A-lehtien lukijamatka Tarinoiden Skotlanti

Iso-Britannia
MATKAN AJANKOHTA: MATKAN KESTO: 
4.-10.6.2018 6 yötä 

Alustava matkaohjelma

Maanantai 4.6. - Tervetuloa Skotlantiin!

Lähtöselvitysruuhkien välttämiseksi Suosittelemme saapumaan Helsinki-Vantaan lentokentän kakkosterminaaliin (T2) viimeistään kaksi tuntia ennen lennon aikataulun mukaista lähtöaikaa. Finnairin lento lähtee Helsingistä klo 08.10 ja saapuu Edinburghin lentokentälle klo 08.50 paikallista aikaa. Lentokentän tuloaulassa tapaamme paikallisen suomenkielisen oppaamme ja lähdemme ajamaan kohti Edinburghia. Ensimmäinen vierailukohteemme on kuninkaallinen Britannia -huvijahti, joka kuljetti kuningasperheen jäseniä yksityisillä ja virallisilla vierailuilla vuosikymmenten ajan. Muun muassa Charles ja Diana viettivät häämatkansa aluksella. Tutustumme nyt museona toimivaan laivaan suomenkielisen audio-oppaan (kuulokkeet) avulla. Vierailun jälkeen on omatoiminen lounastauko sekä opastettu kaupunkikierros. Illallinen hotellissa.

Tiistai 5.6. - Floors Castle ja Rosslyn-kappeli

Aamiaisen jälkeen suuntaamme aaltoilevista kukkuloista ja vehreistä maisemista kuuluisalle Bordersin hallintoalueelle. Vierailemme upeassa Floors Castle –linnassa, joka on Skotlannin suurin, edelleen asuttu linna. Roxburghe -suvun omistuksessa olevassa linnassa Diana ja Charles viettivät yhteistä aikaa seurustelunsa alkuaikoina. Linnan taidekokoelma on vertaansa vailla ja kauniin muotopuutarhan lisäksi alueella on kaunis, 1,5 hehtaarin suuruinen muuripuutarha. Paluumatkalla poikkeamme keskiajalta peräisin olevaan Rosslyn-kappeliin, joka on ehkä parhaiten tunnettu elokuvasta ”Da Vinci -koodi”.

Päivän ajomatka n. 150 km. Aamiainen ja Illallinen hotellissa.

Keskiviikko 6.6. - Falkirk, Loch Lomond, Loch Ness ja Urquhartin linna

Aamiaisen jälkeen kirjaudumme ulos hotellista ja otamme tavarat mukaan. Matka jatkuu koko maan kauneimmalle alueelle, Ylämaahan. Alkumatkasta pysähdymme Falkirkissa, jossa ihastelemme 30 metriä korkeita hevosenpäämonumentteja. Kauniit vetehishevoset eli skotlantilaisittain kelpiet olivat taiteilija Andy Scottin patsashankkeen innoituksen lähde. Matka jatkuu Loch Lomond –vuoristojärvelle, jota  ympäröi Trossachsin kansallispuisto vehreine laaksoineen ja ylänköineen. Retken näyttävimmät maisemat tarjoaa jylhä  Glencoen laakso, klaanisotien surullinen taistelupaikka, joka maisemallisesti ja  historiallisesti  on yksi  Skotlannin vaikuttavimmista paikoista. Pysähdymme Kaledonian kanavan varrella sijaitsevassa Fort Augustuksen kylässä. Matka jatkuu Loch Ness -järvelle, jossa ihailemme upeaa näköalaa järvelle ja Urquhartin linnan raunioille. Juuri tämän linnan raunioiden alla olevassa luolassa kerrotaan Loch Nessin hirviön, ”Nessien”, elävän. Ohjelman lomassa aikaa omatoimiselle lounaalle. Illalla saavumme Invernessin kaupunkiin, jossa yövymme.

Päivän ajomatkan n. 370 km.  Aamiainen ja illallinen hotellissa.

