Aurinkoinen Apulia

Italia
MATKAVAIHTOEHDOT: MATKAN KESTO: 
13.-20.10.2018
18.-25.5.2019
7.-14.9.2019
12.-19.10.2019
7 yötä ja 8 päivää
Finnair logo

Alustava matkaohjelma: 

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä: Matkaohjelma PDF

1. pv (la) Tervetuloa Italiaan!

Saavut aamupäivällä Finnairin suoralla reittilennolla Roomaan, jossa oppaamme odottaa sinua. Lentoasemalta aloitamme matkan kohti aurinkoista Apuliaa. Kuljetuksen aikana oppaamme kertoo sinulle viikon mielenkiintoisesta ohjelmasta, ja matkalla pysähdymme yhteiselle lounaalle. Määränpäämme on  Adrianmeren rannikolla sijaitseva Termoli, jonne saavumme illaksi. Entisen kalastajakylän paikalle perustettu Termoli on nykyisin hiekkarannoistaan ja linnoistaan tunnettu lomakohde. Majoitut rannan tuntumaan Residenza Sveva -hotelliin. Lyhyellä iltakävelyllä oppaasi näyttää sinulle mukavat illallisravintolat.

Päivän ajomatka: Rooma - Termoli 330km/4h (matkalla lisäksi lounastauko, ei sis. ajoaikaan)


2. pv (su) Trani ja Castel del Monten linna

Tänään jatkamme kohti etelää. Rannikkoa pitkin matkaamme aluksi Apulian pohjoisimmalla alueella Garganon kansallispuiston reunaa myötäillen. Entisaikojen kalastusperinteistä kertovia puurakenteisia trabocchi-kalanpyydyksiä on vieläkin nähtävissä. Osa näistä on edelleen käytössä. Peschicin kylässä pidetyn lyhyen tauon jälkeen suuntaamme Tranin rantakaupunkiin.

Yhteisen lounaan jälkeen tutustumme Tranin tärkeimpään nähtävyyteen, Castel del Monten linnaan. Noin 500 m korkealta kukkulalta se on 1200-luvulta lähtien tähynnyt ympäröiviä oliivilehtoja. Kahdeksankulmaisen linnan sisällä on nähtävissä symboleja Graalin maljasta temppeliherroihin. Castel del Montea on käytetty metsästyslinnana, mutta sen varsinaista tarkoitusta ei ole kyetty selvittämään. Illalla saavumme Barin kaupunkiin ja majoitumme Oriente-hotelliin. Suosittelemme iltakävelyä läheisessä Vanhassakaupungissa, jonka tunnelma iltavalaistuksessa on jokaisen Barin kävijän koettava.

Päivän ajomatka: Termoli- Peschici 107km/1,5h
Peschici - Trani 144km/2,5h
Trani - Bari 51km/50min


3. pv (ma) Bari ja Ostuni

Barin kaupunki muodostuu kahdesta osasta, kapeiden kujien ja pienten aukioiden Vanhastakaupungista sekä vanhan osan ympärille rakennetusta uudesta osasta. Kävelykierroksen aikana kohtaat historiaa ja uskonnollisia perinteitä. Näet mm. kirkkoja, vanhoja palatseja sekä vanhaa osaa ympäröivän kaupunginmuurin. Kaiken tämän keskellä elämä soljuu värikkäänä ja äänekkäänä, aivan kuten pitääkin – olemmehan eteläisessä Italiassa. Yhteisen lounaan jälkeen jätämme Barin.

Seuraavassa pysähdyspaikassamme korviisi saattaa kantautua suureen suosioon nousseen ”Volare”-laulun sävelet. Olemme laulun alkuperäisen esittäjän Domenico Modugnon synnyinkaupungissa Polignano a Maressa. Rannan näköalapaikalla taiteilija tervehtii sinua ikuistettuna patsaana. Pistäydymme vielä Murgen alueen kauneimpiin kaupunkeihin lukeutuvassa Ostunissa. Kolmelle kukkulalle rakennettu Ostuni on tunnettu valkoisina hohtavista taloistaan.

