Bratislava

Slovakia

MATKUSTUSKAUSI: syyskuu

MATKAVAIHTOEHDOT:
Viikonloppu, 3 yötä

Finnair logo

Retket & matkaohjelma

Alta käy ilmi mitkä retket sisältyvät jo valmiiksi ohjelmallisen Bratislavan matkasi hintaan. 

Lisämaksullinen retki vaatii minimiosallistujamäärän ja se tulee varata viimeistään 5 viikkoa ennen matkan alkua.

 Kaikki retket sisältävät suomenkielisen opastuksen

Retkitakuu -merkillä varustetut retket järjestetään aina osallistujamäärästä riippumatta.

 -merkillä varustetut retket sisältyvät ohjelmallisen kaupunkimatkasi hintaan.

 -merkillä varustetuilla retkillä voit täydentää ohjelmallista kaupunkimatkaasi. 


Tervetuloa Bratislavaan!

Torstaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Wieniin, jossa oppaamme on sinua vastassa. Bussikuljetuksen aikana saat kaupunkikatsauksessa ajankohtaiset vinkit Bratislavan tapahtumista. Noin tunnin ajomatkan päässä Wienistä odottaa ystävällinen Bratislava, jossa vanha ja uusi aika kohtaavat. Kaupunkikiertoajelumme vie sinut eri kaupunginosien kautta Tonavan rantakadulle ja ylös Bratislavan linnalle. Pysähdymme hetkeksi näköalatasanteelle ihailemaan maisemia – kirkkaalla säällä voit nähdä aina Unkariin saakka. Kierroksen aikana näet monet kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, kuten presidentin linnana toimivan Grassalkovichin palatsin puistoineen.

Yksi Bratislavan nykyisistä tunnusmerkeistä on Tonavan ylittävä Novy Most -silta. Sen toisessa päässä kohoaa noin 80 metrin korkeuteen torni, jonka lentävää lautasta muistuttavassa näköalaravintolassa lounastamme. Retken päätteeksi majoitut Vanhankaupungin laidalla sijaitsevaan Austria Trend Hotel Bratislava -hotelliin. 

1 Opastettu kaupunkikiertoajelu Bratislavassa ja lounas - Kesto n. 4 h, sisältyy matkan hintaan. Retkitakuu


Mozartkin kävi täällä!

Perjantaina oppaamme vie sinut kävelykierrokselle Vanhaankaupunkiin, jonka keskiaikainen katuverkosto kapeine kujineen ja porttikäytävineen luo viehättävän tunnelman. Historiallinen keskusta on suurelta osin rauhoitettu jalankulkijoille. Huolella restauroitujen rakennusten lomassa vielä täysin alkuperäisessä asussaan seisovat rosoisen kauniit talot uhmaavat aikaa. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. vanha raatihuone ja Slovakian kansallisteatteri.

Niin ikään reittimme varrella ovat merkittävien aatelissukujen, Mirbachin ja Palffyn palatsit, joista jälkimmäisessä 6-vuotias Mozart esiintyi keisarinna Maria Teresialle vuonna 1762. Mozartilla onkin siitä lähtien ollut erityinen asema Bratislavan musiikkielämässä – tästä kertoo kaupungissa järjestettävä vuosittainen Mozart-festivaali.

Kävelykierroksen päätteeksi pistäydymme Unkarin kuninkaiden kruunajaiskirkkona toimineessa Pyhän Martinin katedraalissa. Kirkko on Bratislavan tärkein. Sen tornissa ristin paikalla oleva kopio Unkarin Pyhän Tapanin kruunusta muistuttaa maiden yhteisistä vaiheista.

2 Opastettu kävelykierros Vanhassakaupungissa - Kesto n. 1,5 h, sisältyy matkan hintaan. Retkitakuu

Slovakian sijainti sekä osittainen yhteinen historia Unkarin, Itävallan ja Puolan kanssa näkyy myös maan ruokakulttuurissa. Bratislavan Vanhakaupunki on täynnä ihastuttavia kahviloita ja ravintoloita. Kaupunki voi ylpeillä monilla gourmet-ravintoloillaan, jotka kestävät vertailun vaikkapa Pariisin ravintoloille hintatason ollessa huomattavasti kohtuullisempi. Ethän unohda maistella myös maan perinteisiä herkkuja, joita tarjoavat kaupungin slovakialaiset ravintolat.

Monien keskieurooppalaisten kaupunkien tapaan myös Bratislavan Vanhankaupungin sydän on sen keskusaukio, joka on perinteinen kohtaamispaikka. Aukion keskellä suihkuavan, keisari Maksimilianin rakennuttaman renessanssityylisen suihkulähteen äärellä sinun on mukava levähtää kaupunkikävelyn lomassa.

Voit jatkaa kävelykierrosta omaan tahtiin. Suunnista esimerkiksi joen rantaa reunustavalle kävelykatualueelle, jossa on suosittuja kahviloita ja ravintoloita. Täältä lähtevät kesäisin kaupungin edustalla risteilevät jokilaivat, joilta avautuu mielenkiintoinen perspektiivi kehittyvään nykyaikaiseen kaupunkiin. Korkealla kukkulalla kohoava Bratislavan linna vartioi kaupunkia pitäen huolta siitä, etteivät menneet ajat unohdu. 

