MATKAN AJANKOHTA:  
16.9.-30.10.2018  

Esimerkkireitti:  

Tervetuloa Los Angelesiin!

Matka alkaa syyskuun puolivälissä Los Angelesin alueelta Santa Fe Springsistä, jossa vastaanotamme El Monten vuokra-autot ja majoitumme leiriin Anaheimiin, aivan Disneylandin naapuriin.

Ensimmäiseksi suuntaamme Tyynenmeren rantamaisemiin. San Franciscoon toki voi ajella myös enemmän sisämaareittiä, vaikka Sequoian ja Yosemiten kansallispuistojen kautta, tai Kalifornian suurimpien öljykenttien poikki. Tyyntä merta riittää vielä San Franciscon jälkeenkin, jolloin pohjoisessa Kaliforniassa alkavat mahtavat punapuualueet.
Rantatie on aika hitaan puoleinen, mutta vaivan arvoinen.

Jos haluat piipahtaa vielä pohjoisemmassa Oregonin unohtumattomalla kraatterijärvellä parin kilometrin korkeudessa, sekin on toki mahdollista. On reittivalinta rannikolta mikä tahansa, rantavuorilta kannattaa suunnata sisämaahan niin, että juuri ennen Nevadan autiomaihin tulemista osuu luonnonkauniin Lake Tahoen maisemiin. Se kierretään Kalifornian puolta ja samalla voi vierailla Squaw Valleyn talviolympialaisten maisemissa.


Kohti autiomaita ja kansallispuistoja

Lake Tahoen jälkeen laskeudumme alaville maille Nevadan yksinäisiin autiomaihin. Carson Cityn jälkeen lähikukkuloilla sijaitsee hyvin säilynyt hopeakaupunki Virginia City, poikkeamisen arvoinen sekin. Pian hiekkadyynialueen jälkeen tullaan ”Amerikan yksinäisintä tietä” 1860-luvun historialliselle Pony Express asemalle. Siellä voi yöpyä ja nauttia todellisen lännen aterian. Unohtumaton kokemus kaikessa autiudessaan.

Tietä 50 jatketaan Austinin ja Eurekan kautta Elyn kaupunkiin. Sieltä suunnataan etelään kohti Utahin rajaa, jonka toisella puolella odottavat eräät maailman uskomattomimmista luonnon nähtävyyksistä, monet niistä mahtavia kansallispuistoja; Zion, Red Canyon, Bryce, Escalante, Capitol Reef, Goblin Valley, Coloradojoki, Arches, Canyonlands… Kuinka huikeita maisemia onkaan siunaantunut juuri Utahiin! Monelle nämä seudut ovat elokuvista tuttuja. Samalla tullaan myös laajoille Navajo-intiaanien sydänalueille.

Näillä seuduilla kannattaa huolehtia, että aikaa riittää, joskaan nähtävyydet eivät tähän lopu. Utahin ja Arizonan rajalla on Navajojen Monument Valley. Paikka on erittäin tunnettu klassisten lännenfilmien kuvauspaikkana. Siellä John Wayne ja kumppanit ovat oikeasti ratsastaneet.

Kayentan jälkeen voi käydä tutustumassa 500 vuotta vanhoihin intiaaniasumuksiin ylhäällä kanjoneissa. Vielä pieni koukkaus Coloradojoen isolle padolle ja Lake Powellin maisemiin. Järvellä on ikimuistoinen mahdollisuus leiriytyä aivan hiekkarannalla ja tehdä veneretki punaisiin kanjoneihin.

Kun suunnataan etelään, seuraavaksi saavutaan erääseen maailman suurimmista ihmeistä, 1,5 km syvälle ja monta sataa kilometriä pitkälle Grand Canyonille. Monet ensikertalaiset tekevät täällä maisemalennon helikopterilla. Se on luultavasti eräs mieleenpainuvimmista kokemuksista, jonka matkailija voi hankkia.


Lännen alaville maille

Jättikanjonilta suunnataan etelään punaisten kallioiden Sedonan ja Jeromen kautta Phoenixiin taas upeassa vuorimaisemassa. Vielä etelämmässä ovat Tucsonin seudun jättimaiset kaktusmetsät, elokuvastudiot, Sonoran autiomaamuseo ja ilmailun harrastajan paratiisi.

Pima Countyn ilmailumuseo ja sen viereinen 4.000 lentokoneen säilytyskenttä ovat jotain mitä ei muualla voi nähdä. Vielä hieman etelään ja tullaan legendaariseen Tombstonen lännen kaupunkiin, jossa oikeasti taistelivat mm. sheriffi Wyatt Earp ja Doc Holiday, eikä Bisbeen kaivoskaupunkiinkaan ole pitkä matka. Tombstone (Hautakivi) on upeasti säilytetty vanhoine rakennuksineen ja saluunoineen.

Täältä on aika suunnata lähellä Meksikon rajaa takaisin kohti länttä suuren Tohono O´Odham -intiaanireservaatin läpi. Täällä voi vierailla isossa Kitt Peakin observatoriossa ja yöpyä leirissä, jossa kasvavat maailman ainoat urkupillikaktukset.

Aikanaan Arizona loppuu ja Kalifornia taas alkaa. Kalifornian puolella voit taas valita muutamasta vaihtoehtoisesta reitistä. Voit vierailla San Diegossa, tai ajaa Salton Sea -järven länsipuolelta autiomaan ja vuorten kautta koti Tyynenmeren rantoja. Ennen kotiin lähtöä kokoonnumme kahdeksi yöksi tuttuun Anaheimin leiriin, jolloin ehtii vaikka tehdä leiristä kiertoajelun Los Angelesiin, studioille tai Hollywoodiin.


Yhdessä vai omatoimisesti?

Matkalaisille jaetaan tarkempi kuuden viikon reittirunko ja aikataulu yhteiskokoontumisineen. Ryhmätapaamisia on reitin varrella kuusi. Kerran tavataan ja tutustutaan myös ennen matkaa Helsingissä. Matkalla on mukana kokenut suomalainen matkanjohtaja. Asuntoauto on ylivoimainen väline tutustua näihin maailmanluokan nähtävyyksiin, halusit sitten liikkua suuremmassa porukassa, tai olla oman tiesi kulkija!

Esimerkkireitin suunnittelu ja teksti: Peter ja Anneli Geitel

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää.
Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja.