MATKUSTUSKAUSI:   MATKAN KESTO:
3.-15.2.2021
3.-15.3.2021
  ke-ma, 12 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Vietnam-Kambodža

Matkaohjelma  

 

1. pv ja 2. pv Tervetuloa Vietnamiin!

Keskiviikkona aloitat matkasi mukavasti Helsingin lentoasemalla Plaza Premium -loungen rauhallisessa ympäristössä sen ruoka- ja juomatarjonnasta nauttien. Iltapäivällä lähdet Finnairin suoralla reittilennolla Ho Chi Minh Cityyn, jonne saavut paikallista aikaa torstaiaamuna . Aloitamme kiehtovan kiertomatkamme tutustumalla tämän miljoonametropolin ja Vietnamin suurimman kaupungin itäosaan. Vierailemme ensin vuonna 1744 rakennetussa Giac Lam Pagodassa, jonka uskotaan olevan kaupungin vanhin buddhalaistemppeli. Temppeliä ympäröi puutarha, jossa on korkea 65 vuotta vanha pyhä bodhi-puu ja temppelin alueella on yhteensä 112 kullattua patsasta. Jatkamme matkaa Chinatowniin ja aistimme paikallista elämää vilkkailla Binh Tay –markkinoilla, joilla kaupunkilaiset käyvät tekemässä niin ruoka-, kodintarvike- kuin vaateostoksia. Tarjolla on mitä eksoottisempia hedelmiä, kasviksia, pähkinöitä, mausteita, lihaa, kalaa ja paikallisia herkkuja. Ennen yhteistä lounasta tutustumme Chinatownissa sijaitsevaan Thien Hau –temppeliin, joka on omistettu kiinalaiselle meren jumalattarelle. Tämä vuonna 1760 rakennettu temppeli on yksi kaupungin kauneimmista.

Lounaan jälkeen majoitumme aivan kaupungin keskustassa sijaitsevaan hotelli Continental Saigoniin. Iltapäivällä on aikaa vaikkapa pieneen kävelyretkeen hotellin ympäristössä ja lähellä sijaitsevan Saigonjoen rannassa. Tervetuloillalliselle kokoonnumme hotellin lähellä sijaitsevaan ravintolaan.


3. pv Sotahistoriaa Củ Chi –tunneleissa, Vietnamin yhdistymisen palatsissa ja Sotamuseossa

Perjantaiaamuna lähdemme n. 40 kilometrin päässä Ho Chi Minhin keskustasta sijaitseviin Củ Chi –tunneleihin, joilla oli tärkeä rooli 1960-luvulla käydyssä Vietnamin sodassa. Tunneleilla oli pituutta yhteensä n. 250 kilometriä ja ne kulkivat useammassa kerroksessa. Sodan aikana Vietkongin sissit käyttivät tunneleita mm. piilopaikkoina, huoltoreitteinä, sairaaloina, asepajoina ja ruokavarastoina ja nykyisin ne ovat erittäin suosittu käyntikohde. Avoinna olevia tunneleita on levennetty, jotta halukkaat voivat kävellä niissä lyhyen matkan. Alueella on nähtävänä myös sissien käyttämiä terävistä bambukepeistä rakennettuja ansoja ja amerikkalainen panssarivaunu.

Yhteisen lounaan jälkeen palaamme Ho Chi Minh Cityyn ja jatkamme Vietnamin sotahistoriaan tutustumista. Vierailemme Yhdistymisen palatsissa, joka tunnetaan myös nimellä Itsenäisyydenpalatsi. Nykyinen palatsi rakennettiin vuonna 1966 Etelä-Vietnamin presidentinlinnaksi aiemmin samalla paikalla sijainneen palatsin tuhouduttua Vietnamin sodan pommituksissa. Vuonna 1975 Pohjois-Vietnamin tankit murtautuivat palatsin porttien läpi johtaen Etelä-Vietnamin antautumiseen ja sodan päättymiseen. Kaksi näistä tankeista on nähtävillä palatsin pihalla. Palatsikierroksella näemme mm. ulkomaalaisten arvovieraiden vastaanottamiseen käytettyjä huoneita, jotka on edelleen sisustettu samalla tavalla kuin vuonna 1975 sekä presidentin asuintiloja ja kellarikerroksen pommisuojan ja viestintähuoneen.

Ranskan siirtomaa-ajan arkkitehtuuri näkyy edelleen Ho Chi Minh Cityn kaupunkikuvassa. Näemme kaupungin kauneimpiin rakennuksiin lukeutuvat Notre Dame –katedraalin, jonka kaksi kellotornia kohoavat 58 metrin korkeuteen sekä 1800-luvun lopulla rakennetun edelleen kaupungin pääpostitoimistona toimivan Postitalon.

Retkemme päätteeksi käymme vielä heti Vietnamin sodan päättymisen jälkeen entiseen Yhdysvaltain tiedotusviraston rakennukseen avatussa Sotamuseossa, joka olemassaolonsa aikana on poliittisen tilanteen mukaan jo kahdesti vaihtanut nimeään. Tämän koskettavan museon kahdessa ylimmässä kerroksessa on esillä laaja kokoelma pysäyttäviä ja osin myös järkyttäviä kuvia sota-ajalta niin sotilaista kuin siviileistä sekä kuvia kemikaaliruiskutusten vaikutuksista sodan jälkeen syntyneisiin sukupolviin. Museon pihalla on esillä Vietnamin sodassa käytettyjä lentokoneita, helikoptereita ja tankkeja sekä vankilanäyttely.


4. pv Vapaapäivä Ho Chi Minh Cityssä

Lauantaina sinulla on koko päivä aikaa tutustua omatoimisesti Ho Chi Minh Cityyn, joka on yhdistelmä moderneja pilvenpiirtäjiä ja kaunista Ranskan siirtomaa-ajan arkkitehtuuria. Monet paikallisista asukkaista käyttävät kaupungista edelleen nimeä Saigon, vaikka kaupunki nimettiin sodan päättymisen jälkeen vuonna 1976 uudelleen kommunistijohtaja Ho Tši Minhin mukaan. Lähes 13 miljoonan asukkaan kaupungin skoottereita, mopoja ja moottoripyöriä vilisevä liikenne saattaa ajoittain tuntua kaoottiselta, mutta kiireisestä kaupungista löytyy myös rauhallisia puistoalueita ja kävelykatuja.

Jos haluat viettää päivää hotellisi läheisyydessä, löydät lyhyen kävelymatkan päästä runsaasti ravintoloita, kahviloita ja moderneja ostoskeskuksia sekä suositut Ben Thanh –markkinat. Aivan hotellin vieressä sijaitsevassa kauniissa oopperatalossa esitetään iltaisin n. tunnin kestävä show, jossa yhdistyvät akrobatia sekä vietnamilainen kulttuuri, musiikki ja taide. Illan päätteeksi voit ihailla upeasti valaistua kaupunkia yli 260 metriä korkean Bitexco-tornin näköalatasanteelta tai ravintolasta. Hotellin lähellä kulkeva Nguyen Hue –katu muuttuu viikonloppuisin viehättäväksi kävelykatualueeksi ja on erittäin suosittu illanviettopaikka niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa.


5. pv Elämää Mekong-joella

Sunnuntaiaamuna lähdemme Ho Chi Minh Cityn vilinästä kohti Mekong-joen suistoa. Yli 4000 kilometriä pitkä Mekong-joki virtaa kuuden maan halki Tiibetistä Vietnamiin ja pelkästään Vietnamissa sen varrella elää miljoonia ihmisiä. Joella sinua odottaa perinteinen puinen risteilylaiva, jonka kyytiin astumme puoliltapäivin. Hytteihin majoittumisen ja pienen lepohetken jälkeen nautimme lounaan laivan pienessä ravintolassa.

