MATKAN AJANKOHTA: MATKAN KESTO: 
16.-21.11.2018 5 yötä 

Alustava matkaohjelma

Perjantai 16.11. – Tervetuloa Bilbaoon

Lufthansan lento lähtee Helsinki-Vantaan lentokentän ykkösterminaalista (T1) klo 07.25. Koneen vaihto Frankfurtissa ja saapuminen Bilbaoon klo 12.15 paikallista aikaa.

Lentokentältä lähdemme opastetulle kaupunkikierrokselle. Ajamme Unescon suojelemalle Golgante-sillalle, katselemme kaupunkia näköalapaikalta ja kuulemme kuinka Bilbao nousi teollisuuskaupungista moderniksi ja trendikkääksi kulttuurikaupungiksi. Lopuksi tutustumme Casco Viejoon, joka on pieni, mutta elävä osa kaupunkia. Sen sydän on kaarikäytävien koristama Plaza Nueva –aukio, jossa voi nauttia pinxtoja, kierrellä markkinakojuilla tai vain katsella kaupungin elämänmenoa. Bilbao vanhasta osasta löytyvät myös kaupungin seitsemän alkuperäistä katua, ”Las siete calles”, sekä goottilainen Pyhän Jaakon katedraali. Ohjelman lomassa nautitaan yhteinen lounas. Kierroksen jälkeen kuljetus hotelliin ja majoittuminen. Alkuillasta tervetulotilaisuus hotellin Le Club-kattoterassilla viinilasillisen ääressä.

Yhteiset ateriat: lounas ruokajuomineen.

Lauantai 17.11. –  Veistoksellinen Guggenheim

Aamiaisen jälkeen lähdemme oppaan kanssa kävellen hotellimme lähellä sijaitsevaan Guggenheim-museoon. Espanjan suurimpiin satamakaupunkeihin lukeutuva Bilbao on tullut tunnetuksi ennen kaikkea vuonna 1997 avatusta Guggenheim-museosta. Frank O. Gehryn suunnittelema museo on omistettu 1900-luvun taiteelle. Titaanista ja lasista rakennettu monumentti on jo rakennuksena mielenkiintoinen, Bilbaon ja Baskimaan uuden arkkitehtuurin helmi. Tutustumiskierros aloitetaan museon ulkopuolella olevista taideteoksista, jonka jälkeen siirrytään sisäpuolelle ihailemaan rakennuksen arkkitehtuuria sekä pysyvän ja vaihtuvien näyttelyiden teoksia. Museovierailun jälkeen yhteinen lounas. Iltapäivä ja ilta aikaa omalle ohjelmalle.

Yhteiset ateriat: aamiainen ja lounas ruokajuomineen.

Sunnuntai 18.11. – Villa Arnaga ja elegantti Biarritz

Hotelliaamiaisen jälkeen suuntaamme kohti maaseutua. Vierailemme Villa Arnagassa, ranskalaisen näytelmäkirjailijan ja runoilijan Edmond Rostandin uusbaskilaista tyyliä edustavassa huvilassa jota ympäröi kaunis ranskalainen puutarha. Nykyisin huvila toimii kirjailijan kotimuseona. Rostand tunnetaan erityisesti Cyrano de Bergerac -teoksestaan.

Toinen vierailukohteemme on Ranskan puolella sijaitseva elegantti Biarritz, jonne Napoleon III rakennutti huvilan keisarinna Eugénie de Montijolle vuonna 1855. Kaupungista tuli kuninkaallisten ja aateliston suosima lomakohde, jossa vieläkin voi aistia menneen ajan loiston ja tunnelman. Biarritz on edelleenkin suosittu lomakohde ja varsinkin surffareiden suosiossa. Biarritzissa herkutellaan myös suklaalla, jonka valmistustaidon Espanjan ­inkvisitiota paenneet juutalaiset toivat Ranskan puolelle 1500-­luvulla. Ranskan puoleisella Baskimaalla löytyy useita suklaapuoteja, ja Biarritzin suklaamuseossa kuulemme tämän herkun tarinan. Ohjelman lomassa yhteinen lounas ruokajuomineen. Paluu illaksi hotelliimme Bilbaoon.

Yhteiset ateriat: aamiainen ja lounas ruokajuomineen.

Maanantai 19.11. – Chillida Leku -museo ja San Sebastian

Aloitamme päivän vierailemalla Chillida Lekun ulkoilmamuseossa. Museo koostuu valtavasta, 13 hehtaarin puisto- ja metsäalueesta sekä 1500-luvulta peräisin olevasta tyypillisestä baskityylisestä maalaiskartanosta. Kokonaisuus on omistettu 1920-luvulla San Sebastianissa syntyneen kuvanveistäjä Eduardo Chillidan veistosten näyttämöksi. Chillidaa pidetään eräänä 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimmistä espanjalaisista kuvanveistäjistä. Hänen töitään on ollut näytteillä 1950-luvulta alkaen maailman tärkeimmissä gallerioissa ja museoissa. Lisäksi taiteilija on saanut lukemattomia kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia.

Museovierailun jälkeen matka jatkuu kohti San Sebastiania, joka oli aateliston ja kuninkaallisten suosima kesänviettokohde. Muun muassa kuningattaret Maria Cristina, Victoria Eugenia ja kuningas Alfonso XIII sekä Alban herttuatar viettivät täällä kesiä. Tältä ajalta on peräisin vieläkin havaittava kaupungin aristokraattinen ilmapiiri. San Sebastianissa teemme kävelykierroksen Vanhassakaupungissa. Retkipäivän aikana nautitaan yhteinen lounas. Illaksi paluu hotellimme Bilbaossa.

Yhteiset ateriat: aamiainen ja lounas ruokajuomineen.

Tiistai 20.11. – Rauhan kaupunki Gernika, Itsasmendi-viinitila ja Arteagan linna

Teemme retken rauhaa symboloivaan Gernikan pikkukaupunkiin, joka on baskeille merkittävä kulttuurillinen ja historiallinen keskus. Tutustumme Gernikan hallintorakennukseen ja sen upeisiin lasimaalauksiin ja Gernika-puuhun, vanhaan tammeen joka on Baskimaan symboli. Näemme myös Pablo Picasson kuuluisan ”Guernica”-maalauksen kopion, joka kertoo kaupunkiin tehdystä natsien pommituksesta Espanjan sisällissodan aikana.

Gernikasta ajamme viinitilalle, jossa kuullaan Baskimaan oman valkoviinin eli txakolin tuotannosta. Pääosassa on Baskimaan oma rypälelajike Hondarrabi Zur. Viinimaistajaisten jälkeen siirrymme lounaalle Arteagan linnaan ja nautimme herkullisen jäähyväislounaan upeissa historiallisissa puitteissa. Linnaa ympäröi upea Urdaibain suistoalue, joka lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin. Lounaan jälkeen paluu Bilbaoon.

Yhteiset ateriat: aamiainen ja lounas ruokajuomineen.

Keskiviikko 21.11. – Kotimatkalle

Aamiainen hotellissa ja huoneiden luovutus. Kuljetus hotellista Bilbaon lentokentälle josta Lufthansa lento lähtee klo 11.50. Koneen vaihto Münchenissä ja Helsinkiin saavutaan klo 19.00.

Yhteiset ateriat: aamiainen

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Matka edellyttää normaalia liikuntakykyä. Erikoisruokavaliotoiveet on ilmoitettava matkavarauksen yhteydessä.
Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Ajankohtaista

21.06.2021
Toimistomme kesä- ja heinäkuun aukioloajat
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A