Torstai 7.6. - Balmoralin linna

Jos aikaisemmin näkemämme maisemat olivat jylhiä ja vehreitä, tänään ajamme Cairngormsin kansallispuiston läpi, jonka maisemat ovat karumpia. Cairncormsin alueella sijaitsee kuningattaren Skotlannin loma-asunto, Balmoralin linna, joka on yleisölle avoinna vain kesäkuukausina. Nyt on ainutkertainen mahdollisuus nähdä tämä alun perin kuningattaren isoisälle kuulunut ja yhä edelleen kuningattaren yksityisomistuksessa oleva linna sekä linnaan vievän tien varrella oleva  kirkko,. Koska linna on asuttu, on sen huoneista yleisölle avoinna ainoastaan juhlasali. Matkan varrella on aikaa omatoimiseen lounaaseen. Matka jatkuu kohti Dunkeldin rauhallista maalaiskylää, jossa majoitumme.

Päivän ajomatka n. 210 km. Aamiainen ja illallinen hotellissa.

Perjantai 8.6. - Blair Castle, Blair Athol -viskitislaamo ja Explorers-puutarha

Blair Castle on ollut Atholl-perheen omistuksessa jo yli 700 vuotta. Sen asukkaat ovat nähneet niin myrskyisiä taisteluja kuin pitkiä rauhan aikojakin. Linnassa on 30 kaunista, 1700-luvun tyyliin sisustettua huonetta. Matka jatkuu päivän toiseen vierailukohteeseen, Blair Athol –viskitislaamoon, joka on yksi maan vanhimmista toimivista tislaamoista. Esittelykierroksen jälkeen on mahdollisuus maistaa tunnettua 12 vuotta vanhaa Blair Atholin viskiä. Tämän jälkeen ajamme Pitlochryn kylään. Vierailemme kauniissa Explorers-puutarhassa, joka tekee kunniaa yli 200 vuotta sitten matkanneille kasvitieteilijöille. Paluu takaisin Dunkeld hotelliin.

Päivän ajomatka 65 km. Aamiainen ja illallinen hotellissa.

Lauantai 9.6. - Glamis Castle ja Dundee

Aamiaisen jälkeen otamme matkatavarat mukaan ja jatkamme matkaa koti Dundeen kaupunkia. Skotlanti on aina ollut erityisen rakas kuningatar Elisabethille, sillä lapsuusvuotensa hän vietti äitinsä kotilinnassa, Glamis Castlessa. 1100-luvulla perustetussa linnassa on huomattavat kokoelmat posliinia, maalauksia ja huonekaluja useammalta vuosisadalta. Linnassa on mahdollista syödä omatoiminen lounas. Iltapäivällä saavumme Dundeehen ja majoitumme hotelliimme. Majoittumisen jälkeen loppupäivä on vapaata omaa ohjelmaa varten. Halukkaat voivat käydä omatoimisesti esimerkiksi RRS Discovery laivassa, jolla kapteeni Robert Falcon Scott matkasi ensimmäiselle löytöretkelleen etelämantereelle.

Päivän ajomatka 75 km. Aamiainen ja illallinen hotellissa.

Sunnuntai 10.6. - St. Andrews

Aamiaisen jälkeen otamme matkatavarat mukaan ja lähdemme matkaamaan kohti lentokenttää. Ennen kotimatkaa käymme vielä golfin syntysijoilla St. Andrewissa, jonne perustettiin maailman ensimmäinen golfklubi. St. Andrewissa prinssi William ja Catherine kävivät yliopiston. Yhteisen lounaan jälkeen matka jatkuu Edinburghin lentokentälle. Matkalla näemme kuuluisan Forth-vuonon ylittävän sillan. Finnairin lento lähtee Edinburghista klo 19.45 ja saapuu Helsinkiin maanantain puolella klo 00:25.

Päivän ajomatka 115 km. Aamiainen ja lounas.

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää. Matkalle osallistuminen edellyttää normaalia liikuntakykyä.