Transilvanian tarinoita

Romania
MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
28.4.-6.5.2018
25.8.-2.9.2018

8 yötä ja 9 päivää

 

 

Finnair logo

Alustava matkaohjelma: 

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:  Matkaohjelma PDF

1. pv (la) Tervetuloa Romaniaan!

Finnairin suora aamulento tuo sinut Budapestiin, jossa oppaamme on vastassa. Lentoasemalta aloitat matkan kohti Unkarin ja Romanian rajan tuntumassa sijaitsevaa Oradean kaupunkia. Kuljetuksen aikana saat oppaaltasi tietoa Romaniasta ja tulevan viikon ohjelmasta. Kaikkea emme kuitenkaan paljasta heti, vaan käännämme joka päivä uuden sivun tarinassa, joka vie sinut Euroopan laidalle, arvoitukselliseen Transilvaniaan.

Matkalla pysähdymme hetkeksi levähdystauolle ja myöhäisen iltapäivän hetkinä saavumme Oradeaan. Kaupunkia kutsutaan usein Transilvanian portiksi – osittain vauras ja osittain kehityksen alkutaipaleella – kuten koko Transilvaniakin. Majoitumme aivan Oradean keskustassa sijaitsevaan Astoria-hotelliin. Yhteinen illallinen.


2. pv (su) Cluj-Napoca ja Turdan suolakaivos

Cluj-Napoca, kaupunki Someş-joen rannalla on Transilvanian ensimmäinen kaupunki ja  siten  itseoikeutetusti kierroksemme aloittava vierailukohde. Päivän reitin alkuosuus kulkee tasaisissa maisemissa ohi peltotilkkujen ja pienten kylien, kunnes vähitellen kohoavat maan pinnanmuodot  antavat aavistusta kuvauksellisesta Karpaattien vuoristosta.

Daakialaisten perustaman Napocan linnoituksen paikalle syntyi tärkeä kaupunki roomalaisten toimesta. He arvostivat paikallisia tapoja sekä perinteitä ja säilyttivät myös kaupungin nimen. Keskiajan jälkimmäiselle puoliskolle saavuttaessa kaupunki tunnettiin jo nimellä Cluj, joka tarkoittaa ”suljettua” viitaten kaupunkia ympäröiviin kukkuloihin. Unkarilaiset tuntevat kaupungin nimellä Kolosvár – sen merkkihenkilöihin lukeutuu kaupungissa syntynyt Mátyás Corvinus, yksi Unkarin tärkeimmistä kuninkaista.

Tänään Cluj-Napoca on vilkas yliopistokaupunki, joka toimeliaana tähyää tulevaisuuteen mennyttä unohtamatta. Barokin, klassisen ja goottilaisen tyylin rakennukset piirtävät keskustan kaupunkikuvaa. Vaikuttavan Pyhän Mikaelin kirkon vieressä olevalta aukiolta lähtee leveä bulevardi. Sen varrella on viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseilla muodikkaasti pukeutuneet kaupunkilaiset ja rennot opiskelijat viettävät aikaansa. Vahvasti keskieurooppalaiseen tunnelmaan on sinunkin helppo antautua vaikkapa lounaan tai kahvituokion merkeissä.

Noin tunnin ajomatkan päässä Cluj-Napocasta sijaitsee Turda, joka mainitaan 1000-luvun aikakirjoissa. Transilvanian parlamentti sijaitsi keskiajalla Turdassa muodostaen siitä tärkeän hallinnollisen keskuksen. Kaupunkia voi hyvällä syyllä kutsua edistykselliseksi, sillä ensimmäisenä eurooppalaisena kaupunkina se julisti uskonnonvapauden jo 1500-luvun puolivälissä. Kaikkein tunnetuin Turda on kuitenkin suolastaan, jonka tuotanto alkoi pienimuotoisella suolan uuttamisella antiikin aikana. Keskiajalta alkaen toiminta laajeni kaivostuotannoksi, joka päättyi vuonna 1932. Matkailukeskuksena Turdan suolakaivos avattiin vuonna 1992, josta lähtien täällä on vieraillut yli kaksi miljoonaa kävijää.

