MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
18.-25.5.2019
7.-14.9.2019
12.-19.10.2019
7 yötä ja 8 päivää
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Alustava matkaohjelma:  

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:      Matkaohjelma PDF

1. pv (la) Tervetuloa Italiaan!

Saavut aamupäivällä Finnairin suoralla reittilennolla Roomaan, jossa oppaamme odottaa sinua. Lentoasemalta aloitamme matkan kohti aurinkoista Apuliaa. Kuljetuksen aikana oppaamme kertoo sinulle viikon mielenkiintoisesta ohjelmasta, ja matkalla pysähdymme yhteiselle lounaalle. Määränpäämme on Adrianmeren rannikolla sijaitseva Pescara, jonne saavumme illaksi. Abruzzon maakunnan pääkaupunki on tunnettu kilometrien pituisesta hiekkarannastaan. Sen kuuluisin asukas on runoilija Gabriele D’Annunzio, joka syntyi ja vietti lapsuusvuotensa Pescarassa. Majoitut rannan tuntumaan Regent-hotelliin. Lyhyellä iltakävelyllä oppaasi näyttää sinulle mukavat illallisravintolat.


2. pv (su) Trani

Tänään matkaamme  Apulian pohjoisimmalta alueelta kohti etelää Tranin rannikkokaupunkiin. Uskotaan, että yksi Troijan sodan sankareista, Odysseuksen rinnalla taistellut Diomedes olisi perustanut Tranin. Viehättävä vanha kalastajasatama, historiallisten  arvorakennusten rapistuva kauneus ja kiireetön tunnelma – kävelykierroksella astut kuin suoraan 1950-luvun italialaisen elokuvan kulisseihin. Yhteisen lounaan jälkeen on aika jatkaa matkaa. Saavumme illaksi Barin kaupunkiin ja majoitumme Oriente-hotelliin. Suosittelemme iltakävelyä läheisessä Vanhassakaupungissa, jonka tunnelma iltavalaistuksessa on jokaisen Barin kävijän koettava.


3. pv (ma) Bari ja Ostuni

Barin kaupunki muodostuu kahdesta osasta, kapeiden kujien ja pienten aukioiden Vanhastakaupungista sekä vanhan osan ympärille rakennetusta uudesta osasta. Kävelykierroksen aikana kohtaat historiaa ja uskonnollisia perinteitä. Näet mm. kirkkoja, vanhoja palatseja sekä vanhaa osaa ympäröivän kaupunginmuurin. Kaiken tämän keskellä elämä soljuu värikkäänä ja äänekkäänä, aivan kuten pitääkin – olemmehan eteläisessä Italiassa. Yhteisen lounaan jälkeen jätämme Barin.

Matkan varrella pysähdymme Murgen alueen kauneimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa Ostunissa. Kirkkaansinisen Adrianmeren ja vihreiden oliivipuiden ympäröimä Ostuni tunnetaan Apulian ”valkoisena kaupunkina”. Kolmelle kukkulalle rakennetut talot hohtavat valkoisina. Päätteeksi ajamme Alberobelloon ja majoitumme neljä seuraavaa yötä Ramapendula-hotellissa.


4. pv (ti) Trullitalojen Alberobello ja oliiviöljytila

Alberobello erikoisine trullirakennuksineen on UNESCOn maailmanperintölistalla. Vanhan keskustan rakennukset ovat trullitaloja, joita on yhteensä Alberobellossa ja sen ympäristössä noin tuhat. Pyöreät  valkoiset rakennukset kartionmuotoisine kivikattoineen ovat ainutlaatuisia. Alkuperäisten trullitalojen kivet ladottiin taidokkaasti ilman saumausaineita. Rakennukset kätkevät sisäänsä entisaikojen elämää. Trullitaloihin tutustut Rione Aia Piccola- ja Rione Monti -kortteleissa kiertävällä kävelyreitillä, jonka varrella sinulle esitellään perinteisiä käsityötaitoja. Trullitalot eivät suinkaan kuulu vain menneisiin aikoihin vaan niissä asuu edelleen muutamia tuhansia asukkaita.

Todennäköisesti et ole missään nähnyt yhtä paljon oliivipuita kuin täällä. Apulia on Italian suurimpia oliiviöljyn tuottajia, ja arvioiden mukaan oliivipuita on noin 50-60 miljoonaa. Osa puista on satojen vuosien ikäisiä. Yhteisen lounaan jälkeen vierailemme paikallisella oliiviöljytilalla, jossa näet kuinka maailmankuulu neitsytöljy valmistuu ja maistelet tilan tuotteita.

Iltasi Alberobellossa on vapaa.