Päätteeksi ajamme Alberobelloon ja majoitumme kolme seuraavaa yötä Ramapendula-hotellissa.

Päivän ajomatka: Bari - Polignano a Mare 37km/40min
Polignano a Mare - Ostuni 48,5km/45min
Ostuni - Alberobello 32km/45min


4. pv (ti) Alberobello ja oliiviöljytila

Alberobello erikoisine trullirakennuksineen on UNESCOn maailmanperintölistalla. Vanhan keskustan rakennukset ovat trullitaloja, yhteensä niitä on Alberobellossa ja sen ympäristössä noin tuhat. Pyöreät  valkoiset rakennukset kartionmuotoisine kivikattoineen ovat ainutlaatuisia. Alun perin katot ladottiin liuskekivistä taidokkaasti ilman saumausaineita.  Rakennukset kätkevät sisäänsä entisaikojen elämää.  Trullitaloihin tutustut Rione Aia Piccola- ja Rione Monti -kortteleissa kiertävällä kävelyreitillä, jonka varrella sinulle esitellään perinteisiä käsityötaitoja. Yhteinen lounas.

Todennäköisesti et ole missään nähnyt yhtä paljon oliivipuita kuin täällä. Apulia on Italian suurimpia oliiviöljyn tuottajia, ja arvioiden mukaan oliivipuita on noin 50-60 miljoonaa. Osa puista on satojen vuosien ikäisiä. Iltapäivällä vierailemme paikallisella oliiviöljytilalla, jossa näet kuinka maailmankuulu neitsytöljy valmistuu ja maistelet tilan tuotteita.

Iltasi Alberobellossa on vapaa.


5. pv (ke) Lecce ja Otranto

Päivän retki vie sinut vielä edemmäksi etelään. Aamupäivää vietämme Etelä-Italian Firenzeksi kutsutussa Leccessä, joka on Apulian eteläisimmän alueen Salenton pääkaupunki. Sen loistokausi ajoittuu 1600- ja 1700 -luvulle, jolloin alueella vallitsi voimakas espanjalainen vaikutus. Tuolloin Leccen kaupunkikuvaan ilmestyi koristeellisia barokkityylisiä kirkkoja ja palatseja. Kaupunkikierros vie keskustasta Piazza Sant’Oronzo -aukiolle, jossa voit ihailla antiikin amfiteatteria. Leccen loistelian barokkirakennus Santa Crocen basilika ja vaikuttavien rakennusten Duomo-aukio jäävät varmasti mieleesi.

Lounastamme Leccessä ja jatkamme Italian saappaan koron itäisimpään kohtaan. Otranto, noin 5600 asukkaan pieni rannikkokaupunki on aina ollut idän ja lännen kohtaamispaikka.  Aistit vahvaa historiallista tunnelmaa kävelykierroksella, jonka aikana vierailet Santa Maria Annunziatan katedraalissa. Roomalaisia, bysanttilaisia ja kristillisiä elementtejä yhdistelevän kirkon erikoisuus on noin 600.000 mosaiikkipalasesta tehty lattia. 

Palaamme Alberobelloon, jossa iltasi on vapaa.

Päivän ajomatka: Alberobello - Lecce 113km/1h 20min
Lecce - Otranto 46,5km/45min
Otranto-Alberobello 162km/1h 50min


6. pv (to) Sassi di Matera

Aamulla hyvästelemme Alberobellon ja suuntaamme Apulian ja Basilicatan rajalle salaperäiseen Materaan, joka on valittu vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Sassi di Matera tarkoittaa sananmukaisesti ”Materan kivet” viitaten ympäröiviin kallioihin, joihin on hakattu luola-asumuksia. Perinteisesti nämä asumukset olivat hyvin yksinkertaisia eikä niissä ollut mukavuuksia. Matera on Jordanian Petran ohella ihmiskunnan vanhin yhtäjaksoisesti asuttu alue. Ensimmäiset merkit asutuksesta ulottuvat 15.000 vuoden taa. Tänne saapuneet paleoliittisen kauden ihmiset huomasivat, että pehmeään tuffikallioon oli helppo hakata luola-asumuksia. Suotuisien olosuhteiden ansiosta he jäivät seudulle.