Loivasti kumpuilevassa maastossa sijaitsevan Turdan salaisuudet paljastuvat vasta, kun laskeudumme portaita pitkin kaivoksen ensimmäiselle tasolle. Käytävien seinät ovat osin suolakiteiden peitossa ja sivukammioissa voit ihailla luonnon muovaamia kalliokuvioita ja kokeilla kaikuefektiä. Tutustut kaivoksen työskentelytapoihin, esineisiin ja laitteisiin. Yli 120 metrin syvyyteen ulottuvan kaivoksen mittasuhteet ovat vaikuttavat. Voit siirtyä alas joko näköalahissillä tai puuportaita pitkin. Ensimmäisellä tasolla voit harrastaa erilaisia pelejä, tehdä ostoksia matkamuistomyymälästä tai voit laskeutua aivan pohjalle, jossa on huvipuisto ja järvi soutuveneineen.

Tätä huimaa kokemusta voit sulatella rauhassa matkan jatkuessa kohti eteläisiä Karpaatteja ja Sibiun kaupunkia, jossa majoitut Golden Tulip -hotelliin. Yhteinen illallinen.


3. pv (ma) Sibiu ja Sibiel 

Transilvanian saksankielinen nimi Siebenburgen kertoo alueen seitsemästä linnoitetusta kaupungista, joita saksilaiset asuttivat 1100-luvulta alkaen. Näistä mahtavin ja varakkain oli Sibiu, saksilaisalueen pääkaupunki. Vuoden 2007 kulttuuripääkaupunki näyttää sinulle opastetulla kävelyretkellä kauniisti entisöidyn vanhan keskustansa, jossa mennyt loisto sekä tyypillisen saksalalaiskaupungin piirteet ovat selvästi havaittavissa.

Komeiden kirkkojen ja historiallisten rakennusten hallitsema Yläkaupunki oli varakkaiden kaupunkilaisten asuinaluetta, jossa kaupankäynti oli vilkasta. Merkillisen vastakohdan muodostavat Alakaupungin käsityöläiskorttelit värikkäine suippokattoisine taloineen, mukulakivikatuineen ja kivisiltoineen. Kaupunginosat yhdistyvät ns. portaiden käytävällä, jota pitkin kävellessäsi on kuin siirtyisit aikakaudesta toiseen. Ns. Valheiden sillalla on monta tarinaa kerrottavanaan - muistathan astella sillalla rehellisin mielin, sillä muutoin…

Sibiuun perustettiin aikanaan Romanian ensimmäinen sairaala ja apteekki sekä maailman ensimmäinen homeopaattinen laboratorio. Myös Romanian ensimmäinen museo – hieno Brukenthalin taidemuseo toimii kaupungissa.

Idyllisiä maaseutumaisemia ihastelemme matkalla Sibiusta etelään sijaitsevaan Sibielin kylään, jota metsäiset Karpaattien rinteet ympäröivät. Lasimaalauksen perinteet ulottuvat yli 200 vuoden taa. Vuonna 1969 Zosim Oancea -niminen pappi ryhtyi keräämään 1700- ja 1800-luvun lasi-ikoneita eri puolilta Romaniaa. Museossa nähtäviä ikoneja maalasivat pääosin maaseudun asukkaat. Tutustumisen jälkeen lounastamme rauhaisassa maalaisympäristössä ja illaksi palaamme Sibiuun.