5. pv (ke) Sassi di Matera

Aamupäivää voit viettää omaan tahtiisi. Iltapäivällä lähdemme Apulian ja Basilicatan rajalle salaperäiseen Materaan, vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunkiin. Sassi di Matera tarkoittaa sananmukaisesti ”Materan kivet” viitaten ympäröiviin kallioihin, joihin on hakattu luola-asumuksia. Perinteisesti nämä asumukset olivat hyvin yksinkertaisia eikä niissä ollut mukavuuksia. Matera on Jordanian Petran ohella ihmiskunnan vanhin yhtäjaksoisesti asuttu alue. Ensimmäiset merkit asutuksesta ulottuvat 15.000 vuoden taa. Tänne saapuneet paleoliittisen kauden ihmiset huomasivat, että pehmeään tuffikallioon oli helppo hakata luola-asumuksia. Suotuisien olosuhteiden ansiosta he jäivät seudulle.

Vielä 1950-luvun alussa ihmiset asuivat näissä alkeellisissa oloissa, jonka vuoksi Materaa pidettiin maan häpeäpilkkuna. Vuonna 1952 säädetyn lain myötä asukkaita alettiin siirtää Italian valtion rakennuttamiin moderneihin asuntoihin Materan uuteen osaan. 1980-luvulta alkaen luola-asumuksia on restauroitu asunnoiksi, ravintoloiksi ja hotelleiksi. Materan kaupunkikuva on kuitenkin säilytetty alkuperäisenä. Ei olekaan ihme, että monia historiallisia elokuvia on kuvattu juuri täällä. Mm. Carlo Levin kirjaan perustuva elokuva ”Kristus pysähtyi Eboliin” sekä tuoreempi, Mel Gibsonin ohjaama Oscar-palkittu ”Kristuksen kärsimyskertomus” ovat nostaneet Materan laajempaan tietoisuuteen.

Materan keskusaukion alla on valtava vesisäiliö, joka keräsi ylhäältä lähteeltä valuvan veden asukkaiden käyttöön. Täällä sijaitsi aikanaan kokonainen luolastokaupunki toreineen, asuntoineen ja kirkkoineen. UNESCO listasi Materan maailmanperintökohteeksi vuonna 1993.

Kävelykierros vanhassa Materassa tutustuttaa sinut kaupungin ainutlaatuiseen miljööseen, vierailu luola-asumuksessa ja -kirkossa valottaa Materan menneitä aikoja. Hämärän laskeuduttua nautimme Materan uskomattomasta ilmapiiristä illallisen merkeissä. Päivän päätteeksi kuljetus takaisin Alberobelloon.


6. pv (to) Torstaimarkkinat

Tänään sinulla on koko päivä aikaa omatoimiselle ohjelmalle. Joka torstai kaupunkilaiset suunnistavat Alberobellon markkinoille. Kojujen värikylläinen tarjonta, iloinen puheensorina ja torikauppiaiden hyväntuulisuus sekoittuvat unohtumattomaksi kokonaisuudeksi, jota sinun ei kannata jättää kokematta. Keskustan ja Largo Martellottan alueelle keskittyneiltä markkinoilta voit lähteä kävelyretkelle  paikallisten asuttamiin trullikortteleihin, joiden tunnelma vie sinut ajassa taaksepäin.

Jos haluat tutustua Alberobellon ympäristöön, suosittelemme yhdeksän kilometrin päässä sijaitsevaa Locorotondoa. Korkealla kukkulalla sijaitseva Locorotondo on virallisesti nimetty Italian kauneimmaksi kyläksi. Merellistä tunnelmaa hakeva voi suunnistaa Polignano a Mareen, jossa korviisi saattaa kantautua suureen suosioon nousseen ”Volare”-laulun sävelet. Vajaan 30 km päässä Alberobellosta sijaitseva Polignano a Mare on laulun alkuperäisen esittäjän Domenico Modugnon synnyinkaupunki. 


7. pv (pe) Benevento

Kauniiden apulialaismaisemien saattelemana matkaamme Alberobellosta Beneventon kaupunkiin. Muinaisten samnilaiskansojen merkittävä kaupunki sijaitsee strategisesti tärkeän Via Appia -reitin varrella, jota pitkin kauppiaat, lähetit ja ennen muuta roomalaiset legioonalaiset pääsivät nopeasti siirtymään paikasta toiseen. Beneventossa on arkkipiispan istuin, ja kaupungin tärkein nähtävyys on hyvin säilynyt Trajanuksen riemukaari. Päivän aikana pysähdymme yhteiselle lounaalle. Beneventossa majoitumme Villa Traianoon ja illastamme lähiravintolassa.


8. pv (la) Castelli Romanin kautta kotimatkalle

Lauantaiaamuna on aika lähteä paluumatkalle kohti Roomaa. Pysähdymme oliivilehtojen, viiniviljelysten ja pienten järvien täplittämällä Castelli Romanin alueella. Yhteisen lounaan jälkeen jatkamme kohti Roomaa. Fiumicinon lentoasemalta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.
Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä.

Seuraavat lähdöt kiertomatkalle

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN    
7.9. La 14.9. La Aurinkoinen Apulia la-la, Finnair 2 149,00 € VARAA
12.10. La 19.10. La Aurinkoinen Apulia la-la, Finnair 2 349,00 € VARAA