Krakova

Puola

MATKUSTUSKAUSI: huhtikuu-lokakuu

LOMAVAIHTOEHDOT:

Viikonloppu, 3 yötä
Miniviikko, 4 yötä
Viikko, 7 yötä

KRAKOVA - Kaunis ja elämäniloinen

Vanhakaupunki ja Wawel

Krakovan Vanhakaupunki on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkialueita. Se on matkailijan kannalta myös käytännöllinen, suurin osa kaduista on kokonaan rauhoitettuja liikenteeltä, joten rakennuksia ja nähtävyyksiä saa rauhassa ihailla kävellen. Vanhankaupungin sydän on upea keskiaikainen tori, Rynek G³owny. Toria hallitsee vanha Verkahalli ja reunustoja kiertävät kymmenet ravintoloiden ja kahviloiden terassit. Torin keskellä oleva puolalaisen kansallisrunoilijan Adam Mickiewiczin patsas on hyvä kohtaamispaikka, jos torin vilinässä eksyy seuralaisistaan. Vanhankaupungin läpi kulkee Kuninkaantie, joka johtaa Florianskin portilta Wawelin linnalle. Tätä katua pitkin Puolan kuninkaat aikoinaan kulkivat linnalle kruunattaviksi ja tuotiin myöhemmin haudattaviksi vielä senkin jälkeen, kun hovi oli muuttanut Varsovaan 1500 -luvun lopussa. Wawelin katedraalin alle onkin haudattu suuri osa Puolan entisistä hallitsijoista. Wawelin kukkula on edelleen puolalaisille pyhä paikka ja renessanssityylinen Kuninkaanlinna yksi Krakovan tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Kaupunki täynnä kahviloita

Krakovaa kutsutaan kahviloiden kaupungiksi eikä syyttä, niin monia viehättäviä paikkoja ei monesta muusta kaupungista löydä. Tunnetuin ja yksi vanhimmista kahviloista on Jama Michalika, joka on perustettu jo vuonna 1895. Kahvilan mielenkiintoinen jugend-sisustus ja suussa sulavat leivonnaiset ovat kokemisen arvoisia. Viimeaikoina, mm. juutalaiskaupunginosaan Kazimierziin, on avattu runsaasti uusia trendikkäitä kahviloiden ja musiikkibaarien yhdistelmiä, joista monet tarjoavat myös ruokaa. Kesäisin kahvilat ja ravintolat levittäytyvät kaduille ja monilla on myös omat viehättävät sisäpihansa, jonne sään salliessa nostetaan pöytiä ja tuoleja asiakkaita varten. Kannattaa siis rohkeasti kurkkia porttikäytäviin ja pihoihin!

Iltaisin Krakovan ravintola- ja iltaelämä painuu ”maan alle”. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että kaupunki hiljenisi, suurin osa suosituimmista ravintoloista vain sijaitsee entisten hiilikellarien tiloissa. Varsinkin jazzin ystävät viihtyvät varmasti, onhan Krakova yksi Euroopan suosituimmista jazzkaupungeista.

Kirkkojen kaupunki

Krakovan kaupunkikuvaa hallitsevat kymmenet kirkontornit muistuttavat omalla tavallaan kirkon keskeisestä merkityksestä puolalaisille. Vanhankaupungin aukion laidalla kohoava kaunis Pyhän Marian kirkko sai alkunsa jo 1200-luvulla. Kirkon tornista kuuluu tasatunnein sävelmä, josta on tullut yksi Krakovan tunnuksista. Hejnal -niminen trumpettisoolo oli aikoinaan merkki siitä, että kaupungin portit oli turvallista avata. Toinen Mariankirkon huomattava nähtävyys on yli kolme metriä korkea kolmiosainen puusta veistetty alttaritaulu. Kuninkaantietä Waweliin päin kuljettaessa vastaan tulee lisää merkittäviä kirkkoja, kuten Fransiskaani ja Dominikaanikirkot sekä varhaisbarokin taidonnäyte Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko. Wawelin katedraali on kaupungin pyhäkköjen kiistaton ykkönen. Alunperin goottilaiseen basilikaan on vuosisatojen varrella rakennettu useita lisäosia ja torneja. rakennustyylien runsaus tuntuu vain lisäävän kirkon viehätystä. Aivan toisenlaisiin pyhäkköihin voi tutustua Kazimierzissä, jonka kymmenet synagogat kertovat Krakovan juutalaisväestön historiasta.

Nähtävää Krakovan ympäristössä

Vaikka Krakovan kaupungissa riittää näkemistä ja tekemistä, kannattaa tutustua kaupungin lähiympäristöönkin. Suosittu käyntikohde on n. 10 km Krakovan itäpuolella sijaitseva Wieliczkan suolakaivos. Tämä Unescon maailmanperintölistalle päässyt nähtävyys on ainutlaatuinen kaivoskokonaisuus Euroopassa. Maan uumenissa risteilee n. 300 km kaivoskäytäviä, jotka syvimmillään ulottuvat 135 m syvyyteen. Vaikuttavin Wieliczkan maanalaisista saleista on Pyhän Kingan kappeli, jonka kaikki koristeet, kristallikruunut ja jopa alttaritaulu on tehty suolasta.

Täysin toisenlaiseen maailmaan voi tutustua Krakovan länsipuolella sijaitsevassa Oswiecimin pikkukaupungissa, joka tunnetaan ehkä paremmin saksankielisellä nimellään Auschwitz. Toisen maailmansodan aikana rakennettu, kuolemantehtaaksi kutsuttu alue kertoo omalla hiljaisella tavallaan lähihistoriastamme.

Ja kun haluaa viettää reipasta ulkoilupäivää, kannattaa hypätä junaan tai bussiin ja suunnata Zakopaneen. Matka yhteen suuntaan kestää n. 2,5 tuntia, joten päivän aikana ehtii hyvin käydä tutustumassa tähän puolalaisten suosimaan vuoristokaupunkiin. Reitti Zakopaneen halki kumpuilevien maisemien on todella kaunis.

Hyödyllisiä linkkejä ja vinkkejä ennen matkaa

Alla olevilta nettisivuilta löydät paljon tärkeää ja hyödyllistä tietoa, joista on apua matkan suunnitteluun.

Mainittujen sivujen toimivuudesta tai sisällöstä vastaavat kyseessä olevien sivujen ylläpitäjät.