MATKAN AJANKOHTA: MATKAN KESTO: 
3.-9.4.2016
4.-10.9.2016
6 yötä ja 7 päivää

Edustat maata, joka tunnetaan.

Meillä Suomessa Armenia on aika tuntematon maa, mutta Armeniassa Suomen maabrändi on tunnettu ja korkealle arvostettu. Sen huomaat varmasti matkallasi, samoin kuin sen, että kaukasialainen vieraanvaraisuus on edelleen voimissaan.

"Suomalaiset lihapullat" Espanjassa ja Kreikassa ovat jo vanha juttu, eikä niitä ihmettele enää kukaan. Mutta tiesitkö, että suomalaisille paljon oudommissa Armeniassa ja Georgiassa on mahdollista lievittää koti-ikävää suomalaisilla maitotaloustuotteilla, kuten voilla tai juustolla? Ne kuuluvat moneen kaukasialaiseen ruokapöytään. Myös suosituimmat ulkomaiset vodkat tulevat seudulle Suomesta.

Nyt puhutaan oikeasti vanhoista asioista.

Armenia_Geghardin luostari_medium resoluutio_ThinkstockPhotos-512357192

Olet lähdössä seudulle, jonka kulttuurihistoriallinen merkitys häikäisee. Euroopan vanhin asukas. Nooan arkki. Silkkitie. Maailman vanhin viininpuristamo. Maailman ensimmäinen kristitty valtio. 2798 vuotta vanha pääkaupunki. 5500 vuotta vanha kenkä. Ihan vain muutamia asioita mainitaksemme Kaukasian matkareittisi varrelta.

Neuvostoliiton aikana kuuluisasta radiostaan tunnettu Armenian pääkaupunki Jerevan perustettiin linnoitukseksi 2798 vuotta sitten. Georgian pääkaupunki Tbilisi syntyi rikkipitoisten lähteiden päälle, kun kuningas Vahtang I Gorgasalin ampuma fasaani putosi kuumaan lähteeseen ja paistui siellä valmiiksi. Tbilisin vanha kaupunki ihastuttavine pitsihuviloineen on ainutlaatuinen maailmassa.

Ruoka - se tärkeä osa Kaukasian matkaa.

Armenialainen ja georgialainen keittiö ovat maailmankuuluja ja korkealle arvostettuja. Ruokaan suhtaudutaan suurella intohimolla ja kunnioituksella, eikä syödessä sovi kiirehtiä. Ruokalajeissa käytetään paljon kauden kasviksia, ja tuoreus on kaiken a ja o.

Täällä osataan tehdä pelkästä leivän syömisestä suuri nautinto. Monet ovat rakastuneet armenialaiseen pitaleipätyyppiseen lavashiin ja juustotäytteisiin georgialaiseen hatsapuriin. Pähkinät, yrtit ja pavut ovat usein tärkeissä rooleissa kaukasialaisen gastronomian näyttämöllä. Horovats (grillatut liharuoat) ovat kaukasialaisille samaa kuin sauna suomalaisille. Syötyäsi Sevanin siikaa jokirapukebabin kanssa tiedät, millainen hyvä kala-ateria on. Kaukasian ilmasto ja ruokaperinteet pitävät huolen siitä, että myös kasvissyöjiä kohdellaan täällä kuin kukkaa kämmenellä. Ja kun ollaan viinin syntysijoilla, pääset maistelemaan maailman vanhimpia viinilajikkeita tuhansien vuosien takaa.


"Elän Jerevanissa kuin Saimaan mökillä."

Kun Kaukasian kiertomatkan yhteistyökumppanimme Ilkka  pääsi eläkkeelle, oli edessä asuinpaikan vaikea valinta. Lähes kaiken ajan ja ajatukset vienyt työ liikkeenjohdon konsulttina tuntui mahdottomalta jättää taakse, jos ympäristö ei muuttuisi. Niin Loviisa vaihtui Jerevaniksi.

Armenia_Ararat_brandytehdas

"Kävin armenialaisen vaimoni kanssa useita kertoja Jerevanissa, joka tuntui miellyttävältä paikalta. Ilmasto oli sopiva, riittävästi auringonpaistetta, erinomaiset hiihtomahdollisuudet talvella, hyvä ruoka ja edullinen hintataso houkuttelivat. Kun kaupungin keskustassa parlamenttitalon naapurissa tuli myyntiin vaimoni tädin omakotitalo, innostuin siitä. Ostimme ja peruskorjasimme sen. Rakensimme pihalle ”kesämökiksi” suomalaisen hirsitalon", Ilkka kertoo.

Uudessa kotikaupungissaan Ilkkaa on hämmästyttänyt ihmisten rehellisyys. "Olen unohtanut taksiin kerran rahapussin ja toisen kerran puhelimen. Rahapussin löytänyt taksikuski tuli palauttamaan sen kotiimme." Samoin kävi puhelimen kanssa. "Kuski huomasi autossaan älypuhelimen eikä tiennyt kenen se on. Vaimoni yritti soittaa siihen, mutta kuski ei osannut vastata. Kun kyytiin tuli asiakas, joka oli näppärämpi älypuhelimeni kanssa, hän auttoi. Niin kuski sai tiedon kenelle puhelin kuuluu, ja hän palautti sen välittömästi."

Ilkan suosikkikohde kiertomatkalla on Arenin 6200 vuotta vanha luolasto, ja hänen lempivuodenaikansa Armeniassa on syksy. "Se on yleensä kuulasta ja kaunista aikaa, jolloin ei sada. Se on myös vuodenaika, jolloin Ararat näkyy parhaiten."

Voisi kuvitella, että Ilkan elämä Armeniassa on täysin toisenlaista kuin Suomessa. Hän kuitenkin tyrmää väitteen. "Elän nyt täysin samanlaista elämää kuin elin Saimaan mökillä. Hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat tämän. Aamulla panen päälle Yle Suomen Etelä-Karjalan radiokanavan ja luen Hesarin. Illalla katson SaiPan tai Jokerien pelin".

Kovin tavanomaisilta suomalaisen miehen puuhiltahan nuo kieltämättä kuulostavat. Mutta ehkä sinne Saimaan mökille asti ei kuitenkaan näkyisi Ararat.


 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!