Vielä 1950-luvun alussa ihmiset asuivat näissä alkeellisissa oloissa, jonka vuoksi Materaa pidettiin maan häpeäpilkkuna. Vuonna 1952 säädetyn lain myötä asukkaita ryhdyttiin siirtämään Italian valtion rakennuttamiin moderneihin asuntoihin Materan uuteen osaan. 1980-luvulta alkaen luola-asumuksia on restauroitu asunnoiksi, ravintoloiksi ja hotelleiksi. Materan kaupunkikuva on kuitenkin säilytetty alkuperäisenä. Ei olekaan ihme, että monia historiallisia elokuvia on kuvattu juuri täällä. Mm. Carlo Levin kirjaan perustuva elokuva ”Kristus pysähtyi Eboliin” sekä tuoreempi, Mel Gibsonin ohjaama Oscar-palkittu ”Kristuksen kärsimyskertomus” ovat nostaneet Materan laajempaan tietoisuuteen.

Materan keskusaukion alla on valtava vesisäiliö, joka keräsi ylhäältä lähteeltä valuvan veden asukkaiden käyttöön. Täällä sijaitsi aikanaan kokonainen luolastokaupunki toreineen, asuntoineen ja kirkkoineen. Vuonna 1993 UNESCO listasi Materan maailmanperintökohteeksi juuri vedenkeruusysteeminsä ansiosta. Asukkaat kutsuivat lähdettä Palombaroksi, elämän lähteeksi. Kävelykierros vanhassa Materassa tutustuttaa sinut tähän ainutlaatuiseen miljööseen, vierailu luola-asumuksessa ja -kirkossa valottaa Materan menneitä aikoja. 

Yhteisen lounaan jälkeen majoitumme Locanda di San Martino -hotelliin. Iltapäivän ja illan ohjelman voit laatia omien mieltymystesi mukaan.

Päivän ajomatka: Alberobello - Matera 69km/1h 10min


7. pv (pe) Vietrin keramiikka kylä ja limoncellotehdas

Materasta suuntaamme takaisin rannikolle ja vierailemme Vietrin kylässä. Sen keramiikka on maailmankuulua – keramiikkaesineet ja laatat koristavat Vietrin jokaista kotia. Paikallisessa bottega-pajassa tutustut antiikin ajan taiteeseen ja voit ostaa vaikkapa pienen keramiikkalaatan muistoksi. Päivän lounaspaikkamme sijaitsee meren äärellä Viestissä. Limoncellotehtaalla tutustumme paikallisen limoncellon valmistukseen ja saamme maistiaisia. Matkan viimeisen yön vietämme Casertassa Dei Cavalieri -hotellissa, jossa yhteinen illallinen. 

Päivän ajomatka: Matera - Vietri 204km/2h 25min (pysähdystauko)
Vietri - Caserta 80km/1h 15min


8. pv (la) Näkemiin!

Lauantai-aamuna on aika lähteä paluumatkalle kohti Roomaa. Apulian ihanissa maisemissa pysähdymme vielä yhteiselle lounaalle ennen matkan jatkumista kohti Roomaa. Fiumicinon lentoasemalta palaat Finnairin suoralla iltalennolla Helsinkiin.

Päivän ajomatka: Caserta - Rooma Fiumicino 220km/2h 30min (pysähdystauko)

Huom! Kiertomatka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.
Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkaohjelmaan sisältyy kävelykierroksia, matka edellyttää normaalia liikuntakykyä. Ajomatkat ja -ajat ovat suuntaa antavia ja voivat muuttua liikenneolosuhteista johtuen.