Risteily Mekong-joella tutustuttaa sinut paikallisten asukkaiden jokapäiväiseen elämään, jossa joki on sekä koti, kauppapaikka että kulkuväylä. Iltapäivää voit viettää aurinkokannella laivan lipuessa ohi osittain joen päälle rakennettujen talojen ja mitä erilaisempia lasteja kuljettavien veneiden. Myöhään iltapäivällä nousemme laivasta paikallisessa pikkukylässä ja teemme kävelyretken vehreiden riisipeltojen ja hedelmäviljelmien halki kulkevia pikkuteitä ja polkuja pitkin. Palaamme laivalle juuri ajoissa seuraamaan kuinka aurinko laskiessaan maalaa jokimaiseman upeilla sävyillä. Auringonlaskun jälkeen laivamme ankkuroidaan joelle ja kokoonnumme laivan ravintolaan yhteiselle illalliselle.


6. pv Kelluvat markkinat ja Châu Đốc

Maanantaina kannattaa herätä aikaisin katsomaan kun aurinko nousee Mekong-joen ylle ja paikalliset viljelijät, kalastajat, veneenrakentajat ja kauppiaat aloittavat päivittäiset askareensa. Aamiaisen jälkeen jätämme risteilylaivan ja lähdemme sampan-veneellä retkelle Cai Rangin vihannes- ja hedelmämarkkinoille sekä joensuiston pieniin ruokatehtaisiin. Cai Rangin kelluvat markkinat ovat Mekongin suiston suurimmat. Joen varrella asuvat viljelijät tulevat veneillään varhain aamulla keskelle jokea myymään kasvattamiaan hedelmiä ja vihanneksia kauppiaille, jotka myyvät ne eteenpäin. Hetken kaupankäyntiä seurattuamme jatkamme matkaa ja nousemme veneestä joen varrella, josta kävelemme lyhyen matkan pienelle nuudeli-, riisi- tai makeistehtaalle katsomaan kuinka tuotteita valmistetaan käsityönä.

Ajamme veneellä Can Thon kaupunkiin, josta jatkamme bussilla matkaa kohti Vietnamin ja Kambodžan rajalla sijaitsevaa Châu Đốcia. Matkalla pysähdymme yhteiselle lounaalle. Châu Đốciin saavuttuamme majoittuminen Bassac-joen rannalla sijaitsevaan kauniiseen Victoria-hotelliin. Ilta vapaa omalle ohjelmalle.


7. pv Tervetuloa Kambodžaan ja kuninkaallinen Phnom Penh

Tiistaiaamun varhaisen aamiaisen jälkeen hyvästelemme Vietnamin ja suuntaamme pikaveneellä kohti Kambodžan pääkaupunkia Phnom Penhiä. Matkan aikana voit ihailla joenvarren maisemia joko veneen sisätiloista tai pieneltä ulkokannelta käsin. Noin tunnin matkan jälkeen pysähdymme hoitamaan rajamuodollisuudet ensin Vietnamin ja sitten Kambodžan rajalla. Matkan aikana veneessä tarjotaan pientä purtavaa. Aikaisin iltapäivällä saavumme Phnom Penhiin ja majoitumme Kravan-hotelliin.

Pienen lepohetken jälkeen tutustumme Phnom Penhiin kaupunkikierroksella. Tämä vuonna 1434 perustettu kaupunki sijaitsee kolme joen, Tonlé Sapin, Mekongin ja Bassacin yhtymäkohdassa ja on n. 2 miljoonalla asukkaallaan Kambodžan suurin. Käymme ensin Kansallismuseossa, joka on jo rakennuksena vaikuttava. Museossa on näytteillä yli 5000 esinettä, joihin kuuluu mm. laaja kokoelma Angkorin aikakauden patsaita ja muuta esineistöä.

Päivän toinen käyntikohteemme on Kuninkaallinen palatsi, jonka alueella on mm. Kambodžan kuninkaallisen perheen residenssi sekä Hopeinen Pagoda. Palatsialueen rakennukset edustavat koristeellista Khmer-arkkitehtuuria pienellä ranskalaisella vivahteella ja monet niistä on rakennettu 1860–1870 -luvuilla. Temppelinä toimiva Wat Ubaosoth Ratanaram on saanut kutsumanimensä  – Hopeinen Pagoda – lattiastaan, joka on tehty 5000 hopealaatasta. Pagodan sisältä löytyviin aarteisiin kuuluvat 9584 timantilla koristeltu 90 kiloa painava kultainen Buddha sekä pieni Smaragdi-Buddha. Ihailemme myös Pagodan ympärillä olevia upeita 1900-luvun alkuvuosina maalattuja seinämaalauksia.

Yhteisen illallisen nautimme joen varrella sijaitsevassa ravintolassa.


8. pv Tuol Sleng –vankilamuseo ja Kuoleman Kentät

Keskiviikkona perehdymme Kambodžan murheelliseen lähihistoriaan. Maa elää nyt uutta jälleenrakentamisen aikaa 1970-luvun Pol Potin johtaman punakhmerien hirmuhallinnon jälkeen. Vuosien 1975-1979 aikana arvioiden mukaan jopa neljäsosa koko maan väestöstä menehtyi. Sivistyneistö ja ulkomaalaiset vangittiin ja myöhemmin surmattiin ja muu väestö lähetettiin fyysisesti erittäin raskaaseen pakkotyöhön maaseudulle, jossa monet kuolivat sairauksiin ja nälänhätään.

Vierailemme ensin Tuol Sleng S-21 –vankilamuseossa. Rakennus oli alunperin koulu, joka vuonna 1975 muutettiin vankilaksi. Tänne joutuneista n. 15 000 vangista vain seitsemän tiedetään jäneen henkiin. Näemme huoneita, joita käytettiin vankien kuulustelemiseen ja kiduttamiseen sekä vankisellejä ja valokuvia lukuisista vankilassa kuolleista naisista, miehistä ja lapsista.

Vankilamuseosta jatkamme n. 15 kilometrin päässä kaupungista sijaitseville Choeung Ekin Kuoleman Kentille. Tänne vangit siirrettiin Tuol Slengin vankilasta kuorma-autoilla teloitettaviksi. Näemme joukkohautoja ja vuonna 1998 uhrien muistolle pystytetyn muistokappelin, jossa on tuhansia uhrien pääkalloja sekä luita ja vaatteita. Kentillä kuolleiden ja sinne haudattujen uhrien tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa, vielä tänäkin päivänä sadekausina luita ja vaatteenkappaleita nousee joukkohaudoista maanpinnalle.

Ajatuksia herättäneen aamupäivän jälkeen nautimme aasialaisen buffet-lounaan ja palaamme Phnom Penhiin. Pysähdymme ensin Tuol Tom Poung –markkinoilla, jotka tunnetaan myös nimellä venäläiset markkinat. Täältä voit ostaa mm. käsitöitä, vaatteita, matkamuistoja, kankaita ja koruja. Jos aikaa jää, vierailemme vielä Wat Phnomin temppelissä, jonka mukaan kaupunki on saanut nimensä.

Ilta vapaa omalle ohjelmalle Phnom Penhissä.


9. pv Matka Siem Reapiin ja apsara-tanssiesitys

Torstaiaamuna lähdemme bussilla kohti reilun 300 kilometrin päässä Phnom Penhistä sijaitsevaa Siem Reapin kaupunkia. Pysähdymme matkalla pari kertaa jaloittelemaan taukopaikoille, joilta voit ostaa virvokkeita. Siem Reapiin saavuttuamme yhteinen lounas ja majoittuminen Khmer-tyyliin rakennettuun viehättävään Saem Siemreap –hotelliin.

Iltapäivällä aikaa rentoutua vaikkapa hotellin uima-altaalla. Illalla lähdemme vielä paikalliseen ravintolaan, jossa nautimme yhteisen illallisen ja näemme perinteisen kambodžalaisen apsara-tanssiesityksen.


