MATKAN AJANKOHTA: MATKAN KESTO: 
7.-11.5.2015 4 yötä 

Alustava matkaohjelma:

To 07.05. – Leonardo da Vincin näyttely Roomassa

Postitamme lentoliput ilmoittamaanne osoitteeseen noin kaksi viikkoa ennen matkalle lähtöä. Lufthansan lentolähtee Helsinki – Vantaan lentoaseman ykkösterminaalista (T1).

Lufthansan lento lähtee klo 06:30 ja saapuu Roomaan klo 10:35 Leonardo da Vincin mukaan nimetylle kansainvälisellelentokentälle, jossa bussi ja suomenkielinen opas ovat ryhmää vastassa Tiede-lehti kyltin kanssa. AjomatkavieRooman keskustaan, jossa tutustumme Palazzo della Cancelleriassa Leonardolle omistettuun näyttelyyn, jonneonkoottu Leonardon koodeilla rakennettuja koneita.

Koneet on jaettu viiteen luokkaan, joista neljä liittyvät elämän peruselementteihin– vesi, ilma, maa ja tuli – ja viides luokka liittyy mekaniikkaan.Yksi mielenkiintoisimmista on panssarivaunu, joka on oikeassa koossaan eli painaa kaksi tonnia, ja on 3 metriä korkea ja halkaisijaltaan n. 6 metriä.

Opastetun kierroksen jälkeen pieni kävelyretki läpi roomalaisten olohuoneeksi kutsutun Navona-aukion paikalliseen trattoriaan maittavalle lounaalle.  Lounaan jälkeen otamme suunnaksi moottoritien ja Firenzen,jonne saavumme auringonlaskun aikaan illalla. Majoittuminen hotelliin. Ilta vapaa.

08.05. – Firenzen kaupunkikierros

Aamiaisen jälkeen kuljetus Firenzen keskustaan, Toscanan kauniiseen pääkaupunkiin. Bussi jättää Arno-joen varteen, josta lähdemme kävelykierrokselle tutustumaan Firenzen nähtävyyksiin.Ensimmäisenä käymme Santa Crocen kirkolla, jossa monet merkkihenkilö tovat saaneet viimeisen leposijansa ja sieltä kapeita katuja pitkin jatkamme Signoria-aukiolle, jonka laidalla kohoaa Firenzen kaupungintalo Palazzo Vecchio. Palazzo Vecchioon oli Leonardo määrä maalata fresco Anghiarin taistelu ja vastaavaa aihetta käsitteli myös kilpaileva taiteilija Michelangelo Buonaroti. Freskoa ei ole jäljellä kummaltakaan taiteilijalta vaan ne ovat aikojen saatossa kadonneet. Pikainen poikkeaminen kultaseppien sillalle eli Ponte Vecchiolle ja edelleen kierros jatkuu tuomiokirkolle sekä Leonardo da Vinci museoon.  Museo kertoo Leonardon elämänkaaresta ja hänen saavutuksistaan.

Opastetun kierroksen jälkeen on aika mennä yhteiselle lounaalle, jonka jälkeen iltapäivä on vapaata aikaa omatoimiseen kiertelyyn jaostoksille. 

09.05. – Retki Vinciin, Leonardo daVincin kotikylään 

Aamiaisen jälkeen lähtö Leonardon kotikylään Vinciin. Leonardo syntyiavioliiton ulkopuolella huhtikuussa 1452 Toscanassa sijaitsevassa Vincin kylässä, joka on kautta aikojen ollut tunnettu oliiviöljystään ja viineistään. Koulutuksensa hän sai firenzeläisen taidemaalarin Verrocchion ateljeessa ja toimi suuren osan työelämästään Ludovicoil Moron palveluksessa Milanossa.Myöhemmin hän työskenteli Roomassa, Bolognassa ja Venetsiassa, viimeiset vuotensa hän vietti Ranskassa, jossa kuoli Amboisen kylässä v.1519 ja haudattiin.

Ensimmäinen tutustumiskohde on Anchiano, jossa Leonardo syntyi 15.4.1452 aikakauden maalaistalossa ja sieltä matkamme jatku uitse Vincin kylään.  Vincissä kaikki viittaa kylän suurmieheen. Piazzadei Guidi sijaitsee Leonardolle omistetun museon edessä ja Guidien kreivi suvun linnan edessä on puusta tehty veistos, joka kuvaa Leonardon kuuluisaa luonnosta ns. Vitruviuksen miehestä (itse luonnos Venetsiassa Accademian galleriassa vuodelta 1487) joka esittää mittasuhteiltaan ihanteellista ihmistä ympyrän ja neliön sisällä.

Piazza della Libertàlla on puolestaan taiteilija Nina Akamun tekemä pronssinen hevosveistos, jonka inspiraation lähteenä ovat olleet Leonardon lukuisat luonnoksen ja tutkielmat juuri hevosesta. Santa Crocen kirkossa on pieni kastekappeli, jossa Leonardo olisi kastettu ja Palazzina Uziellissa sekä linnassa toimii juuri tämä hänelle omistettu museo. Museon kokoelmiin kuuluu rakennuskoneiden osasto(mm.nostolaitteita), tekstiilikoneiden osasto (hänen prototyypeistään kehittyivät sittemmin teolliset kutomakoneet), kellolaitteiden osastoja linnan puolella on puolestaan sotakoneiden osasto, joita hän suunnitteli vuodesta 1482 lähtien nimenomaan Milanon hovissa. Lounas Vincin kylän lähistöllä ja paluu takaisin Firenzeen, loppupäivä vapaata. Ilta omaa aikaa.

Su 10.05. – Vapaapäivä

Päivä aikaa tutustua Firenzeen omatoimisesti. 

Ma 11.05. –Viinitilavierailu ja kotiinpaluu

Aamiainen ja huoneiden luovutus. Otamme matkatavarat mukaanja lähdemme Firenzen eteläpuolella sijaitseville vehreille kukkuloille,joiden rinteille avautuvat viinilehdot. Toscanalaisista viineistä tunnetuinon punaviini Chianti, mutta alue tuottaa myös erinomaista valkoviiniä ja näitä pysähdytään maistelemaan aidolla viinitilalla lou-naan kanssa. Chiantin alueen keskus on Greven kylä, jossa jää vapaataaikaa vaikka poiketa keskusaukion vinoteekkiin ja herkkupuotiin,jossa myydään toscanalaisia salameja, ilmakuivattua kinkkuja javillisianmakkaraa. Kierros päättyy iltapäivän loppupuolella Firenzen lentokentälle,josta kotimatka Frankfurtinkautta Helsinkiin.

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin.Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää.