MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
1.-6.9.2019
6.-11.10.2019

5 yötä ja 6 päivää 

 

 

Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Alustava matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:      Matkaohjelma PDF

1. pv (su) Umbria kutsuu!

Finnairin suora lento tuo sinut sunnuntaiaamuna Rooman lentoasemalle, jossa oppaamme on sinua vastassa. Nyt on aika unohtaa kiire ja asettautua mukavasti, sillä verkkaisen elämänmenon Umbria odottaa sinua. Yhteisellä lounaalla pääset heti umbrialaisten herkkujen pariin. Ponzano Romanossa sijaitseva Mandriaccen maatila on erikoistunut nautakarjan kasvatukseen. Tilan hedelmäpuutarhan runsaista antimista valmistuu erilaisia marmeladeja myös myytäväksi. Lounaspöydän kattaus  tarjoilee aitoja, puhtaita  maalaismakuja, jotka on hartaudella slow food -hengessä valmistettu. Paikallisella oliiviöljyllä kostutettu bruschetta, kotona tehty nauhamakarooni ragout-kastikkeessa, grillattu possu ja uuniperunat nautitaan talon viinin kera tietysti ilman kiirettä. Kakkukahvien jälkeen olemme valmiita jatkamaan matkaa.

Metsäisissä maisemissa Sant’Elian kukkulalta alas tähyilevän Spoleton juuret ovat syvällä historiassa. ”Spoleto on kauneinta, mitä olen Italiassa kohdannut”, näin  kaupunkia kuvaili kirjailija Herman Hesse  puolisolleen lähettämässään kirjeessä. Mikäli kaupunki tuntuu tutulta, olet ehkä katsonut ihastuttavaa tv-sarjaa Isä Matteon tutkimuksia. Käymme Spoleton historiallisessa keskustassa ja vierailemme tuomiokirkossa. Jos suuntaat katseesi aukiolta lähteville leveille porrasaskelmille, saatat nähdä mustaan papinkaapuun ja baskeriin sonnustautuneen Don Matteon huristelemassa alas polkupyörällään...

Illaksi saavumme pieneen Poretan kylään ja majoitumme Borgo della Marmotta Farm Resortiin. Täällä sinut vastaanottaa kodikkaan maalaistalon tunnelma, joka on kiedottu hienostuneella otteella nykypäivän matkaajan iloksi. Yhteinen illallinen hotellissa.


2. pv (ma) Piknikillä Poretassa

Lähes 500 metriä korkean kukkulan päällä sijaitseva Poretan linna on päivän retkikohteemme. Vehreänä kumpuileva maasto laajoine viljelysalueineen, hopeanhohtoiset oliviipuut ja korkeuksiin kurottavat sypressit – tämä on Umbriaa parhaimmillaan. Piknikeväillä varustettuna kävelemme reilun kilometrin matkan ylös linnalle. Alunperin Poretassa oli vain markiisisuvun omistama huvila, jonka ympärille kasvoi vähitellen keskiaikainen linnoitus. Raunioituneen linnan muurien suojissa toimii Santa Maria della Misericordia -kirkko sekä ravintola ja majatalo. Täällä ajatukset kulkeutuvat kuin itsestään menneisiin aikoihin, ja näissä puitteissa vietetty pikniktuokio on mieleenpainuva.

Poretassa on edelleen markiisisuvun rakennuttama huvila Villa della Genga, jossa on asunut kardinaali Annibale della Genga, sittemmin paavi Leo XII. Suvun jälkipolvet ovat kehittäneet oliivipuiden kasvatusta ja öljynpuristusmenetelmiä. Nykyisin alueen oliivit matkaavat maailmalle arvokkaan neitsytöljyn sekä kosmetiikkatuotteiden muodossa. Paluumatkalla pistäydymme oliiviöljypuristamossa maistelemassa tätä vihreää kultaa. Iltapäivällä voit paikallisten tapaan antautua riposon vietäväksi – rentouttavalle siestalle sinun onkin helppo sanoa kyllä. Yhteinen illallinen hotellissa.


3. pv (ti) Fransiskus Assisilaisen hengessä

Roomalaisten muurien ympäröimän Spellon pikkukaupungin tunnelma on ihastuttavan pysähtynyt. Keskusaukiota hallitsee Santa Maria Maggioren kirkko Baglione-kappeleineen.  Auringossa hunajanvärisinä hehkuvien talojen seinustat ja parvekkeet ovat kukkaistutusten peitossa. Kaupunkilaiset lienevät todellisia viherpeukaloita, sillä kukkaloisto tervehtii sinua kaikkialla Spellon kapeilla kujilla ja aukioilla. Pienen tauon jälkeen jatkamme Assisiin, fransiskaanien veljeskunnan perustajan ja koko Italian suojeluspyhimyksen Fransiskus Assisilaisen kotikaupunkiin. Rikkaaseen kauppiasperheeseen syntynyt Fransiskus vietti huolettoman nuoruuden. Myöhemmin hän koki kääntymyksen ja pyhitti elämänsä sairaiden ja köyhien auttamiseen.

Italian toiseksi suosituin pyhiinvaelluskohde on on­nistunut säilyttämään aitoutensa kaupallisten arvojen vallatessa alaa. Kukkulan rinteellä levittäytyvän pikkukaupungin kaduilla ja ku­jilla siirryt toiseen aikakauteen. Pääkatu Via San Francesco vie sinut roomalaiselle forumille – Piazza del Comune -aukiolle, jota ympäröi­vät vanhat palatsit holvikaarikäytävineen. Kaupungin laidalla sijaitseva Pyhän Fransiskuksen basilika on kaksiosainen: yläkirkon seiniä koristavat mestari Giotton hienot, Py­hän Fransiskuksen elämää kuvaavat freskomaalaukset – alakirkon hämyisessä kryptassa puolestaan on pyhimyksen viimeinen lepo­sija. Kirkko on keskiajalta lähtien toiminut fransiskaaniveljeskunnan symbolina. Yhteinen lounas.

Pienten kauppojen ulkopuolelle asetetut värikkäät astiat ja koriste-esineet kertovat, että olemme saapuneet Derutan keramiikkakylään.  Keramiikkapajassa pääsemme seuraamaan kuinka taitavat käsityöläiset valmistavat käyttö- ja koriste-esineitä. Vietämme vielä yhden yön Borgo della Marmottassa, jossa myös yhteinen illallinen.


4. pv (ke) Etruskien mailla

Tänään hyvästelemme Poretan ja lähdemme kohti Bolsena-järveä. Pysähdymme vanhaan etruskikaupunkiin Orvietoon, joka oli rikas kauppakaupunki ja merkittävä etruskikulttuurin keskus yli 2500 vuotta sitten. Etruskikansa eli antiikin aikana suurinpiirtein vuosien 900-100 eaa. välisenä aikana. Tiedot etruskeista pohjautuvat hautalöytöihin, niiden perusteella on päätelty, että kyseessä on kreikkalaisvaikutteinen korkeakulttuuri.

Nousemme Orvietoon köysiratajunan kyydissä ja tutustumme historialliseen keskustaan. Etruskien läsnäolosta kertoo mm. etruskien yli 2000 vuotta sitten rakentaman muurin jäänteet. Mestarillisista freskoistaan tunnettu  katedraali Duomo ja keskiaikainen kaupungintalo kuuluvat Orvieton nähtävyksiin. Kaupungin alla risteilee muinainen tunneli- ja kellariverkosto, joka sekin peräisin etruskien ajoilta. Syksyllä 1954 Orvietosta haki inspiraatiota kansainvälistä mainetta niittänyt suomalaiskirjailija  – hän oli Mika Waltari ja kirja etruskeista kertova Turms, kuolematon. Opastetun kävelykierroksen jälkeen voit tutkia kaupungin pikkuputiikkeja omaan tahtiin ja käydä lounaalla ennen kuin matka jatkuu.

Pienestä koostaan huolimatta Civita di Bagnoregion kylä on kuuluisa. ”Kuolevaksi kaupungiksi” nimettynä se on odottanut pitkään väistämättömäksi ajateltua kohtaloaan. Kylä sijaitsee korkealla tuffikukkulalla. Vuosien saatossa eroosio on rapauttanut pehmeää, vulkaanista kiveä, jonka vuoksi rakennuksia on sortunut kylän laidoilta. Etruskit olivat täälläkin ensimmäisiä asukkaita. Civita di Bagnoregioon kävelemme jykevää kivisiltaa pitkin. Kylän keskellä sijaitsevan piazzan laidalla on kirkko ja muutamia matkamuistomyymälöitä. Matkailukohteena Civita di Bagnoregio  on herännyt uuteen elämään, ja sen tulevaisuus näyttää hieman valoisammalta.

Illaksi saavumme Bolsenan kraaterijärven rannalla sijaitsevaan Le Naiadi Park -hotelliin. Sen lähiympäristössä on monia mukavia illallisravintoloita, joista voit valita mieleisesi.


5. pv (to) Tuscania ja Montefiascone

Tänään kierrämme Bolsena-järveä ja suuntaamme Umbrian ja Lazion maakunnan rajalla sijaitsevaan Tuscanian pikkukaupunkiin. Tarun mukaan sen olisi perustanut Aeneaksen, Troijan sodan sankarin poika Askanius. Varmaa on, että alue on ollut asuttu jo etruskien aikana – tästä todisteena ovat lukuisat hautalöydöt kaupungin lähiympäristössä. Tuscanian nähtävyyksiin lukeutuvat Santa Maria Maggioren sekä San Pietron kirkot ja monet palatsit.

Paluumatka kulkee Montefiasconen viinialueen kautta. 1100-luvulla näillä seuduilla matkasi muuan viiniä rakastava piispa seurueineen. Hän lähetti tiedustelijan kulkemaan edellään ja merkitsemään hyvät viinimajatalot Est-kyltillä. Montefiasconeen saavuttuaan piispa saattoi iloita, sillä hän löysi paikan, joka oli varustettu merkillä Est Est Est. Yhteisellä lounaalla nautimme palan painikkeeksi  tätä kuuluisaa Est Est Est -viiniä.  Ilta Bolsenassa on vapaa.


6. pv (pe) Bracciano ja kotimatka

Paluumatkamme kohti Roomaa kulkee Lazion maakunnan pohjoisosien kautta Bracciano-järvelle. Braccianon kylän tunnetuin nähtävyys on Orsini-Odescalchin suvun linna, joka on edelleen kalustettu kuten vuosisatoja sitten. Linna on suosittu juhlapaikka, mm. Tom Cruise ja Katie Holmes vaihtoivat aikanaan täällä vihkivalansa. Opastetulla kierroksella tutustumme mm. mielenkiintoiseen ase- ja haarniskamuseoon. Historiallinen keskusta kirkkoineen ja palatseineen huokuu mennyttä aikaa. Yhteisen lounaan jälkeen matka etenee rannikon kautta Santa Severan linnalle, jossa pysähdymme hetkeksi. Päivän päätteeksi kuljetus Rooman lentoasemalle, josta Finnarin suora lento tuo sinut Helsinkiin.

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.
Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Seuraavat lähdöt kiertomatkalle

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
1.9. Su 6.9. Pe Italian vihreä sydän Umbria su-pe, Finnair 2 349,00 € VARAA
6.10. Su 11.10. Pe Italian vihreä sydän Umbria su-pe, Finnair 2 449,00 € VARAA