MATKAN KESTO: 
  tiistai-maanantai
Lennämme_Finnairilla_blue_text_nettiin

Alustava matkaohjelma:

Halutessasi voit tulostaa matkaohjelman myös tästä linkistä:    Matkaohjelma PDF

Ti 22.12. Tervetuloa madjaarien maille!

Tiistaiaamuna lennät Finnairin suoralla lennolla Budapestiin. Suomenkielinen oppaamme on vastassa sinua lentoasemalla, josta aloitamme matkan kohti Itävallan rajan tuntumassa sijaitsevaa Röjtökmuzsaj’n kylää. Sijaintinsa ansiosta Etyekin kumpuilevaa viinialuetta kutsutaan usein ”Budapestin viinitarhaksi”. Etyek on tunnettu pääasiassa perheomisteisilla pientiloilla tuotetuista hapokkaista valkoviineistään sekä kuohuviineistään. Pysähdymme Etyekin kylässä Hernyákin perheen viinitilalla, jossa viini tuotetaan modernein menetelmin perinteitä kunnioittaen. Tilan viinit ovat löytäneet tiensä Unkarin tasokkaimpien ravintoloiden viinilistoille. Saat maistiaisia tilan tuotteista ja tutustut viininvalmistuksen salojen ja viinikellarin ohella viljelijäperheen arkeen. Maittavan maalaislounaan jälkeen matka jatkuu joulunviettopaikkaamme Röjtökmuzsaj’hin. Myöhään iltapäivällä majoitumme eleganttiin Szidónia-hotelliin, jossa pienen lepohetken jälkeen kokoonnumme illalliselle.


Ke 23.12. Röjtökmuzsaj ja Sopron

Jo 1700-luvulla Röjtökmuzsaj’ssa oli yksikerroksinen kartano, joka tiluksineen työllisti torppareita. Sekä alkuperäisellä maaseutukartanolla ja nykyisellä Szidónia-hotellilla on ollut huomattava merkitys kylän elämään. Aamupäivän pieni kävelyretki vie meidät hotellia ympäröivään laajaan puistoon ja Röjtökmuzsaj’n kylään.

Seuraavaksi matkaamme bussilla Soproniin. Vanhan meripihkatien varrelle aikanaan muodostunut roomalainen Scarbantia oli merkittävä kauppakaupunki. Paikalla nykyisin sijaitseva maalauksellinen Sopron kuuluu Unkarin suosituimpiin matkailukohteisiin. Fertő-järvi – Itävallan puolella tunnettu nimellä Neusiedler See – Balfin kukkulat ja Sopron-vuoristo ympäröivät kaupunkia.

Sopronin huolellisesti restauroidun historiallisen keskustan tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat keskustori Főter ja 58 m korkea Tűztorony-torni, josta on aikanaan pidetty vahtia kaupungissa usein riehuneiden tulipalojen varalta. Aukiolla on myös kuninkaallisten kruunajaiskirkko Kecske-templom eli ns. Vuohitemppeli, jossa Unkarin parlamenttikin on kokoontunut. Apteekkitalolta Gambrinus Ház -talolle johtavalla kujalla kannattaa kurkistaa ristikon alle – nähtävissä on osa vanhaa Meripihkatietä.

Vaikka Unkari tunnetaankin viinimaana, myös olut on kuulunut olennaisesti maan juomakulttuuriin. Lounastamme tyypillisessä unkarilaisessa ravintolassa ja nautimme paikallisessa pienpanimossa käsintehtyä olutta. Iltapäivällä sinulla on aikaa rentoutua hotellissa ennen yhteistä illallista.


To 24.12. Eisenstadt ja Esterházyjen loistokas palatsi

Jouluaattona käymme Itävallan puolella, aikanaan Unkarille kuuluneessa Burgenlandin osavaltiossa ja vierailemme sen pääkaupungissa Eisenstadtissa. Kompaktissa keskustassa astelet suoraan historian lehdille. Laattojen ja nupukivien päällystämät kadut ja aukiot ovat miltei epätodellisen siistejä. Niiden varrella hillitysti koristellut vanhat rakennukset huokuvat yksinkertaista arvokkuutta.

Eisenstadtin tunnetuin nähtävyys on Esterházy-aatelissuvun barokkipalatsi, joka on yksi Itävallan kauneimmista. Unkarilainen mahtisuku on vaikuttanut merkittävällä tavalla Itävalta-Unkarin historiaan – suvun omaisuuden kerrotaan olleen jopa Habsburgeja suurempi. Opastettu kierros Habsburgeille lojaalin suvun pääresidenssissä vie sinut linnan loisteliaisiin huoneisiin ja saleihin. Kurkistat suvun karismaattisten naisten elämän monimutkaisiin vaiheisiin ja käyt palatsin kauniissa kappelissa.

Linnakierroksen kohokohtiin lukeutuu ihastuttava Haydnsaal-konserttisali – akustiikaltaan Itävallan parhaimmistoa. Joseph Haydn oli suurimman osan elämästään Esterházy-suvun palveluksessa säveltäen uutta musiikkia ja johtaen orkesteria. Säveltäjämestari on haudattu Eisenstadtin Bergkirche-kirkkoon, joka kiinnittää huomion mielenkiintoisella arkkitehtuurillaan. Eisenstadtissa sinulla on hieman vapaata aikaa ennen kuin palaamme iltapäiväksi takaisin hotelliin.

Jouluaattoiltaa juhlistamme yhteisellä illallisella, jonka nautimme ruokajuomineen hotellimme ravintolassa. Halutessasi voit kokea tunnelmallisen jouluyön messun kylän pienessä kirkossa.


Pe 25.12. Metsäkävely ja joulupäivän rauhaa

Joulupäivää vietämme rauhalliseen tahtiin ulkoilmasta ja hotellin palveluista nauttien. Aamupäivällä ajelemme lähelle jo tutuksi tullutta Sopronia ja teemme leppoisan kävelyretken hyvin viitoitetuilla metsäpoluilla.

Iltapäivää vietämme hotellissa, jonka kahvituokiossa tarjolla myös suolaista ja makeaa purtavaa. Hotellin kamarikonsertin jälkeen on vuorossa yhteinen illallinen.


La 26.12. Jokien kaupunki Györ ja Pannonhalman luostari

Tänään hyvästelemme Szidónia-hotellin ja lähdemme tapaninajelulle Budapestiin. Ensimmäiseksi pysähdymme jaloittelemaan neljän joen yhtymäkohdassa sijaitsevaan Györin kaupunkiin, joka sai vapaakaupungin oikeudet itseltään Maria Teresialta vuonna 1743. Kävelykierroksella näet ulkoa käsin mm. barokkityylisen keskusaukion upeasti restauroidut rakennukset ja jesuiittaveljestön perustajalle Ignatius Loyolalle pyhitetyn katolisen kirkon.

Györistä jatkamme matkaa ja saavumme juuri sopivasti lounasaikaan Pannonhalmaan. Ensimmäiseksi suunnistammekin lounaalle luostarin moderniin ravintolaan. Vuosisatojen ajan vieraanvaraisuus on tervehtinyt benediktiiniluostareihin saapuvia kulkijoita, jotka ovat hakeneet suojaa ja levähdyspaikkaa. Samaa filosofiaa noudattaa luostarin vuonna 2010 avattu Viator -ravintola, joka kestitsee vierailijan talon parhailla antimilla. Fine dine-lounaan jälkeen lähdemme tutustumaan itse luostariin.

Pannonian pyhällä vuorella kohoava mahtava Pannonhalma hallitsee ympäröiviä tasankoja. Benediktiinien luostarisääntöä noudattavan munkkiluostarin on perustanut ruhtinas Géza vuonna 980. Nykyinen luostarirakennus on tähyillyt kukkulalta vuodesta 1224 lähtien. Pyhälle Martinukselle omistetussa basilikassa tulija kohtaa yksinkertaisen, mutta sitäkin vaikuttavamman interiöörin. Vankat kivipilarit korkeuksiin kurkottavine suippokaarineen paljastavat tyylin goottilaiseksi – sen pyrkimyksenä oli korostaa uskontoa. Luostarissa on myös upea 360 000 nidettä käsittävä kirjasto, jossa säilytetään mm. vanhinta unkarinkielistä asiakirjaa – Tihanyin apottiluostarin perustamiskirjaa vuodelta 1055. Punaisesta marmorista rakennettu sisäänkäynti Porta speciosa on alkuperäinen. Edelleen toimivassa luostarissa elää nykyisin viitisenkymmentä munkkia. UNESCO listasi Pannonhalman luostarin maailmanperintökohteeksi vuonna 1996 tunnustaen sen merkityksen kristinuskon levittäjänä keskiaikaisessa Euroopassa, kulttuurin säilyttäjänä ja arkkitehtonisena helmenä. Ennen opastettua kierrosta katselemme luostarin elämää esittelevän filmin.

Pyhän Martinuksen basilikan jouluisen urkukonsertin herkkien sävelten myötä jatkamme matkaa Budapestiin. Illansuussa majoitumme ydinkeskustassa sijaitsevaan Mercure Budapest City Center -hotelliin.


Su 27.12. Pestin kävelykierros ja Gödöllő

Matkan viimeisen retkipäivän aloitamme tutustumalla Pestin kävelykatualueeseen. Pistäydymme Vörösmarty-aukion joulumarkkinoilla ja nautimme lämmittävän glögin ennen kuin ajamme Gödöllőn kylään. Tutustumme 250 vuotta vanhan barokkipalatsin historiaan sekä palatsia hallinneen keisarinna Elisabethin ja keisari Frans Joosefin elämään. Täällä unkarilaisten suuresti rakastama Sissi-keisarinna saattoi rentoutua ja irrottautua Itävallan hovin tiukasta etiketistä. Rakennus on kokenut historiansa aikana monia vaiheita – nykyisin se on upeasti restauroitu vierailijoita varten. Yhteisen lounaan jälkeen sinulla on hieman vapaata aikaa ennen kuin palaamme takaisin Budapestiin.


Ma 28.12. Näkemiin

Maanantaiaamun aamiaisen ja huoneiden luovutuksen jälkeen bussi ja opas noutavat sinut Budapestin lentoasemalle, josta palaat Finnairin päivälennolla Helsinkiin.

 

Matkaohjelma ja lentoaikataulu sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Matka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän. Matkaan sovelletaan lisä- ja erityisehtoja. Matkalle osallistuminen edellyttää esteetöntä liikuntakykyä.

Joulumatkat Lisää kohteita

Lue esitettämme 

Vuoden 2022 esitteemme ilmestyy loppuvuodesta.
Vuoden 2021 matkat löydät nettisivuiltamme.

Ajankohtaista

21.06.2021
Toimistomme kesä- ja heinäkuun aukioloajat
18.06.2021
Ulkoministeriön matkustussuositusta lievennettiin vihdoin: Eurooppa on taas auki suomalaisille matkustajille
10.12.2020
Puhelinnumeromme on muuttunut
23.10.2020
Olemme muuttaneet osoitteeseen Hämeentie 31 A