10. pv Hämmästyttävät Angkorin temppelit

Perjantaina on vuorossa yksi matkamme kohokohdista kun vietämme koko päivän Angkorin temppelialueella. Noin 400 neliökilometrin alueella on yli tuhannen temppelin rauniot, jotka muistuttavat khmerien valtakunnan kukoistuksesta 800-luvulta aina 1400-luvulle asti. Valtakunnan pääkaupunki Angkor oli aikanaan maailman suurin kaupunki.

Aloitamme Angkor Thomista, jonka kruunu on häkellyttävä  kiveen kaiverretuista kasvoistaan tunnettu Bayonin temppeli. Tätä 1200-luvun alussa rakennettua temppeliä koristaa yli 200 neljään eri suuntaan katsovaa kivistä kasvoa, joista suurimmat ovat lähes 2½ metriä korkeita. Angkor Thomin alueella näemme myös kauniita seinäkaiverruksia, Elefanttiterassin, kuninkaallisen palatsin alueen sekä Phimeanakasin pyramiditemppelin.

Jatkamme temppeleistä tunnetuimpaan, majesteettiseen Angkor Watiin. Tämä arkkitehtoninen mestariteos rakennettiin 1100-luvulla kuningas Suryavarman II:n valtiontemppeliksi ja pääkaupungiksi ja sen rakentamiseen arvioidaan osallistuneen 35 vuoden aikana n. 300 000 ihmistä ja n. 6000 elefanttia. Angkor Watista on tullut Kambodžan symboli ja se on kuvattuna myös maan lippuun. Näemme tämän maailman suurimman uskonnollisen monumentin hyvin säilyneet seinäkaiverrukset, pylväskäytävät, patsaat ja sisäpihat ja ihailemme kuinka temppelin siluetti heijastuu peilikuvana sen edessä olevasta lammesta.

Seuraavaksi näemme viidakon keskellä sijaitsevan Ta Prohmin temppelin, jonka päällä valtavat jopa 600 vuotta vanhat puut kasvavat niiden juurien kietoutuessa temppeliraunioiden ympärille. Tämä alunperin luostariksi ja yliopistoksi rakennettu temppelialue on jätetty restauroimatta ja on näyttää edelleen samalta kuin löydettäessään. Päätämme kierroksemme auringonlaskun aikaan Pre Rup –hindutemppelille. Päivän aikana yhteinen lounas.

Viimeistä iltaa Kambodžassa voit viettää Siem Reapin keskustassa, jonne pääset hotelliltamme helposti ja nopeasti tuk-tukilla. Keskusta-alueelta löytyy useita markkinoita, joilta kannattaa tehdä vielä viimeiset tuliaisostokset sekä suosittu Pub Street, jonka varrella on runsaasti edullisia ravintoloita ja baareja.


11. pv Tonlé Sap –järvi ja Chong Khneasin kelluva kylä

Lauantaina lähdemme n. 10 kilometrin päähän Siem Reapista sijaitsevaan Chong Khneasin kelluvaan kylään. Ajamme bussilla Tonle Sapin,  Kaakkois-Aasian suurimman makean veden järven rannalle. Järven pinta-ala ja syvyys vaihtelevat suuresti vuodenaikojen mukaan. Sen rantojen asutus joutuukin mukautumaan vedenpinnan vaihteluihin ja kelluvissa taloissa asuvat ihmiset siirtävät kotinsa uuteen paikkaan aina rantaviivan liikkuessa. Teemme järvellä retken perinteisellä puuveneellä ja tutustumme kelluvaan kylään ja sen elämään.

Päivän toinen vierailukohteemme on Chantiers Ecoles –käsityöpaja, jossa nuorille kambodžalaisille opetetaan vanhoja khmer-perinteitä. Näemme kuinka puu- ja kivikäsitöitä valmistetaan ja voit ostaa valmiita tuotteita työpajan myymälästä.