4. pv (ti) Branin linna

Kierroksemme kiehtovien tarinoiden parissa jatkuu ja muuttuu lähes kihelmöivän jännittäväksi, kun jatkamme aamulla matkaa Sibiusta itään. Eteläisten Karpaattien pohjoispuolitse saavumme Branin kylään, joka paistattelee maailman matkailukartalla koko Transilvanian tunnetuimman vierailukohteen ansiosta. 1200-luvulla tärkeän kauppareitin turvaksi rakennettiin linna, jonka kuuluisin isäntä on 1400-luvulla elänyt Valakian prinssi Vlad III Dracul. Hän oli todellinen hirmuhallitsija, joka hankkiutui eroon vihollisistaan ja vastustajistaan julmalla tavalla. Usein teloitus tapahtui seivästämällä, josta lisänimi ”Tepes” eli ”Seivästäjä” on peräisin. Vlad III:n isä Vlad II oli saksalaisen Dragon eli Lohikäärme-ritarikunnan jäsen. Lohikäärme symboloi tummanpuhuvalla keskiajalla paholaista, ja uskotaankin juuri isän antaneen Vladille lisänimen ”Dracul”.  

Vlad Tepes on irlantilaissyntyisen kirjailijan Bram Stokerin tunnetuksi tekemän Dracula-myytin esikuva. Myytti elää vahvana, ja Branin linna mielletään kreivi Draculan kotilinnaksi – totta vai tarua – se selviää sinulle lounaan jälkeen opastetun linnakierroksen aikana. Ja muistathan seurata tarkasti opastasi -linnan suljettujen ovien taakse astut vain omalla vastuullasi…

Tiivistunnelmaisen vierailun jälkeen on aika jatkaa kohti päivän viimeistä etappia, jonne saavumme illansuussa. Tasokas ja tyylikäs hotelli Aro Palace odottaa sinua viiden tähden kera. Majoittumisen jälkeen illastamme yhdessä.


5. pv (ke) Braşov ja Peleşin linna

Jos olisit saapunut Braşoviin 1300-luvulla, matkaseuranasi olisi todennäköisesti ollut eripuolilta maailmaa ja Romaniaa saapuneita kauppamiehiä. He olisivat suunnistaneet viuhkanmuotoiselle keskusaukiolle Piaţa Sfatululle, joka oli vuosittaisten markkinoiden pitopaikka. Olisit myös saattanut nähdä häpeäpaalussa rangaistustaan kärsivän kaupunkilaisen. Aukion hurjimpia tapahtumia olivat noitien polttaminen roviolla ja rikollisten mestaaminen giljotiinissa niinkin myöhään kuin 1600-luvun lopulla. Vuosisatoja myöhemmin kohtaat onneksi rennon ja mutkattoman elämäntavan.

Keskusaukiota ympäröivät kauniit rakennukset keski-, barokki- ja renessanssiajan vaikutteineen kertovat merkittävän kauppa- ja käsityöläiskaupungin rikkaasta historiasta. Oppaan kanssa tutustut kävellen historialliseen keskustaan ja mm. näet koko Romanian suurimman myöhäisgoottilaisen rakennuksen, Mustan Kirkon eli Biserica Neagrăn.

Kävelykierroksen jälkeen matka jatkuu. Vierailet kuninkaalliseksi kesäpalatsiksi rakennetussa Peleşin linnassa, joka ilmestyy metsän reunustaman tien päässä aivan kuin tyhjästä. Romanian, ja ehkä koko Euroopan, kauneimpien linnojen joukkoon lukeutuva  Peleş on yksi matkamme kohokohdista. Linna on Hohenzollern-sukuun kuuluneen Romanian kuninkaan Kaarle I:n rakennuttama 1800-1900 -luvuilla. Kauniisti entisöidyn linnan 160 huonetta esittelevät mm. eurooppalaista maalaustaidetta, Muranon kristallia, Meissenin ja Sevresin posliinia sekä eebenpuu- ja norsunluuveistoksia, kiinalaisia silkkimattoja ja Carraran marmoria. Peleşin linna oli aikanaan Euroopan ensimmäinen linna, johon asennettiin keskuslämmitys ja sähkö.

