MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
3.-9.6.2018
1.-7.7.2018
6 yötä ja 7 päivää

Varaa matkasi

Kohde: Tuulimyllyjä, kanavia ja Moselin viinejä

Alustava matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:  Matkaohjelma 3.-9.6. ja 29.7.-4.8. PDF tai  Matkaohjelma 1.-7.7. PDF

1. pv (su) Kukkien kaupunki kutsuu!

Finnairin suora aamulento tuo sinut sunnuntaina Amsterdamin lentokentälle, jossa oppaamme toivottaa sinut tervetulleeksi. Iloinen Amsterdam esittäytyy sinulle kaupunkikiertoajelulla, jonka aikana näet kanavien halkoman kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Amsterdamin sydän on Dam-aukio, jota hallitsevat nykyisin kaupungintalona toimiva Kuninkaanlinna sekä goottilainen Nieuwe Kerk -kirkko. Näet Rijksmuseum- ja Van Gogh -museot sekä Amsterdamin tunnusmerkkeihin kuuluvan ”Laihan sillan”, Magere Brugin.

Persoonalliset asuntoveneet kuuluvat kaupunkikuvaan yhtä olennaisesti kuin kanavat, joiden varsille ne on ankkuroitu. Yli 160 kanavaa käsittävä verkosto on peräisin 1600-luvulta. Kanavien nimet tuovat tuulahduksen menneestä maailmasta – Herrojen kanava, Keisarin kanava ja Prinssien kanava. Viimeksi mainitun varrella voit iltapäivällä käydä tutustumassa esimerkiksi ”Hendrika Maria”-asuntolaivaan tai Anne Frankin taloon, joka on avoinna iltamyöhään saakka. Tähän suosittuun museoon voit joutua jonottamaan, sillä iltapäivisin ja iltaisin museoon pääsee vain ovelta ostetulla lipulla.

Pyöreän tornin kellarissa nautitun lounaan jälkeen on aika majoittua Rijksmuseumin tuntumassa sijaitsevaan hotelliisi. Iltapäivä ja ilta ovat vapaat omalle ohjelmallesi. Uteliaana matkaajana astut keskusaukiolta ehkä hieman sivummalle. Jos ylität Singel-kanavan, päädyt kultturelliin Jordaanin kaupunginosaan, jossa elämänsä viimeisiä vuosia vietti itse Rembrandt. Pikkuliikkeiden, kahviloiden ja ravintoloiden täyttämä entinen työläiskaupunginosa on tänäänkin taiteilijoiden suosima. Miellyttävän tuokion voit myös viettää tunnelmallisella kanavaristeilyllä kauniisti iltavalaistua kaupunkia ihaillen.   


2. pv (ma) Royal Delft ja tuulimyllyjen Kinderdijk

Tänään jätät Amsterdamin ja jatkat matkaa posliinistaan kuuluisaan Delftiin. Ajoreittimme kulkee jokien ja peltojen halkomissa tyypillisissä hollantilaismaisemissa. Delft on saanut nimensä 1100-luvulla rakennetun ensimmäisen kanavan mukaan. Vuonna 1246 Delftille myönnettiin kaupunkioikeudet, jonka myötä kaupankäynti vilkastui vaurastuttaen kaupunkilaisten elämää. Kultainen 1600-luku toi mukanaan Itä-Intian kauppakomppanian, jonka laivat kuljettivat Delftiin mausteita, teetä, silkkiä ja ennen kaikkea posliinia. 

Posliinin ohella Delft on kuuluisa Alankomaiden perustajasta Vilhelm Oranialaisesta sekä kaupungin omasta taiteilijasta Johannes Vermeeristä. Delftin keskusaukiolla kuvattiin Tyttö ja helmikorvakoru -elokuvaa, joka liittyy Vermeerin kuuluisaan maalaukseen Turbaanipäinen tyttö. Pienen kävelyretken aikana näet aukion ja keskustan kauniita rakennuksia ja kanavia.

Vanhoista posliinitehtaista ainoana on jäljellä Royal Delft, joka yhä valmistaa sinivalkoista posliinia käsityönä perinteitä kunnioittaen. Opastetun tehdaskierroksen aikana kuulet maailmanlaajuisesti tunnetun Royal Delftin historiasta ja näet mestarimaalaajia työssään. Kierroksen jälkeen nautit lounaan Royal Delftissä.

