MATKUSTUSKAUSI MATKAN KESTO: 
2022 su-pe, 5 yötä
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Varaa matkasi

Kohde: Liverpool-Wales

Matkaohjelma

1. pv Tervetuloa Liverpooliin!

Maanantaiaamuna saavut Finnairin suoralla lennolla Manchesterin lentokentälle, jossa oppaamme odottaa sinua. Noin tunnin ajomatkan päätteeksi saavumme määränpäähämme Liverpooliin. Aidon englantilaiskaupungin olemus on hyväntuulinen, värikäs ja hieman boheemikin. Mersey-joen rannalla sijaitsevan Liverpoolin kulttuuritarjonta on häikäisevä – museot, galleriat, teatterit ja konserttisalit ilahduttavat monipuolisilla näyttelyillään ja ohjelmistoillaan. Jalkapallon ystäviä kaupunkiin houkuttelee ennen muuta Liverpool FC  ja sen kotistadion Anfield. Ja sitten on tietysti  kaupungin neljä omaa poikaa – Ringo, George, John ja Paul musisoivat Liverpoolin maailman tietoisuuteen 1960-luvulla. Beatlesien suosio on säilynyt sukupolvesta toiseen, ja yhtye pysyy edelleen vahvana osana kaupungin identiteettiä.

Liverpoolin rikas historia  näyttäytyy kaikkialla - vanha köydenpunojien  kortteli Ropewalks ja siihen läheisesti liittyvä Waterfront,  värikäs Chinatown, Yrjöjen ajan upeat asuinrakennukset sekä viktoriaaninen St.George’s – jokainen kortteli sykkii omaa tunnelmaansa. Panoraamakierroksella saat ensi tuntumaa Liverpooliin ja näet perinteistä rakennustyyliä haastavan,  valtaisan Metropolitan-katedraalin, Albert Dockin satama-alueen sekä Anfieldin jalkapallostadionin.  Reittimme etenee Beatles-jäsenten synnyinpaikoilta St.Peter’s -salille, jossa John Lennon ja Paul McCartney tapasivat ensi kerran. Käymme tunnelmoimassa myös ”Penny Lanella ja Strawberry Fieldsillä”. Yhteisen lounaan jälkeen majoitumme Cavern-korttelissa sijaitsevaan Hard Days Night -hotelliin.

Halukkaat voivat illalla kävellä 1960-luvun intiimiä ja autenttista tunnelmaa tarjoilevaan Cavern Club -kellariklubiin. Beatlesin ensimmäinen keikkapaikka, alkuperäinen klubi avattiin vuonna 1957. Se ennätettiin kertaalleen jo purkaa 1970-luvulla ennen kuin rakennettiin uudelleen vuonna 1984. Vaikka klubi ei sijaitsekaan alkuperäisellä paikallaan, Beatlesin  ja monien muiden yhtyeiden perintö elää tässä ”Britannian popmusiikin kehdossa”.


2. pv Beatles Story -museo ja merenkulun historiaa

Tiistaina kävelemme vanhalle Albert Dockin satama-alueelle. Pitkään täydellisesti laiminlyöty alue loistaa nykyisin yhtenä Iso-Britannian suosituimmista käyntikohteista. Sen punatiilisissä rakennuksissa toimivat ravintolat ja kahvilat sekä lukuisat museot ja galleriat ovat herättäneet vanhan sataman kukoistukseen. Kuningatar Viktorian puolison prinssi Albertin vuonna 1846 vihkimä alue kantaa ylpeänä virallista nimeä The Roayl Albert Dock korostaen sen valtavaa merkitystä Liverpoolin merenkulun historiassa.

Kävelyreittimme kulkee Waterfrontille, jossa näet tutut hahmot astelemassa satamalaiturille. Cavern Clubin lahjoittama patsas pystytettiin joulukuussa 2015, jolloin oli kulunut 50 vuotta yhtyeen viimeisestä esiintymisestä Liverpoolissa. ”The Fab Four” johdattelee meidät Beatles Story -museoon, joka kertoo sinulle ehkä koko maailman tunnetuimman yhtyeen tarinan sen vaatimattomista alkuvaiheista maailmanmaineeseen. Museossa sinulla on aikaa kierrellä omaan tahtiisi. Samalla tutustut juuri täällä, Mersey-joen ympäristössä 1960-luvulla syntyneeseen Merseybeat -musiikki-ilmiöön.

Liverpoolin merkitys tärkeänä satamakaupunkina avautuu mielenkiintoisessa Merenkulkumuseossa. Ajatuksia herättävä pysyvä näyttely myös kertoo Liverpoolin yhteyksistä orjakauppaan sekä sen roolista massaemigraation porttina Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Päätämme retken yhteiseen lounaaseen, jonka jälkeen sinulla on vapaata aikaa kierrellä kaupungissa ja hyödyntää sen hyvät ostosmahdollisuudet.


3. pv Gwinllan Conwyn viinitila ja Conwyn linna

Keskiviikkona hyvästelemme Liverpoolin ja aloitamme matkan kohti Pohjois-Walesia. Ensimmäinen vierailukohteemme on Bennetin perheen omistama viinitila, jossa teemme tuttavuutta walesilaisten viinien kanssa. Tilalla on noin kolme tuhatta viiniköynnöstä - rypälelajit on valittu varta vasten Pohjois-Walesin ilmastoon sopiviksi. Opastetulla kierroksella saat tietoa viininviljelystä ja maistelet tilan tuotteita.

Erittäin hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki Conwy on seuraava pysähdyspaikkamme. Walesin valloittajana tunnetun Edward I:n rakennuttama linnoitus, kaupungin ainoa keskiajalta säilynyt kauppiastalo Aberconwy House sekä Sir Thomas Telfordin rakennuttama riippusilta ovat hyvä syy vierailla kaupungissa. Joen rannalla kohoava Conwyn linnoitus kutsuu meitä tutustumiskierrokselle. Osaksi kaupunginmuureja rakennettu koruttoman harmaa linna on vaikuttava näky. Paksuine muureineen ja peräti 22 vahtitornillaan se lähetti aikanaan ympäristöönsä viestin vahvasta hallitsijasta. Nykypäivään asti säilynyt kruununperijän arvonimi Walesin prinssi on peräisin Conwysta – näin Edward I nimitti täällä syntynyttä poikaansa.

Omatoimisen lounaan jälkeen jatkamme kohti Llandudnon rannikkokaupunkia. Pysähdyksenmme Great Orme -kukkulalla, jonka nimi paljastaa kytköksen viikinkihistoriaan. Ihailemme hetken Irlanninmerelle avautuvia maisemia ennen kuin majoitumme St. George´s -hotelliin.


4. pv Nostalgiaa ja ripaus Italiaa

Torstain retki johdattelee meidät aluksi aikamatkalle 160 vuoden taa. Ajamme Snowdonian kansallispuiston keskellä sijaitsevaan historialliseen kaivoskaupunkiin Blaenau Ffestiniogiin. Kaivokset ovat jo aikaa sitten vaienneet, mutta niiden perintöä vaalitaan edelleen. Llechweddin kaivoksella louhittiin mm. kattojen rakentamisessa käytettyä liuskekiveä, jota vietiin aina Ranskaan saakka. 1900-luvulla tuotanto väheni kunnes se toisen maailmansodan jälkeen loppui kokonaan. Laskeudumme kaivosvaunun kyydissä alas 150 m syvyyteen, jossa jatkamme reilun tunnin kestävää kierrosta jalkaisin. Audiovisuaalisin keinoin kaivokseen on loihdittu hyvin autenttista tunnelmaa – tapaat kaivoksen perustajan sekä kaivoksessa työskennelleitä miehiä ja poikia, joiden työpäivät saattoivat venyä jopa 12-tuntisiksi kuutena päivänä viikossa. Kävelyosuudella laskeudutaan alas hyvin valaistun portaikon n. 60 askelmaa.

Höyryveturin pillin puhallus toivottaa sinut tervetulleeksi seuraavaan kulkuneuvoomme. Louhosmaisemien keskeltä jatkamme sympaattisen höyryjunan kyydissä Blaenau Ffestiniogista Porthmadogiin. 200 vuotta vanha kapearaiteinen rautatieosuus on 23 km pituinen. 150-vuotiaan junan kolke ja puhina rytmittävät nostalgista matkaamme kuvauksellisten maisemien ja pienten kylien keskellä.

Pohjois-Walesin erikoisin kylä lienee Portmeirion, joka on arkkitehti Sir Clough Williams-Ellisin mestariluomus. Hän halusi todistaa, että luonnon keskelle on mahdollista rakentaa luontoa pilaamatta. Hän myös toivoi, että Portmeirion toimisi inspiraation lähteenä muille. Täällä vieraillessasi voit todeta, että Italiasta inspiraatiota ammentanut Williams-Ellis on onnistunut tavoitteessaan. Italialaisen rantakaupungin hienostunut tunnelma on käsinkosketeltava. Silmäähivelevän kauniit pastellisävyiset asuintalot, kirkot ja kellotornit sekä muut rakennukset lepäävät täydellisessä sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Ei ihme, että kylä on valittu monien tv-sarjojen ja elokuvien kuvauspaikaksi. Portmeirionissa sinulla on aikaa käydä lounaalla, tutkia kylän pikkukauppoja ja pistäytyä iltapäiväteelle sekä viivähtää hyvinhoidetuissa puutarhoissa. Tähän ihastut varmasti! Illaksi palaamme Llandudnoon, jossa yhteinen illallinen.


5. pv Angleseyn saari ja Plas Newyddin kartano                            

Perjantaina on vuorossa Walesin suurin saari Anglesey, jonne ajamme upeaa Pont Menai -siltaa pitkin. Thomas Telfordin rakennuttama maailman ensimmäinen riippusilta avattiin vuonna 1826. Se on UNESCOn suojelukohde. Aloitamme päivän vierailemalla Angleseyn markiisien kotikartanossa Plas Newyddissä. Sillä on mielenkiintoinen ja hieman skandaalinkäryinenkin historia, jonka kuulet opastetulla kierroksella. Nykyinen rakennus on suurelta osin 1700-luvulta ja viimeisin peruskorjaus on vuodelta 1930. Kauniin puiston ympäröimä kartano sijaitsee aivan Menain salmen rannalla, josta voit tähyillä  Snowdonian vuoristoon avautuvia näkymiä.

Seuravaaksi käymme merisuolan tuottajien luona. Anglesey Sea Salt Company tuottaa erilaisia suolatyyppejä, joita voit maistaa ja ostaa mukaasi. Kuulet myös perheyrityksen tarinan. Bangorin pikkukaupungissa sinulla on aikaa omatoimiselle lounaalle ennen kuin matka jatkuu takaisin mantereen puolelle. Päivän päätteeksi perehdyt walesilaisen viskin valmistukseen Aber Falls -viskitislaamon opastetulla kierroksella, maistat viskiä ja voit tehdä tuliaisostoksia. Iltasi Llandudnossa on vapaa.


6. pv Lammaskoiria ja kanaaliretki

Lauantaina luovutamme huoneet ja lähdemme ajamaan kohti Manchesteria. Matkan päätöspäivän aloitamme tutustumalla lammastilallisten tärkeiden apulaisten työskentelyyn. Kuulemme lammaskoirien koulutuksesta ja näemme käytännössä huippuunsa vietyä ihmisen ja koirien yhteistyötä.

Dee-joen rannalla sijaitseva Llangollenin vehreä laakso on houkutellut matkailijoita jo 1700-luvun lopulta lähtien. Hevosvetoisen proomun kyydissä vietät miellyttävän tuokion veneen lipuessa verkkaisesti Llangollenin kanaalilla, jota pidetään yhtenä Britannian kauneimmista vesiväylistä. Kanaali on listattu UNESCOn suojelukohteeksi. Walesin ja Englannin rajalla nautitun yhteisen lounaan jälkeen jatkamme Manchesterin lentokentälle, josta palaat Finnairin suoralla lennolla Helsinkiin.

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Uutuudet 2021

Tässä esimerkkejä tämän vuoden uutuuksistamme:

Ajankohtaista

22.03.2021
Toimistomme maalis- ja huhtikuun aukioloajat
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A
15.09.2020
Vuoden 2021 matkoja myynnissä!