Ljubljana

Slovenia

MATKUSTUSKAUSI: huhtikuu-heinäkuu ja syyskuu-lokakuu

Ohjelmallinen matka

LOMAVAIHTOEHDOT:

Miniviikko, 4 yötä

Kroatian eteläkärjessä Adrianmeren rannalla sijaitseva Dubrovnik henkii keskiaikaista harmoniaa, mutta LJUBLJANA - Slovenian rakastettu helmi

Pieni, mutta sitäkin viehättävämpi pääkaupunki

Ljubljana on yksi Euroopan pienimmistä pääkaupungeista. Keskusta mahtuu muutaman neliökilometrin alueelle, joten käytännössä kaikkialle voi mennä kävellen. Kaupungin historia yltää kauas roomalaisaikoihin, jolloin Ljubljanicajoen varteen perustettiin Emona niminen kaupunki. Sen jälkeen kaupunki on tosin tuhoutunut erilaisissa luonnonmullistuksissa tai tuhottu sodissa useaan kertaan. Kaikki historian tapahtumat ovat vaikuttaneet kaupungin nykyiseen ulkoasuun ja varsinkin Vanhakaupunki on mielenkiintoinen yhdistelmä keskiaikaa, barokkia, renessanssia ja uusklassismia. Vanhaankaupunkiin suurimman omaleimaisen kädenjälkensä on jättänyt Slovenian tunnetuin arkkitehti Jože Plecnik, jonka käsialaa ovat monet kaupungin kauneimmista rakennuksista ja parhaista nähtävyyksistä.

Siltojen ja…

Monen muun keskieurooppalaisen kaupungin tapaan joella on ollut suuri merkitys kaupungin kehitykselle. Se on mahdollistanut ihmisten liikkumisen ja kaupan käynnin kasvun. Vaikka Ljubljanicajoki keskustan alueella saattaa tuntua enemmänkin kanavalta, sitä ylittävät sillat ja rantojen kauniit rakennukset tekevät siitä erittäin viehättävän. Tunnetuin silloista on ns. Kolmoissilta, joka sekin on kansallisarkkitehti Plecnikin käsialaa. Toinen siltanähtävyys on yli sata vuotta vanha Lohikäärmesilta, jonka molemmissa päissä kaksi lohikäärmettä pitää vartiota. Kesäisin jokea pitkin kulkee useita risteilyaluksia, joiden kyydissä kaupunki näyttäytyy hieman erilaisesta näkökulmasta.

...kirkkojen kaupunki

Maan kansallisrunoilijan France Prešerenin mukaan nimetty aukio on Ljubljanan sydän. Se on aina täynnä tapahtumia ja elämää. Aukion laidalla on yksi kaupungin kauneimmista kirkoista, vaaleanpunainen 1600-luvulla rakennettu fransiskaanikirkko. Toinen tärkeä pyhäkkö on joen toisella puolella sijaitseva Pyhän Nikolauksen barokkikatedraali, jonka vanhimmat osat ovat 1200-luvulta.

Herkuttelua ja iltaelämää

Pienuudestaan huolimatta Ljubljana on vilkas kaupunki, joka herää eloon myös iltaisin. Joenvarren viehättävät ravintolat terasseineen, viini- ja musiikkibaarit sekä perinteiset slovenialaiset ravintolat houkuttelevat viettämään iltaa. Ja vaikka EU jäsenyys jonkin verran nostikin pääkaupungin hintoja, syöminen ja juominen on edelleen matkailijan kukkarolle ystävällistä. Ravintoloiden ruokalistoilta löytyy sekä kansainvälisiä että perinteisiä slovenialaisia herkkuja. Kaupungin sijainti neljän maakunnan risteyksessä tarjoaa hyvät mahdollisuudet maistella ruokia eri puolilta Sloveniaa. Ljubljana on myös maan eri viinialueita yhdistävä keskus ja Slovenia on tunnettu varsinkin tasokkaista valkoviineistään.

Vilkas eläväinen kauppatori...

Aamu kannattaa Ljubljanassa aloittaa käynnillä kauppatorilla. Vanhankaupungin keskellä sijaitsevan torin kojut pursuavat hedelmiä, vihanneksia ja kukkia. Vanhat huivipäiset mummot myyvät tuotteitaan ystävällisesti mitään tyrkyttämättä ja mukavia jutellen vaikkei yhteistä kieltä olisikaan. Kauppahallin puolelta kannattaa käydä ostamassa juustoja ja leipää piknikevääksi tai ostaa perinteinen balkanilainen burek-piiras aamupalaksi.

...ja Vanhankaupungin pikkuliikkeet

Vanhankaupungin kujat ja kadut ovat täynnä pieniä liikkeitä ja gallerioita, joista löytää hyviä matkamuistoja ja tuliaisia. Linnalle johtavalta Mestni trg -kadulta löytyy monia mielenkiintoisia liikkeitä; muotia, koruja, nahkatuotteita ym. Sunnuntaisin kauppatorin valtaa kirpputori, josta voi tehdä hyviä löytöjä. Kaupungin vanhin tavaratalo, Urbanc, sijaitsee Prešerenin aukion laidalla ja pelkästään sen kaunis Art Nouveau -tyylinen rakennus on näkemisen arvoinen.

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä ennen matkaa

 Alla olevilta nettisivuilta löydät paljon tärkeää ja hyödyllistä tietoa, joista on apua matkan suunnitteluun.

Mainittujen sivujen toimivuudesta tai sisällöstä vastaavat kyseessä olevien sivujen ylläpitäjät.

Seuraavat lähdöt Ljubljanaan

LÄHTÖ PALUU MATKA HINTA ALKAEN  
20.4. Ma 24.4. Pe Ljubljana ohjelmallinen ma-pe, Finnair 889,00 € VARAA
27.4. Ma 1.5. Pe Ljubljana ohjelmallinen ma-pe, Finnair 889,00 € VARAA
4.5. Ma 8.5. Pe Ljubljana ohjelmallinen ma-pe, Finnair 889,00 € VARAA
11.5. Ma 15.5. Pe Ljubljana ohjelmallinen ma-pe, Finnair 939,00 € VARAA
29.6. Ma 3.7. Pe Ljubljana ohjelmallinen ma-pe, Finnair 879,00 € VARAA