Täydellisen kuohuviinin salaisuuden paljastamme sinulle Azugassa Rhein & Cie -viinikellarissa. Maailmansotien välisenä aikana täällä tuotettu kuohuviini löysi tiensä jopa kuninkaallisen hovin pöytiin. Kuohuviinimaistiaisten ja yhteisen lounaan jälkeen palaat Braşoviin, jossa sinulla on vapaata aikaa.

Maaseudun arjessa juhlilla on aina ollut tärkeä merkitys. Matkan puolivälin jo ohitettuamme saat pilkahduksen iloisesta maaseudun perinteestä, kun ohjelmamme Brasovissa päättää folklore-esitys ja illallinen.


6. pv (to) Sighişoara ja Târgu Mureş

Kuudentena matkapäivänä jätämme Brasovin ja ajamme vuoriston sekä laajojen viljelysalueiden halki Sighişoaraan, joka on yksi  kiertomatkamme kauneimmista kaupungeista. 1100-luvulla Transilvanian saksilaisten perustaman kaupungin vanha, hyvin säilynyt kaunis keskusta on ansaitusti listattu UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Kapeiden mukulakivikatujen varsilla tiilikattoiset talot, kaupungin muurit, käsityöläiskiltojen mukaan nimetyt puolustustornit ja koristeellinen kellotorni muodostavat uniikin keskiaikaisen kaupunkimiljöön. Se on kuin avoinna oleva aikakapseli, joka valloittaa sinut välittömästi. Opastetulla kierroksella myös näet talon, jossa Vlad Tepesin sanotaan syntyneen. Aikaa on varattu omatoimiselle lounaalle.

Illaksi saavumme Mureş-joen varrella sijaitsevaan Târgu Mureşiin ja majoitumme Privo-hotelliin, jossa illallinen.


7. pv (pe) Târgu Mureş ja Oradea

Ennen kuin lähdemme paluumatkalle kohti Felixiä ja Oradeaa, teemme vielä pienen kierroksen Târgu Mureşissa. Kaupungin nimi tarkoittaa kauppapaikkaa Mureş-joen varrella. Keskiajalla käsityöläiskillat vaikuttivat merkittävästi kaupungin kehitykseen – tärkeimpinä näistä suutarit ja nahkurit. Kiltajärjestelmä päättyi vuonna 1872. Nykyisin kaupunki on tunnettu art nouveau -tyylisistä rakennuksistaan, joista hienoimpana esimerkkinä kulttuuripalatsi.

Kierroksemme Transilvaniassa on kääntymässä päätökseensä, kun jatkamme kohti Oradeaa. Illaksi saavumme jo tutuksi tulleeseen Astoria-hotelliin. Majoittumisen jälkeen yhteinen illallinen.


8. pv (la) Oradea, arkkitehtoninen aikamatka

Aamiaisen jälkeen sinulla on vapaata aikaa kaupunkiin tutustumiselle ja ostoksille.

Oradean kaupunkikuva on mielenkiintoinen yhdistelmä neuvostoajan arkkitehtuuria ja kauniisti kunnostettuja historiallisia rakennuksia. Kaupungin värikäs keskusta rakennettiin uudelleen 1800-luvun tulipalon jälkeen. Värikkäässä keskustassa vuorottelevat barokki- ja art nouveau -tyyli osan rakennuksista odottaessa vielä kunnostusta. Vireän Oradean kehitykseen vaikuttaa suuresti Unkarin rajan läheisyys, ja kaupungin talouselämä kehittyykin suurin harppauksin. Iltapäivällä tutustut Oradeaan panoraamakierroksella ennen yhteistä läksiäisillallista.


9. pv (su) Näkemiin!

Sunnuntaiaamuun heräät lepopäivän tunnelmissa rauhaisaan tahtiin. Noin klo 13:00 on vuorossa kiertomatkamme päättävä kuljetus Budapestin lentoasemalle, josta Finnairin suora iltalento tuo sinut Helsinkiin.

Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Seuraavat lähdöt

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN  
25.8. La 2.9. Su Transilvanian tarinoita la-su, Finnair 1 379,00 € VARAA