Yhteisen lounaan jälkeen sanomme hyvästit Kambodžalle ja lennämme Bangkok Airwaysin lennolla Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Lentokentältä kuljetus Century Park –hotelliin , jossa yövymme matkamme kaksi viimeistä yötä.


12. pv Temppelien ja kanavien Bangkok

Sunnuntaina teemme koko päivän kestävän kaupunkikierroksen Bangkokissa. Ajamme Pak Klong Talad –kukkamarkkinoille, jossa kauniiden ja värikkäiden kukkien lisäksi myynnissä on myös vihanneksia ja hedelmiä. Markkinoilta jatkamme tuk-tukilla Saranromin kuninkaalliseen puutarhaan. Kävelemme temppelipuiden reunustamia polkuja ja näemme mm. huvimajan, suihkulähteitä, kuningatar Sunandan muistolle rakennetun marmorimonumentin sekä erilaisia thai-kasveja.

Seuraavaksi käymme Wat Pho –temppelialueella, joka on kuuluisa kullatusta peräti 46 metriä pitkästä ja 15 metriä korkeasta lepäävästä Buddha-patsaasta. Nirvanaan siirtymistä kuvaavan patsaan lähes 5 metriä pitkät jalkapohjat on koristeltu helmiäiskoristein. Temppelialueella on kaikkiaan yli 1000 Buddha-patsasta sekä pieniä puutarhoja, kauniita seinämaalauksia ja koulu, jossa opetetaan perinteistä thaihierontaa ja -lääketiedettä.

Paikallisessa ravintolassa nautitun buffet-lounaan jälkeen lähdemme Chao Phraya –joelle pitkähäntäveneellä. Pitkin kanavia matkatessamme näet täysin modernin ja kiireisen kaupungin vilinästä poikkeavaa elämää. Täällä paikalliset asuvat pienissä kanavien ylle rakennetuissa puutaloissa aivan kuten satoja vuosia sitten. Venematkan aikana ohitamme myös kuninkaallisen palatsialueen ja pistäydymme kuninkaallisessa laivamuseossa, jossa on näytteillä muutamia historiallisia ja erittäin koristeellisia aluksia. Yhä edelleen, joskin harvoin, nämä alukset ovat käytössä kuninkaallisissa seremonioissa.

Nousemme veneestä jo Ayutthayan valtakunnan aikana 1700-luvun alkupuolella rakennetun Wat Arunin –  Aamunkoiton temppelin lähellä. Se tunnetaan n. 70 metriä korkeasta keskustornistaan eli prangista ja se on yksi kaupungin upeimmista temppeleistä ja tunnetuimmista maamerkeistä. Värikkäällä posliinilla koristeltua keskustornia ympäröi neljä matalampaa tornia ja sen juurella on kiinalaisia sotilaita ja eläimiä esittäviä patsaita. Voit kiivetä keskustornin näköalatasanteille ihailemaan Chao Phraya –jokea, Suurta palatsia ja Wat Pho –temppelialuetta.

Ikimuistoisen matkamme päätteeksi kokoonnumme jäähyväisillalliselle hotellimme ravintolaan.


13. pv Näkemiin!

Varhain maanantaiaamuna on aika lähteä paluumatkalle kotia kohti. Saamme hotellista mukaan pienen aamiaispaketin ja siirrymme bussilla Bangkokin lentoasemalle, josta Finnairin suora päivälento Helsinkiin. 

Seuraavat ohjelmalliset matkat Vietnam-Kambodžaan

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
3.2. Ke 15.2. Ma Vietnam-Kambodza, ke-ma 12 yötä, Finnair 2 789,00 € VARAA

Esite

Lue/tilaa

Ajankohtaista

18.02.2020
Koronavirus ei vaikuta tällä hetkellä OK-Matkojen matkoihin
12.02.2020
Kevättarjouksia
15.01.2020
Messutarjoukset jopa -200 € /henkilö!
14.12.2019
Vuoden 2020 esitteemme on ilmestynyt. Nouda se toimistostamme tai tilaa kotiisi!