Pienten Karpaattien juurella

Iltapäivällä sinulla on mahdollisuus lähteä kanssamme Bratislavan lähistölle, Pienten Karpaattien viininviljelyalueelle. Retken aluksi tutustumme keramiikan tuotantoon ja seuraamme käsin tehtävien keraamisten esineiden valmistusta. 

Pienten Karpaattien aurinkoiset rinteet yhdessä hedelmällisen maaperän kanssa luovat suotuisat olosuhteet viininviljelylle, joka muodostaa alueelle merkittävän elinkeinon. Slovakiassa tuotetaan pääasiallisesti valkoviinejä, mutta myös kevyitä punaviinejä ja jopa Tokaj-tyyppisiä makeita jälkiruokaviinejä. Ennen maittavaa illallista maistelemme alueen viinejä asiantuntijan opastuksella.

5 Pienten Karpaattien juurella - Kesto n. 5 h, hinta ennakkoon 75 €/hlö.


Danubiana-taidemuseo ja -puisto

Nykyaikaista Bratislavaa edustaa upea, vuonna 2000 avattu modernin taiteen museo. Lauantaina vierailemme noin 15 kilometrin päässä Bratislavasta, patoalueella sijaitsevassa museossa. Jo itse rakennus ja ennen kaikkea sijainti Tonavaan kurottavan niemen kärjessä tekevät museosta vierailun arvoisen. Museota ympäröivä puistoalue moderneine veistoksineen on laajuudeltaan noin 8000m². Näkymät molemmin puolin virtaavalle Tonavalle ovat silmiä hivelevät. Opastetun kierroksen jälkeen voit istahtaa taidekahvilaan ja tehdä ostoksia museon myymälässä, jossa on tarjolla mm. taidejulkaisuja ja matkamuistoja. Retken päättää yhteinen lounas. 

3 Danubiana-taidemuseo ja -puisto - Kesto n. 4 h, sisältyy matkan hintaan. Retkitakuu

Iltapäivääsi voit jatkaa omien mieltymystesi mukaan. Bratislava on varteenotettava vaihtoehto Euroopan ”suurille” shoppailukaupungeille. Kauppoja on perinteisiä matkamuistoja myyvistä pikkupuodeista kauppakeskusten merkkiliikkeisiin.

Bratislava tunnetaan tasokkaana musiikkikaupunkina, jonne naapurista Wienistäkin tullaan viihtymään. Mozartin ohella kaupungin musiikkielämään ovat vaikuttaneet mm. Josef Haydn, Ludvig van Beethoven sekä Franz Liszt, jotka usein johtivat konsertteja kaupungissa. Tärkeimpien klassisen musiikin näyttämöiden, upean Kansallisteatterin ja Filharmonian kotisalin rinnalla vuonna 2007 valmistunut uusi oopperatalo Eurovean kaupunginosassa on lunastanut paikkansa. Esitykset ovat suosittuja, joten liput kannattaa varata etukäteen – kysy tarkemmat tiedot myyntipalvelustamme.

Jazz ja Bratislava liittyvät olennaisesti yhteen. Syksyisin järjestettäville jazzfestivaaleille saapuu muusikoita ja jazzin ystäviä kaikkialta maailmasta. Myös monet nykyajan mega-artisteista konsertoivat usein Bratislavassa. Konserttien ja oopperoiden ohella voit nauttia musiikista kaikkialla Bratislavassa. Iltaisin Vanhakaupunki täyttyy sävelistä katusoittajien aloitellessa musisointiaan. Vilkkaaseen puheensorinaan sekoittuu kellariravintoloista kantautuvia jazzmelodioita, jotka houkuttelevat sinua astumaan sisään.


Schloss Hofin linna ja keisarillinen Wien

Sunnuntaiaamuna on aika hyvästellä Bratislava. Matkalla Wieniin tutustut maailman kauneimpiin barokkirakennuksiin kuuluvaan Schloss Hofin linnaan. Sen rakennutti 1720-luvun lopulla Savoijin prinssi Eugen, jonka maalaisasuntona toimineen linnan osti myöhemmin Maria Teresia. Hän lahjoitti Schloss Hofin puolisolleen Frans I:lle, ja linnasta muodostui keisariperheen yksityinen lomanviettopaikka. Useaan otteeseen historian saatossa linna on ollut sotilaskäytössä. Mittavia tuhoja kärsinyt Schloss Hof avattiin  yleisölle täydellisesti restauroituna vuonna 2005. Kokonaisuudessaan 50 hehtaarin alueeseen kuuluu itse palatsin lisäksi suuri puutarha ja maatila.

4 Opastettu linnakierros Schloss Hofissa - Kesto n. 1,5 h, sisältyy matkan hintaan. Retkitakuu

Opastetun linnakierroksen jälkeen matkaamme Wieniin yhteiselle lounaalle. Sinulla on myös hieman vapaata aikaa ennen kuin siirryt oppaan kanssa Wienin lentoasemalle. Mikä olisikaan parempi päätös matkalle kuin nauttia wieniläiseen tapaan leivoskahvit tunnelmallisessa katukahvilassa. Helsinkiin palaat Finnairin suoralla iltalennolla.