Iltapäivää vietät ihastuttavissa maalaismaisemissa tuulimyllyjen Kinderdijkissä. 1740-luvulla kylään rakennettiin 19 tuulimyllyä, jotka pumppasivat vettä alavilta maa-alueilta. Myllyt ovat edelleen jäljellä ja ne säilyttävät menneiden vuosien perintöä UNESCOn suojeleman maailmanperintökohteen arvoisina. Vierailet museona toimivassa Nederwaard-tuulimyllyssä, tapaat myllärin ja kuulet myllyn tekniikasta. Ja jos tuulet ovat suotuisia, voit nähdä myllyn toiminnassa. Wisboomin vedenpumppaamossa tutustut pieneen näyttelyyn ja vierailet laitoksen vaikuttavassa konehuoneessa. Samalla näet Kinderdijkistä ja sen tuulimyllyistä kertovan filmin.

Matka etenee Alankomaista Belgian puolelle. Illaksi saavumme Bruggeen, jossa majoitut historiallisessa keskustassa sijaitsevaan hotelliin.


3. pv (ti) Brugge, Flanderin helmi

Kanavien ja siltojen Brugge on satukirjamaisen kaunis. Bruggen sanotaan saaneen nimensä 200-luvulla paikalla sijainneesta sillasta, jonka liepeille kaupunki myöhemmin kehittyi. Kävelykierroksella näet mm. koristeelliset kiltatalot, vaikuttavan Provinciaal Hofin, Belfort -kellotornin ja tietysti kaupungin sydämen Grote Markt -aukion samalla kun kuulet Bruggen historiasta ja nykypäivästä. Kävelyn jälkeen teet vielä lyhyen kanavaristeilyn, joka kuljettaa sinut vanhojen talojen, suurten puiden ja ikiaikaisten kivisiltojen kuvankauniiseen maailmaan. Oppaalta saatujen vinkkien avulla loppupäiväsi sujuu helposti omaan tahtiin.

  


4. pv (ke) Kulinaristien Bryssel

Tänään jatkat kohti Euroopan ja Belgian pääkaupunkia Brysseliä. Kaupunkikierroksella saat tuntuman Brysselin nähtävyyksiin, reitin varrella näet mm. monet EU-rakennukset, kuninkaallisen oikeuspalatsin ja parlamenttitalon, vuoden 1958 maailmannäyttelyn tunnuksen Atomiumin. Kierroksen kävelyosuudella näet häkellyttävän Grand Place -keskusaukion ympäristöineen. Tapaat myös ”kaupungin vanhimman asukkaan”, ilkikurisen Manneken Pis -patsaan, jota kutsutaan Brysselin pienimmäksi nähtävyydeksi.

Meren antimistaan tunnetussa ravintolassa nautitun lounaan jälkeen on vielä pieni herkkuhetki paikallaan. Ja koska olemme Belgiassa, herkku on tietysti suklaata. Oppaan kanssa kävelet suklaapuotiin, jossa maistiaisten ohella seuraat suklaan valmistusta ja kuulet suklaan historiasta aina mayojen ajoista nykypäivään.

Iltapäivällä majoitut Brysselin keskustassa sijaitsevaan hotelliin. Illalla kannattaa ainakin käväistä Grand Place –aukiolla. Kauniisti valaistuna se näyttäytyy ”kultaisena torina”, joksi sitä myös kutsutaan.


5. pv (to) Liège ja Monschau

Torstaina hyvästelet Brysselin. Alkuviikon tasaisten maisemien jälkeen maasto muuttuu osin kukkuloiden ja laaksojen sävyttämäksi, kun lähestymme päivän ensimmäistä pysähdyspaikkaamme Liègen kaupunkia. Belgian ranskankielisellä alueella Valloniassa sijaitseva kaupunki on aina ollut kansojen ja kulttuurien kohtaamispaikka. Myös sen maantieteellinen sijainti kolmen erilaisen alueen yhtymäkohdassa on mielenkiintoinen. Lyhyt kaupunkikierros tutustuttaa sinut Liègen keskustaan, joka on arkkitehtuurin ja taiteen ystäville todellinen paratiisi.

Matka jatkuu ”Hoge Venen” -luonnonsuojelualueen kautta Rur-joen laaksoon Saksan puolelle, aivan rajanpinnassa sijaitsevaan pieneen Monschaun kaupunkiin.  Sen historiallinen keskusta säästyi toisen maailmansodan myllerrykseltä. Niinpä yli 300 vuotta vanhat puuristikoin koristellut talot, pääaukio kukkaistutuksineen ja kaupungin halki virtaava Rur-joki luovat postikorttimaisen kauniin maiseman. Yhteisen lounaan jälkeen sinulla on aikaa nauttia pikkukaupungin idyllistä ja viivähtää jossakin joen varren kahviloista.

Myöhään iltapäivällä matka jatkuu takaisin Alankomaiden puolelle Maastrichtiin, jossa alkuillasta majoitut hotelliisi.

(Huom. matkalla 1.-7.7. majoitumme Maastrichtin sijaan Genkin kaupungissa)


6. pv (pe) Luxemburgin loistoa ja Moselin viinejä

Matkan kuudentena päivänä ajamme aluksi Luxemburgiin ja tutustumme sen pieneen pääkaupunkiin. Vehreissä  maisemissa Pétrusse ja Alzette -jokien yhtymäkohdassa sijaitseva Luxemburg jakautuu kahteen osaan. Aamupäivän kävelykierros suuntautuu Vanhaankaupunkiin, jonka alapuolella kiertää jyrkkä joen uoma. Historiallinen keskusta pikkuruisine katuineen paljastaa sinulle Luxemburgin aarteet. Kävelyreitin varrella näet Luxemburgin tärkeimpiä nähtävyyksiä, mm. Notre Damen katedraalin sekä Suurherttuoiden palatsin. Näkymät Adolphen sillalta alhaalla kiemurtelevaan laaksoon kruunaavat kierroksen. 

Rentouttavaa  iltapäivää vietät Moselin laakson vehreissä maisemissa. Yli 40 kilometrin pituisena Mosel-joen vartta seuraileva Luxemburgin Moselin viinialue käsittää lukuisia viinitiloja. Alue on tunnettu valko- ja kuohuviineistään. Vierailukohteemme, Remerschenin kylässä sijaitseva Caves du Sud on seudun viinitiloista eteläisin. Tutustut viininviljelyyn ja tuotannon erivaiheisiin, herkuttelet viininviljelijän lounaalla sekä tietysti saat maistiaisia viinikellarin antimista. 

Lounaan jälkeen ajamme läheiseen Schengenin kylään, jossa on kirjoitettu eurooppalaista historiaa. 14.6.1985 viiden maan – Saksa, Ranska, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg – edustajat kokoontuivat MS Princess Marie-Astrid -matkustajalaivalle allekirjoittamaan ensimmäisen Schengenin sopimuksen. Opastetulla kierroksella pistäydyt Eurooppa-museossa. Illansuussa palaat takaisin Maastrichtiin, jossa iltasi on vapaa. 

(Huom. matkalla 1.-7.7. palaamme hotelliimme Genkissä)


7. pv (la) Maastricht ja Valkenswaard

Kotiinlähtöpäivänä tutustut vielä Maastrichtiin. Maas-joen varrella, vain parin kilometrin päässä Belgian rajasta sijaitsevassa kaupungissa allekirjoitettiin vuonna 1992 Maastrichtin sopimus. Se loi perustan Euroopan unionin syntymiselle. Kävelykierros vie sinut joen länsirannalla levittäytyvään keskiaikaiseen kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.

Puolilta päivin on aika lähteä kohti Amsterdamia. Läksiäislounaalla nautit hollantilaisen voileipäpöydän herkkuja ihastuttavassa vanhassa vesimyllyssä Valkenswaardissa. Dommel-joen rannalla sijaitseva mylly on rakennettu vuosien 850-900 välisenä aikana, ja se on ollut Rietran perheen omistuksessa vuodesta 1918.

Ajomatkan loppuosuudella ohitamme Eindhovenin ja Utrehctin kaupungit ennen kuin saavumme Amsterdamin lentoasemalle, josta palaat Finnairin iltalennolla Helsinkiin.

Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta.
Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. 
Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

 

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

23.04.2021
Toimistomme huhti- ja toukokuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!