin pyhättö. Nykyään museona toimivassa rakennuksessa voi ihailla kauniita mosaiikkeja. Sultanahmetin moskeija eli Sininen moskeija tunnetaan viehättävistä sinisävyisistä keramiikkalaatoistaan ja läheisessä valtavassa Topkapin palatsin museossa voi tutustua entisten sulttaanien satumaisiin aarteisiin. Paras paikka ihailla kaupunkia auringonlaskun aikaan on 62 m korkea Galata torni, josta aukeaa upea näkymä Bosporin salmelle ja vanhan Istanbulin ylle.

Uusi elämä Hamamista

Istanbulin matkalla kannattaa ehdottomasti käydä kokeilemassa perinteistä turkkilaista kylpylää eli Hamamia. Kaupungin hulina ja kiire jää taakse ja pelkästään kylpylöiden kauniit sisätilat ja kattoikkunoista kauniisti siivilöityvä pehmeä valo saavat rauhoittumaan. Kylpylässä voi kylpeä joko omatoimisesti tai ostamalla kylpyläpaketin, joka yleensä sisältää pari tuntia kestävän perinteisen kylpyrituaalin. Kylvettäjän otteet saattavat tottumattomasta tuntua välillä liiankin ronskeilta, mutta runsaasti vaahtoavan pesun ja hieronnan jälkeen olo on taatusti puhdas ja rentoutunut. Kylpyläkäynnin kruunaa teehetki viileässä lepohuoneessa.

Löytöretkelle basaariin...

Kaikkien kauppakeskusten äiti, Istanbulin Suuri basaari on valtava katettu kauppa-alue, joka käsittää yli 4000 liikettä. Täältä löytyy kaikkea; perinteisiä itämaisia mattoja ja lamppuja, kelloja, kultaa ja jalokiviä, nahkaa, vaatteita ja keramiikkaa. Tavarapaljous ja myyjien innokkuus on välillä jopa ylitsepursuavaa, joten kannattaa varata basaarikäyntiin paljon aikaa ja hyvät hermot. Ja kun haluamansa löytää, tinkiminen kuuluu tietysti asiaan. Läheisen Egyptiläisen Maustebasaarin puolella voi käydä ihmettelemässä satoja tuoksuvia mausteita ja muita herkkuja. Ehdoton tuliaisten ostospaikka!

... tai muotikaduille

Toisenlaista ostostunnelmaa tarjoaa Taksim-aukiolta alkava Istiklal Caddesin ostoskatu. Täältä löytyvät kaikki kansainväliset vaateliikkeet ja tarjolla on myös paljon korkealaatuisia turkkilaisia vaatteita ja muita tuotteita. Hieman keskustan ulkopuolelta löytyy useita suuria, nykyaikaisia kauppakeskuksia.

Hyvää ruokaa ja vauhdikasta iltaelämää

Ruoka on Turkissa tärkeä osa ihmisten elämää ja ruokakulttuurilla onkin pitkät perinteet. Turkkilaiset alkupalat eli mezet, aito kebab eri muodoissaan sekä toinen toistaan makeammat jälkiruoat kuuluvat herkkuihin joita kannattaa kokeilla. Istanbulin ravintola- ja iltaelämä on keskittynyt Beyoglun kaupunginosaan, joka vilisee trendikkäitä ravintoloita ja baareja ja joissa viettävät aikaa niin matkailijat kuin paikalliset julkkiksetkin. Perinteisemmän Istanbulin löytää kuitenkin heti kun astelee hieman syrjään kävelykaduilta pienille sivukujille.

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä ennen matkaa